مقالات روانشناسی افسردگی در ویکی روان

چرا افسرده می شویم؟ (۱۲ علت افسردگی)

بررسی دلیل افسرده شدن افراد از دید روانشناسی

دلیل افسرده شدن بسیار زیاد و در مواردی شخصی است، آیا تاکنون فکر کرده اید چرا انسان افسرده می شود؟ شاید این سوال برای شما پیش می آید که چرا افسردگی می گیریم ولی برخی دیگر نه؟ دلیل افسردگی هر چه باشد تاثیرات مخرب زیادی بر جنبه های فردی و اجتماعی زندگی ما دارد و جلسه های مشاوره درمان افسردگی یکی از پرمخاطب ترین موضوعات در بخش مشاوره روانشناسی سایت ویکی روان هستند به همین خاطر در این مطلب به علت افسردگی از دید روانشناسی و علمی می پردازیم.

چرا افسردگی می گیریم؟

افسردگی شدید

با مطالب روانشناسی و علمی در سایت ویکی روان همراه باشید.

همانطور که در مطلب تعریف بیماری افسردگی اشاره کردیم، افسردگی یک بیماری کاملا پیچیده است.

تقریبا هیچ کس نمی داند که علت افسردگی چیست چون می تواند بسیاری شخصی باشد، اما می تواند به دلایل مختلف رخ دهد.

مثلا برخی از افراد به دلیل یک بیماری جدی دچار انواع افسردگی می شوند یا بعضی ها به دلیل مهاجرت دچار افسردگی در غربت می شوند. با این حال این سوالات را زیادی در بخش مشاوره افسردگی تلفنی ویکی روان دریافت می کنیم که:

  • دلیل افسردگی چیست؟
  • چرا من افسرده ام؟
  • چرا افسرده می شویم؟

زمانی که مردم متوجه فرق افسردگی و ناراحتی می شوند، درک می کنند تفاوتی در احساسات، افکار و نگرش آنها نسبت به مسائل مختلف ایجاد شده است. به همین دلیل پیش از شروع روند درمان افسردگی این سوال را از خود می پرسند که چرا من افسرده ام؟ آیا بعد از درمان امکان افسرده شدن دوباره وجود دارد؟

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
محمد جواد افشاری نژاد محمد جواد افشاری نژاد
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
پروانه طاهری خراسانی پروانه طاهری خراسانی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
محمود مردانی محمود مردانی
مشاور تغذیه
از 300,000 هزار تومان
نیایش مسلمیان نیایش مسلمیان
مشاور روانشناس
از 225,000 هزار تومان
فاطمه ابراهیم فاطمه ابراهیم
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
آناهیتا افخمی آناهیتا افخمی
مشاور روانشناس
از 210,000 هزار تومان
داود لکی داود لکی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
الهام الحاقی الهام الحاقی
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان

بیماری افسردگی را بیشتر بشناسیم

نشانه های افسردگی شدید

افسردگی مورد نظر این مطلب یک بیماری جدی، از نظر سبب شناسی بسیار پیچیده و گاهی حتی کشنده و خطرناک است.

پدیده ای که به آن افسردگی عمده یا اساسی یا ماژور می گویند، در روان پزشکی و مکاتب مختلف روان شناسی برای آن تعاریف و نشانه های مختلفی ارائه شده است، درمان های متنوعی دارد و سال ها است که بر روی آن تحقیق می شود و تا به امروز هنوز به طور کامل شناخته نشده است.

عجیب هم نیست، ما انسان ها موجودات پیچیده ای هستیم. هنوز که هنوز است، با این که در عصر هوش مصنوعی و یادگیری ماشین زندگی می کنیم، قوی ترین کامپیوترها حداکثر می توانند کارکردی در حد یک بچه کوچک داشته باشند، موجودی که لازم است قدم به قدم به او گفته شود چه باید بکند و تا رسیدن به کارکردهای پیچیده مغز انسان فاصله زیادی برای طی کردن دارد.

از این به بعد در این مطلب وقتی از کلمه افسردگی استفاده می کنم منظورم افسردگی به عنوان یک بیماری روان است. از دو استعاره استفاده می کنم تا میزان شیوع و جدیت آن را برای شما روشن کنم.

تاثیر دلایل فیزیکی بر افسرده شدن فرد

چرا افسرده می شویم؟ (۱۲ علت افسردگی)

افسردگی همیشه به این پیچیدگی نیست. گاهی علل فیزیکی دارد. مثلا کم کاری تیروئید علائمی دقیقا مشابه افسردگی ایجاد می کند. هر چه تیروئید کم کارتر، علائم افسردگی شدیدتر.

آمارها نشان داده مواردی مثل:

  1. بیماری های مزمن جسمی
  2. تغییرات هورمونی حین بارداری و بعد از زایمان
  3. بعضی قرص ها مثل قرص های ضد بارداری
  4.  تغییر فصل و کم شدن نور که میزان ملاتونین مغز را کنترل می کند
  5. کمبود ویتامین دی
  6. مشکلات خواب
  7. استفاده زیاد از شبکه های اجتماعی
  8. و کیفیت رابطه جنسی

می توانند عامل ایجاد افسردگی باشند.

در نهایت تشخیص این که علت افسردگی در یک فرد خاص چیست کار متخصص روانشناس افسردگی است، در نتیجه لطفاً خود تشخیصی و خود درمانی نکنید.

با این حال در ادامه چک لیستی را در اختیار شما می گذارم که از آن برای حساس شدن نسبت به سلامت روان تان استفاده کنید. به این شکل که چنان چه هر کدام از این موارد را دیدید باید حواس‌ تان باشد که اوضاع خیلی جالب نیست و باید دنبال راه حل باشید. (چک لیست از نوشته های رابرت لیهی استخراج شده است.)

  • خیلی زیاد یا خیلی کم می خوابید
  • خیلی بیشتر یا کمتر از قبل غذا می خورید
  • هیچ چیز برای تان جالب نیست
  • حساب زمان از دست تان در می رود
  • حوصله آدم ها را ندارید و از آن ها کناره گیری می کنید
  • تماس چشمی برقرار نمی کنید
  • فقط دوست دارید تنها باشید
  • اصلا انرژی ندارید

اصلی ترین عوامل افسردگی چیست؟

یک پاسخ واحد برای این سوال وجود ندارد. اما سعی می کنم تا جایی که می شود کلیت موضوع را برای شما روشن کنم. یکی از رایج ترین مدل هایی که در حال حاضر برای توضیح چرایی ابتلای افراد به بیماری افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد مدل آسیب پذیری-استرس است.

در ادامه به بررسی مهم ترین دلایل افسردگی از دید علم روانشناسی می پردازیم. اینها مواردی هستند که از جلسات مشاوره آنلاین افسردگی و جلسات حضوری به دست آمده اند:

۱- سوء استفاده کردن علت افسردگی است

سوء استفاده کردن ۳ نوع اصلی دارد:

  1. فیزیکی
  2. جنسی
  3. و عاطفی

هر کدام از این موارد در دوره زمانی خاص از زندگی فرد می تواند از دلایل افسردگی باشد که در جلسات مشاوره برای افسردگی به آنها پرداخته می شود.

یادتان باشد علائم افسردگی در سنین مختلف متفاوت است و هر شخص می تواند نشانه های خاصی از خود بروز دهد. اگر از نظر عاطفی مورد سواستفاده قرار گرفته اید یا با شکست عشقی مواجه شده اید، می توانید در جلسات مشاوره شکست عشقی ویکی روان حضور پیدا کنید.

۲- داروهای خاص دیگر دلیل افسرده شدن هستند

روند دارو درمانی و استفاده از داروهای ضدافسردگی (به هر دلیل) می تواند دلیل افسرده شدن افراد باشد. به خصوص داروهای اعصاب و روان که تاثیر زیادی بر ترشحات هورمون های افسردگی دارند.

بعضی از داروها مانند ایزوترتینوئین (برای درمان آکنه)، داروهای ضد ویروسی اینترفرون – آلفا و کورتیکواستروئیدها می توانند خطر افسردگی را افزایش داده و سبب بروز علائم افسردگی شوند.

۳- کشمکش و تنش در زندگی علت افسردگی و بی حالی در خیلی ها است

علت افسردگی ممکن است به دلایل زیر باشد:

  • درگیری های شخصی
  • اختلافات با اعضاء خانواده خود
  • مشکل با دوستان
  • تنش های فراوان در محل کار
  • جدایی از همسر که به آن
  • محیط زندگی ناآرام

همانطور که می بینید مهمترین علت افسردگی هم به عوامل بیرونی و هم به عوامل درونی مربوط می باشد و افراد را آسیب پذیر می کند. اگر مقیم ایران نیستید، می توانید از مشاوره افسردگی خارج از کشور به صورت آنلاین استفاده کنید. جلسات مشاوره خارج از کشور در ویکی روان با پرداخت ارزی و دلاری امکان پذیر است.

۴- مرگ یا از دست دادن عزیزان دیگر علت افسردگی شدید است

افسردگی زنان

یک پاسخ مسلم به این سوال که چرا افسردگی می گیریم این است که مرگ عزیزی را تجربه می کنیم که افسردگی بعد از فوت همسر یکی از آنها است و می تواند زمینه ساز بیماری افسردگی پنهان شود.

ناراحتی و یا غم و اندوه از مرگ یا از دست دادن عزیزان، هر چند که طبیعی است، ممکن است خطر ابتلا به افسردگی مزمن را افزایش دهد.

این نوع افسردگی در تمام سنین به خصوص کودکان و سالمندان دیده می شود و باید با کمک مشاور افسردگی بر آن غلبه کنید چون می تواند زمینه ساز دیگر انواع افسردگی هم باشد. جلسات مشاوره سوگ درمانی بهترین راه برای رهایی از این احساسات است.

پیشنهاد می کنیم مقاله آشنایی با افسردگی سالمندان را در سایت ویکی روان مطالعه نمائید تا موضوع برایتان شفاف تر شود.

۵- ژنتیک از مهم ترین عوامل افسردگی است

به نظر شما آیا افسردگی ارثی است؟ نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره روان درمانی افسردگی نشان می دهد سابقه خانوادگی افسردگی ممکن است خطر را افزایش دهد.

تصور می شود افسردگی یک ویژگی پیچیده باشد، به این معنی که تنها یک ژن باعث ریسک بیماری نمی شود، بلکه احتمالا ژن های مختلفی وجود دارد که هر کدام اثرات کوچکی دارند.

ژنتیک افسردگی، مانند بسیاری از اختلالات روانشناسی چون بیماری های هانتینگتون یا فیبروز کلاسیک، منحصرا و ساده نیستند. دلیل افسرده شدن بسیاری همین ژنتیک است که باید توسط مشاور روانپزشک مورد بررسی قرار بگیرد.

۶- چرا افسرده می شویم؟ به خاطر رویدادهای مهم زندگی 

حتی اتفاق های مهم چون شروع کار جدید، فارغ التحصیل شدن و یا ازدواج می تواند منجر به افسردگی شود و می توانند به سمت از دست دادن شغل یا درآمد، طلاق گرفتن و یا بازنشستگی پیش روند.

شاید برایتان جالب باشد که بیماری به نام افسردگی بعد ازدواج کردن وجود دارد که در بسیاری زوج های جوان دیده می شود! شرایط نابه سامان و اتفاقات ناگهانی و ناخواسته از علل افسردگی در بسیاری از مردم به خصوص بچه ها و نوجوانان است.

یکی از دلایل افسردگی مردان اتفاقاتی است که در زندگی و روزمره با آن مواجه می شوند. در واقع مردها بیشتر از خانم ها از این رویدادها تاثیر پذیری دارند.

۷- مسائل شخصی از دیگر علل افسردگی است

مشکلات مربوط به انزوای اجتماعی که به علت سایر بیماری های روحی به وجود آمده و پراکنده شدن خانواده و گروه های اجتماعی، می تواند موجب افزایش ریسک ابتلا به افسردگی مزمن شود.

مثلا مسائل شخصی فردی باعث می شود از او از کار بی کار شود، همین اتفاق می تواند موجب ابتلا به افسردگی بعد از بی کار شدن در آن فرد شده و تجربیات تلخ زیادی به همراه داشته باشد.

به همین دلیل تاکید زیادی بر متنوع بودن دلیل افسرده شدن داریم.

۸- بیماری های جدی از مهمترین علت افسردگی و افسرده خویی است

چرا افسرده می شویم؟ (۱۲ علت افسردگی)

گاهی اوقات افسردگی همراه با یک بیماری مهم می آید و یا ممکن است به وسیله بیماری دیگری ایجاد شود. معمولا بیماری های شدید جسمانی علت افسردگی نامیده می شوند.

دلیل این پدیده

  • از دست دادن روحیه در فرد بیماری
  • ترشح هورمون های مربوط به افسردگی
  • کم توجهی به جنبه روانی بعد از ابتلا به بیماری

است.

برای نمونه افسردگی در بیماران سرطانی یکی از مثال های بسیار رایج در این مورد است، به طوری که حضوری یک دکتر روانشناس افسردگی در کنار این افراد تاثیر فوق العاده زیادی بر روند درمانی خواهد داشت.

با این حال بیماری های مزمن می توانند از طریق رژیم غذایی، ورزش، عادات نحوه زندگی و داروهای خاص کنترل شوند.

۹- علل افسردگی چیست : سوء مصرف مواد مخدر 

روانشناسی تاکید زیادی بر رابطه افسردگی و اعتیاد دارد و یکی از دلایل افسردگی را ابتلا به انواع اعتیاد می داند.

نزدیک به ۳۰% از افراد مبتلا به سوء مصرف مواد نیز دارای افسرگی عمده یا افسردگی بالینی هستند، حتی اگر الکل یا مواد موقتا به شما احساس بهتری دهند، در نهایت افسردگی را تشدید می کند.

۱۰- تغذیه ضعیف دلیل افسرده شدن است

یک رژیم غذایی ضعیف و استفاده مداوم از غذاهای استرس زا می تواند دلیل افسردگی باشد، همچنین کمبود انواع مختلف ویتامین ها و مواد معدنی، باعث ایجاد علائم افسردگی می شوند.

بدون شک تغذیه نامناسب و استفاده نکردن از مواد غذایی ضد افسردگی موجب بروز احساسات منفی و در نهایت انواع افسردگی در افراد می شود. به همین دلیل در جلسات مشاوره استرس و افسردگی تاکید زیادی بر تغذیه مناسب می شود.

اگر دنبال پیشگیری از افسردگی هستید از غذاهای زیر پرهیز نمائید:

  • فست فودها
  • مواد خوراکی با قند مصنوعی
  • استفاده از غذا با درصد چربی زیاد
  • مواد نوشیدنی با قند بالا

افراد زیادی به رژیم غذایی خود دقت ندارند، اما سوال می پرسند چرا من افسرده ام و احساس خوبی ندارم؟

۱۱- هورمون های زنانه علت ابتلا به افسردگی هستند

افسردگی در خانم ها دلایل بسیار متنوعی دارد که ترشحات هورمونی در بازه های زمان مختلف زندگی یکی از دلایل آن است.

به طور گسترده ای ثابت شده است که زنان دو برابر بیشتر از مردان در معرض افسردگی هستند.

به همین خاطر تغییرات هورمونی از یکی دیگر از علل افسردگی هستند. بعضا در بخش مشاوره متنی روانشناسی ویکی روان خانم های زیادی سوال می کنند که علت افسردگی و بی حالی من چیست یا دلیل علت افسردگی بی دلیل من در بعضی روزها چیست که دقیقا به همین موضوع مربوط می شود.

۱۲- بعضی از داروها می توانند باعث افسردگی شوند

دارو-درمانی-آنلاین

در برخی افراد ممکن است داروها باعث افسردگی شوند. به عنوان مثال، داروهایی مثل:

  • باربیاتورات
  • بنزودیازپین ها
  • داروهای آکنه
  • ایزوترتینوئین (قبلا به عنوان Accutane و حالا Absorica, Amnesteem, Claravis ,Myorisan,Zenatane فروخته شده)

به خصوص در افراد مسن با افسردگی همراه بوده است.

به همین ترتیب، داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها، opioid ها (کدئین و مورفین) و آنتی کولینرژیک هایی که برای تسکین معده مصرف می شوند، گاهی اوقات باعث تغییرات و نواسانات خلق و خو می شوند، حتی داروهای فشار خون به نام بتابلوکرها به افسردگی مرتبط هستند.

پس دلیل افسرده شدن خود را در داروهایی که مصرف می کنید جستجو کنید.

13- مشکلات مالی دلیل افسرده شدن مردم هستند

فرقی نمی کند در چه کشوری زندگی می کنید، استرس مالی می تواند زمینه افسرده شدن شما را فراهم کند.

بارها در ویکی روان درباره نگرانی برای پول هشدار داده ایم که می تواند دلیل افسرده شدن افراد باشد. نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره برای ترس در ویکی روان نشان می دهد نگرانی مالی و فقر یکی از عده ترین دلایل افسردگی عموم مردم است.

با این حال رفاه مالی مانع افسردگی نمی شود، اما به افسرده شدن افراد هم کمک نخواهد کرد.

14- نداشتن انگیزه و هدف دیگر دلیل افسردگی است

افرادی که انگیزه برای ادامه مسیر زندگی ندارند و هر روز خود را به روزمرگی می گذرانند بیشتر در معرض افسردگی قرار می گیرند.

در واقع در پاسخ به سوال چرا انسان افسرده می شود باید بگوییم افرادی که بینش و اهداف مشخصی در زندگی ندارند به انواع افسردگی خفیف و حتی جدی مبتلا می شوند. برای دوری از علت افسردگی باید اهداف شخصی بلند مدت و کوتاه مدت داشته باشید و به آنها پایبند بمانید.

15- بارداری دیگر دلیل افسرده شدن است

علائم افسردگی زنان وقتی باردار هستند بیشتر دیده می شود. در واقع افسردگی می تواند دلیل افسردگی باشد که البته مخصوص خانم ها است.

افسردگی در بارداری قربانی های زیادی دارد و خانم های زیادی از آن رنج می برند. حتی افسردگی بعد زایمان هم زیاد دیده می شود، اما همیشه راهی برای درمان است. اگر شما هم به این بیماری مبتلا هستید، استفاده از جلسات مشاوره افسردگی بارداری می تواند کمک کننده باشد.

16- دوستان و محیط نامناسب دیگر دلیل افسرده شدن است

اگر حال مساعدی ندارید یا نشانه هایی از افسردگی در خود می بینید، به افرادی که با آنها مراوده دارید یا محیطی که بیشتر زمان خود را در آن می گذرانید توجه کنید.

یکی از دلایل افسردگی محیط مناسب و تاثیراتی است که از آن می گیریم. روانشناسی پیشنهاد می کند سریعا دوستان و به طبع آن محیط را تغییر دهید.

ارتباط بیولوژی با علل افسردگی چیست؟

خانواده و آسیب های روانی موجود در آن

محققان روانشناسی و روانپزشکی تفاوت مغز افراد مبتلا به افسردگی مزمن را نسبت به افرادی که این بیماری را ندارند، را کشف کرده اند.

به عنوان مثال هیپوکامپوس بخش کوچکی از مغز است که برای حفظ خاطرات حیاتی است، در افرادی که مبتلا به افسردگی هستند کوچکتر از افرادی است که هرگز افسرده نبوده اند!

هیپوکامپوس کوچکتر دارای گیرنده های سروتونین کمتر است.

سروتونین یکی از مواد شیمیایی مغز است و به عنوان انتقال دهنده های عصبی شناخته شده است، سروتونین ارتباط را در سراسر مدارهایی را برقرار می کند که مناطق مختلف مغز را درگیر پردازش احساسات می کند.

کاهش میزان ترشح سروتونین در بدن هم دیگر علت افسردگی است. به همین خاطر برای رفع دلیل افسرده شدن از مشاوره روانپزشکی استفاده می شود.

چگونه ژنتیک با خطر ابتلا به افسردگی در ارتباط است؟

همانطور که بالاتری گفته شد، در مورد علت افسردگی می دانیم که افسردگی گاهی اوقات می تواند در خانوده ها ادامه یابد، این نشان می دهد که حداقل یک ژنتیک جزئی به افسردگی ربط دارد.

فرزندان، خواهران و برادران و والدین افرادی که افسردگی شدید دارند تا حدودی از افسردگی بیشتر رنج می برند تا افرادی که در جوامع عمومی هستند.

در موارد خاص، ارتباط ژن های چندگانه با نوعی دیگر باعث ادامه یافتن انواع افسردگی در خانواده ها می شود، با این حال علیرغم شواهدی از ارتباط خانواده به افسردگی، بعید است که تنها یک ژن “افسردگی” وجود داشته باشد.

بلکه ژن های بسیاری وجود دارند که هر کدام در اثر تعامل با محیط اطراف اثر منفی بر افسردگی دارند.

آیا افسردگی با درد مزمن در اتباط است؟

درمان افسردگی در ویکی روان

هنگامی که درد از هفته ها به ماه ها به طول می انجامد، به عنوان “درد مزمن” از آن یاد می شود.

درد مزمن نه تنها باعث آسیب می شود بلکه خواب شما، توانایی شما برای ورزش و فعالیت، روابط شما و بهره وری در کار را مختل می کند.

آیا می توانید دریابید که درد مزمن چگونه ممکن است شما را ناراحت، منزوی و افسرده کند؟

همانطور که گفته شد علت افسردگی می تواند بسیار متنوع و گوناگون باشد، در هر حال باید برای درمان افسردگی راهی قطعی و برنامه ریزی شده تدوین گردد، چرا که عدم توجه به آن می تواند به تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی آسیب های فراوانی وارد نماید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
پریوش شیخ الاسلامی پریوش شیخ الاسلامی
مشاور روانشناس
از 112,500 هزار تومان
سید محمد ستارزاده سید محمد ستارزاده
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
سمانه سیفیان سمانه سیفیان
مشاور روانشناس
از 175,000 هزار تومان
فرشته همدانی فرشته همدانی
مشاور روانشناس
از 187,000 هزار تومان
مینا فرهادی مینا فرهادی
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
رضوان شمس رضوان شمس
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
مهدیه پاکدامن مهدیه پاکدامن
مشاور روانشناس
از 200,000 هزار تومان
نیلوفر نادعلی نیلوفر نادعلی
دکتری روانشناسی
از 112,500 هزار تومان

پیشنهاد ویکی روان چیست؟

همانطور که بارها در ویکی روان گفتیم، یکی از راه های اصولی برای درمان افسردگی، استفاده از انواع خدمات مشاوره است.

مشاور روانشناس آنلاین کمکتان می کند به شیوه ای اصولی متوجه شوید علت افسردگی چیست و بر اساس شرایط زندگیتان راهکارهای کاربردی و اصولی پیشنهاد می کند. حتی امکان مشاوره تلفنی با روانشناس در ویکی روان وجود دارد که بهترین شیوه برای ارتباط صوتی است.

اگر نمی دانید دلیل افسردگی چیست و چرا افسردگی می گیریم می توانید از خدمات غیرحضوری ویکی روان استفاده کنید.

شما دوست عزیز می توانید در بخش مشاوره روانشناسی ، مشاور مورد نظر خود را انتخاب و از خدمات مشاوره فوری روانشناسی ویکی روان استفاده ببرید:

مشاوره تصویری روانشناسی

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا