عوامل تحریک کننده افسردگی (12 حالت برای تشدید افسردگی)
کارهای تشدید کننده افسردگی در روانشناسی
عوامل تشدید کننده افسردگی می توانند افسردگی خاموش را بیدار کنند. آنها می توانند وضعیت را از چیزی که است بدتر کرده و فرد را حتی مجبور به دارو درمانی کنند! در مشاوره افسرگی به بررسی دقیق عوامل تشدید کننده افسردگی از دید روانشناسی پرداخته می شود تا افراد خواسته یا ناخواسته در معرض آنها قرار نگیرند. در این مطلب سایت مشاوره روانشناسی آنلاین ویکی روان هم به بررسی تمام عوامل تشدید افسردگی می پردازیم.
عوامل تحریک کننده افسردگی کدامند؟
با وبلاگ روانشناسی سایت ویکی روان همراه باشید.
مواردی در سبک زندگی هر فرد مبتلا به افسردگی وجود دارد که می توانند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشد.
در حالی که عوامل ابتلا به انواع بیماری افسردگی، مانند جنسیت یا سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند، افراد کنترل بسیار بیشتری بر عوامل سبک زندگی دارند تا از تشدید افسردگی جلوگیری کنند. در مقاله رابطه افسردگی و تنهایی در ویکی روان توضیح دادیم که شیوه زندگی و افکار ما تاثیر بیشتر بر میزان افسرده شدن دارند.
عوامل تشدید کننده افسردگی قابل کنترل هستند؟
سوالات زیادی در بخش مشاوره آنلاین افسردگی سایت ویکی روان دریافت می کنیم که چطور از شدید شدن افسرگی جلوگیری کنیم؟ راه های زیادی برای جلوگیری از افسردگی وجود دارد، با این حال فرمول متفاوتی برای فرد افسرده وجود دارد.
علم روانشناسی توضیح می دهد با مشاهده نشانه های افسردگی، راه های زیادی برای مدیریت آن وجود دارد. شاید باورش سخت باشد، اما درمان افسردگی در هر مرحله ای ممکن است فقط نیازمند خواست و اراده فرد مبتلا و بعضا اطرافیان او است. استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی این روند را تسهیل می بخشد.
اما علت تشدید افسردگی چیست و چرا در شرایطی وضعیت بدتر می شود؟ در ادامه به مهم ترین آنها می پردازیم. پیش از شروع پیشنهاد می کنیم مقاله تعریف افسردگی چیست را در ویکی روان مطالعه کنید تا درک بهتری از عوامل تشدید کننده افسردگی پیدا کنید.
۱- اختلالات ریتم شبانه روزی یکی از عوامل تحریک کننده افسردگی است
اعتقاد بر این است که یک نوع افسردگی، اختلال افسردگی فصلی (به عنوان اختلال افسردگی حاد با الگوی فصلی شناخته می شود) به دلیل اختلال در ریتم شبانه روزی طبیعی بدن ایجاد می شود.
نور وارد چشم می شود و این ریتم را تحت تأثیر قرار می دهد و در روزهای کوتاه تر زمستان، زمانی که افراد ممکن است مدت زمان محدودی را در خارج از خانه بگذرانند، این ریتم مختل شود. افرادی که در آب و هوای سردتر زندگی می کنند با وجود روزهای کوتاه و تاریک ممکن است بیشتر در معرض خطر باشند.
از انواع افسردگی فصلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افسردگی ها بالا در واقع بر الگوی خواب تاثیر دارند و الگوی نادرست خواب باعث تشدید افسردگی می شود. رابطه خواب و افسردگی جدی تر از آن است که تصو می کنید. پیشنهاد می کنیم مقاله درمان افسردگی با خواب کمتر را در ویکی روان مطالعه کنید.
۲- تغذیه نامناسب دیگر باعث تشدید افسردگی می شود
یک رژیم غذایی نامناسب از چند جهت به شدید شدن افسردگی کمک می کند. باید از مصرف غذاهای تشدید کننده افسردگی به هر شکل جلوگیری کنید!
کمبود انواع ویتامین ها و مواد معدنی در ایجاد علائم افسردگی بسیار تاثیر گذارند. برخی یافته های در جلسات مشاوره افسردگی تلفنی یا حضوری نشان داده است که رژیم های غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ کم و یا نسبت نامتعادل امگا ۶ به امگا ۳ با افزایش میزان افسردگی ارتباط دارند و در دسته غذاهای ضد افسردگی قرار می گیرند.
قبلا در سایت ویکی روان در مقاله ای با عنوان لیست مواد غذایی تشدید کننده افسردگی به طور مفصل در این باره صحبت کردیم که پیشنهاد می کنیم حتما مطالعه کنید. اگر از استرس رنج می برید، برای کاهش استرس مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید چون غذاهای استرس زا در این لیست وجود دارند.
مشاوران پیشنهادی ویکی روان برای جلوگیری از تشدید افسردگی:
۳- بروز انواع استرس
وقایع استرس زای زندگی که توانایی فرد را برای کنار آمدن بیش از حد تحت فشار قرار می دهد نیز می تواند دلیل افسردگی باشد. محققان علم روانشناسی حدس می زنند که مقادیر بالای هورمون کورتیزول که در دوره های استرس ترشح می شود، می تواند انتقال دهنده عصبی سروتونین را تحت تأثیر قرار داده و خود علت تشدید افسردگی باشند.
روش های جدید کاهش استرس به افراد کمک می کنند تا در تمام شرایط کنترل احساسات و افکار خود را در دست داشته و از بروز افسردگی های مزمن جلوگیری کنند.
اما در هر صورت اگر مدیریت استرس و اضطراب برایتان دشوار می باشد، بهتر است از مشاور روانشناس کمک بگیرید.
۴- غم و اندوه از عوامل تشدید کننده افسردگی هستند
غم و اندوه و ناراحتی انواع زیادی دارد و هر کدام بر شخصیت خاصی تاثیر می گذارند.
به دنبال از دست دادن یکی از عزیزان، افراد غمگین بسیاری از علائم افسردگی را تجربه می کنند. مشکل در خواب، اشتهای ضعیف و از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت ها یک واکنش طبیعی به از دست دادن است.
اما چه زمانی غم و اندوه به سراغ ما می آید؟
- انواع مشکلات خانوادگی
- بروز شکست عاطفی (در صورت تمایل می توانید مطلب درمان افسردگی بعد جدایی را در ویکی روان مطالعه کنید)
- مشکلات مالی
- نداشتن برنامه و انگیزه
- نداشتن شغل که موجب افسردگی ناشی از بیکاری
در مقاله رفتار با فرد افسرده در ویکی روان توضیح دادیم که نباید شرایط ناراحت شدن فرد افسرده را ایجاد کنیم. چون احساس ناراحتی و تحریک منفی عواطف آنها موجب تشدید افسردگی می شود. استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی تلفنی کمک می کند دیدگاه بهتری نسبت به عوامل تشدید کننده افسردگی پیدا کنید.
۵- استفاده از مواد مخدر افسردگی را بدتر می کند
رابطه اعتیاد با افسردگی بر کسی پوشیده نیست، مواد مخدر می توانند به شدت گرفتن افسردگی کمک کنند. اما حتی برخی از داروهای تجویز شده با افسردگی ارتباط دارند، برخی از داروها مانند داروهای ضدتشنج، استاتین، محرک، انواع بنزودیازپین ها، کورتیکواستروئیدها و بتا بلاکرها (Beta blockers) با افسردگی همراه هستند.
بیماری افسردگی به قدری پیچیده است که حتی افسردگی بعد از ترک اعتیاد هم به در کمین افراد مبتلا به انواع اعتیاد وجود دارد. به همین دلیل نباید عوامل تشدید کننده افسردگی را نادیده بگیرید.
این مطالب و از دست ندهید:
۶- کمبود عزت نفس از عوامل تشدید کننده افسردگی است
همانطور که در ویکی روان در مقاله تعریف عزت نفس در روانشناسی اشاره کردیم، عزت نفس بزرگ ترین سرمایه فردی تمام ما است.
کسی که عزت نفس واقعی نداشته باشد بدون شک در معرض انواع اختلالات روانی ریز و درشت قرار می گیرد. فقدان عزت نفس (نه اعتماد به نفس) می تواند از مهم ترین عوامل تحریک کننده افسردگی در تمام سنین باشد.
نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره متنی روانشناسی در ویکی روان نشان می دهد رابطه عزت نفس پایین و افسردگی یکی از راه های رهایی از این اختلال بهبود میزان عزت نفس است و نباید آن را نادیده گرفت.
۷- مسافرت و دوری از خانواده و عزیزان
مسافرت رفتن به خودی خود باعث ایجاد روحیه مثبت و انگیزه مضاعف می شود اما در شرایطی همین سفر کردن می تواند موجب تشدید افسردگی شود!
در مواردی که فرد برای مدت طولانی از شهر و عزیزان خود دور باشد امکان ابتلا به اختلال افسردگی در غربت افزایش می یابد، در واقع حس تنهایی موجب بروز این نوع افسردگی می شود که به آن افسردگی خفیف هم گفته می شود.
افسردگی در دیار غربت یکی از داغ ترین موضوعات در جلسات مشاوره اضطراب و افسردگی در سراسر دنیا است که مخاطبین زیادی دارد!
۸- نوشیدنی های الکلی از عوامل تشدید کننده افسردگی هستند
متاسفانه عکس این قضیه در ذهن عموم قرار دارد! به طوری که عده ای دنبال درمان افسردگی با الکل هستند و متاسفانه موجب تشدید افسردگی می شوند.
تحقیقات در جلسات مشاوره استرس و افسردگی نشان می دهد مردم از نوشیدنی های الکلی برای رسیدن به آرامش روان و جسم استفاده می کنند در صورتی که “الکل” یکی از مهم ترین عوامل تحریک کننده افسردگی فردی و اجتماعی می باشد.
فرقی ندارد چه میزان الکل می نوشید، در هر صورت الکل می تواند حتی شروع کننده افسردگی در شما باشد. حتما مقاله رابطه افسردگی و الکل را در ویکی روان مطالعه کنید.
۹- عوامل ژنتیکی موجب تشدید افسردگی می شوند؟
به نظر شما هم آیا افسردگی ارثی است؟
عوامل ژنتیکی یکی از عوامل تشدید افسردگی است. گاهی بی دلیل فرد به افسردگی شدید مبتلا می شود و در جلسات مشاوره درمان افسردگی ژنتیک عامل بروز آن تشخیص داده می شود.
نگران نباشید، حتی این مورد هم راهکارهای درمانی بسیاری دارد که در کنار دکتر روانشناس افسردگی می توانید به آن دست پیدا کنید، اما در هر صورت ژنتیک یکی از دلایل بروز افسردگی در سنین مختلف است.
۱۰- ارتباط جنسی ضعیف
هر چند نداشتن ارتباط جنسی منظم ارتباطی با بروز افسردگی ندارد، اما می تواند موجب تشدید افسردگی شود.
همانطور که افسردگی بر ارتباط جنسی تاثیر دارد، نداشتن رابطه جنسی و انجام اعمالی مانند خودارضایی در بلند مدت از عوامل تشدید کننده افسردگی می باشند. شاید مطالعه مقاله افسردگی بعد از رابطه جنسی بتواند دید بهتری درباره عوامل تشدید کننده افسردگی به شما بدهد.
11- عوامل خانوادگی موجب تشدید افسردگی می شوند
نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره خانواده نشان می دهد روابط ضعیف بین اعضا موجب شدت کردن افسردگی می شود. در واقع افسردگی به خصوص در سنین پایین یکی از آسیب های روانی خانواده است. مثلا افسردگی زنان خانه دار می تواند زمینه ساز افسردگی بچه ها باشد چون کودکان تاثیرپذیری زیادی از والدین دارند.
در این موارد وقتی مشکلات رایج در خانواده درمان شوند از شدت گرفتن افسردگی خود به خود جلوگیری خواهد شد و دیگر نیازی به حضور در جلسات مشاوره افسردگی کودک بمنظور رهایی از این بیماری نیست.
12- باورهای اشتباه در هر مورد تشدید کننده افسردگی هستند
باورها یعنی اعتقادات ذهنی نسبت به هر موضوع. ما بعضا از باورهای خود اطلاع نداریم و نتایج آن را در زندگی مشاهده می کنیم. افرادی که مبتلا به بیماری افسردگی هستند باورهای اشتباه و مخربی درباره آن داشته و هر روز بر شدت افسردگی خود می افزایند. این باورها شامل موارد زیر هستند:
- افسردگی قابل درمان نیست!
- ما خانوادگی افسرده می شویم.
- افسردگی اگر قابل درمان بود همه درمان می شدند.
- درمان افسردگی زمان بر و خسته کننده است.
- هزینه زیادی برای رهایی از این وضعیت باید پرداخت کنم!
تکرار همیشگی این افکار موجب قدرت گرفتن آنها می شود. به همین خاطر در بیشتر موارد تشدید افسردگی توسط خودمان انجام می شود! اگر از این وضعیت رنج می برید مشاوره فوری با روانشناس می تواند انتخاب عاقلانه ای باشد.
پیشنهاد ویکی روان
دلایل تشدید افسردگی بسیار زیاد هستند، حتی عوامل شخصی هم در آن دخیل هستند که به نوع شخصیت فرد، شرایطی محیطی و مسائل دیگر وابسته می باشد.
اگر به هر دلیل از بیماری افسردگی خفیف یا شدید رنج می برید بهترین کار این است که با کمک مشاور روانشناس حرفه ای آن را برای همیشه درمان نمائید. متخصص در جلسات مشاوره روان درمانی افسردگی دلایل ابتلا را بررسی می کند و در کنارتان قدم به قدم برای درمان قطعی حرکت خواهد کرد. حتی اگر مقیم ایران نیستید، مشاوره خارج از کشور در ویکی روان امکان خرید جلسه با پرداخت ارزی را ممکن می کند.
شما دوست عزیز می توانید از سراسر دنیا در جلسات مشاوره افسردگی خارج از کشور در سایت ویکی روان به شکل صوتی و تصویری شرکت کرده و جلسه آنلاین برگزار نمائید