۳ نوع از انواع استرس در کودکان (استرس های کودکان)
انواع استرس در کودکان مانند انواع استرس در بزرگسالان به بخش های مختلف تقسیم می شود و بر اساس شرایط مختلف، اشکال متفاوتی از خود نشان می دهد. در جلسات مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان در ویکی روان، مشاورین به بررسی انواع اضطراب در کودکان و ارائه راهکارهای اختصاصی بمنظور غلبه بر آنها می پردازند. در این مطلب سایت روانشناسی ویکی روان، قصد بررسی دقیق انواع استرس کودکان و بچه ها از دید روانشناسی را داریم.
فهرست موضوعات بررسی شده
انواع انواع استرس کودکان چیست؟
با بخش مقاله های روانشناسی در ویکی روان همراه باشید.
همانطور که در مقاله تعریف استرس کودک چیست در ویکی روان گفتیم، استرس بخش عادی و اساسی زندگی ما و حتی یک کودک است. با این حال، تأثیرات استرس بر رشد کودک را نباید دست کم گرفت. پس باید از علت و تاثیرات آن بر کودکان بیشتر بدانید.
۲ نوع اصلی استرس بر انسان ها تأثیر می گذارد.
۱- استرس های فیزیولوژیکی نیروهای فیزیکی هستند که به اندازه کافی قوی هستند تا محدودیت های جسمانی افراد را به چالش بکشند.
۲- استرس های روانی در بچه ها فشارهای روانی اجتماعی هستند که بر اساس انتظارات، باورها یا مفروضات ناشی از تجربیات قبلی فرد بوده و ناشی از تفسیر ذهنی فرد است.
استرس فیزیولوژیکی ناشی از تغییرات در دنیای خارج است، در حالی که استرس روانی ریشه در مغز دارد و تجربیات قبلی بر شکل گیری پاسخ استرس روانی تاثیر می گذارند.
هنگامی که کودک با واکنش استرس فعال می شود، درک کودک از کنترل بر عامل استرس زا، بر اساس تجربیات قبلی، شدت، مدت زمان و اثرات طولانی مدت استرس تعیین می شود
این بدان معناست که با توجه به یک عامل استرس زا، هر کودک به دلیل تجربیات زندگی منحصر به فرد خود در گذشته، استرس را متفاوت درک می کند و همین امر باعث می شود انواع استرس کودکان از هم متفاوت باشد!
بررسی انواع استرس در کودکان
همانطور که پیش تر در مقاله تعریف استرس چیست در سایت ویکی روان گفتیم، شورای علمی ملی در زمینه توسعه کودک (The National Scientific Council) 3 نوع استرس روانی را شناسایی کرده است:
۱- استرس مثبت در بچه ها
تجربیات نامطلوب که کوتاه مدت هستند، استرس مثبتی ایجاد می کنند به نام استرس مفید (در مقابل پریشانی). استرس مثبت در زندگی روزمره طبیعی است. کودکان خردسال ممکن است هنگام ملاقات با خویشاوند جدید، حضور در مهد کودک جدید یا گرفتن اسباب بازی از دیگران این را تجربه کنند که به آن بهترین نوع استرس های کودکان گفته می شود.
کودکان می توانند مهارت های مقابله ای را برای مدیریت و غلبه بر استرس مثبت با حمایت بزرگسالان دلسوز بیاموزند. توانایی یک کودک خردسال برای کنار آمدن با این نوع استرس برای رشد سالم او بسیار مهم است.
۲- استرس قابل تحمل از بدترین انواع استرس در کودکان
استرس قابل تحمل به تجربیات نامطلوبی اطلاق می شود که هنوز نسبتا کوتاه مدت بوده اما شدیدتر هستند. به عنوان مثال می توان به مرگ یکی از عزیزان، بلایای طبیعی، تصادف وحشتناک و اختلالات مهم مانند نقل مکان به شهر جدید یا جدایی والدین آنها اشاره کرد.
اگر کودک از حمایت یک بزرگسال مراقبت کننده برخوردار باشد، می توان این نوع استرس را تحمل کرد. استرس قابل تحمل یکی از انواع استرس در بچه ها است که می تواند رشد کودک را بهبود بخشد. با این حال، این تنها با حمایت کافی بزرگسالان امکان پذیر است.
اگر کودک حمایت کافی دریافت نکند، حتی استرس قابل تحمل می تواند سمی شده و باعث مشکلات طولانی مدت سلامتی شود که در ادامه مورد بحث قرار می گیرد.
این مطالب ویکی روان را از دست ندهید:
۳- استرس سمی
انواع استرس کودکان می تواند با جاهای خطرناک تر هم کشیده شود. تجربیات نامطلوب دوران کودکی که هفته ها، ماه ها یا حتی سالها ادامه دارد، استرس سمی ایجاد می کند.
به عنوان مثال می توان به بدرفتاری با کودکان مانند سوء استفاده جسمی یا عاطفی و غفلت مزمن جسمی یا عاطفی اشاره کرد. کودکان نمی توانند به تنهایی این نوع استرس را مدیریت کنند (دقیقا مانند استرس کرونایی). هنگامی که واکنش استرس سمی کودک برای مدت طولانی فعال شود، منجر به تغییرات دائمی در مغز در حال رشد می شود.
یک بزرگسال دلسوز می تواند از کودک در برابر این نوع از انواع استرس در کودکان محافظت کرده و سیستم واکنش استرس بدن را به حالت عادی بازگرداند.
تاثیرات مخرب انواع استرس و اضطراب کودک بر رشد او
استرس بخشی طبیعی و اجتناب ناپذیر از زندگی است. جالب است بدانید، افراد حتی قبل از تولد دچار استرس می شوند. کمی استرس برای بقا ضروری است. این امر به کودکان کمک می کند تا مهارت های لازم برای مقابله با شرایط جدید و بالقوه خطرناک در طول زندگی ایجاد کنند.
رویدادهای استرس زا سیستم های هشدار بدن را فعال می کند. واکنش جنگ یا گریز باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش تنفس، ضربان قلب، فشار خون، مصرف زیاد اکسیژن و ترشح هورمون استرس آور می شود. حتی در مقاله اثرات استرس بر پوست بدن هم گفتیم که استرس میتواند بر سلامت ما تاثیرات مخربی داشته باشد.
پاسخ استرس به عوامل استرس زای مثبت و قابل تحمل گذرا است. هنگامی که عامل استرس زا از بین می رود، بدن به حالت اولیه خود باز می گردد. در حالی که نوع مثبت و قابل تحمل استرس می تواند به رشد کودک کمک کند، استرس سمی می تواند به قسمت های مختلف معماری و مدارهای مغز آسیب برساند.
پیشنهاد ویکی روان چیست؟
همانطور که مشاهده کردید، انواع استرس و انواع اضطراب در کودکان می تواند برای آنها مخرب بوده، حتی آینده بچه ها را دستخوش تغییرات ناخوشایند کند.
اگر به عنوان مربی یا والد احساس می کنید کودکان شما دارای استرس هایی هستند که بر روان آنها تاثیر گذاشته و فشار روانی زیادی را متحمل می شوند، بهترین کار مشورت با یک متخصص روانشناس کودک و نوجوان است.
مشاور کودک آنلاین و حضوری موضوع را به طور اختصاصی بررسی کرده و راهکارهای کاربردی برای بهبود وضعیت بچه ها و رهایی از انواع استرس در کودکان ارائه می دهد.
شما دوست گرامی می توانید از سراسر دنیا در جلسان مشاوره روانشناسی آنلاین و تصویری در سایت ویکی روان شرکت کرده و با مشاور کودک مورد نظرتان جلسه تصویری برگزار نمائید. یادتان باشد شرکت در این جلسات و درمان انواع اضطراب و استرس های بچه ها نه تنها هزینه نیست بلکه بزرگترین سرمابه گذاری برای آنها بچه ها می باشد: