روانشناسی کودک و نوزاد

مشاوره کودکان بیش فعال چیست؟ (همراه راه درمان)

مشاوره کودکان بیش فعال به منظور درمان قطعی اختلال بیش فعالی در بچه ها صورت می گیرد و توسط یک متخصص روانشناس انجام می شود. در واقع هدف از مشاوره کودک در این مورد درمان اصولی کودکان است تا در آینده اثری از این اختلال نباشد.

پیش از شروع پیشنهاد می کنیم مطلب منظور از اختلال بیش فعالی چیست را حتما در ویکی روان مطالعه نمائید تا با دید بهتری به بررسی دقیق مشاوره کودکان بیش فعال بپردازیم.

مشاوره کودکان بیش فعال چیست؟

مشاوره کودک برای درمان بیش فعالی

با سایت مشاوره روانشناسی و روانپزشکی ویکی روان همراه باشید.

اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD) یکی از رایج ‌ترین اختلالات رفتاری کودکان است که سالانه چندین میلیون کودک و خانواده ‌های آن‌ها را تحت ‌تاثیر قرار می‌دهد (منبع: موسسه ملی بهداشت روانی)

راهنمای تشخیصی و آماری فعلی اختلالات روانی، بروز ADHD را در ۵٪ از کودکان تشخیص داده و بررسی ‌های اخیر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ‌ها شیوع آن را تا ۱۱٪ نشان می‌دهند.

زیرا که علائم ممکن است در ۳۳٪ از کسانی که با این اختلال تشخیص داده شده ‌اند تا سنین بزرگسالی نیز ادامه یابد.

ADHD یک بیماری مزمن سلامت و یک مشکل طول عمر محسوب می ‌شود و همین امر اهمیت روزافزون استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی کودکان بیش فعال را بیشتر می کند.

از مدتها پیش تحقیقات زیادی در مورد ADHD و تأثیر آموزشی علائم و اثربخشی درمان ‌های روان درمانی در کاهش علائم انجام شده است.

کمک به کودکان مبتلا به ADHD برای چندین دهه و موفقیت اخیر ترکیب درمان ‌های رفتاری همراه با دارو در درمان ADHD نشان می‌دهند که مشاوران روانشناس حرفه ‌ای در مدارس و محیط‌ های سلامت روانی می ‌توانند به کودکان و خانواده ‌های آن‌ها کمک کنند تا با این اختلال کنار بیایند.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
صديقه فنائی صديقه فنائی
دکتری روانشناسی
از 175,000 هزار تومان
نیلوفر رستگاری نیلوفر رستگاری
مشاور روانشناس
از 87,600 هزار تومان
یونس ترقی طلب یونس ترقی طلب
دکتری روانشناسی
از 225,000 هزار تومان
فاطمه آریان سپهر فاطمه آریان سپهر
دکتری روانشناسی
از 260,000 هزار تومان
رویا قشقائیان رویا قشقائیان
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
الهام الحاقی الهام الحاقی
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
شیدا خوشه مهری شیدا خوشه مهری
دکتری روانشناسی
از 112,500 هزار تومان
فرشته علی هاشمی فرشته علی هاشمی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان

نشانه های بیش فعالی در کودکان چیست؟

قبلا در سایت ویکی روان درباره نشانه ها و علائم بیش فعالی در بچه ها صحبت کردیم اما باز هم به آنها می پردازیم.

ویژگی‌های ADHD  و ویژگی‌های اصلی ADHD شامل الگوی بی توجهی و بیش فعالی است که به مدت ۶ ماه یا بیشتر ادامه دارد و برای رشد کودک مضر است.

این نشانه ‌ها باید در عملکرد در محیط ‌های چندگانه تداخل داشته باشند و قبل از ۱۲ سالگی وجود داشته باشند.

این اختلال در دو نوع غالب

  1. بی توجهی
  2. و بیش فعالی / تکانشگری (impulsivity)

طبقه بندی می ‌شود.

درخواست وقت مشاوره کودک

هنگامی که کودک همزمان بی توجهی و بیش فعالی را نشان می دهد، این یک نوع اختلال ترکیبی است و بهتر است سریع تر از مشاوره کودکان بیش فعال استفاده نمائید.

ADHD بی توجه (Inattentive ADHD)، با کم کاری، تمرکز پایدار و بی ‌نظمی مشخص می‌شود.

بر اساس یافته های روان شناسی کودکان، بیش فعالی در بچه ها یا هایپراکتیو (Hyperactive) شامل فعالیت حرکتی بیش ازحد یا ریز مانند

  • پرحرفی
  • تکان خوردن
  • و ضربه زدن به دست یا پا

است.

در حالی که تکانشگری ( impulsivity) به عنوان ناتوانی در کنترل تکانه ها شناخته می‌ شود که ممکن است منجر موقعیت های بسیار مضر شود.

علائم و نشانه ‌های بیش فعالی اغلب از ۳ تا ۶ سالگی آغاز می شود. با این حال، ممکن است بسیاری از کودکان تا زمانی که وارد مدرسه نشوند و معلمان متوجه الگوهای رفتاری مرتبط با این اختلال نشوند، تشخیص داده شوند.

تشخیص بیش فعالی بچه ها در درجه اول از طریق مشاهده و ارزیابی رفتاری انجام شده توسط والدین، معلمان، پزشکان و روانشناسان کودک و نوجوان انجام می شود.

سه حوزه تمرکز برای مشاوره کودکان مبتلا به ADHD

درمان بیش فعالی در بچه ها در ویکی روان

روانشناس کودک آنلاین یا حضوری در سایت ها، کلینیک ها و بعضی مدارس می ‌توانند از طریق اقدمات مختلف، به کودکان مبتلا به ADHD و خانواده‌ های آنها کمک کنند.

اگرچه مشکلات درسی اغلب توسط معلمان برطرف می ‌شود، اما مشاوران حرفه ای به طور خاص به کودکان کمک می‌ کنند تا برای درمان طیف کامل علائم و مشکلات اجتماعی که با بیش فعالی مرتبط هستند کنار بیایند.

تحقیقات در زمینه مشاوره به کودکان مبتلا به ADHD نشان می‌ دهند که رویکردهای عمل گرا بسیار حیاتی هستند و بازی ‌درمانی هنگام کار با کودکان خردسال که با علائم بیش فعالی روبرو هستند ممکن است موثر باشد

مشاوره گروهی برای کودکان مبتلا به اختلال کم ‌توجهی بیش‌ فعالی، همراه با اتخاذ یک رویکرد مداخله سیستمیک با استفاده از مشاوره قانونی و مشاوره معلم نیز پیشنهاد شده ‌است.

صرف نظر از موقعیت خاص یا رویکرد مشاوره، ۳ حوزه تمرکز هنگام مشاوره به کودکان مبتلا به ADHD از اهمیت برخوردار است.

این سه حوزه، از جمله حل تعارض، انگیزه و خودکارآمدی و عزت نفس، ممکن است به مشاوران در سازماندهی و ساختار اقدامات خود کمک کند.

علاوه بر این، این حوزه ‌های متمرکز به مشاوران در هنگام مشاوره با والدین، مراقبان، معلمان و سایرین کمک می‌ کند تا یک برنامه درمانی مشارکتی و مشارکتی را ترتیب دهند که برای تضمین موفقیت حیاتی است.

بهترین راه درمان بیش فعالی کودکان چیست؟

پیشتر در ویکی روان درباره روش های غلبه بر اختلال بیش فعالی صحبت کردیم، اما بر اساس یافته های مشاوره کودکان بیش فعال، این روش ها در بزرگسالان و کودکان متفاوت است.

درمان بیش فعالی کودکان معمولاً شامل دارو درمانی و گفتار درمان است که ترکیبی از این دو برای اکثر افراد بهترین نتیجه را دارد

دریافت پشتیبانی مناسب و درمان مناسب هم می تواند به تسکین علائم کمک کند و انجام وظایف رورانه را آسانتر کند.

۱- دارو

انواع مختلفی از داروها وجود دارد که برای درمان ADHD استفاده می ‌شود.

اگرچه این موارد نباید به عنوان یک “درمان” تلقی شوند، اما می توانند به افراد مبتلا کمک کنند تا تمرکز بهتری داشته باشند، احساس آرامش و توانایی بیشتری برای تمرین مهارت ‌های جدید داشته باشند.

۲- درمان های کاربردی

چندین گزینه درمانی مختلف وجود دارد که برای مبتلایان به بیش فعالی مفید می‌باشد. همچنین می ‌توانند به مشکلات دیگری مانند اضطراب کمک کنند.

برخی از روش های درمانی که ممکن است پیشنهاد شوند عبارتند از:

رفتار درمانی شناختی (CBT)

مشاوره برای درمان بیش فعالی بچه ها

CBT یا همان رفتار درمان شناختی نوعی گفتار درمانی (مشاوره روانشناسی) است که با تغییر روش تفکر و رفتار به شما در مدیریت مشکلات کمک می کند.

اگر شرایط خاصی وجود داشته باشد که برای فرزندتان دشوار است این درمان می تواند مفید باشد. CBT همچنین یک روش عالی برای کمک به هرگونه اضطراب مرتبط است.

از این روش در مشاوره کودکان بیش فعال و هایپراکتیو بسیار استفاده می شود.

رفتار درمانی

این روش به طور کلی برای پشتیبانی از والدین / مراقبان کودکان مبتلا به ADHD استفاده می ‌شود و همچنین ممکن است معلمان را نیز درگیر کند.

هدف این روش درمانی کمک به مدیریت رفتار، استفاده از سیستم پاداش برای کمک به کودکان در یادگیری مدیریت رفتار است.

آموزش و تعلیم

اگر کودک شما مبتلا به ADHD تشخیص داده شده باشد، مشاور روانشناس کودک ممکن است برنامه های آموزشی خاصی را هم برای خود شما و هم برای فرزندتان توصیه کند.

که شامل موارد زیر باشند:

  • آموش روانشناختی (Psychoeducation): این روش در مشاوره کودکان بیش فعال شما و فرزندتان را تشویق می ‌کند که در مورد اختلال کم ‌توجهی بیش‌ فعالی و اثرات آن صحبت کنید. هدف در اینجا کمک به افراد برای درک معنای تشخیص آن‌ها و نحوه یادگیری آن‌ها برای مقابله با این علائم است.
  • برنامه های آموزش و تربیتی والدین: این برنامه ها به والدین کودکان مبتلا به ADHD کمک می ‌کند تا روش های مختلف گفتگو، بازی و کار با کودک خود را برای بهبود توجه و رفتار یاد بگیرند.
  • آموزش مهارت‌های اجتماعی: هدف از آموزش مهارت های اجتماعی، استفاده از نقش آفرینی، آموزش نحوه رفتار در موقعیت های اجتماعی مبتلایان به بیش فعالی است که شامل درک چگونگی تأثیر رفتار آنها بر سایر افراد است.
مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
نیره آزادی نقش نیره آزادی نقش
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
محمد جواد اسکندری محمد جواد اسکندری
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
محمد اسماعیل زاده محمد اسماعیل زاده
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
سارا مددزاده سارا مددزاده
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
سید محمود شاهورانی سید محمود شاهورانی
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
لاله دستوری لاله دستوری
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
حسین توکلی حسین توکلی
دکترای روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
علی اشرف نورمحمدی علی اشرف نورمحمدی
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان

یک مشاور یا روان ‌درمانگر چه کمکی می‌ کند؟

همانطور که بارها گفتیم استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی بهترین راه برای درمان قطعی اختلالات روانی است.

مشاوره کودکان بیش فعال هم روشی علمی و کاربردی برای غلبه بر این اختلال است

موسسه ملی بهداشت و مراقبت در کشور انگلستان  (NICE – National Institute for Health and Care Excellence) مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ هایی را برای والدینی که کودکان مبتلا به اختلال کم ‌توجهی بیش‌ فعالی دارند، در مورد درمان‌ های توصیه ‌شده پیشنهاد می ‌کند که عبارتند از:

  • اگر کودک شما آنقدر بزرگ شده که می تواند به مدرسه برود، معمولا در ابتدا نباید به او دارو داده شود.
  • باید در دوره ای به والدین پیشنهاد شود که در رفتار فرزندشان کمک کنند. اگر کودک شما در یک دوره درمان گروهی نیز شرکت کند، ممکن است یک درمان روانشناختی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) یا آموزش مهارت‌های اجتماعی نیز مفید باشد.
  • اگر فرزندتان نوجوان است، به جای درمان روانشناختی برای هر دوی شما، روان درمانی یک به یک برای او ممکن است مفید باشد.
  • اگر فرزندتان مبتلا به اختلال بیش فعالی یا ADHD ، دچار ناتوانی در یادگیری است، باید فرصت انتخاب درمان گروهی یا یک به یک برای شما و فرزندتان داده شود.
  • اگر روان ‌درمانی تاکنون کمکی نکرده است، باید به کودک شما دارو داده شود. باید در کنار سایر حمایت ها و درمان ها از جمله دوره هایی برای والدین و فرزندان باشد. اگر شما و فرزندتان ترجیح دهید در جلسات والدین شرکت نکنید یا درمان روانشناختی نداشته باشید، ممکن است دارو نیز توصیه شود.
پدر و مادر عزیز، بیش فعالی اختلالی است که می تواند مانند بسیاری از مشکلات روانی دیگر آینده فرزندان شما را دستخوش تغییرات منفی بسیاری کند.

اگر نشانه های این اختلال را در فرزند خود مشاهده می کنید، حتما از مشاوره کودکان بیش فعال استفاده نمائید تا در سریع ترین زمان بتوانید برای درمان آن برنامه ریزی نمائید.

می توانید از هر جای دنیا، در سایت ویکی روان جلسه مشاوره روانشناسی آنلاین و تصویری برگزار کرده و با بهترین مشاورین کشور به صورت آنلاین، در سایت در تماس باشید.

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا