نشخوار فکری چیست؟ (شیوه توقف نشخوار فکری)
شاید اصطلاح نشخوار فکری برای شما جدید باشد اما این اصطلاح کاربردهای زیادی دارد. اما منظور از این اشتغال فکری چیست و چه راه هایی برای توقف نشخوار فکری وجود دارد؟ در ادامه شیلا توکلی مشاوره و روانشناس مثبت گرا در سایت ویکی روان به بررسی دقیق نشخوار فکری از دید روانشناسی پرداخته اند.
فهرست موضوعات بررسی شده
- منظور از نشخوار فکری چیست؟ چرا اشتغال فکری دارم؟
- برابری نشخوار فکری با تردمیل لذت جویی
- تردمیل لذت جویی افراط در شادی های موقت
- وجه تشابه نشخوار فکری با تردمیل لذت جویی
- رهایی از نشخوار فکری و تردمیل لذت جویی – درمان موثر در نشخوار فکری چیست؟
- راهکارهای رسیدن به زندگی با کیفیت و توقف نشخوار فکری چیست؟
- راهبردهای اصلی زندگی معنادار – درمان موثر در نشخوار فکری چیست؟
- پرهیز از افراط در تمرکز فکری و ایجاد نشخوار ذهنی – چگونه نشخوار فکری را از بین ببریم؟
- تعادل رمز رسیدن به آرامش و شادی پایدار
منظور از نشخوار فکری چیست؟ چرا اشتغال فکری دارم؟
در بیان تعریف نشخوار فکری که به آن اشتغال فکری زیاد هم می گوییم گفته شده:
نشخوار فکری یعنی تفکر بسیار زیاد در مورد یک یا چند موضوع که می تواند تمام دنیای شما را به خود مشغول کند.
این اشغال فکری می تواند در مورد یک موضوعی باشد که از آن لذت می برید یا حتی آزارتان می دهد. یا مجموعه افکاری که بعضا حتی به هم مربوط هم نمی باشند اما نمی توانید به آنها فکر نکنید.
پیش از پاسخ به پرسش همیشگی چگونه نشخوار فکری را از بین ببریم می بایست به خوبی معنای آن را درک کنید تا آن را با افکار روزمره خود اشتباه نگیرید.
بیشتر افراد زمان خود را به فکر کردن های افراطی به موضوعاتی می گذرانند که در نهایت حتی نتیجه ای هم برای آنها در بر ندارد. آنها آنقدر به اشتغال فکری مشغول می شوند که تمام انرژی مورد نیاز برای موضوعات دیگر را از دست می دهند.
به همین دلیل توقف نشخوار فکری اهمیت بسیار زیادی دارد چون فرد مبتلا را به مسیر اصلی زندگی بر می گرداند و اجازه می دهد تمرکز بیشتری داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم مقاله تعریف ذهن چیست را در سایت ویکی روان مطالعه نمائید تا بیشتر با این موضوع آشنا شوید.
برابری نشخوار فکری با تردمیل لذت جویی
اگر به عملکرد یک فرد وسواسی خوب نگاه کرده باشید اغلب دیده اید که این اشخاص یا ظاهر بسیار تمیزی دارند ولی در گوشه و کنار خانه شان هزار جور کثیفی و آشفتگی می توان مشاهده کرد و یا برعکس خانه ای بسیار تمیز و مرتب داشته اما با ظاهری حمام نکرده و کثیف روبرو می شویم.
افرادی که به وسواس عملی یا فکری دچار هستند اکثرا روی یک مسئله تمرکز بسیار زیادی می کنند که در مبحث شناخت اختلالات به آن نشخوار می گویند
همان افراط در تمرکز روی یک مسله تکراری ست که مدام در حال دور زدن در ذهن این اشخاص است.
این نشخوار فکری فقط در افراد مبتلا به وسواس فکری دیده نمی شود، بلکه در افراد مبتلا به وسواس عملی نیز به نوعی قابل درک است که از صبح تا شب روی یک عمل پافشاری می کنند.
البته نتیجه همان نشخوار فکری آنهاست و مرتب و بصورت کاملا یکنواخت آنرا تکرار کرده و قادر نیستند از این دایره ی باطل خود را بیرون کشیده و رها سازند چون نمی دانند چگونه نشخوار فکری را از بین ببریم؟
تشابه این دو دسته در پافشاری روی یک فکر است که روی آن اصرار می کنند و اصطلاحا در تمرکز افراط می کنند و نمی توانند به موضوعی تازه فکر کرده و بخاطر همین در پایان روز با حس خستگی مفرط، افسردگی و نگرانی مواجه می شوند.
تردمیل لذت جویی افراط در شادی های موقت
اما موضوع قابل توجه دیگر این است که افرادی در مقابل این دسته از افراد وجود دارند که دارای زندگی لوکس و لاکچری هستند و از صبح تا شب در ناز و نعمت ایام خود را سپری می کنند.
ولی مانند گروه یاد شده بر موضوع شادمانی تمرکز افراطی کرده و از اول روز تا پایان شب مشغول خوش گذرانی و سیر و سفر هستند.
ولی در عین حال از این گله مندند که زندگی برایشان یکنواخت شده و هیچ چیز با داشتن اینهمه ثروت و فراوانی نمی تواند در آنها هیجان خاصی ایجاد کرده و آنان را به واقع خوشحال نماید و زندگی از نظرشان پوچ و بی معنی ست.
وجه تشابه نشخوار فکری با تردمیل لذت جویی
در واقع وجه تشابهی که بین این دو دسته هست همان عملکرد یکنواخت و پرداختن و نشخوار کردن موضوعات ذهنی تکراری روزمره است که هر روز روی آن تمرکزی افراطی کرده و قادر نیستند از این سیکل معیوب پا را فراتر بگذارند.
به همین جهت با نتیجه یکسان افسردگی، نگرانی، اضطراب و غم و پوچی روبرو می گردند.
رهایی از نشخوار فکری و تردمیل لذت جویی – درمان موثر در نشخوار فکری چیست؟
امروزه دانشمندان و روانشناسان برای دستیابی به مسله داشتن زندگی بهتر، با کیفیت تر و داشتن احساس رضایتمندی بیشتر در یافته اند که باید افراد ذهن خود را بیشتر اصطلاحا ورزیده و برای آن اهداف قابل دسترس تعریف کرده و در جهت دستیابی به آن دست به خلاقیت های مختلف زده تا زندگی معنا دارتری ایجاد کنند.
شادمانی و رضایت خاطر بیشتر با افزایش موفقیت، سلامتی بهتر و روابط ارزشمندتر قابل دسترسی است
این راهی برای توقف نشخوار فکری است و از این طریق می توان سطح رضایت مندی افراد نسبت به زندگی شان را بالا برد.
زندگی مطلوب و سازنده و تفوق شادی یعنی تجربه ذهنی به روزی و سعادتمندی داشتن و کسب عاطفه خوشایند به نسبت عواطف منفی مانند اضطراب و افسردگی که با تجربه آگاهانه فرد قابل دسترسی است.
در این رویکرد به افراد اصول و مهارت هایی آموزش داده می شود که در تشخیص، جستجو و تحقق بخشیدن به مهم ترین نیازها، اهداف و خواسته هایشان در حیطه های ارزشمند زندگی بپردازند.
در بهبود کیفیت زندگی سعی می شود تا در مراقبت از خویشتن و غنای درونی کار شده تا از خستگی های مفرط ذهنی بیهوده رهایی یابند.
درمان نشخوار ذهنی نیاز به ایجاد دقت در بررسی روند زندگی روزمره است و تنها با بررسی و ارتقا میسر می باشد!
حتما در ویکی روان بخوانید: منظور از روانشناسی مثبت گرا چیست؟
راهکارهای رسیدن به زندگی با کیفیت و توقف نشخوار فکری چیست؟
در عناصر پنجگانه نظریه کیفیت زندگی اینگونه بیان می شود که زندگی از چهار قسمت تشکیل می شود.
- شرایط عینی
- چگونگی تفسیر این شرایط
- ارزیابی فرد از رضایت مندی از آن حیطه مبتنی بر کاربرد معیار های خرسندی یا موفقیت
- ارزش یا اهمیتی که فرد با در نظر گرفتن شادمانی با سلامت کلی خود برای آن حیطه قایل است
- و از همه مهمتر عامل پنجم که رضایت مندی کلی از زندگی است
که تا حدی بازتاب مجموعه تمام عوامل عنوان شده است.
سه رکن اصلی بهبود کیفیت زندگی در غنای درونی ، کیفیت زمان و معنایابی زندگی است که باید افراد با کسب آموزش انواع این مهارت ها بتوانند به آنها پرداخته تا نتایج بهتری بگیرند.
درمان اشتغال فکری نیازمند توجه عمیق به تمام عوامل اشاره شده می باشد.
راهبردهای اصلی زندگی معنادار – درمان موثر در نشخوار فکری چیست؟
برای حس شادمانی و کیفیت زندگی بهتر است اول معنای آنرا از یاد نبریم.
که عبارت است از میزان تحقق مهم ترین نیازها، اهداف و خواست ها هنگامی که از زندگی خود ناراضی هستیم و می توانیم با استفاده از پنج راهبرد
- تغییر در شرایط
- تغییر در نوع نگرش برای درمان اشتغال فکری موثر است
- تغییر در اهداف
- اولویت بندی های ذهنی مهم تر
- و توجه به حیطه هایی دیگری که قبلا به آن توجه نداشته اید
بتوانیم به رضایت مندی بیشتری برسیم و شادمانی خود را افزایش ببخشیم. با این تکنیک ها به خوبی می توانیم درمان اشتغال فکری را میسر کنیم.
طی کردن این مسیر در کنار یک مشاور روانشناس خبره به خوبی می تواند روند درمان اشتغال فکری را آسان تر و برگشت ناپذیرتر کند.
پرهیز از افراط در تمرکز فکری و ایجاد نشخوار ذهنی – چگونه نشخوار فکری را از بین ببریم؟
طبق آنچه تا اینجا گفته شد و بنابر اصل نشخوارهای فکری این اصل نتیجه قانون تفکر بیش از حداست که باید افراد پرسش های مهم را درباره معنی زندگی خود بیشتر مد نظر داشته باشند و خود را درگیر پرسش های بیهوده نکنند و با این کار ذهن وزندگی خود را به مخاطره نیاندازند.
بطور مشخص و معین با اصل قضاوت نکردن بدون شناخت و پرداختن به جریان های پویا و کوشش در جهت شادکامی و اصل خویشتن داری و مهربانی آشنا تر شده و به سمت سبک زندگی بدون شتاب و پروراندن رضایت مندی از زندگی، شغل و خلوت کردن با طبیعت و کسب آرامش بیشتر گام بردارند
بجای تکرار و اصرار بر اصل نشخوار وسواس گونه به اصل رویا پردازی و آرامش و تحقق بخشیدن به اهداف قابل دسترس بپردازند.
تعادل رمز رسیدن به آرامش و شادی پایدار
رمز اصلی بهزیستی و درمان اشتغال فکری در افزایش حس تاب آوری و افزایش انواع توانمندی ها و فضلیت ها در جهت رسیدن به نقطه ی تعادل و کسب آرامشی ماندگار و شادی پایدار است که نیازمند هیچگونه افراط و نشخواری نیست و تنها خودآگاهی و توجه و صبر پایه و اساس دستیابی به آن است.
عالی عالی خانم توکلی.نگاه متعالی نسبت به مشکلات .
من مطلب نشخوار فکری و مقایسه با دیگران از شما را بسیار تحلیلی و عمیق دیدم