وسواس کندن مو چیست (درمان قطعی وسواس کندن مو)
درمان بیماری کندن موی سر در روانشناسی
اختلال وسواس کندن مو یا همانتریکوتیلومانیا (Trichotillomania) از زیر مجموعه اختلالات کنترل تکانه عبارت است از کندن مو که منجر به طاسی لکه ای می گردد. کندن موی سر شایع است، ابروها پلک ها و ریش کمتر و موی تنه، زیر بغل و ناحیه پوبیک، ندرت هدف کندن قرار می گیرد. در بخش مشاوره وسواس در ویکی روان، سوالات زیادی مانند اینکه آیا میتوان کندن موی سر را کنار گذاشت یا کندن موی سر نشانه ی چیست دریافت می کنیم که نشان از مرسوم بودن این اختلال میان مردم دارد. خب در این مطلب سایت روانشناسی ویکی روان به این پرسش پاسخ می دهیم که وسواس کندن مو چیست و راه های درمان کندن مو کدامند؟
فهرست موضوعات بررسی شده
- اختلال وسواس کندن مو چیست؟ ایا میتوان کندن موی سر را کنار گذاشت؟
- علت وسواس کندن مو چیست؟
- عوارض وسواس مو کنی چیست؟
- کندن موی سر نشانه ی چیست؟ ریشه یابی وسواس کندن مو
- علائم وسواس مو کندن چیست؟
- من وسواس کندن مو دارم؟ ملاک های تشخیص وسواس کندن مو
- درمان وسواس مو کندن – درمان قطعی تریکوتیلومانیا چیست؟
- درمان وسواس کندن مو با هیپنوتیزم ممکن است؟
- درمان سنتی وسواس کندن مو چیست؟
- داروی کندن موی سر چیست؟
اختلال وسواس کندن مو چیست؟ ایا میتوان کندن موی سر را کنار گذاشت؟
با بخش مقاله های علمی روانشناسی در سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
همانطور که در مقاله تعریف وسواس در روانشناسی گفتیم، این اختلال در بیشتر موارد با یک موقعیت استرس آمیز رابطه دارد، مانند اختلال روانی در روابط مادر و کودک، ترس از تنها شدن و موارد مشابه رخ می دهد.
اختلال وسواس مو کندن بیشتر در دوران نوجوانى و جوانان شروع شده و اگر درمان نشود، تا بزرگسالى همراه فرد مى ماند.
فد مبتلا به وسواس مو کندن این کار را بمنظور کاهش استرس و تشویش ذهنی انجام می دهد. یعنی با وجود دردی که احساس می کند، کندن مو به او آرامش می دهد.
متاسفانه یکی از مشکلات اختلالات روانی مانند وسواس این است که اگر به صورت اصولی درمان نشوند، می توانند زمینه ساز دیگر انواع این بیماری مانند وسواس تقارن (وسواس قرینه بودن) یا وسواس شمردن اعداد باشند.
در ادامه بیشتر درباره راه های علمی درمان قطعی تریکوتیلومانیا از دید روانشناسی صحبت می کنیم.
علت وسواس کندن مو چیست؟
علت وسواس فرد به فرد متفاوت است و متخصص باید دلیل اصلی را پیدا کند.
اما زمانى که فرد مبتلا به اختلال وسواس کندن مو در زندگى تنش و انواع اضطراب را تجربه کند، شروع به کندن مو، جویدن ناخن، کندن زخم هایش مى کند و یا اینکه امکان پیدایش تیک روانی مى شود.
این اختلال غالبا موقتى نیست و می تواند ادامه دار باشد، زیرا فرد مبتلا به وسواس مو کندن زمانى که شروع به کندن موهایش می کند، از این عمل، دقیقا مانند وسواس کندن پوست لذت مى برد و کمى آرام مى شود.
وسواس کندن مو منجر به از دست دادن بخش زیادى از موها مى شود. به همین دلیل وسواس کندن موی سر می تواند فرد را زشت و نازیبا کند.
اکثرا فرد این عمل را از اطرافیانش پنهان مى کند و او را نزد پزشک پوست و مو مى برند. چون نمی دانند علت کم شدن موهای او چیست؟! در این زمان پزشکان متوجه مشکل مى شوند و فرد را به مشاور روانپزشک یا مشاور روانشناسارجاع مى دهند.
عوارض وسواس مو کنی چیست؟
نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره آنلاین وسواس نشان می دهد اختلال وسواس کندن موی سر بیشتر در خانم ها دیده مى شود تا آقایان، خانم ها موى سر خود را اغلب مى کنند و آقایان مبتلا به وسواس کندن مو ، ریش و سبیل و یا همان موى سرشان را مى کنند.
فرد زمانیکه موهایش را مى کند، ریشه آن را در دهان خود مى برد و یا اینکه آن را مى خورد. که خوردن آن باعث انسداد معده و روده مى شود که اگر طولانی مدت ادامه داشته باشد، فرد باید تحت عمل جراحى قرار بگیرد.
به همین خاطر اهمیت درمان وسواس به قدری بالا است که انواع وسواس باید در سریع ترین مزان ممکن درمان شود.
کندن موی سر نشانه ی چیست؟ ریشه یابی وسواس کندن مو
شاید برای شما هم سوال باشد که کندن موی سر نشانه چیست و چرا با وجود خطرات زیاد، فرد نمی تواند این رفتار خود را کنترل کند؟ وسواس کندن موی سر نشانه اضطراب و استرس پنهان در فرد است.
در واقع اختلالات روانی که در نهایت منجر به این رفتار وسواس گونه شده است و متخصص وسواس مو کنی را یکی از علائم استرس می داند. شاید فرد مبتلا بهانه های زیادی برای این اقدام بیاورد، اما این کار نشان از مشکلات عدیده در سلامت روانی او است.
در پشت این اختلالات و وسواس ها گذشته افراد قرار دارد و این کار مشاور وسواساست که آنها را ریشه ای پیدا و درمان کند.
حتما در ویکی روان بخوانید:
علائم وسواس مو کندن چیست؟
قبلا در ویکی روان به طور کامل درباره نشانه های وسواس صحبت کردیم، اما باز هم اشاره ای جامع به علائم اختلال کندن مو سر خواهیم داشت.
اگر مبتلا به وسواس کندن مو هستید و به هیچ وجه قادر به کنترل خود نیستید، رفتار درمانى بهترین توصیه به شما است که در جلسات مشاوره رفتار درمانی شناختی توسط متخصص انجام می شود.
اینطور این عادت شما به طور کامل مورد بررسى قرار مى گیرد و درمان مى شوید. اگر وسواس کندن موی سر درمان نشود، اختلالات روحی روانی بیشتری در فرد پدیدار می شوند.
افراد مبتلا به وسواس مو کندن پس از مدتى از کندن موهاى خود عاجز مى شوند، چرا که قادر به کنترل آن نیستند و امکان ابتلا به افسردگى هم پیش مى آید. در اینصورت در آینده نزدیک برای درمان افسردگی باید اقدام کنید.
توجه کنید که اگر فردى هستید که موهاى خود را تاب مى دهید و بازى با آن ها می کنید، وسواس مو کنى را ندارید.
وسواس کندن موی سر یعنی فرد آگاهانه موی سر خود را می کند و گاها آن را می خورد یا می جود.
همانطور که اشاره شد، وسواس کندن مو، در خانمها بیشتر از آقایان دیده می شود.
اما به طور کلی شیوع زیادی در جامعه ندارد ولی در کلینیک های پوست و مو زیاد دیده می شود، به همین خاطر هر روز ممکن است یک تا دو نفر با اختلال کندن مو مراجعه کنند.
پیشنهاد ویکی روان به شما: انواع استرس کدامند؟
من وسواس کندن مو دارم؟ ملاک های تشخیص وسواس کندن مو
علائم و نشانه های زیادی برای وسواس مو کنی وجود دارند که در ادامه به آنها می پردازیم:
- کندن مکرر مو که موجب از دست دادن قابل ملاحظه مو می گردد.
- احساس تنش فزاینده بلافاصله قبل از اقدام به کندن مو یا هنگام مقاومت در مقابل این رفتار.
- احساس لذت، رضایت یا رهایی به هنگام کندن مو.
- این اختلال ناشی از یک اختلال طبی عمومی (مثل بیماری پوستی) نمی باشد.
- اختلال موجب ناراحتی قابل ملاحظه بالینی یا تخریب عملکرد روابط اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه های مهم می گردد.
درمان وسواس مو کندن – درمان قطعی تریکوتیلومانیا چیست؟
روان درمانی حمایتی و بینش گرا که نوعی مشاوره روانشناسی است مفید خواهد بود. اما دارو درمانی تحت نظر مشاور روانپزشک هم ممکن است در درمان وسواس کندن مو توأما لازم باشد، البته در موارد شدید.
بنزودیازپین ها برای افراد دارای اضطراب سطح بالا، ضد افسردگی به خصوصی مواد سروتونرژیک مثل کلومیپرامین برای بیماران با بدون خلق افسرده در بعضی موارد هیپنوتیزم و بیوفیدبک را می توان در نظر گرفت.
اگر به این اختلال وسواس مبتلا هستید نگران نباشید، درمان قطعی وسواس کندن مو وجود دارد و در مرحله اول باید به صورت حضوری یا حتی مشاوره تلفنی وسواس از متخصص کمک بگیرید.
اگر برنامه درمانی خود را با نظم دنبال کنید، درمان وسواس مو کندن یک امر ساده و شدنی خواهد بود، پس اقدام کنید.
درمان وسواس کندن مو با هیپنوتیزم ممکن است؟
بله، می توان از مشاوره هیپنوتیزم برای غلبه بر اختلال کندن موی سر استفاده کرد، اما استفاه از مشاوره روان درمانیساده ترین روش برای درمان اختلال کندن مو می باشد که از سراسر دنیا می توانید انجام دهید.
به همین خاطر درمان وسواس کندن مو با هیپنوتیزم درمانی مگر در موارد بسیار شدید و حاد توصیه نمی شود. مشاوره آنلاین روانشناسی در ویکی روان امکان ارتباط اینترنتی با متخصص را فراهم کرده است. با این حال کاربران مقیم داخل کشور می توانند از مشاوره تلفنی روانشناسی استفاده کنند.
حتی اگر ایران حضور ندارید، برای درمان وسواس مو کنی از مشاوره خارج از کشور استفاده کنید.
درمان سنتی وسواس کندن مو چیست؟
گاهی افراد دنبال درمان اختلالات روانی از طریق روش های سنتی هستند. بدون شک راهی برای درمان سنتی وسواس کندن مو وجود دارد، اما اثر بخشی و میزان کارکرد آنها در اولویت است. افراد که قصد زندگی با یک فرد وسواسی را دارند از هر تکنیک برای درمان وسواس مو کنی استفاده می کنند.
یکی از روش های سنتی درمان کندن مو این است که بیشتر مواقع موی سر خود را چرب کنید (مثلا از داروهای تقویتی استفاده کنید) تا دست زدن به سر و کندن مو دشوارتر شود.
در کل این روش های سنتی، راهی برای درمان قطعی تریکوتیلومانیا نیستند اما می توانند حالت بازدارندگی داشته باشند. درمان وسواس فکری برای هر شخص متفاوت است، پس حتما موضوع را با متخصص درمیان بگذارید.
داروی کندن موی سر چیست؟
نمی توان چیزی مشخص به عنوان داروی کندن موی سر نام برد، اما اگر در روند درمان، نیاز به دارو درمانی باشد، مشاور روان پزشک از داروهای مرسوم درمان وسواس برای غلبه بر اختلال کندن مو استفاده خواهد کرد.