مشاجره و دعوا در زندگی زناشویی
«هیچ وقت مشاجرات برای افراد خوشایند نبوده و نیست اما پدرم میگه: مشاجرات خیلی هم بد نیست! گاهی اوقات نشونه توجه یه فرد به فرد دیگس. بابام میگه گاهی هم می خوایم با این حرکت به طرفمون بگیم خیلی دوستت داریم و نگرانتیم اما حد و حدود رو باید نگه داشت، تو همه چی…» حالا در ادامه به بررسی موضوع دعوا در زندگی زناشویی از دید روانشناسی میپردازیم.
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
فهرست موضوعات بررسی شده
چگونه در دعوا در زندگی زناشویی هزینه روانی کمتری بپردازیم؟
این یک اشتباه بزرگ است که بسیاری از زوجها احساس میکنند بحث کردن و اختلاف داشتن نشانه ضعف یا فروپاشی ازدواج است و این در حالی است که بحث کردن با هم نه خوب است و نه بد.
در حقیقت اگر بحث و مجادله بر سر قواعد ساده ازدواج باشد میتواند به رابطه و دوام آن کمک کند. برای برخی از زوجها این مشاجره میتواند از شدت تنشها بکاهد و برای جمعی دیگر آرامش و اعتماد خاصی به همراه میآورد.
مجادله آری یا خیر؟
نمیگوییم باید برای مجادله و منازعه تلاش کنید اما میگوییم لزوماً منازعه و دعوا در زندگی زناشویی به مفهوم سقوط و فروپاشی ازدواج نیست. برعکس فروپاشی بسیاری از روابط سرکوب کردن و فرونشاندن اختلاف و انکار آن است.
در واقع میتوان گفت: اگر نخواهید زندگی صد در صد بدون اختلافی داشته باشید، بهتر زندگی میکنید. اما چرا چنین طرز تفکری رایج است؟
در دوران کودکی پیوسته به ما توصیه کردهاند که ملاحظه دیگران را بکنیم به ما گفتهاند که خوددار و ملایم باشیم و رفتار آرام و مناسبی را به نمایش بگذاریم البته ادب و نزاکت افسانه نیست و این که زوجین به یکدیگر احترام بگذارند و با هم مهربان باشند بسیار عالی است.
خوب است، اما با توجه به تفاوتهای زیادی که از نظر روانی و فیزیولوژیکی بین زن و مرد وجود دارد برخی از این اختلافات حتی در حد جزئی اجتناب ناپذیر است.
پس نگران آن نباشید که چند بار با هم بحث و مشاجره میکنید. این عامل تعیین کنندهای در ثبات و کیفیت روابط شما نیست.
این مهم است که در پایان منازعه از لحاظ احساسی به همسر خود دوباره نزدیک شوید، در غیر این صورت اختلاف نظرها روی هم انباشته میشوند و بر دامنه و شدت آنها اضافه میشود.
کیفیت رابطه زناشویی شما بستگی به طبیعت دعوا در زندگی زناشویی شما دارد. بستگی به این دارد که چگونه با منازعه خود برخورد میکنید.
برای مثال اگر شما در بحث و منازعه خود موضوع اختلاف را فراموش میکنید و به جای آن به ارزشها و صفات کسانی که با آنها اختلاف دارید حمله میکنید در رابطه خود رفتار مخربی را به نمایش میگذارید.
اگر با همسرتان از آن رو مجادله میکنید که برای شما بحث و مجادله، انگیزه و محرک مهمتری از زندگی عادی و روزمره به شمار میرود بازهم رفتارتان مخرب است.
چگونه وارد دعوا در زندگی زناشویی نشویم؟!
اگر در مشاجرات و مباحثه خویشتن داریتان را از دست میدهید و از کنترل خارج میشوید، چه بهتر که اصولاً وارد بحث و منازعه نشوید.
برای اجتناب از چنین موقعیتهایی بهتر است در برخوردهایتان به نکات زیر توجه کنید:
- به همسرتان بگویید از چه کارهایی بدتان میآید.
- او را از احساسهایتان مطلع کنید؛
- احساساتتان را به هیچ وجه پنهان نکنید تا او هم چنین باشد.
- در مواقع مناسب از روابطتان با هم صحبت کنید و نیازها و خواستههایتان را عنوان کنید.
واکنش روی هم انباشته شده را با واکنش بیتناسب و بیش از اندازه اشتباه نگیرید. هر دو اقدامات بیموردی هستند. واکنش بیتناسب واکنش بیش از اندازه به یک حادثه است، شاید به این شبیه باشد که بخواهید یک مگس را با پرتاب کردن یک خمپاره نابود کنید.
چگونه بعد از دعوا با همسرمان آشتی کنیم؟!
پس همسران باید بیاموزند که بعد از دعوا در زندگی زناشویی و درگیری چگونه با هم به صلح و صفا برسند و برای این امر لازم است به یاد داشته باشید که:
- در ابراز احساساتتان همیشه سخاوتمند باشید و خساست به خرج ندهید.
- هیچ گاه از ابراز محبت چیزی از دست نمیدهید، به همین دلیل با لبخند، گفتار، اعمال و افکارتان محبت خود را به همسرتان ابراز کنید.
- هر رابطهای بالا و پایینها و درگیریهای خاص خود را دارد، در عین حال هر برخورد و درگیری فرصتی است برای رشد کردن، صمیمیت و عشق بیشتر.
دلایل عمده دعواهای زن و شوهری
به خاطر داشته باشید دعوا در زندگی زناشویی همواره به یک یا دو دلیل زیر ممکن است پیش آید.
- توجه کافی دریافت نمیکنید و میان شما فاصله احساسی و عاطفی به وجود میآید.
- احساسات سرکوب شده قبلی لبریز شده و موقعیت و درگیری فعلی را درشتنمایی میکند؛ به طوری که به صورت چیزی که به مراتب بزرگتر است جلوه میشود.
بعضی ها چنان از مشکل و درگیری فرار میکنند که گویی موضوع مرگ و زندگی در پیش است، اما در واقع عکس این واقعیت صادق است. رشد شخصی و سرزنده بودن شما در موفقیت و رویایی درست و حل و فصل احساسات و عواطف حل و فصل نشده گذشته است.
به طوری که میتوانید از درگیرها و مشکلات به عنوان سکوی پرشی برای خود کاوی و کشف خویشتن خویش استفاده کنید.
گاهی اوقات شرکت در بحث و دعوا در زندگی زناشویی زمینه خانه تکانی احساسی و عاطفی را برای شما به وجود میآورد. به شرط آن که به نکاتی که در بالا به آنها اشاره شد دقت کنید و در عمل رعایت کنید.
علی امیری