راه های پیشگیری از استرس چیست؟ (23 تکنیک عالی)
برای جلوگیری از استرس و اضطراب چه کنیم؟
راه های پیشگیری از استرس می توانند روی خوش زندگی را به شما هدیه دهند. پس دانستن آنها برای هر کسی یک امر ضروری است. اگر بدانید راه های جلوگیری از دلشوره و نگرانی چیست آنگاه می توانید تمام ظرفیت های روحی روانی خود را بروز دهید. در جلسات مشاوره استرس و اضطراب تماما به تکنیک هایی پرداخته می شود که به جلوگیری از استرس و اضطراب منجر می شود. در این مطلب از سایت روانشناسی ویکی روان، به بررسی دقیق و علمی بهترین راه های پیشگیری از استرس و اضطراب می پردازیم.
برای تهیه و تنظیم این مطلب زحمت زیادی کشیده شده است. این مقاله را با دوستان و عزیزانی که فکر می کنید به آن نیاز دارند به اشتراک بزارید.
فهرست موضوعات بررسی شده
راه های پیشگیری از استرس کدامند؟
با مطالب روانشناسی سایت ویکی روان همراه باشید
در تعریف استرس گفته شده است که استرس یک واقعیت غیر قابل اجتناب زندگی است. اما استرس همیشه چیز بدی نیست.
به همین خاطر در روانشناسی مفهومی با نام استرس مثبت وجود دارد، که به نوعی عاملی برای پیشرفت افراد هم به حساب می آید. این سبک از استرس یک واکنش طبیعی و فیزیکی است که می تواند واکنش حمله یا گریز ما را تحریک کند.
استرس می تواند آگاهی ما را در وضعیت های دشوار یا خطرناک افزایش دهد و به ما این امکان را می دهد که در حال حاضر سریع عمل کنیم.
بدون استرس انسانها مدت طولانی زنده نمی ماندند
برخی استرس ها اجتناب ناپذیر هستند و بهترین کاری که می توانید انجام دهید مدیریت آن است. برخی موارد هم تحت کنترل شما هستند پس بهتر است راه های پیشگیری از استرس را خوب یاد بگیرید. تغییر چیزهای ساده در زندگی میتواند باعث کاهش استرس کلی شما شود.
پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین راه های کاهش و مدیریت استرس را در سایت ویکی روان مطالعه نمائید تا بتوانید از استرس به نفع خود بهره ببرید.
اصول دور ماندن از استرس
چند تحقیق در مورد پیشگیری از استرس نشان می دهند یک یا دو راه باعث دور شدن از استرس و تجربه حال بد نمی شوند. بلکه باید مجموعه ای از اقدامات برای مدت زمان مشخص انجام شوند تا نتیجه به دست بیاید.
راه های جلوگیری از استرس و اضطراب کم نیستند، اما شاید همه آنها مورد نیاز شما نباشند. دنبال راه اختصاصی خود باشید، چیزی که با وضعیت فعلی شما سازگارتر است. از دید روانشناسی جلوگیری از اضطراب مسیری اختصاصی است که باید تحت نظر مشاور روانشناس طی کنید. در ادامه توضیح می دهیم در چه مواردی می توان پیشگیری از استرس و اضطراب را به خوبی انجام داد. با سایت مشاوره آنلاین روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
در چه مواردی می توانیم از استرس پیشگیری کنیم؟
کی می توانم استرس را به مدیریت خودم در بیارم و کی آسیب پذیری بیشتری دارم؟ راه های جلوگیری از استرس اصلا کم نیستند، باید شرایط را بسنجید و بر اساس آن بهترین تصمیم را بگیرید. برای نمونه:
- پیشگیری از استرس کنکور
- پیشگیری از استرس شغلی
- پیشگیری از استرس امتحان
- پیشگیری از استرس در کودکان
- جلوگیری از استرس در دوران بارداری
- پیشگیری از استرس کرونا
- پیشگیری از استرس در ورزش
تماما مواردی هستند که می توانید با اراده و انگیزه کافی از استرس جلوگیری کنید.
1- پیشگیری از استرس کنکور
استرس کنکور یا استرس امتحان دادن چیزی است که افراد زیادی به آن مبتلا هستند. اگر نتوانید افکار و احساسات خود را در این مواقع مدیریت کنید، بدون شک پیشگیری از استرس کنکور بسیار دشوارتر می شود.
2- استرس شغلی
قبلا در ویکی روان درباره مشاغل پر استرس جهان صحبت کردیم. بعضی افراد تحت هر شرایطی با استرس دست به گریبان هستند. آنها می دانند اگر این استرس ادامه دار باشد حتما به موفقیت کاری شان آسیب وارد خواهد کرد. به همین خاطر بسیاری از کارفرمایان دنبال پیشگیری از استرس شغلی در محیط کار هستند.
بد نیست نگاهی به مقاله درمان استرس کاری در ویکی روان بیندازید.
3- پیشگیری از استرس کودکان
کودکان مضطرب آینده پر تنشی خواهند داشت. در جلسات مشاوره روانشناسی کودک تاکید زیادی بر پیشگیری کردن از استرس بچه ها می شود تا احساس تنش به بخشی از زندگی آنها تبدیل نشود. استرس بچه ها انواع زیادی دارد، اما وظیفه والدین است تا برای درمان آن اقدام سریع و جدی انجام دهند.
پیشگیری از استرس کودکان معمولا توسط متخصص روانشناس صورت می گیرد، چون روند تشخیص و اقدام برای درمان تخصص بوده و بعدا به والدین آموزش داده می شود.
4- جلوگیری از استرس کرونا
بارها در ویکی روان درباره استرس کرونا توضیح دادیم. خیلی از افراد از ترس ابتلا به یک بیماری خاص دچار استرس و تشویش زیادی می شوند. کار مشاور خبره در جلسات مشاوره استرس و اضطراب این است که آنها را از نشخوارهای فکری مخرب دور کرده و در وضعیت پایدار قرار دهد.
5- برای جلوگیری از استرس در دوران بارداری چه باید کرد؟
دوران بارداری نه تنها برای مادر بلکه برای اطرافیان هم استرس و اضطراب زیادی دارد. بارها در ویکی روان درباره اثرات استرس در دوران بارداری صحبت کردیم و گفتیم اگر به خوبی مدیریت نشود تاثیرات مخرب زیادی بر مادر و فرزندش خواهد داشت. برای جلوگیری از استرس در دوران بارداری ابتدا باید تحت نظر مشاور استرس ویکی روان یا مراکز دیگر باشید و بعد اصول کنترل ذهن و حفظ آرامش را آموزش ببینید.
راههای پیشگیری از استرس چیست؟
خب، برگردیم به سوال اصلی که در بخش مشاوره آنلاین ویکی روان زیاد از ما پرسیده می شود:
- برای جلوگیری از استرس چه کنیم؟
- چطور می توانم راه پیشگیری از استرس را یاد بگیرم؟
- اصلا راه های پیشگیری از استرس چیست؟
استمرار در تکرار مواردی که در ادامه آورده شده است کمک می کند به نتیجه دلخواه برسیم. اگر نتوانیم در جلوگیری از استرس موفق شویم، بدون شک انواع استرس های مزمن به سراغ ما می آیند، پس آن را جدی بگیریم.
۱- در اولین قدم محدودیت ها را تعیین کنید
گاهی اوقات ممکن است لقمه بزرگتر از دهان خود بردارید (لطفا ناراحت نشوید) و قبل از اینکه متوجه این موضوع شوید، از آن رنج ببرید.
مقابله با بسیاری از فعالیت ها و افراد در زندگیتان، خواه کار، مدرسه، خانواده، دوستان یا هر کاری که می خواهید انجام دهید، می تواند دشوار باشد.
یادگیری نه گفتن مهم است، بنابراین به خودتان زیاد فشار وارد نیاورید و آن را تمرین کنید
شاید نادیده گرفتن کسی یا شرکت نکردن در یک رویداد خاص کار سختی باشد، اما صرفه جویی در مصرف انرژی و داشتن وقت کافی برای خودتان، مهم است.
اگر این تکنیک را یاد بگیرید کمتر تحریک پذیر و بیشتر آرامتر خواهید بود و می توانید از افراد و فعالیت های دیگر لذت ببرید.
یک دکتر متخصص استرس و اضطراب هم تاکید زیادی بر حفظ حریمتان خواهد کرد، شما باید بدانید کی چه کاری انجام دهید.
۲- سعی کنید از آشفتگی جلوگیری کنید
یکی از راه های پیشگیری از استرس این است که واقع بین باشید و حدود خود را بدانید و در رابطه با آنها قاطع باشید. به این ترتیب سالم تر و شادتر خواهید بود. گاهی نمی دانیم چرا استرس داریم و چرا بی دلیل نگرانیم! استرس بی دلیل اما دلایل زیادی دارد که مهم ترین آن بی برنامه بودن در زندگی است.
شما باید تا پایان روز گزارشی داشته باشید، دو یادداشتی که باید نوشته شوند و یک صندوق ایمیلی که پر از پیام است. اما شما از کجا شروع می کنید؟ برای مدیریت زمان باید ابتدا لیستی تهیه کنید.
این به شما کمک می کند تا بدانید چه می خواهید، بنابراین می توانید آنچه را که اکنون نیاز به توجه دارد و کاری که بعدا باید انجام شود را اولویت بندی کنید. موارد را به ترتیب اهمیت شماره گذاری کرده و آنها را یکجا تکمیل کنید.
برنامه داشتن برای هر روز یکی از بهترین و موثرترین راه های پیشگیری از استرس و تشویش ذهنی است.
شک نکنید که مدیریت زمان در طی روز، از بهترین راه های جلوگیری از دلشوره و نگرانی های غیرقابل کنترل است. انسان ها ذاتا دوست دارند طبق برنامه حرکت کنند، پس بی دلیل خودتان را در معرض آسیب های روانی قرار ندهید.
به راحتی می توانید برای جلوگیری از استرس، از شب قبل برنامه فردا را تنظیم و مدیریت کنید.
۳- با دیگران در ارتباط باشید
با همسر، فرزندان، والدین، دوستان و همکاران خود صحبت کنید.
اجازه دهید آنها بدانند که شما در تلاش هستید تا میزان استرستان را کاهش دهید و در صورت نیاز از آنها کمک بخواهید.
همچنین آنها می توانند به شما کمک کنند موقعیتهای استرس زا را شناسایی کنید، قبل از اینکه وارد آنها شوید.
آنها می توانند به سازماندهی برنامه تان کمک کنند یا به شما اجازه می دهند نا امیدی ها را خنثی کنید.
توصیه و کمک اطرافیان خیرخواهتان را بپذیرید، بعضی مواقع این توصیه ها مانند مشاوره درمان اضطراب و نگرانی مفید واقع می شوند
ممکن است آنها با موقعیت های مشابه روبرو شده باشند و اطلاعاتی داشته باشند که می تواند برای شما سودمند باشد. بد نیست نگاهی به مقاله چطور استرس نداشته باشیم در ویکی روان بیندازید.
۴- از اشتراک گذاشتن احساسات خود نترسید
شما می توانید با یک درمانگر یا مشاور روانشناس در مورد مشکلاتتان صحبت کنید.
باور داشته باشید، صحبت کردن با یک مشاور روانشناس بهترین راه پیشگیری از استرس و اضطراب است، چون مشاور به راحتی ریشه این نگرانی ها را پیدا و برای درمان آن اقدام می کند
صحبت درباره یک مشکل و درگیر شدن با آن می تواند به شما در درک بهتر آن و نحوه اجتناب از بروز آن در آینده کمک کند.
همان طور که بارها در ویکی روان گفتیم، مشاوره روانشناسی از موثرترین راه های پیشگیری از استرس و اضطراب است چون مشکلات را ریشه ای درمان می کند.
۵- جلوگیری از استرس با فعالیت های بیشتر ممکن است
وقتی استرس دارید حذف ورزش آسان است، اما ورزش برای سلامتی جسمانی شما مفید است. ورزش به مبارزه با اثرات منفی استرس بر بدن شما کمک میکند و برای سلامت روانی شما خوب است.
طبق اعلام انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA)، ورزش و سایر فعالیت های بدنی می توانند با آزاد کردن اندورفین که مسکن های طبیعی مغز هستند، باعث کاهش استرس شوند
ورزش منظم روحیه شما را بهبود می بخشد و به طور طبیعی علائم استرس و اضطراب را کاهش می دهد.
ورزش همچنین می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس شما شود تا در آینده با استرس مقابله کنید. همچنین احتمالا بهتر خواهید خوابید.
از مهم ترین راه های پیشگیری از استرس این است که هر روز ۳۰ دقیقه ورزش کنید و این کار را به سبک زندگی خود تبدیل نمائید.
۶- چند تکنیک ساده برای جلوگیری از استرس
شیوه های دیگری نیز وجود دارند که میتوانند به پیشگیری از استرس و اضطراب کمک کنند و ذهن و بدن شما را به راحتی آرام نمایند:
- طب سوزنی
- مراقبه (مدیتیشن)
- ماساژ
- یوگا
- تای چی
- تمرینات تنفسی عمیق
یادتان باشد بمنظور پیشگیری از استرس و اضطراب باید ترکیبی از موارد بالا را استفاده کنید. اما در هر صورت در جلسات مشاوره روانشناسی درمان استرس، متخصص روان شناس به شما می گوید از چه تکنیک هایی باید استفاده کنید.
۷- بیشتر خوش بین باشید
یکی از جالب ترین مراحل پیشگیری از استرس این است که عادت خوش بینی در خود ایجاد کنید. یادتان باشد، خوش بین بودن یک انتخاب است، نه یک اتفاق
از راه های پیشگیری از استرس این است که وقتی نگران هستید یا احساس می کنید سطح استرس شما بالا می رود، سعی کنید خود را با افکار و تجربیات مثبت محاصره کنید.
به موسیقی گوش دهید، یک فیلم خنده دار تماشا کنید یا با دوستی تماس بگیرید که باعث خنده شما می شود
با یک واکنش مثبت، با افکار منفی خود مواجه شوید. نگرش مثبت، شما را از آشفتگی احساسات حفظ خواهد کرد.
۸- با فردی صمیمی و نزدیک صحبت کنید
صحبت کردن با کسی در مورد نحوه احساساتتان می تواند مفید باشد. صحبت کردن می تواند با دور کردن افکار استرس زا موثر باشد یا برخی از تنش های ایجاد شده را با بحث در مورد آن، از بین ببرید.
استرس بر روی قضاوت شما اثر می گذارد و باعث می شود تا چیزهای اطراف خود را واضح نبینید
صحبت کردن با یک دوست، همکار و یا حتی یک متخصص آموزش دیده (مثل مشاور روانشناس آنلاین درمان استرس) می تواند به شما در یافتن راه حل هایی برای مقابله با استرس کمک کند.
۹- یاد بگیرید وقت خود را مدیریت کنید
گاهی اوقات احساس می کنیم کارهای زیادی برای انجام داریم و این دلیل مشترکی برای استرس است.
بپذیرید که شما نمی توانید همه کارها را به یکباره انجام دهید و شروع به اولویت بندی کارهای خود کنید
از کاربردی ترین راه های پیشگیری از استرس این است که لیستی از تمام کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید و آنها را به ترتیب در اولویت اصلی قرار دهید.
توجه داشته باشید که چه کارهایی را باید شخصا انجام دهید و چه کاری را میتوانید به دیگران محول کنید. در نظر داشته باشید که کدام کارها را باید بلافاصله، در هفته بعد، در ماه بعد یا زمان مجاز انجام دهید.
با ویرایش مواردی که در یک لیست بزرگ و غیر قابل کنترل است، می توانید آنرا به یک سری کوچکتر تبدیل کنید و وظایف قابل کنترل در یک بازه زمانی طولانی تر انجام شوند، که برخی از وظایف به طور کامل از لیست حذف می شوند.
۱۰- یاد بگیرید “نه” بگویید
می پرسید راههای جلوگیری از استرس چیست؟ این مورد را خوب اجرا کنید تا استرس و نگرانی شما تا حد زیادی کم شود.
علت شایع استرس، قبول کارهای زیاد و زمان بسیار کمی برای انجام آن است. با این حال در این شرایط، بسیاری از مردم هنوز هم مسئولیت اضافی را قبول می کنند.
یادگیری نه گفتن به درخواست های اضافی یا غیر مهم به کاهش استرس شما کمک می کند. همچنین ممکن است به شما در ایجاد اعتماد به نفس بیشتر کمک کند.
برای یادگیری گفتن “نه” ، باید بفهمید که چرا با گفتن آن مشکل دارید؟
بسیاری از مردم با گفتن “نه” مشکل دارند، چون می خواهند کمک کنند و مهربان باشند و دوست داشتنی باشند. برای برخی، ترس از تعارض، رد یا فرصت های از دست رفته است. به یاد داشته باشید که این موانع برای گفتن “نه” همه توسط خود شما ایجاد شده اند.
۱۱- برای جلوگیری از استرس زیاد غذاهای سالم بخورید
افراد زیادی در ویکی روان می پرسند که برای جلوگیری از استرس چه بخوریم؟ یادتان باشد نقش تغذیه در پیشگیری از استرس از هر چیزی مهم تر است!
آنچه می خورید بر میزان خلق و خو، انرژی و سطح استرس شما تأثیر می گذارد. غذای سالم خوردن به این معنی نیست که از همه غذاها اجتناب کنید، بلکه باید دوباره به آن تعادل باز گردید.
خوب است گاهی اوقات سالاد یا گوشت تاره را برای ناهار بخورید.
اگر نمی دانید برای جلوگیری از استرس چی بخورم یادتان باشد بستنی خوردن یکی از راه های پیشگیری از استرس است
اما اگر بستنی و شیرینی منبع اصلی انرژی شما هستند، به احتمال زیاد شما دچار احساس گرسنگی می شوید و استرس دارید! پیشگیری کردن از استرس با تغذیه نه تنها حالتان را بهتر می کند بلکه باعث می شود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
به همین خاطر برای جلوگیری از اضطراب و تشویش باید برنامه غذایی مناسبی داشته باشید. یعنی به اصولی پایبند بمانید.
بهتر است مطلب، لیست غذاهای استرس زا را در سایت ویکی روان مطالعه کنید.
۱۲- برای جلوگیری از استرس باید خوب و با کیفیت بخوابید
چه کسی عاشق خوابیدن نیست؟
اما به اندازه کافی خوابیدن، در واقع چیزی است که باید روی آن تمرکز کنیم
مسئولیت های خود را با فعالیت هایی که از آنها لذت می برید متعادل کنید تا خواب بهتری را تجربه کنید.
شک نکنید خواب منظم، مفید و با کیفیت (نه صرفا زیاد) بهترین روش جلوگیری از استرس زیاد در طی روز است. به همین خاطر برای پیشگیری از استرس و اضطراب باید آگاهانه خواب خود را مدیریت کنید.
پیشنهاد می کنیم تست روانشناسی آنلاین بررسی کیفیت خواب را در ویکی روان انجام دهید تا ببینید خوابتان از چه کیفیتی برخوردار است.
۱۳- برای جلوگیری از استرس باید در همه چیز باید تعادل داشته باشد
در هر چیزی باید تعادل داشته باشید هم کار و هم تفریح.
اما اگر برنامه شما پر از فعالیت هایی باشد که زمانی برای انجام وظایفتان وجود نداشته باشد، آن نیز به شما استرس خواهد داد.
قبول کنید که رویدادهایی وجود دارند که شما نمی توانید آن ها را کنترل کنید. ایجاد تعادل از راه های پیشگیری از استرس و تشویش است.
این یک قانون در زندگی است که در جلسات مشاوره اضطراب و استرس به کرات درباره آنها صحبت می شود.
۱۴- برای دوری از استرس و اضطراب به جای پرخاشگری باید قاطع باشید
به جای عصبانیت، حالت دفاعی یا احساسات منفعل، عقاید خود را به اثبات برسانید. روش های آرام سازی را بیاموزید و تمرین کنید. برای مدیریت استرس، می توانید از
- مراقبه
- یوگا
- یا تای چی
- تکنیک های تنفس صحیح
استفاده کنید.
۱۵- حمایت اجتماعی دریافت کنید
این تکنیک برای پیشگیری از استرس بسیار مفید می باشد. برای کسانی که از بودن با آنها لذت می برید بیشتر وقت بگذارید.
با مشاوره روانشناسی آنلاین یا سایر متخصصان سلامت روانی که در زمینه مدیریت استرس آموزش دیده اند، در رابطه با راه های پیشگیری از استرس یا درمان آن صحبت کنید و تکنیک های بیوفیدبک را برای مقابله سالم با استرس در زندگی خود یاد بگیرید.
یادتان باشد گاهی جلوگیری از استرس به تنهایی ممکن نیست و باید از متخصص کمک بگیرید.
۱۶- چند نکته کوتاه اما کاربردی درباره راه های پیشگیری از استرس
خب تا اینجای کار بهترین راه های پیشگیری از استرس و اضطراب را برایتان شرح دادیم، اما چند تکنیک زیر را هم در نظر داشته باشید تا بهترین نتیجه رابه دست بیاورید.
- منظم ورزش کنید. بدنتان اگر تناسب داشته باشد با استرس بهتر مقابله می کند
- وعده های غذایی سالم و متعادل بخورید
- یاد بگیرید که زمان خود را به طور مؤثر مدیریت کنید
- برای سرگرمی، علاقه و استراحت وقت بگذارید
- استراحت کافی داشته باشید و بخوابید
- بدن شما برای بهبودی از حوادث استرس زا به زمان نیاز دارد
- برای کاهش استرس، به الکل، دارو یا رفتارهای اجباری اعتماد نکنید
پیشنهاد ویکی روان برای پیشگیری از اضطراب و استرس
اگر شما هم از استرس و اضطراب، در زندگی شخصی خود رنج میبرید و نمی دانید که استرس خوب است یا بد، در اینجا ما برای شما خدمات مشاوره استرس و اضطراب را در سایت ویکی روان به صورت آنلاین قرار داده ایم تا اگر مشکلی در زندگی شماست به راختی رفع شود.
دوست عزیز، همانطور که بارها گفته شد، بهترین راه پیشگیری و درمان قطعی استرس و اضطراب استفاده از مشاوره روانشناسی آنلاین یا حضوری است. برای استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی می توانید به بخش مشاوره آنلاین سایت ویکی روان مراجعه نمائید و به صورت آنلاین، صوتی و حتی تصویری با مشاور مورد نظر خود جلسه مشاوره برگزار کنید:
سلام و شب شما بخیر
من شخصا معجزه ورزش رو در سلامت روح و روانم تجربه کردم
وقتی برادر جوانم رو از دست دادم بد جوری شکستم و داغون شدم
فقط ورزش منظم بود که تونست نجاتم بده و تونستم دوباره سرپا بشم و برای بچه هام مادری کنم.
ممنونم از مطالب مفید شما .. همیشه تندرست باشید و در آرامش کامل ..