5 رابطه استرس و کاهش وزن (استرس و لاغری)
شاید رابطه استرس و کاهش وزن برای شما خیلی تعریف شده نباشد، اما اضطراب و نگرانی می تواند تاثیر زیادی بر کاهش و حتی افزایش وزن داشته باشد. افراد زیادی سوال میپرسند که آیا استرس و اضطراب باعث کاهش وزن میشود و این تغییر محسوس است؟ در جلسات مشاوره درمان استرس و اضطراب در سایت ویکی روان هم تاکید زیادی بر مدیریت استرس و کاهش اثرات آن بر بدن می شود. خب، در ادامه این مطلب ویکی روان به بررسی نقش استرس در کاهش وزن از دید روانشناسی می پردازیم.
موضوعاتی که در این مطلب ویکی روان به آنها می پردازیم (کلیک کنید):
فهرست موضوعات بررسی شده
استرس و کاهش وزن چه رابطه ای با هم دارند؟
با سایت مشاوره روانشناسی غیرحضوری ویکی روان همراه باشید.
شاید این سوالات به ذهنشما هم خطور کرده باشد:
- استرس باعث کاهش وزن می شود؟
- آیا استرس زیاد باعث لاغری میشود؟
- استرس و لاغری چه ارتباطی با هم دارند؟
- افراد مضطرب وزن کم می کنند؟
در مورد رابطه استرس و کاهش وزن باید بگیم که، در افراد بسیاری استرس بر روی وزن شان تاثیر می گذارد، در برخی افراد باعث کاهش و در برخی دیگر باعث افزایش وزن می شود که این شرایط از فردی به فرد دیگر و از موقعیتی به موقعیت دیگر متفاوت می باشد.
در برخی افراد، استرس می تواند باعث کم توجهی به یکی از وعده های غذایی و یا انتخاب های غذایی نامناسب و فاقد مواد مغذی شود. در برخی دیگر، استرس حتی باعث از بین رفتن کامل اشتها می شود. به همین دلیل علم روانشناسی رابطه استرس و لاغری را تائید می کند
البته قبلا در ویکی روان درباره تاثیر استرس و اضطراب بر افزایش وزن صحبت کردیم، به همین دلیل می گوییم که تاثیرات استرس در هر فرد متفاوت است! اما در بیشتر افراد استرس لاغر میکند و به کاهش وزن منجر می شود!
کاهش وزن تنها مختص به بزرگسالان نمی شود، بلکه استرس در بچه ها هم می تواند باعث کم شدن وزن آنها شود!
در اغلب موارد این تغییرات موقتی هستند و اشتهای فرد پس از مدتی به حالت نرمال باز خواهد گشت، البته اگر برای درمان کردن استرس و نگرانی خود کاری انجام دهند.
برای دانستن چگونگی تاثیر استرس بر خواب و عملکرد بدن، چگونگی کنترل و مدیریت آن و زمان درست مراجعه به روانشناس بر اساس علائم، این مقاله سایت روانشناسی ویکی روان را مطالعه کنید.
علائم کاهش وزنی که به استرس مربوط هستند
استرس می تواند باعث چیزی فراتر از یک کاهش وزن بی علت شود. قبلا در ویکی روان مفصل درباره علائم و نشانه های استرس مزمن صحبت کردیم، اما اینجا هم به آنها اشاره خواهیم کرد:
- سردرد
- سوء هاضمه
- درد
- تنش عضلات
- تغییرات خلق و خو
- خستگی از نشانه های استرس دنباله دار است
- بد خوابی و مشکل در خواب ماندن
- مشکلات حافظه کوتاه مدت
- افزایش ضربان قلب
- کاهش میل جنسی
تمام این موارد می توانند ارتباط بین استرس و کاهش وزن تاثیر داشته باشند پس نباید آنها را دست کم بگیرید. در کل اثرات استرس بر بدن انسان کم نیستند و از دید روانشناسی ارتباط استرس و کاهش وزن تنها یکی از آنها است.
حتما در ویکی روان بخوانید: معنی استرس (stress) در روانشناسی چیست؟
چرا استرس باعث کاهش وزن می شود؟
ارتباط استرس و کاهش وزن می گوید هنگامی که شما استرس دارید، ممکن است رفتارهایتان نسبت به حالت طبیعی تغییر کنند!
مثلا هنگام خوردن غذا به کارهایتان مشغول باشید و یا سر قرارهای مهم تان دیر برسید. این اختلالات می توانند واکنش های داخلی بدن را بدتر کنند.
واکنش fight or flight (جنگ یا پرواز) می تواند سوخت و ساز بدن را افزایش دهد. هنگامی که شما استرس دارید، بدن تان دچار واکنش fight or flight می شود. این واکنش همچنین واکنش استرس مزمن نیز نامیده می شود
این مکانیزم فیزیولوژیک به بدن شما می گوید که باید به یک خطر، واکنش نشان دهد. بدن شما نیز خود را با آزادسازی هورمون هایی مانند آدرنالین و کورتیزول آماده می کند.
آدرنالین بدن را برای فعالیت های شدید آماده می کند، اما باعث بی اشتهایی می شود
این در حالی ست که کورتیزول به بدن شما سیگنال می دهد که بطور موقت عملکرد های غیر ضروری بدن در حین حادثه را کاهش دهد.
این عملکرد ها شامل گوارش، ایمنی و سیستم تولید مثل می باشند. برانگیختگی بیش از اندازه نیز منجر به ناراحتی های گوارشی می شود.
بدن شما در حین واکنش fight or flight کم تر می تواند گوارش کند، بنابراین می تواند بر روی چگونگی واکنش به عوامل استرس زا نیز تمرکز کند
احتمالا الان متوجه شدید چرا استرس باعث کاهش وزن می شود و تغییراتی را در اندام خود احساس می کنید.
۱- تاثیر استرس بر دستگاه گوارش
شرایط استرس زا باعث ناراحتی های دستگاه گوارش می شود. به همین دلیل استرس و کاهش وزن با هم در ارتباط هستند. ناراحتی گوارش شامل موارد زیر است:
- دل درد
- سوزش معده
- اسهال
- یبوست
استرس مزمن می تواند باعث تقویت این علائم شود و عوارض جانبی دیگری را نیز در پی داشته باشد. مانند سندرم روده تحریک پذیر که بسیار رایج است.
این تغییرات سیستم گوارشی می توانند باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن شوند.
شما ممکن است احساس تمایل به غذا خوردن نداشته باشید، همچنین اگر خیلی استرس داشته باشید دیگر نمی توانید به خیلی چیز های دیگر فکر کنید.
این می تواند شامل عادات غذایی تان نیز شود.
رابطه استرس و کاهش وزن می گوید که شما احتمالا اصلا احساس گرسنگی نمی کنید و یا فراموش می کنید چیزی بخورید و در نتیجه وزن تان نیز کاهش پیدا می کند.
۲- رابطه استرس و لاغری : استرس باعث احمال در تغذیه می شود
تجربیات متخصصین در جلسات مشاوره استرس آنلاین نشان می دهد که استرس و اضطراب کاهش وزن را به همراه دارد، اما چرا؟
بر اساس گفته خانم کاترین مور – روانشناس مرکز توسعه کودکان و خانواده درباره ارتباط استرس و کاهش وزن:
استرس می تواند باعث اولیت دادن به انجام کارهای دیگر نسبت به غذا خوردن شود. یعنی شما بجای این که راحت پشت میز بنشینید و غذا بخورید، ترجیح می دهید به کارهایتان برسید، عادتی که بیشتر از این که مفید و سازنده باشد، مضر و خطرناک است
مور می گوید” شما هر زمانی که از خوردن یک وعده غذایی دست بکشید، کالری سوزانده اید.”
برای مبارزه با این عادت، مور توصیه می کند که غذاهایی با پروتئین بالا مانند آجیل را همیشه در دسترس داشته باشید و بخورید.
باید سعی کنید در روز وعده های غذایی متنوعی داشته باشید، چون استرس و کاهش وزن ناگهانی چیزی نیست که همیشه از آن مطلع باشید اما جلوگیری از آن چندان دشوار نیست!
برانگیختگی بیش از حد، می تواند بر روی توانایی پردازش و جذب مواد مغذی بدن تاثیر بگذارد که این یک نشانه دیگر بر رابطه استرس و کاهش وزن می باشد.
هنگامی که شما استرس دارید، بدن تان غذاها را به طرز متفاوتی فرآوری می کند. استرس می تواند بر روی عصب های واگ تاثیر گذاشته و باعث تغییر چگونگی هضم، جذب و متابولیزم غذا می شود.
این اختلال باعث التهابات ناخواسته نیز می شود.
۳- انتقال های عصبی باعث سوخت و ساز کالری می شود
برخی افراد در حین داشتن استرس در محیط کارشان، از فعالیت های فیزیکی نیز استفاده می کنند.
با این که فعالیت ورزشی با تولید هورمون اندورفین باعث کاهش استرس می شوند، اما در چنین شرایطی انجام ورزش بیشتر از حد مواقع عادی باعث کاهش وزن خواهد شد.
گاهی اوقات استرس باعث انجام واکنش های ناخودآگاهی می شود – مانند تکان دادن پا و یا ضربه زدن با انگشت روی میز.
این تیک های عصبی می توانند به بدن آسیب برسانند و باعث کالری سوزی شوند. همین موارد ارتباط بین استرس و کاهش وزن را به ضریف ترین شکل ممکن توضیح می دهند.
اختلال خواب بر روی تولید هورمون کورتیزول در بدن هم تاثیر می گذارد، همچنین استرس می تواند باعث سخت خوابیدن و خواب ماندن شود
این اختلالات همچنین بر روی کیفیت خواب نیز تاثیر می گذارند و باعث خستگی و کوفتگی بدن می شوند.
این اختلالات می توانند تولید کورتیزول را نیز تحت تاثیر قرار داده و بر روی متابولیزم بدن و همچنین عادات غذایی نیز تاثیر بگذارند. البته می توانید با تکنیک های بهبود کیفیت خواب، خواب شبانه خود را موثرتر کنید.
۴- استرس انگیزه را از بین می برد، به همین دلیل اضطراب و کاهش وزن در ارتباطند
وقتی دچار نگرانی و اضطراب می شویم انگیزه خود را هم از دست می دهیم.
در واقع با وجود استرس، اولویت های زندگی روزانه ما تغییر می کند و تمام توجه به موضوعی مربوط می شود که موجبات بروز نگرانی را فراهم کرده است
یکی از مهم ترین انگیزه هایی که از دست می دهیم کیفیت خوراک ما است، یادتان باشد هدف تنها زنده بودن نیست!
کیفیت خوراک و ایجاد عادات غذایی سالم باعث می شود در وزن ایده آل بمانیم و اندام متناسبی هم داشته باشیم، اما متاسفانه از بین رفتن انگیزه بیش از پیش نقش استرس در کاهش وزن را به ما یادآوری می کند.
5- استرس باعث می شود اولویت های ما تغییر کند
شاید مهم ترین موضوع در رابطه استرس و کاهش وزن این باشد که افراد مضطرب و نگران، اولویت های جدید پیدا می کنند.
این تغییر اولویت می تواند از تغییر شکل روابط، تغییر سبک زندگی تا تغییر در شیوه خوراک و تغذیه باشد تا موارد بسیار دیگر.
به همین خاطر وقتی در معرض استرس و تشویش زیاد، برای مدت زمان طولانی قرار می گیریم، بیشتر به ارتباط استرس و کاهش وزن پی می بریم. این موضوع برای دانشجویانی که نزدیک فصل امتحانات می شوند، یا کارمندانی که باید گزارش کار خود را ارائه دهند هم صدق می کند.
در این برهه زمانی نگرانی و اضطراب آنها تاثیر زیادی بر سبک تغذیه و خوراک آنها خواهد داشت. به همین دلیل رابطه بین استرس و کاهش وزن زمانی معنا پیدا می کند که برای برهه زمان نه چندان کوتاه، کلا اولویت های زندگی تا تحت تاثیر شرایطی جدید تغییر می کنند.
چه زمانی کاهش وزن می تواند خطرناک باشد؟
کاهش ۱ یا ۲ کیلو وزن در موضوع استرس و کاهش وزن نگران کننده نیست. اما کاهش وزن ناخواسته یا غیرمنتظره به بدن آسیب می رساند.
اگر طی ۶ الی ۱۲ ماه، ۵ درصد یا بیشتر از وزن کلی بدن تان، وزن کم کردید باید به مشاور روانشناس برای درمان کردن استرس و اضطراب مراجعه کنید.
همچنین در چنین شرایطی نیز باید با یک متخصص مشورت کنید:
- کاهش وزن بدون تمرین و تلاش
- داشتن سر دردهای مزمن
- داشتن سردرد
- احساس گیجی
- اگر احساس می کنید که برای رهایی از شرایط به الکل یا مواد مخدر روی آورده اید
یک روانشناس خوب و با تجربه می تواند تصمیم بگیرد که این کاهش وزن به دلیل استرس است یا دیگر عوامل.
این شرایط به هر دلیلی که باشند، پزشک تان می تواند با استراتژی های مناسب و در صورت نیاز تجویز دارد، شرایط را کنترل کند.
در هر صورت در این مطلب سایت مشاوره آنلاین ویکی روان به این اشاره کردیم که ارتباط بین استرس و کاهش وزن حقیقت دارد. اما چون همه ما در طی روز درگیر انواع گوناگون استرس هستیم به این نکات توجه نمی کنیم.
پیشنهاد ویکی روان به شما چیست؟ 🙂
هر مشکلی راه حل مخصوص به خود را دارد، اگر
- استرس دارید
- در محیط پر استرس زندگی می کنید
- تنش های زیادی در خانواده یا روابط شما وجود دارد
- به شغل پر استرسی مشغول هستید
بهتر است برای یافتن روش های مدیریت نگرانی و استرس با یک متخصص روانشناس در تماس باشید و از او کمک بگیرید.
به غیر از ارتباط بین استرس و کاهش وزن می توان به موارد بسیار زیاد دیگر درباره تاثیرات مخرب استرس بر جسم و روان اشاره کرد، پس باید برای آن تصمیمی جدی گرفت تا کنترل زندگی در دستان خودمان باقی بماند.
دوست عزیز می توانید از بخش مشاوره روانشناسی آنلاین ویکی روان برای ارتباط با مشاورین روانشناس از سراسر دنیا استفاده نمائید.
روانشناس در جلسات مشاوره صوتی و تصویری به خوبی می تواند مشکلات شما را بررسی و راهکارهای علمی و عملی ارائه دهد. برای مشاهده روانشناسان سایت ویکی روان روی دکمه زیر کلیک کنید: