تفاوت استرس و اضطراب چیست و چقدر روی ما تاثیر دارند؟ شاید جواب این سوال و ندانیم، اما در روانشناسی استرس و اضطراب معنی متفاوتی دارند! اگر بخواهیم مانند چیزی که در جلسات مشاوره روانشناسی درمان استرس رخ می دهد برای ما هم درمان صورت بگیرد باید نوع بیماری کاملاً مشخص گردد، چرا که استرس بسیار ساده تر و کم خطر تر از اضطراب است. اما فرق اضطراب و استرس چیست و از کجا باید به وجود آنها پی ببریم؟ از دید روانشناسی فرق استرس و اضطراب چیست؟
پیش از شروع پیشنهاد می کنیم حتما مقاله اضطراب چیست را در سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان مطالعه کنید. شناخت این معانی باعث می شود دید بهتری نسبت به تفاوت استرس و اضطراب در روانشناسی داشته باشید.
فهرست موضوعات بررسی شده
تفاوت استرس و اضطراب چیست؟
در ادامه قصد بررسی تفاوت استرس و اضطراب را داریم، با مجله روانشناسی سایت ویکی روان همراه باشید.
گاهی دو مفهوم بسیار به هم شباهت دارند اما در اصل تفاوت های بسیاری میان آنها وجود دارد. قبلا در ویکی روان درباره سوالا پرتکرار زیر صحبت کردیم:
- فرق عشق و هوس چیست؟
- فرق انگیزه و اشتیاق چیست؟
- تفاوت ناراحتی و افسردگی چیست؟
- فرق عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟
- عشق با دوست داشتن چه فرقی دارد؟
همانطور که می بینید، مفاهیم بسیار به هم نزدیک هستند، اما اگر دقیق تر نگاه کنیم تفاوت های بسیاری بین آنها وجود دارد. این همان چیزی است که علم روانشناسی تاکید زیادی بر آن داشته و به شناحت بیشتر مردم در طی جلسات مشاوره روانشناسی تلفنی یا آنلاین اصرار می ورزد.
با این که تفاوت استرس و اضطراب معمولا برای عموم افراد، قابل تشخیص نیست، اما آنها با یکدیگر تفاوت دارند. همانطور که در مقاله تعریف استرس از دید روانشناسی گفتیم، استرس معمولا مانند یک حالت اضطراب بوده و نشانه های این دو حالت تقریبا شبیه به هم اند.
عوامل اضطراب و استرس تفاوت داشته و استرس معمولا ناشی از فشارهایی خارجی است که فرد تلاش به مقابله با آنها دارد.
در هنگام تجربه اضطراب، فرد اغلب دلیل آن را می داند و نشانه های آن، پس از برطرف شدن عامل ناپدید خواهند شد
از طرف دیگر، استرس همیشه به آسانی برطرف نشده و ناشی از ترسها و نگرانی هایی است که آرامش خاطر فرد را تهدید می کنند، این عوامل می توانند خود نیز استرس های فرد درباره دیگر موضوعات باشند.
با اینکه استرس و اضطراب هر دو قسمتی از زندگی انسان هستند، طولانی شدن وجود آنها می تواند به زندگی فرد آسیب وارد کند
بر خلاف باور عامیانه، تفاوت استرس و اضطراب بسیار مشهود می باشد، اما شناخت آنها نیاز به دقت دارد. با این حال می توانید از مشاور روانشناس هم برای تشخیص فرق اضطراب و استرس کمک بگیرید.
فرق استرس و اضطراب به زبان ساده
استرس و اضطراب هر دو واکنش بدن به اتفاقات پیرامون یا حتی افکار مخرب درونی هستند.
با تجربه استرس هورمون های خاصی ترشح می شوند که نتیجه آن ایجاد احساس تشویش، دلهره و نگرانی است. هر بار میزان تجربه این احساسات بنابر سختی موقعیت متفاوت خواهد بود. نتیجه بروز استرس در افراد می تواند شامل
- تعریق
- میل به خروج از محیط بسته
- نگرانی
- عدم تمرکز
- و بسیاری دیگر از علائم استرس
باشد. با این حال پیدایش استرس بسیار سریع بوده و ابتلا به آن زمان زیادی نمی برد. بنابر نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره تلفنی درمان استرس، شرایط استرس زا مهم ترین علل پیدایش این احساسات ناخواسته هستند.
از طرف دیگه اضطراب احساس نگرانی بسیار شدید است که حتی در صورت عدم وجود شرایط استرس زا باز هم از بین نمی رود و به خودی خود ادامه دارد!
در واقع اضطراب نوع شدیدتر استرس است که منجر به بروز علائمی استرسی شده و برای مدت زمان طولانی تری با فرد می ماند. با اینکه شباهت های زیادی بین آنها وجود دارد، اما تفاوت استرس و اضطراب باعث می شود روش های درمان متنوعی مورد استفاده قرار بگیرند.
به طور خلاصه:
اضطراب واکنش خاص فرد به احساس استرس است! منشا اضطراب بر خلاف استرس داخلی است. اضطراب معمولا با احساس مداوم دلهره یا ترس در موقعیت هایی که تهدید کننده نیستند مشخص می شود
این تعریف تفاوت اصلی اضطراب و استرس را نشان می دهد:
- استرس منشا بیرونی دارد
- انواع اضطراب درونی است
مطالعه مقاله اضطراب و استرس صبحگاهی کم می کند بهتر با تفاوت های اضطراب و استرس آشنا شویم.
استرس مقدمه ای برای بروز اضطراب است
انواع استرس در روانشناسی از فشارها و سختی های زندگی بوده و تحت فشار بودن فرد، باعث ترشح هورمون آدرنالین میشود که باقی ماندن این هورمون در بدن باعث ایجاد افسردگی، فشار خون و دیگر تغییرات منفی در بدن خواهد شد.
اگر در فردی استرس به وجود آید و این استرس شدت پیدا کند، ماندگار شود، به صورت یک مشکل روز به روز زیادتر می شود برای فرد و اطرافیان او ایجاد ناراحتی می کند
استرس مانع از پیشرفت در کارها و همچنین سد راه می گردد و بیماریهای متعددی را برای شخص ایجاد خواهد کرد، یعنی استرس به اضطراب تبدیل شده است.
برای روشن سازی تفاوت استرس و اضطراب باید بگوییم:
هرگاه استرس، که به آن فشار روحی و یا فشار روانی گفته می شود، در مواقع تنش زا باعث فشارهای جسمی روانی شود می گویم اضطراب به وجود آمد است (یعنی از حد تعادل و نرمال خارج شود)
مثلاً دانش آموزی برای امتحان استرس دارد ولی به موقع سر جلسه حاضر می شود و امتحان می دهد و نمره خوب هم می گیرد، این استرس هیچ مشکلی برای او ایجاد نکرده است بلکه به آن استرس مثبت یا مفید هم گفته می شود!
ولی اگر نتواند سر جلسه حاضر شود و یا در سر جلسه دچار حالت تهوع، لرزش، تپش قلب شود تمام اطلاعات او دچار اختلال می شود.
در این حالت او دچار اضطراب شده است که از استرس شدیدتر بوده و اثرات مخرب بیشتری به همراه دارد. این ساده ترین تفاوت استرس با اضطراب است. با این حال فرق بین اضطراب و استرس به عوامل بسیار دیگری مربوط می شود که در ادامه توضیح می دهیم.
توصیه می کنیم حتما در این باره مقاله سریع ترین راه های کاهش استرس و نگرانی را در ویکی روان مطالعه نمایید تا کنترل مدیریت احساسات خود را داشته باشید.
تاثیر عوامل خارجی بر تفاوت استرس و اضطراب چیست؟
در بررسی تفاوت استرس و اضطراب باید گفت استرس معمولا توسط یک عامل خارجی و استرس دهنده بوجود می آید اما اضطراب می تواند حاصل
- تداوم عوامل استرس زا
- نشخوارهای فکری (فکرهای منفی زیاد)
- تاثیرات جسم از استرس های مداوم
- تاثیرپذیری از شرایط محیطی
- کمبود عزت نفس
باشد که بیشتر به عوامل درونی مربوط هستند.
در هر صورت بهترین راه مقابله با اضطراب و آشنایی با روش های پیشگیری از آن شرکت در جلسات مشاوره روانشناسی درمان اضطراب آنلاین یا حضوری می باشد، چون مشاور روانشناس کمک می کند دلایل بروز اضطراب و استرس را بررسی و با روش های غلبه بر آنها آشنا شوید.
تفاوت نگرانی و اضطراب چیست؟
سوالات زیادی در بخش مشاوره درمان استرس و اضطراب ویکی روان می شود که فرق استرس و اضطراب و ترس و نگرانی چیست؟
نگرانی، خود یک نوع استرس است که پس از برطرف شدن عوامل استرس دهنده نیز ادامه یافته و باعث احساس درماندگی، خشم، نگرانی و عصبی بودن فرد خواهد شد، با این حال عوامل استرس دهنده هر فرد با دیگری تفاوت دارد.
نگرانی، معمولا یک نوع احساس ترس و دلواپسی است که با بد اندیشی همراه بوده و این احساس معمولا شناخته نخواهد شد. راه های درمان دلشوره و نگرانی کم نیستند، اما شباهت هایی با غلبه بر استرس دارند.
استرس، راهی است که به بدن و ذهن کمک می کند تا بتواند نسبت به عوامل برهم زننده تعادل در زندگی واکنش نشان دهند
برای نمونه از عوارض استرس و فشار عصبی، می توان به واکنش بدن نسبت به ترس و تهدیدات اشاره کرد، در مواقع داشتن استرس غده های آدرنال بدن شروع به ترشح آدرنالین می کنند.
آدرنالین هورمونی است که سیستم دفاعی بدنمان را فعال کرده و باعث تپش قلب، فشار خون، انقباض ماهیچه ها و حرکت ناگهانی چشم خواهد شد.
یکی از نشانه های وجود استرس در فرد، افزایش نبض است که در بیشتر افراد دیده می شود!
با این حال نبض طبیعی نشانه ای از نبود استرس در فرد نمی باشد و دردهای مزمن ،نگرانی، خستگی مزمن، گریه، پرخوری یا کم خوری، بیماریهای پی در پی و کاهش تمایل جنسی نشانه هایی از وجود استرس در فرد می باشند.
با این حال، فرد در هنگام استرس، همیشه واکنشی شدید نسبت به آن نداشته و در هنگام مقابله با آن نگرانی های خود را بروز نخواهد داد.
همه در معرض استرس و اضطراب هستند؟
برخی افراد نسبت به دیگران بیشتر مستعد استرس بوده و حتی برای آنها تصمیم گیری روزانه هم مشکل خواهد بود، برای مثال انتخاب غذا برای شام یا خرید محصول مورد نظر از مغازه برای این افراد امری دشوار می باشد.
از سوی دیگر افرادی وجود دارند که تحت استرس، خلاقیت آنها افزایش می یابد.
آزمایشات در مورد فرق استرس و اضطراب نشان داده که مادران، دارای سطح استرس بیشتری نسبت به دیگران بوده و این به دلیل وجود هورمون هایی در خون آنها می باشد.
باید توجه داشت که این به معنی نبود استرس در دیگر زنان نبوده و تنها دارای استرس کمتری نسبت به مادران می باشند، به همین دلیل، بهتر است مادران به برنامه ریزی برای زندگی خود اقدام کرده و خود را برای رویارویی با مشکلات روزانه آماده کنند.
از سوی دیگر، نگرانی، یک حالت دلواپسی بوده و بسیاری از افراد در مواقعی حساس مانند بیماری یا داشتن آزمون یا مصاحبه، این حالت را تجربه خواهند کرد.
به همین دلیل، نگرانی در افراد حسی رایج بوده و گاهی اوقات نیز می تواند امری مثبت باشد.
با این حال، استرس در زندگی بیشتر افراد تاثیری منفی داشته و بروز نشانه های استرس مزمن و مفرط برای طولانی مدتی اغلب با حالات روانی مانند افسرگی در ارتباط می باشد
نگرانی های مضمن و شدید، طبیعی نبوده و این نوع نگرانی ها، پس از برطرف شدن عامل نیز باقی مانده و کارهای روزمره را مختل خواهند کرد.
نشانه های فیزیکی نگرانی، به علت ارسال سیگنال هایی از مغز به بدن، برای افزایش آمادگی بوجود می آیند که این امر، واکنش بدن نسبت به عوامل بیرونی را سریع تر خواهد کرد.
حتما در ویکی روان بخوانید:
بررسی تفاوت استرس و اضطراب
مغز انسان در مواجه با استرس، هورمون های استرس زا تولید می کند که یکی از آنها آدرنالین می باشد.
از نشانه های وجود استرس در فرد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسهال
- خشکی دهان
- ضربان قلب شدید
- بی خوابی
- بروز انواع خشم
- احساس دیوانگی
- ناتوانی در تمرکز
- احساس نداشتن کنترل در اعمال خود
نگرانی میتواند ناشی از عوامل مختلفی شود که یکی از این عوامل، داشتن استرس می باشد.
بسیاری از افرادی که دارای اختلال استرس می باشند، ذهن خود را درگیر نگرانی های شدید درباره موضوعات مختلف خواهند کرد.
همچنین برخی مواد و داروهای خاص، دارای عوارضی جانبی بوده که این عوارض باعث ایجاد نشانه های استرس خواهند شد. از این مواد می توان به:
- کافئین
- مصرف الکل
- نیکوتین
- داروهای سرما خوردگی
- داروهای بادبر
- داروهای مخصوص آسم
- داروهای رژیمی
- داروهای ضد افسردگی
- آمفتامین
- داروهای مخصوص ADHD
- و تیروئید
اشاره کرد.
علاوه بر این، داشتن رژیم غذایی ضعیف و کمبود برخی مواد در بدن مانند ویتامین B12 ، نیز به افزایش استرس کمک خواهد کرد.
برخی از نگرانی ها مانند نگرانی های فرد درباره عملکرد خود معمولا در مواقعی خاص مانند داشتن آزمون، مصاحبه و یا سخنرانی در جمع رخ خواهد داد.
استرس های پس از سانحه یا PTSD نیز معمولا پس از رویدادی ناخوشایند مانند جنگ، تجاوز جنسی و بلایای طبیعی بوجود می آید، در مواردی کمیاب، تومور غده آدرنال، عامل این نگرانی ها می باشد.
این امر بخاطر ترشح بیش از حد هورمون های خاص بدن رخ خواهد داد.
عوارض پس از استرس مانند افسردگی، بسیار خطرناکتر از خود استرس بوده و باعث ورود آسیب های جدی به زندگی فرد خواهند شد
علاوه بر این باید توجه داشت که بسیاری از این استرس ها، به راحتی برطرف می شوند.
پیشنهاد ویکی روان چیست؟
همانطور که مشاهده کردید فرق بین استرس و اضطراب کم نیست، در واقع می توان استرس را عاملی برای اضطراب نامید که اگر مدیریت و هدایت نشود بدون شک آسیب های بیشتری به همراه خواهد داشت.
اگر از هر گونه استرس یا اضطراب رنج می برید تا مدیریت آنها براتان دشوار شده است می توانید در سایت ویکی روان، جلسه مشاوره روانشناسی به شکل صوتی و تصویری از سراسر دنیا برگزار کرده و قدمی بزرگ در جهت کاهش نگرانی های خود بردارید.