مدیریت

اهمال کاری چیست؟ چطور اهمال‌ کاری را درمان کنیم؟

رهایی از سهل انگاری و پشت گوش انداختن کارها

اهمال‌ کاری یا همان پشت گوش اندازی از بزرگترین مشکلات افراد است که حتی در جلسات مشاوره روانشناسی مطرح می شود. فرقی نداره دلایل زیادی برای انجام کاری دارید یا نه به هر حال اهمال‌ کاری میتونه به سراغ هر کسی بیاد و زندگیتون و نابود کنه. در ادامه بیشتر به بررسی جنبه های اهمال‌ کاری از دید روانشناسی می پردازیم.

تعریف اهمال‌ کاری چیست؟

با مقاله های روانشناسی در سایت ویکی روان همراه باشید.

اهمال‌ کاری نوعی بیماری فرد است. یعنی کاری را که تصمیم به اجرای آن گرفته می‎شود، بدون دلیل به آینده محول می‌شود و فرد خود را از این بابت سرزنش می‌کند چون فرد اهمال کار مجبور است در قبال تعلل ورزیدن و همزمان سرزنش کردن خویش از خود دفاع نماید.

احتمالا می توانید حدس بزنید بزرگ ترین نتیجه اهمال کاری ایجاد احساس بد و سرزنش خود در آینده و حتی زمان حال است. به همین دلیل عادت به پشت گوش انداختن کارها برای سلامت روان مضر است و می تواند نشانه های افسردگی را در افراد بروز دهد.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سیما حداد سیما حداد
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
فرشته علی هاشمی فرشته علی هاشمی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
پریوش شیخ الاسلامی پریوش شیخ الاسلامی
مشاور روانشناس
از 112,500 هزار تومان
اندیشه نورمحمدی اندیشه نورمحمدی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
مارال حقیقی کرمانشاهی مارال حقیقی کرمانشاهی
دکتری روانشناسی
از 225,000 هزار تومان
سعیده حامد سعیده حامد
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
سحر بهروزیان سحر بهروزیان
مشاور روانشناس
از 150,000 هزار تومان
زهره قربانی زهره قربانی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان

دلایل اهمال‌ کاری چیست؟

پشت گوش اندازی کارها می تواند دلایل بسیاری داشته باشد که در ادامه توضیح می دهیم:

1- کمال‌گرایی اصلی ترین دلیل پشت گوش انداختن کارهاست

بسیاری از ما با این باور بزرگ شده‌ایم که باید همیشه کارهای‌مان را عالی و بدون نقص انجام دهیم و باور داریم که بهترین شدن اهمیت ویژه‌ای در نزد دیگران دارد.

داشتن معیارهای سطح بالا چیز بدی نیست اما کمال‌ گرایی وسواس‌گونه نیز راه مناسبی برای بالا بردن کیفیت کارها نیست. پیشنهاد می کنیم مقاله راه های درمان کمال گرایی را در ویکی روان مطالعه کنید.

2- باور نادرست یکی از دلایل اهمال کاری است

اهمال‌ کاران همیشه خودشان را دست کم می‌گیرند و در همان لحظه‌ای که به خود می‌گویند: «باید این کار را انجام دهم.» این فکر را در سر دارند که « اما حالا به انجام آن مجبور نیستم تا فرصتی دیگر صبر می کنم.»

نتایج به دست آمده از مشاوره آنلاین روانشناسی در ویکی روان نشان می دهد افراد اهمال کار نشانه های کمبود اعتماد به نفس در آنها دیده می شود.

3- نداشتن قاطعیت و جرات‌ ورزی در کارها

بسیاری اوقات چون فکر می‌کنید دیگران از شما توقعات نابجا دارند تن به مسامحه می‌دهید و چون دوست ندارید کار محول شده را انجام دهید، چون به هر دلیلی نتوانسته‌اید در برابر آن مخالفت کنید به هر نحو ممکن از زیر بار انجام آن کوتاهی می‌کنید. 

همچنین وجود انواع اضطراب، تنفر از انجام به موقع وظایف، ترس از شکست، ترس از ارزیابی منفی دیگران و عزت نفس پایین نیز از جمله موارد دیگری هستند که می‌توان به عنوان دلایل اهمال‌ کاری مطرح کرد.

مشاوران پیشنهادی ویکی روان:

دلیل‌ تراشی‌ها و افکار غیرمنطقی که فرد اهمال کار دارد:

جالب است بیشتر افراد دلیل اهمال کاری را نمی دانند، اما هر روز آن را انجام می دهند.

  • به تأخیر انداختن کارها باعث عملکرد دقیق می‌شود و باعث می‌شود تحویل کار به بهترین نحو صورت پذیرد. 
  • تأخیر، بار روانی را از بین می‌برد و می‌توان آزادانه و هر وقت فرصت شد کار را  به موقع انجام داد اما همین موضوع اهمال کاری را به وجود میآورد.
  • انجام دادن کار در آخرین لحظات باعث صرفه‌جویی در وقت امروزم خواهد شد. 
  • امروز کار مهم‌تری در پیش رو دارم پس همان بهتر که کار امروز را به فردا موکول نمایم.

نتیجه پشت گوش انداختن کارها شکست در مسیر کسب موفقیت و افزودن بار روانی بر دوش تان است.

انواع اهمال کاری چیست؟

به صورت کلی 2 نوع اهمال کاری وجود دارد.

1- اهمال کار منفعل

 همین طور که از اسم این افراد بر می‌آید، آنها در مقابل وسوسه به عقب انداختن کارها کاملا تسلیم اند و اساسا توانایی تصمیم گرفتن‌شان مشکل دارد.

2- اهمال کار فعال

اهمال کار
اهمال کاری

این آدم‌ها عمدا و آگاهانه کارهای‌شان را عقب می‌اندازند. آنها خودشان می‌دانند که اگر کارهای‌شان را عقب بیندازند می‌توانند در دقیقه نود انجامش دهند و هم آن را بهتر انجام می‌دهند و هم دست آخر از نتیجه کارشان راضی‌ترند.

عواقب اهمال کاری چیست؟

چیزی که در جلسات مشاوره تلفنی روانشناسی مشخص شده است نشان دهنده عواقب منفی و مخرب اهمال کاری و پشت گوش انداختن کارها است.

  1. افراد مسامحه کار از تأخیر در انجام کار خود و دیگران پشیمان و ناراحتند.
  2. اهمال‌ کاران در وجود خود احساس پوچی و بی‌ارزشی می‌کنند و بیشتر موارد دچار انواع افسردگی می شوند.
  3. افراد اهمال کار از بی اعتمادی به نفس خود گلایه می‌کنند.
  4. اهمال‌ کاری انسان را به وادی حیرت و سرگردانی سوق خواهد داد.
  5. بیماری افسردگی؛ این بیماری خود گواه و نشانه این است که اهمال‌ کار می‌خواهد خود را از رنج اهمال‌ کاری نجات دهد. افسردگی دارای نشانه‌هایی چون؛ خستگی مداوم، سر دردهای شدید، بی‌خوابی، فشار خون و زخم معده است.
  6. ترس همیشگی درونی، دلهره و تردید در انجام کارها
  7. عدم کنترل و بی ارادگی در کارها

تنبلی با اهمال‌ کاری فرق می‌کند؟

ریشه تنبلی کردن، اهمال‌ کاری است. وقتی اهمال‌ کاری دست دست کردن، سهل انگاری و ساده‌ انگاری به صورت یک عادت در می‌آید فرد تبدیل به یک آدم اهمال‌ کار می‌شود.

آدم‌ های تنبل، سهل انگار یا اهمال‌ کار چند دسته اند؟

کلا افراد اهمال کار و تنبل 3 دسته هستند.

دسته اول افراد اهمال کار

این افراد در غفلت هستند، یعنی خبر ندارند که دارند سهل‌ انگاری می‌کنند. مثلاً خانمی‌ که چند روز ظرف‌ها را نمی‌شوید و همه روی هم تلنبار می‌شوند. چنین شخصی ممکن است متوجه نباشد که دارد غفلت می‌کند.

دسته دوم افراد تنبل

افرادی هستند که خبر دارند اهمال‌ کاری می‌کنند، خودشان می‌گویند من سهل‌ انگارم، اما نمی‌دانند کارشان چقدر زشت است، مانند کسی که سیگار می‌کشد اما نمی‌داند سیگار کشیدن تا چه اندازه برای او خطرناک است.

دسته سوم افراد سهل انگار

کسانی هستند که می‌دانند سهل انگاری می‌کنند و کارشان نادرست است اما راه حل مشکل را بلد نیستند و نمی‌دانند با این مشکل چگونه کنار بیایند.

نسخه‌ای برای درمان اهمال‌ کاری

در مقاله درمان تنبلی در ویکی روان راهکارهایی ارائه دادیم که برای درمان اهمال کاری هم کاربرد دارند، اما می خواهیم نگاهی تخصصی به این موضوع داشته باشیم.

سوالات زیادی در بخش مشاوره تصویری روانشناسی ویکی روان دریافت می کنیم:

  • چگونه اهمال کار نباشیم؟پ
  • راه درمان سهل انگاری چیست؟
  • درمان اهمال کاری چقدر طول می کشد؟

برنامه 5 مرحله‌ای زیر می‌تواند به کم کردن اهمال کاری کمک کند: 

1- برای درمان اهمال کاری لیستی از کارها تهیه کنید

 فهرست کنید کدام کار است که مدام از انجام آن طفره می‌روید؟ آن را یادداشت و سود و زیان انجام ندادن آن را بنویسید. سپس مزایا و معایب انجام ندادن کار مورد نظر را با هم مقایسه کنید و به آنها امتیاز بدهید.

2- برنامه ریزی کنید و به آن پایبند باشید

 برای کارهای‌ تان برنامه‌ ریزی کنید. زمان شروع هر کاری را دقیقاً مشخص نمایید. سپس فهرست مواردی را که ممکن است شما را از شروع کار منع کند تهیه کنید و راه حل‌هایی را که طرز برخورد با این مشکلات را نشان می‌دهد، بنویسید.

3- ساده سازی کارها برای درمان سهل انگاری کردن مفید است

کار سخت را ساده کنید چون یکی از دلایل تنبلی کردن همین مورد است. اگر به جای هدف‌ های بسیار بزرگ و دست نیافتنی، هدف‌های واقعی و ساده انتخاب کنید، کار دشوار، آسان می‌شود.

به دو شکل می‌توانید این کار را انجام دهید و از اهمال کاری جلوگیری کنید:

  1. برای انجام هر کاری آهسته و پیوسته پیش بروید.
  2. ساده کردن کار،تقسیم‌بندی زمان است.

زمان‌های کوتاه و محدودی را برای انجام کار انتخاب کنید تا کارهای بزرگ را به کارهای کوچک تقسیم و در مدت کوتاه بتوانید آنها را انجام دهید.

4- نگاه واقع بینامه به کارها داشته باشید

برای درمان اهمال کاری باید واقع بینانه فکر کنید. افکار منفی مرتبط با کاری را که مدام انجامش را به تاخیر می‌اندازید، یادداشت کنید. جای افکار غیر واقع بینانه را با افکار منطقی یا شناخت‌های کارآمد عوض کنید.

برای مثال اگر با خود می‌گویید باید تمام این کتاب را بخوانم. این تفکر همه یا هیچ است. می‌توانید به جای این جمله منفی به خود بگویید، مجبور نیستم همه را امروز بخوانم اما گر دست کم تعدادی از فصل‌ها را بخوانم، احساس بهتری خواهم داشت. می توانید برای ارتباط نوشتاری با متخصص از مشاوره متنی روانشناسی ویکی روان از سراسر ایران و جهان استفاده کنید.

5- به خودتان جایزه دهید

برای درمان اهمال کاری به خود پاداش بدهید. وقتی کاری را که از انجامش طفره رفته‌اید شروع می‌کنید، به جای بی‌ ارزش جلوه دادن کار از خود به خاطر کاری که کرده‌اید سپاسگزاری کنید. این کار ترشح هورمون های غم را کاهش می دهد و احساس بهترین می کنید.

اگر به خواسته خود نرسیدید، می‌توانید از تجربه‌ای که کرده‌اید درس بگیرید و به جای آنکه خود را بازنده بدانید، زمینه را برای کسب موفقیت هموار سازید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
آرزو بختیاری آرزو بختیاری
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
داود لکی داود لکی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
بهاره محسنی بهاره محسنی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
مریم سادات موسی کاظمی مریم سادات موسی کاظمی
مشاور روانشناس
از 200,000 هزار تومان
سید محمد ستارزاده سید محمد ستارزاده
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
پروانه طاهری خراسانی پروانه طاهری خراسانی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
حسین توکلی حسین توکلی
دکترای روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
پگاه عبادی پگاه عبادی
مشاور روانشناس
از 150,000 هزار تومان

پیشنهاد ویکی روان

درمان اهمال کاری و سهل انگاری باید طبق برنامه باشد. یعنی احساسی رفتار نکنید که نتیجه عکس می گیرید.

اگر مدت زیادی است به پشت گوش انداختن کارها عادت کرده اید یا اهمال کاری تاثیر منفی زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی شما داشته است، حتما موضوع را با مشاور روانشناس در میان بزارید. حتی اگر ایران حضور ندارید می توانید در ویکی روان مشاوره خارج از کشور برگزار کرده و برای درمان اهمال کاری اقدام کنید.

با کلیک روی دکمه زیر مشاور مورد نظرتان را انتخاب و جلسه مشاوره غیرحضوری برگزاری کنید:

مشاوره فوری روانشناسی

عطیه رضایی

اخذ مدرک کارشناسی روانشناسی بالینی از دانشگاه خوارزمی فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی از دانشگاه علوم پزشکی ایران کسب رتبه سوم در آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان پایاننامه کارشناسی ارشد: نقش میانجی ذهن آگاهی در ارتباط بین نظم جویی شناختی هیجان، مشکلات رفتاری و پیشرفت تحصیلی در نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه بررسی رابطه متغیرهای دموگرافیک، اعتقادات مذهبی و باورهای معنوی با رضایت جنسی در زنان دانشجوی متأهل تدوین الگوی رضایت زناشویی بر پایه دلبستگی با نقش میانجی ترس از صمیمیت و مؤلفههای همدلی تألیف، ترجمه و ویراستاری کتاب: رضایی، عطیه غلبه بر افسردگی رابرت لیهی انتشارات ارجمند طرحهای پژوهشی: عنوان: مقایسه روایی تشخیصی ابزار کامپیوتری IVA و چکلیست رفتاری کودک ) CBCL ( جهت تشخیص ADHD در کودکان. سازمان: قطب علمی روانپزشکی و روانشناسی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان. همکار اصلی. ارتباط ارزیابی شناختی مادران وسواسی با ارزیابیهای شناختی وسواسی و شدت علائم وسواس در نوجوانان سرآمد. سازمان: قطب علمی روانپزشکی و روانشناسی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان. همکار اصلی. https://www.wikiravan.com/consultation/adviser/arezaei

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا