فرق تخیل و خیال بافی چیست؟ (از دید روانشناسی)
فرق تخیل و خیال بافی برای مشخص نیست! چون مرز بسیار باریکی بین آنها وجود دارد، با این حال اگر ندانید فرق تخیل و خیالبافی چیست به مسیرهایی هدایت می شوید که نتیجه ای در بر نخواهد داشت! در جلسات مشاوره آنلاین خودشناسی در ویکی روان، مشاورین سعی دارند مراجعین را از تفاوت های بین قوه خلاقیت و تخیل با خیال بافی آگاه کنند تا مسیر را اشتباه نروند.
فهرست موضوعات بررسی شده
فرق تخیل و خیال بافی چیست؟
با مقالات روانشناسی روز در ویکی روان همراه باشید.
پیشرفت های فناوری و تولید محصولات، حاصل تخیل و خیال پردازی افراد خلاق، علمی و هنرمند است.
خیال پردازی را می توان اینگونه توصیف کرد:
توانایی تفکر و تجسم مفاهیم و محصولاتی که هنوز درباره آنها فکر نشده و مسلما نه کسی آن را دیده و نه چیزی درباره آن شنیده است
تمام افسانه ها و داستان های پری ها، به دلیل داشتن قدرت خارق العاده شان باورنکردنی به نظر می رسند و به همین دلیل گفته می شود محصول ذهن خلاق نیاکان ما هستند.
همانطور که قبلا در ویکی روان درباره تعریف خلاقیت از دیدگاه روانشناسی گفتیم، تخیل فرآیندی مشابه است، زیرا شامل تشکیل تصاویر ذهنی، مفاهیم و احساساتی است که در مقابل ما وجود ندارند
این موضوع بسیاری از افراد را گیج می کند، زیرا تداخل زیادی بین تخیل و خیالبافی وجود دارد. البته قبلا در ویکی روان به فواید و مضرات تخیل پرداختیم، اما این مقاله سعی دارد تفاوت های بین تخیل و خیال را برجسته کند.
تخیل یا خلاقیت چیست؟
قبل از بررسی فرق تخیل و خیال بافی باید تک تک این دو مورد را بررسی کنیم.
وقتی از کودک می خواهید تصویر شی ای را که در مقابل چشمانش نیست، بکشد، به او چه می گویید؟؟؟
شما در اصل از او می خواهید که چیزی را تصور کند تا بتواند شکل آن را روی کاغذ بکشد. به طور مشابه، دانشمندان از ذهن خلاق یا تجسم خلاق خود برای رسیدن به ایده ها و محصولات جدیدتر استفاده می کنند.
همه ما میدانیم که ایزاک نیوتن سیبی را دید که از درخت بالای سر او سقوط کرده بود، اما این تخیل او بود که او را به توسعه قوانین حرکت نیوتن وا داشت
با چشمان بسته می توانیم چیزهای اطراف خود را تصور کنیم. شاید این همان امکانات ذاتی باشد که خداوند به ما عطا کرده است. در بازی و با چشمان بسته و لمس شی مورد نظر، با استفاده از تخیل نام آن را میگوییم.
ریشه کلمه imagination کلمه لاتین imaginaire به معنای کشیدن تصویر است.
خیال پردازی چیست؟
همانطور که در مقاله توهم و خیال پردازی چیست گفتیم، خیال محصول تخیل است، اما از واقعیت بسیار دور است. شاید این مهم ترین فرق تخیل با خیال بافی باشد!
یعنی بیشتر ماهیت یک رویا را دارد؛ شخص در حال رویا پردازی است، چیزها و مفاهیمی را تجربه می کند که همه آنها در بیداری محو می شوند.
خیال و وهم محصول ذهن است و از مواردی مثل
- سرخوردگی ها
- ترس ها
- جاه طلبی ها
- امیال
- افسردگی ها
- و غیره
سرچشمه می گیرد.
به گفته زیگموند فروید، بحث برانگیزترین روانشناس تاکنون، خیال ها و رویا بافی های این چنینی تجلی عمیق ترین و تاریک ترین نقاط انگیزه های درونی ما هستند.
خیال شاید منحصر به انسان باشد. همه افسانه ها و اسطوره ها دارای شخصیت هایی هستند که قدرت های فوق العاده ای دارند. مانند اژدها و هیولاهایی که آتش می اندازند و انسان های قوی هیکلی که دارای قدرت و شجاعت فوق العاده ای هستند.
تفاوت بین تخیل و خیال چیست؟
اما برگردیم به موضوع اصلی این مطلب: فرق تخیل و خیالبافی چیست و چرا شناخت آنها بسیار مهم است؟
- تخیل، تصاویر، احساسات و مفاهیم را به تصویر یا ایده نهایی اضافه می کند
- احساس ما را هدایت می کند تا تصاویر را از طریق تخیل به تصویر بکشیم
- تخیل هدف گرا است، در حالی که خیال پردازی نیاز به اصول علم و طبیعت ندارد
- خیال بافی دور از واقعیت در مورد هیولایی که آتش از دهانش بیرون می آید، آسان و قابل قبول است
- تخیل راهی برای خلاقیت باز می کند که مسئول تولید ایده ها و محصولات جدید است
- خیال ها از خواسته ها و جاه طلبی های عمیق ما سرچشمه می گیرند
- هم تخیل و هم خیال در رشد قوای مغزی کودکان نقش دارند
تصمیم ما در مورد فرق تخیل و خیالبافی چیست؟
از دید روانشناسی خیالبافی رشته افکار شناور بدون هدف خاصی هستند که می توانند فرد را برای ساعت ها و حتی یک عمر درگیر خود کنند، بدون اینکه بدانند به کجا خواهند رفت.
اگر با تکنیک های کنترل ذهن آشنایی نداشته باشید، خیالبافی های بی مورد می تواند شما را در مسیر نادرست قرار دهد تا روز به روز از خواسته های واقعی خود دور شوید.
از طرفی، تخیل یک تصویر سازی ذهنی بر اساس هدف ما است. یعنی وقتی بدانید به کجا می روید، استفاده از تخیل و احساسات مثبت می تواند شما را در مسیر رسیدن به خواسته تان کمک کند.
پیشنهاد ویکی روان چیست؟
از احساس می کنید خیالبافی کار هر روز و ساعت شما شده و نمی توانید جلوی نشخوارهای فکری خود را بگیرید، بهترین کار کمک گرفتن از یک متخصص روانشناس برای جلوگیری از خیال بافی و رسیدن به تفکر خلاق است.
مشاور روانشناس کمک تان می کند شرایط را ریشه یابی کرده و برای کنترل ذهن خود با برنامه حرکت کنید.