آشنایی با نیازهای کودکان زیر هفت سال و اهمیت آنها
یکی از مهمتری فصل های سالیانه تربیتی برای کودکان تا قبل از هفت سالگی آنها میباشد که در اینجا قصد داریم نیازهای کودکان زیر هفت سال را برایتان به اشتراک بگذاریم. کودکان را باید شناخت از لحاظ خصوصیات درونی و ذاتی آنها که بتوان با توجه به آن شناخت به تربیت درست آنان پرداخت. پس برای شناخت ویژگی های ذاتی آنها برای تربیت اخلاق و رفتار آنها باید خصوصیات توجهی زیادی در خود به وجود آوریم که تمام آنها را تا انتها در اینجا بخوانید.
فهرست موضوعات بررسی شده
آشنایی با نیازهای کودکان زیر هفت سال
با ویکی روان همراه شوید .
نیازهای روانشناختی کودکان زیر ۷ سال چیست؟
دنیای کودکانه دنیای عجیبی هست. دنیایی همراه با سادگی و صداقت، دنیایی همراه با مهربانی و عطوفت. کودک هم یکی از اعضای یک خانواده هست. خانواده شامل پدر و مادر و فرزند است. اگر اعضای خانواده بخواهند با اعتماد به نفس باشند و خودشکوفا، باید هنرهمزیستی یا همان مهارت های برقراری ارتباط با یکدیگر و رفع نیازهای یکدیگر را بیاموزند.
پس پدر و مادر برای داشتن فرزندان شاد باید مهارت های رفتار کردن با او را یاد بگیرند
در مورد نیازهای کودکان زیر هفت سال باید گفت هر فردی از بدو تولد یکسری نیازهایی دارد که باید برآورده شوند. اگر هر یک از این نیازها به موقع و صحیح تامین نشود می تواند فرد را در بزرگسالی با مشکل رو به رو کند. از زمان تولد تا حدود ۷ سالگی یک فرد، می تواند مهم ترین و تاثیرگذارترین سالهای زندگی آن فرد باشد.
زیرا تقریبا درصد زیادی از شخصیت یک فرد در این سنین شکل می گیرد. نوع رفتاری که والدین با فرزندشان دارند و نوع نیازهایی را که در او تامین می کنند می تواند به شدت بر روی شکل گیری شخصیت کودکان تاثیرگذار باشد.
هرم نیازهای کودکان زیر هفت سال
تامین نیازهای روانشناختی کودکان می تواند تاثیر مهمی را در نوع یادگیری کودکان و همچنین بالا بردن اعتماد به نفس در آنها داشته باشد
یکی از مهم ترین روانشناسانی که در رابطه با نیازهای افراد در سنین مختلف صحبت کرده است آبراهام مزلو است. از نظر آبراهام مزلو، انسان ها ۵ طبقه نیاز ذاتی و ضروری دارند که تامین نیازهای آنها است که هم منجر به یادگیری می شود و هم اعتماد به نفس افراد را بالا می برد. ۳ طبقه اول نیازهای مزلو مربوط به دوران قبل از دبستان و زیر ۷ سالگی است.
این نیازهای کودکان زیر هفت سال به ترتیب زیر است:
- نیازهای زیستی یا فیزیولوژیک (غذا، آب، مسکن، پوشاک)
- نیاز به ایمنی (وجود نظم و ثبات در زندگی)
- نیاز به تعلق داشتن (عشق)
- نیاز به عزت نفس (احترام از جانب خود و دیگران)
- نیاز به خودشکوفایی
تامین این نیازها در یادگیری کودکان و بالا بردن اعتماد به نفسشان بسیار اهمیت دارند.
نیازهای کودکان زیر هفت سال از نظر جسمانی
نیازهای فیزیولوژیک که شامل آب، غذا، هوا و مسکن است، از طریق غذا و آب خوردن، مسکن و محیط زندگی مناسب، پوشاک مناسب و محبت پدر و مادر تامین می شود. والدین باید بلافاصله به این نیازهای کودکان حداقل تا حدود ۳ سالگی بدون درنگ پاسخ بدهند.
اگر کودک گرسنه یا تشنه هست، این نیازش باید بلافاصله تامین شود. اگر لباسش را کثیف کرده باید تعویض شود. کم کم از حدود ۳ سالگی با فاصله های زمانی بسیار بسیار کوتاه آموزش صبر را به فرزند باید شروع کنیم. تامین این نیاز منجر به شکل گیری امنیت در فرزندان می شود.
نیاز به امنیت
تامین نیاز به استقلال در کودکان باید از حدود ۴ الی ۵ سالگی در کودکان با حفظ چهارچوب مشخص ایجاد شود. مهم ترین نیازها از بدو تولد تا ۷ سالگی کودکان، شامل نیاز های جسمانی، نیاز به امنیت و نیاز به محبت است.
نیاز به امنیت یعنی دور بودن از خطر، هنگامی که کودکان مطمئن شوند از طرف افراد یا محیط اطراف خود خطری آنها را تهدید نمی کند احساس راحتی می کنند و به جستجو در محیط می پردازند. این نیاز از مهمترین نیازهای دوران نوزادی است. مزلو اعتقاد دارد که آزادی کامل و سهل گیری در کودکان ایجاد اضطراب می کند.
بمنظور آشنایی با نیازهای کودکان زیر هفت سال پس تا حدی برنامه ریزی و ایجاد نظم و محدودیت در کارهای کودکان مفید است. حتی اگر فرزندی از لباس کثیفش ناراحت باشد و یا اینکه به هر دلیلی گریه می کند، تا حدود ۳ سالگی با تامین این نیاز می تواند نیاز به امنیت را نیز در کودک تامین کرد.
کودک متوجه می شود که کسی هست که بتواند به او غذا بدهد یا به او در تعویض لباس هایش کمک کند پس متوجه می شود دنیای محل زندگیش، دنیای امنی هست و کسانی هستند که او را دوست داشته باشند. پس در این حالت زمینه تامین نیاز بعدی یعنی نیاز به محبت فراهم می شود.
نیاز به محبت
سومین نیاز، نیاز به احساس تعلق پذیری و عشق و محبت است، یعنی پذیرفته شدن از سوی دیگران و دوست داشته شدن. این احساس به کودک کمک می کند تا به یادگیری بپردازد و اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی را داشته باشند.
بعضی از کودکان نمی توانند باور کنند که دیگران آنها را دوست دارند و در این زمینه شک می کنند. به همین جهت ممکن است رفتارهای نامناسب نشان دهند و خود را به بزرگترها بچسبانند. این کودکان برای برطرف کردن خواسته های خود کارهای نامطلوب انجام می دهند.
یادگیری کودکان زمانی صورت می گیرد که نیازهای آنها به ترتیب اولویت تامین شود. کودک گرسنه و تشنه، کودکی که لباس مناسب نپوشیده و … نمی تواند یادگیری داشته باشد و همچنین نمی تواند درک خوبی از محیط زندگی اش داشته باشد و در نهایت نمی تواند خودش را دوست داشته باشد.
قرار دادن یک برنامه صبحانه، میان وعده و ناهار مناسب در منزل یا کودکستان ها می تواند مفید باشد. همچنین والدین نیز باید به گونه ای رفتار کنند که احساس امنیت و دوست داشته شدن را در کودکان ایجاد کنند.
زیرا کودکی که احساس اضطراب و نگرانی و طرد شدن داشته باشد نمی تواند آرام در جایی باشد و به یادگیری بپردازد و نمی تواند خودش را هم دوست داشته باشد پس به عنوان یک فرد ناتوان رشد می کند. تمام این مطالب برای مربیان مهدهای کودک نیز صدق می کند و باید رعایت کنند.
نیاز به استقلال
یکی از مهم ترین نیازهای کودکان زیر هفت سال ، نیاز به استقلال و مستقل بودن است. والدین باید با حفظ یک چهارچوب و ساختار مشخص، به فرزندشان استقلال بدهند. یکی از راهکارهای آن می تواند این باشد که از کودکتان بخواهید برای رفتن به مهمانی از بین ۴ دست لباسی که شما انتخاب کرده اید، می تواند یکی را انتخاب کند.
یا اینکه برای ناهار ۳ غذا به او پیشنهاد بدهید و بخواهید که یک نوع آن را برای ناهار یا شام انتخاب کند. این گونه کودک متوجه استقلال و مشورت گیری از او، می شود. این نیاز را باید از حدود ۴ الی ۵ سالگی در کودکان تامین کرد.