اهمیت روانشناسی رنگها در بسته بندی و فروش کالا
همه ما تجربه خرید کردن داریم. بعضی وقتها جدای از قیمت و مرغوبیت کالایی که قصد خریدش را داریم، چشمنوازی و مجذوب بودن بسته بندی آن کالا ما را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد تا جایی که حتی گاهی قیمت و مرغوبیت آن را در نظر نمیگیریم.
این روزها تولید کنندگان کالا به شدت به فکر جذب مشتری از طریق روانشناسی رنگها در بسته بندی هستند چون به عقیده آنان از این طریق میتوانند فروش بیشتری در بازار داشته باشند. در واقع روانشناسی رنگها در بسته بندی ، این روزها حکم پیام فروشنده به خریدار را دارد.
فهرست موضوعات بررسی شده
آشنایی با روانشناسی رنگها در بسته بندی و فروش کالا
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
تحقیقات نشان داده که یک بسته بندی مناسب باید در کسری از ثانیه تاثیر خود را روی مشتری بگذارد اما نباید فراموش کرد که در درازمدت هم باید باعث رضایت قلبی او گردد.
این تحقیقات همچنین شان میدهد تصمیم برای خرید، در بیش از ۷۰ درصد موارد در همان لحظه خرید گرفته میشود.
طرح بسته همچون «فروشندهای زنده» باید بتواند یک برند را عالی و معروف نشان دهد و همیشه جلوی چشم نگه دارد.
طراحی یک بسته بندی باید بتواند در ذهن خریدار تداعی کننده کارکرد آن محصول باشد. باید دانست محصولات ارزان قیمت که اغلب، ظاهر نامرغوب و کم ارزشی دارند، در فروشگاههای بزرگ در قفسهای پایینتر چیده میشوند.
مطالعات روانشناختی درباره روانشناسی رنگها در بسته بندی
تحقیقات روانشناختی درباره برتری جانبی مغز نشان میدهد که دریافت مغز یکدست و متقارن نیست.
مثلا اگر لغات از راست به چپ دیده شوند، بهتر در یاد میمانند، درحالی که نشانههای تصویری اگر از چپ به راست قرار گیرند، تاثیر بیشتری خواهند داشت
در موقعیتهای دریافت سریع، مثل نگاه کردن به بستهها هنگام راه رفتن در راهروی یک سوپر مارکت، این تفاوت در دریافت و وضعیت قرارگیری عناصر طراحی بسته، ممکن است بر تشخیص و دیده شدن آن محصول یا نادیده ماندنش موثر باشد.
نقش رنگ در روانشناسی رنگها در بسته بندی
موضوع رنگ و تاثیر آن بر روحیه و روان و در کل شخصیت بستهبندی مقولهای است که خوشبختانه در سالهای اخیر کم کم در سطح جامه شاهد نمودهای عینی آن هستیم.
در روانشناسی نوین رنگها یکی از معیارهای سنجش شخصیت به شمار میآیند؛ چرا که هر یک از آنها تاثیر خاص روحی و جسمی را در یک فرد باقی گذارده و رنگ نشانگر وضعیت روانی و جسمی وی میباشد.
این موضوع با توجه به پیشرفتهای دو دانش فیزیولوژی و روانشناسی به اثبات رسیده است. رنگهای اصلی عبارت از قرمز، آبی، زرد و رنگهای نور اصلی عبارت است از قزمز، آبی، سبز؛ تفاوت بین رنگ و نور رنگی در سبز و زرد است.
برخی از روانشناسان عقیده دارند رنگی که برگزیده و دلخواه کسی است، میتواند گویای خصوصیات اخلاقی و روانشناسی او باشد.
پس بدین شکل کار طراحان و گرافیستها مشکل میشود چون باید طوری عمل کنند که تمام سلیقهها و علایق مخاطب و مصرفکننده را پوشش دهند.
در طراحی باید به این نکته توجه کرد که مخاطب چه کسی است و نوع محصول عرضه شده چیست که بر این اساس با درک و شناخت کافی از علم، هنر، خلاقیت و تسلط بر روانشناسی رنگ ها طرحی را آماده کند که مورد توجه تمامی اقشار و مصرفکنندگان قرار بگیرد.
هر رنگ حاوی یک پیام در روانشناسی رنگها در بسته بندی میباشد
رنگها هر کدام گویای پیام و جذابیت خاص خود هستند که بنا به نیاز از آنها استفاده میشود. همچنین شما باید به رابطه دقیق بین محصول و نوع بستهبندی آن در محل فروش فکر کنید.
نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد استفاده به جا از رنگها است. به عنوان مثال رنگ سبز بسته به جای استفاده میتواند بیانگر فساد و پوسیدگی و از طرف دیگر میتواند بیانگر طراوت و تازگی باشد
در انتخاب رنگ محصولات غذایی و نوشیدنیها، علاوه بر توجه به رنگ ماده غذایی میتوان با توجه به ویژگیهای گروه مصرفکننده از رنگها به عنوان ابزاری قدرتمند بهره جست.
با استناد به روانشناسی رنگها در بسته بندی در طراحی جعبه چایهای گیاهی میتوان از رنگهای ملایم و لطیف که مترادف فرآوردههای گیاهی است، بهره گرفت اما در مورد چای واقعی میتوان با استفاده از زمینه تیره، حس مرغوبیت محصول را در ذهن مشتری ایجاد نمود و استفاده از تصاویر مرتبط نوعی تشخص به محصول میبخشد.
استفاده مناسب از رنگ سبب انتقال پیام و سهولت پیدا کردن محصول در چیدمان مغازه میگردد.
رنگها و تفاوتها
ارتباط بین رنگها و مفاهیمی چون، مردانگی، زنانگی و… به شدت توجه برانگیز است به عنوان مثال ارتباط رنگ قرمز با تهاجم و مردانگی که در مقابل رنگ صورتی و ارتباط آن با نرمی و زنانگی قرار میگیرد.
آبی با آرامش، نارنجی و زرد با شادی و گرمی، سبز با رشد و شکوفایی، سفید با خلوص و پاکی و… شناخته میشود.
رنگهای بسته بندی از فرهنگی به فرهنگ دیگر
انتخاب رنگ در بسته بندی ها از فرهنگی به فرهنگ دیگر تغییر میکند. در مورد مفاهیم درونی رنگ، به ویژه بخش مفاهیم احساسی آن، افراد، تاثیرات جزئیتری را نیز استخراج میکنند.
تاثیراتی که در بیان شکل، بافت و هویت شی، موثر است. بنابراین میتوان از این ویژگی مهم رنگ در ارائه هویتی خاص به محصول، سود جست و به عبارت دیگر یک محصول را میتوان با استفاده از رنگ، از نظر احساس بصری، گرمتر در حرارت، سبکتر در وزن و حتی کوچکتر در ابعاد، جلوه داد.
با این وجود، دستیابی به این اهداف بسیار مشکل است و متاسفانه تحقیقات کمی درباره ماهیتهای درونی رنگ، صورت پذیرفته است.
بنا به روانشناسی رنگها در بسته بندی از رنگهای آبی، سبز و زرد به منظور تداعی شادابی و حیات در بستهبندی محصول استفاده میشود.
استفاده از این رنگها یکی از سادهترین و گویاترین روشهایی است که برای نشان دادن خنکی و تازگی در بستهبندی محصولاتی مانند آب معدنی ، سبزیجات و میوهها استفاده میگردد.
پروفسور سید مصطفی ایرانمنش