راههایی برای حذف فکرهای منفی
افکار منفی و ناامیدکننده زندگی را به تباهی و نابودی میکشند. امیدتان را از دست میدهید و گمان میکنید در زندگی هیچ نقشی ندارید و باید خود را به دست تقدیر بسپارید. اما با استفاده از تکنینک های حذف فکرهای منفی میتوانید به کیفیت زندگی خود بیفزایید و تجربیات بسیار بهتری داشته باشید. در ادامه به بررسی این موضوع از دید روانشناسی میردازیم.
فهرست موضوعات بررسی شده
راه های حذف فکرهای منفی کدامند؟
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید
با استفاده از تکنیک هایی که معرفی می کنیم، بلافاصله متوجه خواهید شد که باید به افکار منفی خاتمه دهید. باید در نظر داشته باشید که، سعی کنید برای حذف فکرهای منفی با کسی بحث بیهوده نداشته باشید و یا مسائل را تجزیه و تحلیل نکنید.
در برابر آن ها دفاع نکنید و به جرو بحث ها پایان دهید. لحظه ای که متوجه می شوید در حال فکر کردن به چیز های منفی هستید، به راحتی می توانید موضع خود را تغییر دهید.
سپس ذهنیت جدید و کاملا متفاوتی را جایگزین کنید. نکته کلیدی این مسئله اینجاست که شما دریابید مشغول فکر کردن به افکار منفی هستید.
بنابراین هرگاه از تفکرات منفی مطلع شدید، فورا وارد عمل شوید و از آن شکل فکر کردن خارج شوید و تفکری کاملا متفاوت را در ذهن خود قرار دهید
دومین روش حذف فکرهای منفی علامت گذاری است
به محض این که تشخیص دادید که ذهن شما به چیز های منفی فکر می کند، به جای این که تکنیک اول را انجام دهید، آن را علامت گذاری کنید.
بدین صورت که به خودتان می گویید، اکنون چه چیزی درون من اتفاق افتاده است که در حال اندیشیدن به افکار منفی هستم.
این تمام چیزی است که باید به خودتان گوشزد کنید و همچنین به خودتان یادآوری نمایید که آن چیزی جز یک فکر مخرب و منفی نیست.
ما قصد داریم تا حقیقتی شگرف را به اشتراک بگذاریم تا به شما کمک کند کاملا از افکار منفی رهایی یابید. حال می خواهیم آن را با حروف پر رنگ بنویسیم و مایلیم قبل از ادامه آن را سه بار بخوانید تا در ذهنتان حک شود.
این جمله چنین است: “منفی ها فقط در صورتی که تحت تاثیر آن ها قرار گیرید، قدرت مافوق شما را می گیرند. “
اکنون تکنیک سوم جهت از بین بردن افکار منفی این است که،
سعی کنید آن ها را به گونه ای چرند و مضحک همچنین نوعی گزافه گویی پندارید
تکنیک اغراق گویی و لاف زدن، روشی مفید محسوب می شود. اما باید بتوانید آن را واقعا نوعی زیاده گویی در نظر بگیرید. نکته اساسی در این روش، مضحک پنداشتن است.
بگذارید بگوییم شما یک فروشنده هستید و فروش های خود را انجام می دهید. ناگاه به خود و شغل خود می اندیشید که،” امروز هیچ سودی نداشتم، فروشم را بعدا انجام می دهم.
“در این هنگام به خود می آیید و همچنین به خودتان می گویید، کمی صبرکن این طرز تفکر منفی و خطرناک است.
با استفاده از روش گزافه گویی، آن چه که ممکن است در این تکنیک با خود بگویید مفید است. شما می گویید، “نه نمی خواهم فروشگاهم را تعطیل کنم.
من نمی خواهم با دیدن شرکت های دیگر متعجب شوم. “بنابراین شرکتم را باز می کنم و امیدوارانه شروع به کار می کنم. در یک چشم بر هم زدن می بینید که مردم در فروشگاه تان در حال رفت و آمد می شوند.
بمنظور حذف فکرهای منفی به خودتان لبخند می زنید و به افکار منفی می خندید که نتوانسته قدرت شما را برباید.
زمانی که افکار منفی به سراغتان می آیند، نباید آنها را مهم و بزرگ جلوه دهید. معمولا افکار مخرب و منفی خود را با علائم هشدار دهنده ای نشان می دهند.
لازم به ذکر است که این گونه افکار تنها تفکری منفی هستند و نباید آن ها را باور داشته باشید. همچنین افکار منفی مشکلاتی ظاهرا واقعی به نظر می آیند که اگر به آن ها توجهی نداشته باشیم، از بین می روند.
چنان چه از این حقیقت آگاه نباشیم، که ذهنمان حیله گری بزرگ است، برای همیشه درگیر افکار منفی سحر آمیزی خواهیم بود که در نتیجه آن چنین ذهنی می تواند ما را به هر سمت و سویی مخرب و بی ارزش سوق دهد.
اما با استفاده از این تکنیک ها، ما راه هایی برای مقابله با آن ها داریم که اهمیت فراوانی دارند.
تکنیک چهارم این است که:
در برابر هر گونه افکار منفی کاملا متضاد فکر کنیم
هر آن چه که فکر منفی به شما می گوید، دقیقا به متضاد آن ها بیندیشید.
هنگامی که افکار منفی به سراغتان می آیند، مثلا،” امروز نمی خواهم بفروشم”، به شدت با آن مقابله کنید، “من قصد دارم چندین فروش داشته باشم”. همچنین وقتی مشغول تصوری منفی هستید، “من نمی توانم پیشرفتی داشته باشم”، به صورتی جدی با آن مقابله نمایید.
“می خواهم از لحاظ مالی پیشرفت کنم.” هنگامی که چنین فکری سراغتان می آید”نمی توانم رابطه ای معنادار داشته باشم” سعی کنید مخالف آن فکر کنید. “من به زودی رابطه ای صمیمی خواهم داشت.
“ممکن است در آن واحد به چند چیز فکر کنید. اما آن چه واقعا اتفاق می افتد این است که در همان لحظه افکار زنجیره وار، یکی پس از دیگری به ذهنتان خطور می کنند.
بنابراین اگر به چیز های منفی فکر کنید ولی دقیقا عکس آن را عمل کنید، قدرت خود را از افکار منفی دور کرده اید.
“حیوانات را غذا ندهید”. این دقیقا خلاف چیزی است که اکثر مردم انجام می دهند. اکثریت مردم به چیزهایی که دوست ندارند اتفاق بیفتد نیز فکر می کنند، در مورد آن نگران می شوند، روی آن تمرکز می کنند و بالاخره آن را آشکار می کنند.
تکنیک پنجم:
شناسایی دقیق نکات و افکار منفی و سپس تاکید بر عکس آن
اگر نمی دانید مفهوم تایید کردن چیست، باید ذکر کنیم، آن ها در واقع اظهارات و بیاناتی هستند که به سادگی بارها و بارها با خودتان تکرار می کنید.
به خصوص در مورد افرادی است که افکار و تصورات منفی را مجددا تکرار می کنند و یا کسانی که پیوسته در ذهنتان نقش می بندند نیز تحت تاثیر خود قرار می دهند.
آن چه که باید انجام دهید این است که بار دیگر که متوجه افکار منفی شدید، به آرامی خود را آگاه کنید. از این زمان به بعد هر زمان که فکر های منفی به سراغتان می آیند، شما با دو دقیقه تایید کردن خلاف آن افکار را، مختصر و صریح تکرار می کنید این عهد و پیمان را با خودت ببند.
بنابراین هنگامی که ذهنتان با هر چیز منفی روبرو می گردد، ” من هرگز در زندگی پیشرفت نخواهم کرد”، بلافاصله برای حذف فکرهای منفی همان فکر مخالفی که به ذهن شما خطور می کند، را با دو دقیقه تاکید و تکراردفع کنید.
” من در زندگی فوق العاده موفق خواهم بود.”” من در زندگی موفق خواهم بود.” این تاییدیه را با دو دقیقه متوالی تکرار کنید و اگر دوباره فکر منفی به ذهن آمد بازهم همین رویه را مجددا تکرار نمایید.
تکنینک های کوتاه حذف فکرهای منفی
- تشخیص دهید چه موقع فکرهای منفی به سراغتان میآید.
- زمان و شرایطی که این افکار به سراغتان میآید یاداشت کنید.
- افکار منفی را از مثبت تشخیص دهید.
- احساس بعد از این افکار را شناسایی کنید.
- راههایی را که میتوانید این افکار را کنترل کنید شناسایی کنید.
- براساس این اطلاعات اداراک و استنباط خود را دوبارهسازی کنید تا مثبتتر و هدفمندتر شوید.
- به خود بگویید این تنها یک فکر است نه واقعیت.
- نفس عمیق بکشید.
- میزان واقعی بودن فکر خود را بسنجید.
- از مشاور و روانشناس صاحب صلاحیت کمک بگیرید
افکار ما در برخورد با تکالیف زندگی
در برخورد با مشکلات و تکالیف زندگی افکار انسانها به طور غریزی طی چند مرحله به اشکال مختلف به ذهن ما خطور میکنند که دراین میان برخی کمککننده و برخی دیگر مخربند. این افکار عبارتند از:
۱- افکار مرتبط با تکلیف (مثبت)
۲- افکار مزاحم یا نامرتبط با تکلیف (منفی؛ به دلیل ایجاد حواسپرتی، درگیرکننده، همراهی با افکار منفی و عذاب دهنده)
نکته: باید بدانیم تکرار زیاد افکار مزاحم منجر به نشخوارذهنی میشود و در نهایت تبدیل به وسواس فکری میگردند. معایب افکار وسواسی عبارتند از:
- وقتگیر هستند
- کنترل نشدنی هستند
- مقاومت ما را کم میکنند
- آزاردهنده هستند
۳- فکرهای منفی (هشداردهنده اما در درازمدت مخرب)
۴- افکار مثبت (به عنوان یک فرصت برای زندگی که جنبههای خوشایند آن را میتوان دید.)
۵- افکار واقعبینانه که ۴ ویژگی دارند: منطقی هستند، عاقلانه هستند، به سلامت ما کمک میکنند.
انواع واقعبینی
سلیگمن معتقد است دو نوع واقعبینی داریم:
- خوشبینی واقعبینانه
- بدبینی واقعبینانه
مثبتنگری و خوش بینی واقع بینانه با خوشبینی کاذب کیلومترها فاصله دارد. برای مثبتنگری باید تمرین واقع بینی کرد.