غیبت کردن یکی از رفتارهای غیر اخلاقی است که در تمامی ادیان و سنتها ناپسند است، اما افراد کمی بر آن کنترل دارند. غیبت کردن جنسیت یا سن و سال نمی شناسد. حتی مردهای زیادی به غیبت کردن عادت دارند. کار به جایی می رسد که برای درمان باید به جلسات مشاوره درمان وسواس مراجعه کنند! در ادامه این مطلب سامانه سلامت روان ویکی روان به این سوال پاسخ می دهیم که منظور از غیبت کردن چیست و چرا باید آن را درمان کنیم؟
فهرست موضوعات بررسی شده
روانشناسی غیبت کردن
با سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
در بیان تعریف غیبت کردن می توان گفت:
در این پدیده غیر اخلاقی دو یا چند نفر درباره شخصی که حضور ندارد حرفهایی میزنند که اگر او در آن جمع حضور داشته باشد ناراحت میشود.
در بسیاری از کتابهای اخلاق، انسانها از غیبت کردن منع شدهاند. اما همانطور که در علم روانشناسی خواندهایم ذهن انسان پیام های دستوری منفی را معکوس ترجمه میکند و بیشتر نصیحتها به تکرار بیشتر غیبت در جامعه منجر میشود.
یعنی اگر به فردی دستور بدهیم که کاری را انجام ندهد، ذهن او برای انجام آن کار حریصتر میشود.
چرا غیبت نکنیم؟
شاید فکر کنید چرا غیبت کردن در روانشناسی منع شده است و چرا نباید آن را انجام دهید؟
یکی از نکات اصلی در غیبت کردن تمرکز بر نکات منفی هر شخص یا هر چیز است. برای مثال وقتی درباره خانمی که در جمع حضور ندارد غیبت می کنیم در واقع بر نکات منفی او به هر شکل تمرکز کرده و حواسمان را به سمت آنها می بریم.
می دانیم تمرکز کردن یکی از بارزترین ویژگی های انسان است و فردی که تمرکز بر نکات منفی دارد در واقع در حال تبدیل احساسات خوب خود به احساسات منفی است. افراد زیادی در جلسات مشاوره آنلاین با روانشناس حضور پیدا می کنند تا این کار را متوقف کنند چون غیبت کردن در واقع تمرکز را از خوبی های زندگی خودتان با بدی های فرد دیگری منتقل می کند.
کار به جایی می رسد که غیبت کردن به یکی از انواع وسواس ها تبدیل شده و کنترل آن برای فرد و اطرافیان او دشوار می شود.
خطرات غیبت کردن از دید روانشناسی
یکی از جدی ترین خطرات وسواس این است که نوعی اعتیاد رفتاری است و افرادی مبتلا به آن نمی توانند به سادگی این عمل زشت را کنار بگذارند. انواع اعتیاد از دید روانشناسی زمینه ساز دیگر بیماری های روانی هستند که از آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتلا به انواع اضطراب ها
- ابتلا به انواع افسردگی
- اختلال شکاک بودن و عدم تمرکز
- بدبینی و مشکلات مربوط به آن
- ابتلا به انواع استرس
بله، غیبت کردن خیلی ساده و بعضا بسیار لذت بخش است. اما با این کار زمینه بروز مشکلات روانی زیادی برای خود ایجاد می کنید که نتیجه آن حال بد و احساسات ناپایدار است.
مطالب مشابه در ویکی روان:
چطور غیبت نکنیم؟
شاید عجیب باشد اما دستورالعمل هایی برای اینکه چطور غیبت نکنیم وجود دارد. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که مانند هر موضوع دیگری، برای غیبت نکردن هم باید استمرار داشته و تمرین کنید. در ادامه راهکارهایی را بیان می کنیم که از آنها برای غیبت نکردن استفاده می شود:
- برای تمرکز و انرژی ذهنی خود ارزش قائل باشید. پیشنهاد می کنیم مقاله راه های تمرکز ذهن را در ویکی روان مطالعه کنید.
- از اول روز بر نکات مثبت تمرکز کنید. یادتان باشد فکر کردن به نکات منفی هر چیز، نمونه های مشابه را به همراه دارد و ذهن تان را بی مورد درگیر می کند.
- اگر در جمعی قرار دارید که غیبت کردن را شروع می کنند، شما از موضوعی دیگر برای جهت دهی به بحث استفاده کنید. یعنی موضوع را عوض کنید.
- با افرادی که غیبت کردن عادت همیشگی آنها است رفت و آمد نداشته باشید یا آن را مدیریت کنید.
- برای غیبت نکردن باید بدانید ذهن چیست و چطور کار می کند. این روشی عالی برای هدر ندادن انرژی مغز است.
- اگر غیبت کردن به عادت همیشگی شما تبدیل شده، پیشنهاد می کنیم از مشاوره تلفنی با روانشناس برای درمان غیبت کردن استفاده کنید.
- وقتی تمایل دارید غیبت کسی را کنید، سریع ذهنتان را به خوبی های او ببرید و ببینید چه ویژگی های مثبتی دارد.
- مقاله راه های مثبت اندیشی را در ویکی روان مطالعه کرده و از تکنیک های آن در طی روز استفاده کنید.
- برای درمان غیبت کردن به خودتان یادآوری کنید این کار اول از همه به خودتان آسیب وارد می کند و استمرار در انجامش نتایج بدی به همراه خواهد داشت.
- یکی از دلایل رضایت بخش بودن غیبت کردن ترشح هورمون دوپامین در بدن در زمان غیبت کردن است. ترشح زیاد هورمون های شادی زمان غیبت کردن این کار را لذت بخش می کند!
- شاید عجیب باشد، اما آشنایی با راه های ترک اعتیاد می تواند برای ترک غیبت کردن هم مفید باشد. در صورت نیاز می توانید از روانشناس ترک اعتیاد در ویکی روان کمک بگیرید.
بهترین کار برای درمان غیبت کردن کمک گرفتن از متخصص روانشناس است. حتی می توانید در ویکی روان از مشاوره متنی روانشناسی برای ارتباط نوشتاری با متخصص استفاده کنید.
غیبت کردن از نظر دینی درست است؟
امام علی (ع) نیز میفرماید: الانسان حریص علی ما منع (انسان حریص چیزی است که از آن منع شده است). یک راهکار بسیار کارگشا وجود دارد که میتواند میزان غیبت را در جامعه پایین آورد.
این راهکار آن است که انسانها را به غیبت کردن ترغیب کنیم اما شرط بگذاریم که موضوع غیبت باید صفات مثبت و رفتارهای زیبایی باشد که از دیگران میبینیم.
در این صورت هم روابط انسانی تقویت میگردد و هم غیبت منفی که غیر اخلاقی است کاهش مییابد. بیایید از همین حالا عهد کنیم و هرگاه خواستیم غیبت کردن را شروع کنیم، فقط درباره زیباییهای او حرف بزنیم.
این یکی از راههای بالا بردن انواع هوش در انسان است.
جمع بندی ویکی روان از دلیل غیبت کردن و راه های درمان آن
حالا میدانیم چرا غیبت می کنیم و چرا باید غیبت کردن را ترک کنیم؟ اولین عوارض غیبت کردن متوجه خودتان می شود، به همین خاطر باید آن را کنار بگذارید.
اگر نیاز به کمک دارید، مشاور روانشناس می تواند در کنارتان برای درمان غیبت کردن حضور داشته باشد. اگر مقیم ایران نیستید، مشاوره روانشناسی خارج از کشور در ویکی روان انتخابی مناسب برای درمان غیبت کردن است. حتی می توانید از مشاوره تصویری روانشناسی برای ارتباط بصری با متخصص استفاده کنید.
به امید عشق جهانی