18 تکنیک رفتار با فرزند ناتنی از دید روانشناسی
چگونه با فرزند ناتنی رفتار کنیم؟
شیوه رفتار با فرزند ناتنی می تواند آرامش را به محیط خانه بیاورد یا زمینه ساز اختلافات زیاد در خانواده باشد. به همین خاطر متخصصین در مشاوره خانواده بهترین روش های رفتار با بچه ناتنی را به والدین آموزش می دهند تا از چالش های ناخواسته جلوگیری کنند. در این مقاله از سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان به بررسی دقیق این پرسش می پردازیم که چگونه با فرزند ناتنی رفتار کنیم؟
آموزش رفتار با فرزند ناتنی از دید روانشناسی
با بخش مقاله های روانشناسی روز در سایت ویکی روان همراه باشید.
چرا یادگیری شیوه رفتار و ارتباط با فرزند ناتنی اهمیت دارد؟
استرس و خانواده زمانی تلاقی پیدا می کنند که یکی از ارکان در محیط خانواده متزلزل می شود. در واقع فرقی نمی کند این عضو جدید فرزند همسرتان است یا کودکی را به فرزند خواندگی قبول کرده باشید. در هر صورت برای تجربه خانواده موفق باشد بدانید شیوه رفتار با فرزند ناتنی چطور است؟ در ادامه شیوه هایی را شرح می دهیم که خانواده ترکیبی یا ناتنی از آنها استفاده می کند.
1- دوست فرزند ناتنی تان باشید
دلبستگی با فرزندان ناتنی به مرور زمان ایجاد میشود و اشکالی ندارد که شما یا فرزند ناتنی در ابتدا یکدیگر را دوست نداشته باشید. در ابتدا دوست بودن کافی است.
حتماً مواردی مانند «اینو بدون که همیشه میتونی در مورد هر چیزی با من صحبت کنی» و «اگر سؤالی از من داری، بپرس» را حتماً بگویید. در زندگی او حضوری آرام، ثابت و مهربان داشته باشید و به این ترتیب رابطه عالی خواهید داشت که برای هر دوی شما در سالهای آینده مفید است.
خانم های زیادی در بخش مشاوره آنلاین خانواده سوال می پرسند که چطور نامادری خوبی باشیم یا چطور با فرزند ناتنی رفتار کنیم؟ جواب ساده است، ارتباط صمیمانه و واقعی ایجاد کنید.
2- هر کسی باید نقش خود را بداند
به عنوان یک والد، حتی زمانی که به تازگی زندگی مشترک را آغاز کرده باشید، باید بدانید از اصول زندگی مشترک این است که نقش شما در زندگی فرزند ناتنیتان نقش یک نظم دهنده، یک مربی و یک دوست است. وقتی بچهها پرخاشگر یا بیادب میشوند، باید بدانند که نحوهی واکنششان ناعادلانه است.
جلساتی مانند مشاوره کودک پرخاشگر به والدین کمک می کند دلیل پرخاشگری کودک را پیدا کرده و بهترین واکنش را نسبت به آن انجام دهند.
3- با همسرتان برنامهریزی کنید
در مورد نوع رابطهای که میخواهید با فرزند ناتنیتان داشته باشید با شریک زندگی خود صحبت کنید. او باید به اندازه کافی احساس راحتی کند و بتواند «به عقب برگردد» و اجازه دهد رابطه شما با بچه ها به طور طبیعی شکل بگیرد.
سعی کنید از قبل به توافق برسید که هر دوی شما در موقعیتهای خاص که احتمال درگیری وجود دارد، چگونه رفتار میکنید، مثلاً وقتی کودک بدرفتاری کرده است.
با این حال، بهتر است تا زمانی که شریک زندگیتان از شما حمایت نکرده و رابطهای قوی با فرزند ناتنیتان برقرار نکردهاید تا تنبیه شما را بپذیرد، از تنبیه فرزند ناتنی خودداری کنید. پیشنهاد می کنیم مقاله انواع تنبیه کودک را در ویکی روان مطالعه کنید.
مطالب مشابه در ویکی روان:
4- حمایت از «والدین دیگر»
اگر بدانید تعریف خانواده چیست متوجه می شوید حتی فرزندان ناتنی هم تمایل به ایجاد صمیمیت با
با توجه به احساس بیوفایی که کودک نسبت به «والدین دیگر» دارد، او به شما نزدیک تر میشود و نباید این مورد را دست کم بگیرید. کودکان می توانند با احساسات بسیار متضاد مبارزه کنند تا انواع صمیمیت عاطفی را تجربه کنید. این امر ممکن است خود را به صورت عصبانیت یا پرخاشگری ناگهانی، اغلب بدون هشدار نشان دهد.
آگاه باشید که این کودکان احساس گناه و شرم دارند و اینها احساسات قدرتمندی هستند، هرچند غیرمنطقی. هر چند ممکن است سخت باشد، اما تباید در مقابل این رفتار کودکان گارد گرفته و رفتارشان را تلافی کنید. یک نکته ای است که در مقاله زندگی با نامادری در ویکی روان بیان شده بود و در رفتار با فرزند ناتنی هم کاربرد دارد.
5- حمایتش کنید
نکته بسیار مهمی است. برخی از روشهایی که می توانید این کار را انجام دهید عبارتند از:
- پیشنهاد کمک به او در انجام تکالیفش: بازخورد خود را دلگرم کننده و سازنده بیان کنید.
- حضور در اجرای مدرسه یا مسابقه ورزشی: لازم نیست بعد از رفتن و یا دوش گرفتنش از او حمایت کنید. او کاملا متوجه حضور شما خواهد شد.
- انجام کاری که از آن لذت میبرد: خواه مطالعه، ورزش، هنر یا موسیقی باشد، به آن علاقه نشان دهید و ببینید آیا دوست دارد شما به او بپیوندید یا خیر.
اجازه دهید با تعریف فرهنگ خانوادگی آشنا شده و قوانین جدید را با ملایمت آموزش ببیند. در واقع رفتار با فرزند ناتنی نیازمند صبر و بردباری است که باید در آن استاد شوید!
6- با همدیگر به گردش بروید
بعد از گذشت مدتی از آشنایی شما و فرزند ناتنی تان، میتوانید پیشنهاد گردش را مطرح کنید، البته گردش شما دو نفر. شاید به نظر عملی نباشد، اما یک راه عالی برای ایجاد پیوند و ارتباط است.
برای ایجاد تعامل در خانواده فعالیتی را انتخاب کنید که در آن مجبور نباشید تمام مدت با یکدیگر صحبت کنید. مانند بولینگ، بازی یا ورزش. اگر به این مورد علاقهای ندارید، تماشای یک فیلم یا تئاتر را امتحان کنید که بعد از آن بتوانید درباره آن صحبت کنید.
مشاوران پیشنهادی ویکی روان:
7- اجازه دهید کودک رهبری را بر عهده بگیرد
به روند و سرعت آشنا شدن فرزند ناتنی خود احترام بگذارید، این اصلی مهم برای داشتن خانواده شاد است. ممکن است مدتی طول بکشد تا او بخواهد شما را بشناسد. برای برخی از کودکان، شاید ماه ها طول بکشد. سعی کنید بی میلی او را به دل نگیرید. فقط باید صبر کنید.
- به احساساتش احترام بگذارید و به آنچه میگوید گوش دهید.
- سعی نکنید والد بیولوژیکی او را جایگزین کنید. فقط خودتان باشید، قابل اعتماد بوده و مانند فرزندتان با او رفتار کنید.
- درک کنید که چگونه تلاش میکند همراه خانواده سازگار شود و سلسله مراتب قدرت در خانواده را درک کند.
- با مشارکت دادنش در تصمیم گیریها و فعالیتهای خانوادگی، به او کمک کنید احساس کند یکی از اعضای خانواده شما است.
- زمانی را با هم بگذرانید. با گذراندن وقت با هم، فرزند ناتنی خود را بشناسید. به گردش بروید، بازی کنید و از همراهی یکدیگر لذت ببرید.
- در رفتار با فرزند ناتنی باید صبور باشید و درک کنید که فرزند ناتنی اغلب متفاوت از کودک خودتان رفتار میکند و سازگاری با خصلتها و ویژگیهای خاصش زمانبر است. ایجاد اعتماد و ایجاد ارتباط زمان می برد. انتظار نداشته باشید همه چیز یک شبه اتفاق بیفتد، اما صبور باشید و به کار خود ادامه دهید. در صورت نیاز از مشاوره کودک برای آشنایی با تکنیک های رفتار با فرزند ناتنی استفاده کنید.
- به زندگی فرزند ناتنیتان علاقه نشان دهید. از او در مورد روز، سرگرمی ها و دوستانش سوال بپرسید. بگذارید بداند که به او اهمیت میدهید.
- ثابت قدم باشید. بچه ها در زندگی خود به ثبات و روتین نیاز دارند. سعی کنید تا حد امکان در شیوه و قوانین فرزند پروری خود ثابت قدم باشید. ثبات به فرزند ناتنی شما کمک می کند احساس امنیت و آرامش کند.
- بر اساس اصول نظام خانواده باید با فرزند ناتنی خود صریح و صادقانه ارتباط برقرار کنید. به او بگویید انتظارات شما چیست و به نگرانیهایش گوش دهید. ایجاد یک خط ارتباطی به شما کمک میکند تا پیوند قویتری با او ایجاد کنید.
- محبت خود را نشان دهید. در آغوش گرفتن، بوسه ها و کلمات عاشقانه به شما کمک زیادی می کند. حتما این کار را با راحتی و اجازه او انجام دهید. با پرسیدن اینکه آیا میتوانید او را در آغوش بگیرید یا پیشانی اش را ببوسید و غیره انجام دهید. زمان می برد، اما این امر اتفاق میافتد.
8- از متخصص برای یادگیری رفتار با فرزند ناتنی کمک بگیرید
هیچ بعید نیست در ارتباط با فرزند ناتنی دچار چالش های ناخواسته شوید. با این حال منعطف باشید و از مشاور روانشناس برای یادگیری تکنیک های رفتار با فرزند ناتنی کمک بگیرید. بنابر شرایطی که تجربه می کنید از متخصص برای ارتباط با فرزند ناتنی خود کمک بگیرید:
- مشاوره اضطراب کودک
- مشاوره کودک وسواسی
- مشاوره برای کودکان طلاق
- مشاوره افسردگی کودک
- مشاوره برای کودکان عصبی
- مشاوره برای کودکان لجباز
تمام موارد بالا کمک می کنند در رفتار با فرزند ناتنی خود بهتر عمل کنید، چون بر اساس مشکلی که با آن روبرو هستید جلسه خریداری می کنید.
پیشنهاد ویکی روان برای یادگیری رفتار با فرزند ناتنی
اگر تکنیک های بالا را به خوبی تکرار کنید رفتار با فرزند ناتنی ساده می شود. از مهم ترین خصوصیات بچه های طلاق عدم اطمینان به والدین جدید است، پس آنها را درک کنید. اگر فرزند ناتنی نوجوان است، استفاده از مشاوره نوجوانان کمک می کند نظرات متخصص روانشناس درباره رفتار با فرزند ناتنی را همراه خود داشته باشید.
سایت ویکی روان این امکان را فراهم کرده تا از سراسر دنیا در جلسات مشاوره کودک و نوجوان به صورت غیرحضوری شرکت کرده و با بهترین های روانشناسی جلسه برگزار کنید. اگر ایران حضور ندارید، امکان پرداخت ارزی و دلاری برای مشاوره خارج از کشور برای آشنایی با تکنیک های رفتار با فرزند ناتنی وجود دارد.