در بسیاری از جلسات مشاوره روانشناسی به جای بیمار، تمرکز روی کسانی است که با بیمار سر و کار دارند. اینکه زندگی با یک وسواسی چه چالش هایی دارد برای هم خانه های این افراد یا کسانی که می خواهند با این افراد زندگی کنند مهم است. خصوصا اگر شخص قصد ازدواج با فرد وسواسی را داشته باشد. برای همین آن ها به مشاوره وسواس فکری مراجعه می کنند. حتی آقایان زیادی وقتی همسرشان درگیر وسواس در بارداری می شود نمی دانند چطور رفتار کنند. به همین خاطر اگر بدانیم زندگی با فرد وسواسی چطور است تعامل بهتری با آنها خواهیم داشت.
در هر صورت راه زندگی با یک وسواسی به این سادگی ها نخواهد بود. اما برای هر مشکلی راه حلی هست و برای خوشبختی نیاز دارید یاد بگیرید صورت مسئله های مختلف را حل کنید. وسواس شریک زندگی شما شاید تنها یکی از این صورت مساله ها باشد. (زندگی با فرد وسواس فکری یکی از صورت مسئله هایی است که باید حل کنید.) برای این موضوع، اگر طرف مقابل تان در مسیر درمان وسواس فکری باشد نصف راه را پیموده اید. با ویکی روان همراه باشید تا ببینید روش زندگی با یک فرد وسواسی (زندگی با آدم وسواسی) چگونه است؟
فهرست موضوعات بررسی شده
افراد وسواسی چگونه اند که زندگی با آن ها نیازمند مشاوره است؟
برای کسانی که ذهنیتی از وسواس ندارند و نمی دانند وسواس شدید چیست همیشه این سوال مطرح است که مگر افراد وسواسی چگونه اند؟ برای افرادی دیگر جواب این سوال مشخص است. آن ها می خواهند برای این شایعات که: «ازدواج با آدم وسواس فکری خطرناکه» راه حلی پیدا کنند یا می پرسند: «با زن وسواسی چه کنیم؟» آیا زندگی با افراد وسواسی ممکن است؟ اصلا علم روانشناسی راهکاری برای زندگی با اختلال شخصیت وسواسی پیشنهاد می دهد؟
بعضی ها هم بحث شان اصلا رابطه عشق و عاشقی نیست. آن ها به اینکه دلیل وسواس چیست می اندیشند و می خواهند حتی الامکان دلایلش را کنترل کنند. ممکن است فرزند وسواس داشته باشند و بخواهند رفتار با نوجوان وسواسی را یاد بگیرند چون وسواس در کودکان و حتی نوجوانان زمینه ساز دیگر بیماری های روانی خواهد بود.
در هر صورت شما باید بدانید در زندگی با یک وسواسی عادات تکرار شونده فرد و چالش های فکری و روحی اش، کاملا روی شریک زندگی یا هم خانه اش تاثیر می گذارد و ممکن است او را به ستوه بیاورد. به همین خاطر آگاهی از تکنیک هایی که در ادامه آورده می شود برای زندگی با فرد وسواسی ضروری است.
رایج ترین وسواس هایی که ممکن است با آن روبرو شوید
زمان زندگی با فرد وسواس فکری ممکن است با موارد نادری مواجه شوید، مثلا شخصی را تصور کنید که وسواس شمارش اعداد دارد و حتما باید تعداد میوه های درون بشقابش زوج باشد. خیلی از آنها مبتلا به وسواس احتکار هستند و هر چیزی را نگه داری می کنند.
یا شخصی که وسواس کندن مو دارد و شما از دیدن یک عالمه مو در خانه کلافه شده اید. پس در تعامل با افراد مبتلا به انواع وسواس شما باید به فکر راه حل باشید. وگرنه زندگی با فرد وسواسی خودتان را دچار مشکلات سلامت روان می کند! اهمیت درمان وسواس برای همین زیاد است، چون زندگی با فرد وسواسی می تواند سلامت روان شما را به خطر بیندازد.
بررسی انواع راه های زندگی با یک وسواسی
مسئله امروز شما، زندگی آرام در کنار همسر، فرزند یا هم خانه ای است که وسواس دارد. اگر شما می دانید تعریف اختلال وسواس چیست پس حتما هم می دانید که در تقابل با آن به جای زوم کردن روی مساله، باید صبور باشید.
حل مشکل را به جلسات مشاوره روان درمانی بسپارید و با قدرت و مهربانی کنار طرف مقابل تان بمانید تا این مسئله برطرف شود. این جا به شما راه حل های مناسبی برای برخورد با افراد وسواس فکری پیشنهاد شده است:
۱- صداقت خودتان را درباره وسواس ثابت کنید
در مسیر و راه زندگی با یک وسواسی اگر شخص مقابل تان کمی بیش از حد میوه ها را می شوید، روی مرتب بودن ماشینش خیلی حساس است و یا چند بار موقع خروج از خانه قفل بودن در را چک می کند، به معنی این نیست که او وسواس دارد!
برچسب زدن به شریک زندگی تان به خاطر اینکه شما با او صمیمی هستید و از عادت های رفتاری او آگاه هستید اصلا درست نیست. پس ابتدا در مورد نشانه های وسواس اطلاع پیدا کنید. وسواس عملی، راحت تر قابل تشخیص است اما وسواس فکری نیاز به بررسی بیشتر دارد.
اما این شما نیستید که باید تشخیص بدهید همسرتان وسواس دارد یا خیر؛ اگر مشکل جدی باشد نیاز است تا حتما تحت نظر یک مشاور روانشناس قرار بگیرد. پس بهترین کار صحبت با یک متخصص است و مشاوره تلفنی وسواس فکری نیاز شما را در این زمینه بر طرف می کند.
گاهی شما فقط رگه هایی از رفتار وسواسی در همسرتان مشاهده می کنید که در این صورت می توانید با مطالعه و بالابردن آگاهی خود در این زمینه، فرشته نجات همسرتان شوید. با او در این مورد صحبت کنید و به او بگویید که قصد دارید به او کمک کنید تا خودش کمتر اذیت بشود.
آنقدر صادقانه با او حرف بزنید که همسرتان مطمئن شود که شما قصد لجبازی با او یا حرص دادن او را ندارید. اگر او با شما راحت نیست می توانید برایش یک وقت مشاوره آنلاین وسواس بگیرید تا درگیر معطلی مشاوره حضوری هم نشود و بدون بهانه برای درمان خودش اقدام کند.
اگر بتوانید به او صداقت خودتان را در کمک کردن ثابت کنید حتما همسرتان با انعطاف بیشتری در برابر راهنمایی های شما مواجه می شود.
خواندن مطالب زیر کمک می کند در مورد وسواس اطلاعات بیشتری کسب کنید و رفتار درستی در زندگی با آدم وسواسی نشان دهید:
۲- برای زندگی با یک وسواسی روی صندلی او بنشینید
شاید شنیده باشید که می گویند: قبل از قضاوت کردن در مورد یک فرد، خودتان را جای او بگذارید و دنیا را از دریچه چشمان او نگاه کنید. یا اینکه با کفش های او قدم بزنید.
این جمله در روابط همسران مخصوصا در زندگی با یک همسر وسواسی می تواند گره گشا باشد. زمان زندگی با فرد وسواسی وقتی از رفتارهای بیمارگونه همسرتان رنج می برید، می توانید ۲ نوع نگاه داشته باشید. در نگاه اول او عمدا و برای آزار دادن شما این رفتارها و فکر ها را دارد و در نگاه دوم او خودش هم اذیت می شود و کنترل رفتارش دست خودش نیست.
اگر به دنبال راه های زندگی با یک وسواسی هستید باید مطمئن باشید همسر شما عمدا نسبت به کارهای شما بدبین نیست و مدام چک نمی کند که کجا هستید. افکار مزاحمی در طول شبانه روز به ذهن او هجوم می آورند و رفتار او خودش را هم به اندازه شما و حتی بیشتر، آزار می دهد.
زمانی که برای شستن وسیله ای شیر آب را باز می گذارد و هرچه می شوید فکر می کند هنوز آلوده است، خود او هم حس خوبی ندارد. هر چند باید با این افکار و اعمال مبارزه کند. برای این موضوع خوب است خود شما هم مقاله وسواس فکری عملی (OCD) چیست؟ در ویکی روان را بخوانید.
اگر این نگاه را داشته باشید که همسرتان از عمد چنین کارهایی انجام نمی دهد، آن وقت آرام تر می شوید و برخورد بهتری خواهید داشت. در آرامش است که می توانید کمک کنید تا او تغییر رفتار بدهد.
۳- در زندگی با یک وسواسی او را مؤاخذه نکنید
برای درمان کسی که سرماخوردگی شدیدی دارد، چگونه رفتار می کنید؟ برایش سوپ می پزید، داروهایش را به موقع می دهید، خانه را آرام نگه می دارید تا بتواند بخوابد و صبر می کنید تا دوران نقاهتش را طی کند. اگر نیمه شب با صدای سرفه هایش بیدار شوید، او را مؤاخذه نمی کنید. بلکه لیوان آب گرمی به او می دهید تا آرام شود. وسواس و مشکلات روحی هم درست به همین رفتارها نیاز دارند و در زندگی با افراد وسواسی باید به این اصول پایبند باشید که آنها نیا به درک شدن دارند.
طبق اصول راه زندگی با یک وسواسی باید بدانید که همسر شما اگر با رفتار درمانی و جلسات مشاوره در حال برطرف کردن مشکل وسواسش باشد، باید کنار او باشید و در انجام تمرین ها کمکش کنید. اگر شرایطش سخت تر است و نیاز به دارو درمانی دارد، بازهم باید از او حمایت کنید.
حتی در مواردی که وسواس او خیلی خفیف است و فقط با اراده و برنامه ریزی شخصی سعی در برطرف کردن آن دارد، باز هم حضور شما می تواند کمک کننده باشد. پس خودتان را برای یک همراهی آماده کنید و یادتان نرود وسواس از بیماری های اضطرابی است. خوب است در این زمینه مطالعه ای هم روی مطالب اضطراب داشته باشید.
در آشنایی با راه زندگی با یک وسواسی سعی کنید با فراهم کردن آرامش برای او کاری کنید که اضطراب کمتری را تجربه کند. هر چه اضطرابش بیشتر شود، برای فروکش کردن آن، اعمال وسواسی بیشتری نشان می دهد. با راه های رسیدن به آرامش در زندگی و کمک شما او می تواند بر مشکلش غلبه کند.
برای زندگی با یک وسواسی یا درمان وسواس او مشاوران زیر می توانند به شما کمک کنند:
۴- زمان زندگی با آدم وسواسی محافظت از دوربین های مداربسته خانه ضروری است
گاهی رفتارهای وسواسی از دیگری آموخته می شود و این موضوع در مورد کودکان شما می تواند خطرساز باشد. اگر فرزند شما از کودکی گرفتار وسواس شود یا در نوجوانی به این مشکل مبتلا شود، کار شما سخت تر خواهد بود.
به طور مثال اگر همسر شما حساسیت زیادی روی نظافت و نجس و پاکی دارد به طور مستقیم و غیرمستقیم به فرزندتان می آموزد که مدام نسبت به پاکی هر چیزی شک کند. شما به عنوان والدین موظف هستید باید ها و نبایدهای تربیت فرزند در روانشناسی را بدانید.
نکته مهمی که در مورد وسواس وجود دارد این است که این بیماری می تواند به راحتی به سایر حوزه های رفتاری و ذهنی فرد سرایت کند و ممکن است پدری بیش از حد تمیز باشد و دست هایش را بشوید اما فرزندش وسواس شدیدتری را تجربه کند.
برای دور بودن از این خطر با همسرتان صحبت کنید. طوری موضوع را مطرح کرده و به دنبال راه حل باشید که او حس نکند مقصر است. در بسیاری از خانواده های وسواسی، فرزند معترف است که: « مشکل ما وسواسی بودن مادرم است.»
از شخص وسواسی بخواهید تا تمام شدن دوره درمان، مراقب باشد در مقابل فرزندان این کارها را انجام ندهد. اگر قبل از خروج از خانه چند بار چک می کند که شیر گاز را بسته است یا نه، بهتر است با یک توافق قبلی فرزندتان را زودتر به بهانه ای از خانه خارج کنید و در ماشین یا دم در منتظر همسرتان بمانید تا او شاهد رفتارهای وسواسی یکی از والدینش نباشد.
افکار وسواسی در انسان یا هر مشکل روانی دیگری حتما راه حلی برای برطرف شدن دارد، این شما هستید که به قصد حفظ رابطه و زندگی زناشویی تان تصمیم می گیرید که آن را برطرف کرده و بر مشکل پیش آمده غلبه کنید. زمان زندگی با فرد وسواسی به این فکر کنید که شما تنها نیستید و افراد زیادی در حال زندگی با افراد وسواسی هستند و حتی در شرایط بدتری قرار دارند. در مقاله افراد مشهور مبتلا به وسواس گفتیم این بیماری رایج تر از چیزی است که فکر می کنید.
از نکات مهم درباره وسواس این است که زندگی با اختلال شخصیت وسواسی صبوری زیادی می خواهد و باید در کنار متخصص روانشناس قرار داشته باشید تا درمان به مرور صورت گیرد.
آسان شدن زندگی با وسواسی ها با درمان و جلسات مشاوره ویکی روان
مقاله اختلال وسواس اجباری و تعامل با دوستان و خانواده betterhealth می گوید تصورات غلط رایج در مورد افراد وسواسی این است که OCD ناشی از تنبلی، فقدان اراده، تربیت بد والدین یا ضربه روحی است. چنین فرضیاتی منجر به سرزنش و گناه فرد وسواسی می شود و درمان وسواس در فرد را به تعویق می اندازد.
مشاوره متنی وسواس کاری می کند شما بتوانید در مورد مشکل خود بنویسید و پاسخ تخصصی دریافت کنید. اقدام برای راه حل به هر شکل کمک می کند شما و شخص درگیر وسواس زندگی بهتری تجربه کنید. بنابراین این حق را از خودتان دریغ نکنید. زندگی با فرد وسواسی سخت است ولی با درمان، آسان می شود.
چنانچه در ایران زندگی نمی کنید و فکر می کنید مشاوران و متخصصان خارج از کشور شما را درک نمی کنند می توانید از مشاوره روانشناسی خارج از کشور استفاده کنید. مشاوران و متخصصان هم زبان شما، با درک بیشتری از وضعیت زندگی و سنت های خانوادگی شما به وضعیت شما نگاه می کنند.
برای مشاهده لیست مشاورانی که کمک می کنند زندگی با فرد وسواس فکری آسان تر شوند از دکمه زیر استفاده کنید: