۱۲ مورد از علائم استرس نوزادان در روانشناسی
راهنمای تشخیص استرس نوزاد برای والدین
علائم استرس نوزادان در رفتار آنها نشان داده می شود، اما به دلیل عدم ارتباط کلامی با پدر و مادر، تشخیص علائم استرس در نوزادان سخت است و والدین در جلسات مشاوره کودک در ویکی روان، به راهنمایی والدین می پردازند تا راحت تر استرس نوزادشان را تشخیص دهند. شباهت هایی بین علائم استرس بزرگسالان و نوزادان وجود دارد که در جلسات مشاوره استرس به آن پرداخته می شود، اما راه تشخیص متفاوت است. اگر شما هم نمی دانید چطور باید استرس نوزاد را تشخیص دهیم و راه های کاهش استرس آنها چیست، تا انتهای این مطلب سامانه سلامت روان ویکی روان همراه باشید.
فهرست موضوعات بررسی شده
علائم استرس نوزادان چیست؟
با بخش مقالات روانشناسی در سایت ویکی روان همراه باشید.
به نظر شما از کجا باید متوجه استرس نوزاد شویم؟ آیا راه خاصی برای تشخیص استرس نوزادان وجود دارد؟ اصلا مهم ترین علائم استرس در نوزادان چیست؟
همانطور که در مقاله استرس نوزاد چیست گفتیم، اضطراب و نگرانی نوزاد در رفتارش بروز پیدا می کند، اما تشخیص همین شیوه رفتاری متفاوت برای عده ای از والدین دشوار و غیر قابل تشخیص است چون آنها با نشانه های استرس در بزرگسالان متفاوت است.
تشخیص زمانی که نوزاد دچار استرس و اضطراب می شود آسان نیست. گرچه نوزادان نمی توانند آنچه برایشان پیش می آید را به زبان بیاورند، اما تغییرات رفتار آنها، نشان دهنده بروز مشکلی است.
چرا شناخت نشانه های استرس در نوزادان اهمیت دارد؟
حتما چیزی درباره خدمات مشاوره آنلاین استرس یا خدمات مشابه شنیده اید. نتایج به دست آمده از این جلسات نشان می دهد یکی از دلایل بروز انواع استرس در سنین بالا، وجود طرحواره هایی است که در سنین کم به وجود آمده و درمان نشده است! در واقع اگر عواملی که موجب بروز نشانه های استرس در نوزاد می شوند شناسایی نشده و درمان نشوند، در آینده تبدیل به اختلالاتی مانند استرس بی دلیل یا بیماری استرس کودکان می شود.
به همین دلیل در جلسات مشاوره تلفنی استرس به والدین توصیه می شود به رفتار و حالت های نوزاد دقت کنند تا در صورت مشاهده علائم استرس نوزاد موضوع را با مشاور کودک درمیان بگذارند.
علم روانشناسی نشانه های زیادی را برای تشخیص این اختلال ذکر کرده است، اما شما از علائم و نشانه های زیر شما متوجه استرس در نوزادتان می شوید:
۱- زیاد گریه کردن از اولین علائم استرس نوزادان است
احتمالا اولین و رایج ترین واکنش نوزادی که دچار استرس شده، گریه کردن است.
نشانه ای برای مادر که گمان می کند نوزادش در شرایط عادی است و یا احتیاج به چیزی ندارد. نوزاد در هنگام استرس، بیش از حد معمول گریه می کند. اگر فرزند شما بدون کنترل گریه می کند، سعی کنید منشاء استرس ایجاد شده را پیدا کنید.
در این مواقع والدین فکر می کنند نوزادشان گشته است یانیاز به تعویض پوشک دارد، هر چند این موارد هم می توانند باعث بروز انواع استرس شوند اما دلیل اصلی آن باید ریشه یابی شود.
اگر مقین ایران نیستید، می توانید از خدمات مشاوره خارج از کشور ویکی روان برای ارتباط با متخصص استفاده کنید. حتی می توانید با درخواست مشاوره فوری روانشناسی همین الان برای درمان استرس در نوزاد اقدام کنید.
۲- تغییر در عادات خواب
اگر با تعریف استرس آشنا باشید میدانید که، استرس و نگرانی در عادات خواب کودک تداخل ایجاد می کند که بیدار ماندن بیش از حد معمول و گریه کردن از علامتهای آن است. اگر دلبندتان دیگر مثل قبل خواب آرام ندارد، باید دنبال عوامل استرس زا در محیط باشید.
تاثیر استرس بر خواب حتی در سنین پایین هم دیده می شود و می توانید علائم استرس در خواب را در نوزادتان مشاهده کنید. استفاده از روان درمانی کودک کمک می کند علائم استرس نوزادان را درمان کنید.
مشاوران پیشنهادی ویکی روان برای برطرف کردن استرس نوزادان:
۳- عدم تماس چشمی
نوزادان در هنگام استرس تماس چشمی برقرار نمی کنند. اگر قبلا نگاه کودک شما طبیعی بود ولی اکنون به چشمان شما نگاه نمی کند، ممکن است استرس داشته باشد. در برخی موارد، برقرار نکردن تماس چشمی ممکن است نشان دهنده ابتلا به اختلالات اوتیسم یا اختلال بینایی باشد که علائم استرس نوزادان زمینه ساز آن هستند.
بهتر در مواجه با این شرایط با مشاور کودک مشورت کرده و شرایط را توضیح دهید.
۴- تغییر در عادات غذایی از نشانه های اضطراب در نوزادان است
استرس باعث تداخل در عادات غذایی نوزاد نیز می شود. در مواجه با استرس و اضطراب، در برخی کودکان پرخوری و در برخی دیگر کمبود اشتها مشاهده می شود.
همچنین استرس باعث ایجاد شکم درد در نوزادان و بروز علائم سو هاضمه شود.
گاهی اوقات نوزادانی که دچار ترس و استرس هستند، غذا نمی خورند. وقتی نوزاد شما شیر نخورد، بیماری یا یبوست او نیز دور از انتظار نیست. در مراحل بعدی شیرخوارگی، به ویژه وقتیکه خوردن غذاهای جامد را شروع می کنند، گاهی ازخوردن غذاهای جدید خودداری کرده زیرا می خواهند هنوز از شیر مادر تغذیه کنند.
اگر فرزندتان شیر مادر می خورد، مادر نباید از غذاهای استرس زا استفاده کند. در جلسات مشاوره کودک پرخاشگر هم توضیح داده می شود که مصرف غذاهای ضد استرس توسط والد بر کنترل وضعیت روانی بچه ها تاثیر بالایی دارد.
۵- گنگ و بی احساس بودن
نوزادان وقتی دچار استرس مزمن شوند، گاهی گنگ و ساکت به نظر می رسند و در چهره شان احساسی مشخص نیست.
به دلیل رابطه احساسی عمیق، در این مواقع والدین بهتر از هر کس دیگری می توانند وجود علائم استرس نوزادان را تشخیص دهند. اگر این حالت استرس نوزادان را مشاهده کردید محیط را آرام نگه داشته و با فرزندتان به آرامی گفتگو کنید تا نشانه های استرس نوزاد از او دور شود.
۶- غریبی کردن از نشانه های استرس در نوزاد است
مطالعه ای که توسط تیمی از روانشناسان آلمانی انجام شده نشان می دهد، وقتیکه نوزاد کلافه می شود و گریه می کند، به والدین خود علامت می دهد او را از آغوش غریبه ای که با او بازی می کند پس بگیرند.
بر مبنای این مطالعه در هنگام بروز استرس، نوزادان به سختی با شرایط جدید وفق پیدا می کنند. در کل بهتر است نوزادتان کمتر در آغوش افراد غریبه قرار بگیرد.
۷- از علائم استرس نوزادان خیلی می خندد
همیشه گریه کردن از علائم استرس در نوزادان نیست، در خیلی مواقع وقتی آنها با استرس و ترس شدید مواجه می شوند به شدت می خندند. مثلا وقتی آنها را زیاد قلقلک می دهید یا بالا می اندازید، استرس و ترس زیاد باعث خنده شدید شده و والدین به اشتباه فکر می کنند نوازدشان در حال لذت بردن است.
در مقاله ویژگی های شخصیت بدون استرس توضیح دادیم که آنها می توانند مدیریت احساسات داشته باشند، اما گاهی خنده زیاد نشانه استرس بالا است.
دیگر علائم استرس نوزادان عبارتند از:
شناخت این موارد هم کمک می کند تا حالت های نوزاد مضطرب خود را بهتر بشناسید:
- نوزاد شما به پشت خود قوس می دهد.
- نوزاد شما به شدت دست و پا می زند.
- نوزادتان اخم می کند و نق می زند.
- نوزاد شما انگشتهای دست و پای خود را از هم باز می کند.
- نوزادتان از خستگی به جایی خیره می شود.
علامت های نشان دهنده احساس راحتی در فرزند شما
در مورد نشانه های استرس و اضطراب در نوزادان صحبت کردیم، اما از کجا بفهمیم فرزندمان در وضعیت خوبی است و نشانه های استرس نوزاد در حال کم شدن است؟
- نوزاد شما در حالت خمیدگی باشد. بدن، دست ها و پاهایش مانند وقتی که در رحم بوده اند، به صورت خمیده قرار می گیرد.
- نوزاد شما حالتی به بدن خود می دهند که انگار خود را جمع کرده است. فضاهای تنگ باعث احساس امنیت و اطمینان در نوزادان می شود.
- فرزند شما دست های خود را نزدیک صورت و دهان خود می گیرد.
- حتی ممکن است کودک شما یکی از انگشتان خود را بمکد که برایش بسیار آرامش بخش است.
- نوزادتان پاهایش را کنار هم قرار می دهد.
- کودک شما از پاهای خود مواظبت می کند.
پیشنهاد ویکی روان برای رهایی همیشگی از استرس در نوزادان
اینکه به عنوان پدر و مادر سریع متوجع شوید چرا نوزادتان دچار استرس شده است بسیار مهم می باشد، نوزادان نمی توانند صحبت کنند، پس از علائم و نشانه های رفتاری نیازهای خود را بیان می کنند.
اگر به دفعات زیاد، نشانه های و علائم استرس نوزادان را به کرات مشاهده کردید، موضوع را با مشاور روانشناس نوزاد و کودک در جریان گذاشته تا مشکل به صورت ریشه ای و قطعی درمان شود. مشاور روانشناس با علت سنجی این مشکل در فرزندتان راهکارهایی ارائه می دهد تا بتوانید آن را به سرعت درمان کنید.