اعتیاد به غذا چیست؟ (علائم و درمان اعتیاد غذایی)
اعتیاد به غذا (Food addiction) یا اعتیاد غذایی در افراد زیادی دیده می شود بدون آنکه خودشان بدانند اعتیاد به غذا خوردن دارند. علائم اعتیاد به غذا بسیار زیاد است فقط باید با دقت دنبال آنها باشید. در این مطلب سایت ویکی روان به موضوع اعتیاد به مواد غذایی از دید روانشناسی می پردازیم چون یکی از موضوعات داغ در جلسات مشاوره آنلاین ترک اعتیاد می باشد.
فهرست موضوعات بررسی شده
منظور از اعتیاد به غذا چیست؟ (تعریف اعتیاد غذایی)
با بخش وبلاگ ویکی روان همراه باشید.
همانطور که قبلا در مقاله تعریف اعتیاد از نظر روانشناسی گفتیم، اعتیاد به غذا دقیقا مانند اعتیاد به خرید کردن و اعتیاد به عاشق شدن یکی از انواع اعتیاد رفتاری است و مشخصه آن مصرف اجباری غذاهای پرچرب و پر قند است.
غذاهای پرچرب / پر قند، سیستم پاداش مغز را به روش اعتیاد به مواد مخدر و الکل فعال می کنند. هر دو اختلال مرتبط با غذا و مواد می توانند منجر به وابستگی روانشناختی شوند، هنگامی که فرد گزینه های کم چرب یا کم قند را انتخاب کند منجر به بروز علائم ترک می شود!
معتادان غذا به احساسات “خوب” مصرف برخی از غذاها وابسته می شوند که حتی در زمان سیری، نیاز مستمر به غذا خوردن دارند
اعتیاد به غذا خوردن یک چرخه معیوب ایجاد می کند. زمانیکه معتاد به غذا خوردن همچنان به خوردن غذاهایی که احساسات لذت را القا می کنند، ادامه می دهد، آنها برای سیری و تغذیه طبیعی بیش از حد غذا می خورند.
این عادت ممکن است منجر به مشکلات عاطفی و اجتماعی مانند
- مشکلات هاضمه
- بیماری های قلبی
- چاقی
- اعتماد به نفس پایین
- بروز علائم بیماری افسردگی
- و انزوا
شود.
یک معتاد به غذا به دلیل نیاز احساس لذت ناشی از غذا خوردن، اغلب حتی با وجود عواقب نامطلوب آن، دوباره این رفتارهای مخرب را انجام خواهد داد.
علائم اعتیاد به غذا چیست؟
این اختلال در خوردن با علائم و نشانه های بی شماری قابل تشخیص است که اگر دقت کنید می توانید آنها را در خود و دیگران مشاهده کنید. موارد زیر مهم ترین علائم اعتیاد به غذا در روانشناسی است:
- خوردن غذای بیش از حد مجاز از نظر جسمی قابل تحمل است
- غذا خوردن تا حدی که شخص احساس بیماری کند
- فرد برای به دست آوردن غذاهای خاص روشهای نامتعارف را به کار گیرد
- ادامه خوردن برخی غذاها حتی اگر دیگر گرسنه نباشد
- غذا خوردن در خفا، انزوا از شایع ترین علائم اعتیاد به غذا است
- پرهیز از تعاملات اجتماعی، روابط یا عملکردها برای خوردن برخی غذاها (در این صورت باید از مشاور ترک اعتیاد آنلاین یا حضوری بگیرید)
- عملکرد دشوار در حرفه یا شغل به دلیل کاهش کارایی
- هزینه کردن برای خرید برخی از مواد غذایی دلخواه
- کاهش انرژی، خستگی مزمن
- مشکل در تمرکز
- اختلالات خواب، مانند انواع بی خوابی یا حتی خواب زیاد
- بی قراری
- تحریک پذیری
- سردرد
- اختلالات گوارشی
- ایده های خودکشی
اگر شما یا عزیزتان یکی از این علائم بالا را به علت اعتیاد به غذا تجربه کرده اید، بلافاصله برای حل این مسائل از متخصص روانشناس کمک بگیرید.
دلیل اعتیاد به غذا چیست؟
علت اصلی اعتیاد به غذا، عوامل مختلفی هستند. یک زن یا مرد ممکن است به دلایل بیولوژیکی، روانشناختی یا اجتماعی دچار انواع گوناگون اعتیاد شود.
دلایل بیولوژیکی که ممکن است در پیشرفت این اختلال غذایی تأثیر بگذارد ممکن است شامل عدم تعادل هورمونی، ناهنجاری در ساختارهای مختلف مغز، عوارض جانبی ناشی از استفاده داروهای خاص یا داشتن اعضای خانواده با این نوع اعتیاد باشد.
همچنین ممکن است نتیجه عوامل روانشناختی باشد. عوامل این اعتیاد ممکن است شامل سو استفاده عاطفی یا جنسی، قربانی شدن یا نجات یافتن از یک واقعه آسیب زا، عدم توانایی کنار آمدن سالم با موقعیت های منفی، عزت نفس مزمن یا تجربه غم و اندوه باشند.
عوامل روانشناختی ممکن است بر فرد تأثیر بگذارد تا از غذا به عنوان مکانیزم کنار آمدن برای تسکین احساسات دردناکی که به وجود آمده استفاده کند.
پیامدهای اعتیاد به غذا خوردن چیست؟
بدون هیچ شکی اعتیاد به غذا پیامدهای فردی اجتماعی زیادی دارد که از آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلال در عملکرد خانواده
- فشار از سوی همسالان یا جامعه
- بروز انزوای اجتماعی
- کودک آزاری
- عدم حمایت اجتماعی
- و تجربه وقایع استرس زای زندگی
- از دست دادن سلامتی جسمانی و روانی
- کاهش میزان عزت نفس
- اضافه وزن و چاقی
خطرات اعتیاد به غذا خوردن چیست؟
ممکن است شما اعتیاد به غذا را یک بیماری جدی ندانید. اعتیاد به مواد غذایی لزوما همان تأثیرات فوری مرتبط با اعتیاد به الکل و مواد مخدر را ندارد، اما خطر کاملا واقعی است.
۱- چاقی
چاقی یک بیماری جسمی جدی است که می تواند باعث مرگ شود. چاقی یکی از عوامل موثر بیماری های کشنده از جمله
- بیماری های قلبی
- بیماری های تنفسی
- دیابت
- انواع سرطان
- فشار خون بالا و غیره
است.
۲- آسیب تصادفی
وزن اضافه شده به دلیل اعتیاد به غذا باعث می شود که فرد چابکی، انعطاف پذیری کمتری داشته باشد و بیشتر مستعد آسیب های اتفاقی باشد.
۳- اختلالات دیگر
متاسفانه، تشخیص و درمان اعتیاد به غذا زودتر از موعد می تواند منجر به بیماری های جدی تر در آینده شود مانند Bulimia.
۴- رفتار ضد اجتماعی
پرخورها تمایل دارند با گذشت زمان رفتارهای ضد اجتماعی از خود بروز دهند. خوشبختانه به اندازه معتادین به مواد مخدر و الکل خشن نمی شوند، اما با این وجود این رفتارها وجود دارد.
اعتیاد به غذا می تواند در زندگی اجتماعی و روابط شما تأثیر بگذارد. اثرات اجتماعی اعتیاد به مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- کاهش عملکرد در محل کار یا مدرسه
- دوری از عزیزان
- عدم لذت بردن در سرگرمیها یا فعالیت هایی که قبلا از آن لذت می برد
- پرهیز از وقایع یا کارکردهای اجتماعی
- ریسک به خطر انداختن امور مالی یا شغلی
۵- بروز افسردگی و اضطراب در کمین افراد معتاد به غذا خوردن است
غیرمعمول نیست که افراد معتاد به غذا خوردن به دلیل شرایط خود سرانجام دچار انواع اختلال افسردگی یا اضطراب شوند. آنها چنان غرق احساس گناه هستند که بیماری روانشناختی به آرامی شروع به آشکار شدن می کند تا زمانی که به یک بیماری جدی تبدیل شده که باید درمان شود.
۶- اثرات روانشناختی افراد معتاد به غذا خوردن
اعتیاد به غذا می تواند برای سلامت روان غیر قابل تحمل می باشد، به خصوص اگر عدم پشتیبانی یا کمک ناکافی وجود داشته باشد. برخی از تأثیرات روانشناختی که ممکن است تجربه شود عبارتند از:
- موارد وحشت زدگی
- افزایش احساس اضطراب
- احساس غمگینی یا ناامیدی
- تحریک پذیری افزایش می یابد، به ویژه اگر دسترسی به غذای مورد نظر کمتر شود
- جدا شدن یا بی حسی احساسی
۷- دیگر اثرات جسمی اعتیاد به مواد غذایی
با مصرف بیش از حد مواد غذایی، اعتیاد به غذا می تواند عواقب منفی جسمی بر بدن وارد کند. اینها برخی از تأثیرات جسمی است که ممکن است تجربه شود:
- مشکلات گوارشی
- سو تغذیه
- درد مزمن
- کاهش میل جنسی زن و مرد
- بروز سردردهای مزمن
- بی حالی
- آرتروز
- سکته
- بیماری کلیه و کبد
- پوکی استخوان
اقدام مهم ترین کار برای مقابله با اعتیاد به مواد غذایی است
اگر شما یا عزیزتان با اعتیاد غذایی دست و پنجه نرم می کنید، ممکن است پیامدهای این امر را در جنبه های مختلف زندگی خود درک کنید.
اگر اعتیاد به مواد غذایی نادیده گرفته شود یا درمان نشود، می تواند به سرعت زندگی شما را درگیر کرده، علائم مخرب و مزمن ایجاد کند. درک اینکه چگونه این امر می تواند جنبه های مختلف زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است شما را به دریافت کمکی که لازم و شایسته آن است ترغیب کند.
بهترین راه درمان اعتیاد به غذا چیست؟
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در چرخه معیوب اعتیاد به غذا گیر کرده اید، احتمالا احساس ناامیدی را هم تجربه می کنید!
زندگی همراه با اعتیاد به غذا خوردن و موارد غذایی با اینکه احساس سرخوشی لحظه ای دارد اما ممکن است شما را از لذت بردن از زندگی قبلی منع کند، اگرچه مانند دیگر اختلالات روانی احتمال بهبودی همیشه وجود دارد.
با جستجوی کمک تخصصی و مراقبت مناسب، می توانید منابعی را پیدا کنید که بتواند اعتیاد شما به غذا را به روشی موثر برطرف کند
خوشبختانه مراکز درمان اعتیاد به مواد غذایی وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند تا به طور کلی و جامع به این اختلال نزدیک شوید. مراکز ترک اعتیاد مواد غذایی یا افراد متخصص، بهترین راه درمان اعتیاد به غذا را ارائه می دهند که ضمن ادغام روان درمانی، بر روی موضوعات پزشکی و نگرانی های تغذیه ای تمرکز کرده و برطرف می شوند.
پیشنهاد ویکی روان به شما 🙂
ما در سایت ویکی روان امکان برقراری ارتباط با بهترین روانشناسان و متخصصین ترک اعتیاد را برای شما فراهم کردیم تا از سراسر دنیا بتوانید نسبت به ترک اعتیاد به غذا خوردن در هر مرحله اقدام نمائید.
مشاوره ها در ویکی روان به صورت صوتی و تصویری و بدون نیاز به نصب هیچ نرم افزاری می باشد.