تاثیر استرس والدین بر کودکان (راهکار مقابله)
تاثیر استرس والدین بر کودکان چیزی نیست که بتوان آن را انکار کرد! استرس پدر و مادر از جنبه های مختلف خود را بروز می دهد و بچه ها به خوبی آن را احساس می کنند و از آن تاثیر می گیرند. این تاثیر می تواند آنقدر زیاد باشد که نیاز به استفاده از خدمات مشاوره کودک برای درمان حال بد بچه ها خواهد بود. در این مطلب سایت روانشناسی ویکی روان به بررسی کامل تاثیر استرس والدین بر کودکان خواهیم پرداخت.
فهرست موضوعات بررسی شده
استرس والدین بر کودکان چه تاثیری دارد؟
با سایت ویکی روان همراه باشید.
یک مطالعه جدید در مورد تاثیر استرس والدین بر بچه ها نشان می دهد، وقتی والدین مضطرب می شوند نوزادان آنها اضطرابشان را احساس می کنند.
روانشناسان و مشاورین حوزه کودک می گویند این مسئله فقط به شرایط والدین محدود نمی شود.
در واقع وقتی والدینشان استرس دارند، کودکان علائم فیزیکی استرس را نشان می دهند و ممکن است اثرات بلند مدت برای کودکان کوچک داشته باشد
مطالعه جدیدی که در مجله Psychological Science بر اساس روانشناسی کودکان منتشر شد، نشان داد که نوزادان نه تنها استرس مادر را تحمل می کنند، بلکه تغییرات فیزیولوژیکی از خود نشان می دهند که با استرس والدینشان مطابقت دارد.
اگر پدر و مادر باشید، ممکن است سطح استرس خود را در چشم فرزندتان دیده یا این را در رفتار او دیده باشید!
اگر هم پدر و مادر نباشید، ممکن است احساس خوشحالی و خوشبختی والدین خود و یا پریشانی آنها وقتی حالشان خوب نیست را احساس کرده باشید. بالاخره بچه ها مانند اسفنج هستند و همه ما، این موارد را به طور غریزی حس کرده ایم.
شواهدی کوچک اما جذاب وجود دارد که نشان می دهد فراتر از تمایل کودک، سطح استرس والدین می تواند در اختلالات روانی کودک تأثیر داشته باشد، از جمله
- خطر ابتلا به اختلالات خلقی
- اعتیاد
- اختلالاتی مانند ADHD
- و اوتیسم
بنا به دلایلی این تحقیق خیلی مشهور نیست، اما ارزش بررسی دارد.
کودکان می بینند و انجام می دهند
مردم می گویند نوزادان مانند اسفنج هستند، همین استدلال باعث می شود میزان تاثیر استرس والدین بر کودکان بیش از پیش باشد.
آنها اطلاعات دنیای اطراف خود را می گیرند و با سرعت بالایی همه چیز را یاد می گیرند و درحال تماشای شما هستند
از بدو تولد، نوزادان نشانه های عاطفی دیگران را می گیرند. حتی نوزادان کوچک به مراقبان خود توجه میکنند تا نحوه واکنششان به یک وضعیت خاص را ببینند.
بنابراین وقتی صحبت از احساسات والدین (یعنی استرس و اضطراب والدین) می شود، نوزادان با آنها هماهنگ می شوند.
استرس میتواند از والد به فرزند سرایت کند.
در یک مطالعه، مادرانی که کار پر استرسی را می خواستند به پایان برسانند از کودکانشان برای مدتی کوتاه جدا شدند. زمانی که دوباره به هم رسیدند، کودکان نیز نشانه هایی از استرس را داشتند
تمام این موارد بر انتقال استرس والدین به فرزندان تاکید دارد و نشان می دهد چطور والدین می بایست بر استرس و نگرانی های خود کنترل داشته باشند. این یکی از مواردی است که در جلسات مشاوره کودک و نوجوان آنلاین یا حضوری به والدین آموزش داده می شود.
پیشنهاد می کنیم مقاله راه های مدیریت و کاهش استرس و نگرانی را در سایت ویکی روان حتما مطالعه نمائید.
استرس خوب، استرس بد و استرس وحشتناک
نگران این هستید که چگونه بدون استرس باشید تا احساسات پریشان کننده را منتقل نکنید؟ نگران نباشید زیرا که همه استرس ها مضر نیستند. انواع متفاوت استرس و نگرانی وجود دارد که باید آنها را بشناسید.
استرس به سه دسته تقسیم می شود:
۱- استرس مثبت
اضطراب سطح پایینی که ممکن است هنگام ملاقات با افراد جدید یا آمپول زدن داشته باشید. (قبلا در ویکی روان مفصل درباره تعریف و فواید استرس مثبت صحبت کردیم)
۲- استرس قابل تحمل
این استرس کمی شدید است، اما هنوز هم قابل کنترل می باشد، مانند استرس ناشی از اخراج از محل کار یا از دست دادن یکی از اعضای خانواده.
۳- استرس سمی
نگرانی شدید از چیزی که مدت ها طول می کشد، مثل سو استفاده یا بی توجهی. استرسی سمی است که شما را نگران کند. اگر مدام احساس استرس می کنید، ممکن است کودک شما نیز دچار این استرس شود.
احساس اضطراب و استرس شما روی کودک شما تاثیر دارد.
والدینی که استرس زیادی دارند، نسبت به نشانههای نوزادان خود واکنش کمتری نشان میدهند و این مراقبت کمتر برای نوزادان استرس زا است
همه استرس دارند اما نحوه برخورد با آن به رشد عاطفی کودک شما کمک می کند. کمی استرس به ما انگیزه و هدف میدهد و اگر یک واکنش سالم به استرس داشته باشید، کودک شما نیز آن را یاد خواهد گرفت.
چگونه کودک مضطرب را تسکین دهیم؟
نوزاد مضطرب چه شکلی است؟
بعضی ها تصور می کنند گریه راه اصلی واکنش نوزادان به استرس است، اما لزوما اینطور نیست. کودک شما ممکن است مضطرب باشد اگر:
- تماس چشمی برقرار نکند
- انگشتانش را باز کند
- اغلب عطسه کند
- اغلب خمیازه بکشد
برای کمک به تسکین او:
- دست خود را به آرامی روی سر یا پاهای او قرار دهید
- دستانش را کنار هم قرار دهید
- او را به مکیدن پستانک یا انگشت شست یا انگشت خود ترغیب کنید
- او را در پتو بپیچید
- در حالی که صدای «ششش» را نجوا می کنید، او را به آرامی در آغوش بگیرید یا تکان دهید
این تکنیک ها می توانند به خوبی سطح نگرانی کودکان را کاهش دهند اما اگر علائم استرس و اضطراب ادامه داشتند بهتر است از مشاور روانشناس کودک و نوجوان کمک بگیرید تا مشکل شما ریشه ای درمان شود.
کاهش استرس والدین ضروری است
یکی از بهترین راه های بازگرداندن آرامش به کانون خانواده این است که بتوانید اضطراب خود را درمان نمائید.
به عنوان والد می بایست آرامش باشید تا فرزندان شما این استرس و نگرانی را به خود منتقل نکنند. پیشنهاد می کنیم مطلب روش های پیشگیری و مقابله با استرس را در ویکی روان مطالعه کنید تا کاملا با روش های درمان استرس آشنا شوید.
از طرفی می توانید از مشاوره درمان استرس و نگرانی استفاده کنید تا مشکلات این چنین یکبار برای همیشه درمان شود.