راه های داشتن خانواده شاد از دید اسلام
خانواده اساس زندگی همه میباشد. شک نداشته باشید خانواده از هر چیز دیگری باید برای شما مهمتر باشد. با داشتن خانواده شاد از دید اسلام میتوانید به هر آنچه که بخواهید برسید. دستیابی به یک خانواده شاد دارای فرمول خاص میباشد دقیقا مثل رازهای شاد زندگی کردن که در ادامه به بررسی ان میپردازیم.
با ویکی روان همراه باشید.
فهرست موضوعات بررسی شده
اهمیت خانواده شاد از دید اسلام
بعضی از انسان ها دست خودشان نیست فرقی نمی کند اوضاع زندگی بر وفق مرادشان باشد یا نباشد. بد اخلاق و بدقلقند. علم روانشناسی معتقد است این جور این آدم ها در خانواده هایی بزرگ شده اند که طعم زندگی شاد را نچشیده اند.
پدر به عنوان سرپرست خانواده هیچوقت نخندیده و مادر هم شرایطی فراهم نکرده تا نشاط و شادابی، میهمان خانواده شود و در حالی که تجربه نشان داده بچه هایی که در خانواده های شاد بزرگ می شوند از هر نظر موفق ترند.
در ادامه به راهکارهای مهم و اساسی برای رسیدن به یک خانواده شاد از دید اسلام اشاره میکنیم.
به خدا تکیه کنید
یکی از مهمترین و بهترین راهکارها برای داشتن یک خانواده شاد از دید اسلام این است که والدین از هر اتفاقی که به خواست خدا برایشان روی می دهد، راضی و خرسند باشند. از بچه ها هم بخواهند حقیقت را بپذیرند چرا که رضایت به قضا و قدر الهی، چنان آرامش و نشاطی در خانواده به وجود می آورد که همه اعضای آن خانواده احساس خوشبختی کنند.
در غررالحکم روایتی از حضرت علی (ع) نقل شده که فرموده اند: اگر به مقدرات الهی راضی شدید، زندگی شما شیرین و خوش می گذرد.
امام صادق (ع) هم در روایتی می فرمایند: نشاط شادی در اثر راضی بودن به رضای خدا و یقین به دست می آید و اندوه و غم در شک و ناخشنودی به مقدرات الهی حاصل می شود. احساس رضایت از اراده الهی باعث می شود که اعضای خانواده، بایدها و نبایدهایی را که خداوند برای آن ها تعیین کرده، بپذیرند و برای کسب موفقیت فردی و خانوادگی و داشتن خانواده شاد از دید اسلام خودشان تلاش کنند تا به خواست خدا نتیجه به زحماتشان به ثمر برسد.
برای داشتن خانواده شاد از دید اسلام تفاهم ایجاد کنید
برای اینکه خانواده شاد از دید اسلام داشته باشید همه اعضای خانواده باید یکدیگر را درک کرده و به خواسته های هم توجه کنند. در واقع تفاهم و همدلی از شروطی است که در خانواده شاد نقش مهمی ایفا میکنند.
البته این تفاهم و همدلی در صورتی به وجود می آید که هر یک از اعضای خانواده، پدر و مادر و فرزندان، یکدیگر را به درستی بشناسند و به هم احترام بگذارند. در روایتی در جلد ۷۸بحارالانوار آمده که امام جواد (ع) درباره اهمیت و همدلی و همدردی با دیگران فرموده اند:
«ثَلاثُ خِصالِ تَجتَلِبُ بِهِنَّ المَحَبَّهَ. اَلنصافُ فی المُعاشَرَهَ و المُواساهُ فِی الشِّدَّهِ و الاِنطِواع وَ الرُّجوعُ اِلی قَلبٍ سَلیم/ با سه خصلت، محبت دیگران به دست می آید: انصاف در معاشرت، همدلی و همدردی با آنها در سختی ها و بازگشت به قلبی پاک»
بنابراین درک متقابل اعضای خانواده از نیازهای یکدیگر و اهمیت دادن به آن، بر روحیه و اخلاق آنها اثر می گذارد و داشتن خانواده شاد از دید اسلام را به همراه خواهد داشت.
شیوه رسول الله را پیش بگیرید
خوش رفتاری با نزدیکان از دیگر مواردی است که کارشناسان معتقدند در به وجود آوردن خانواده شاد از دید اسلام تاثیر بسیاری دارد. در کتاب اصول کافی به نقل از رسول اکرم (ص) آمده است: آیا شما را از شبیه ترین مردم به خودم با خبر نسازم؟ گفتند آری ای رسول خدا فرمودند هرکس که خوش اخلاق تر، نرم خوتر، به خویشانش نیکوکارتر، نسبت به برادران دینی اش دوستدارتر، برحق شکیباتر، خشم را فروخورنده تر و با گذشت تر و در خرسندی و خشم با انصاف تر باشد.
به هر حال گاهی پیش می آید یکی از اعضای خانواده نیازی دارد که دیگران برای پاسخ به نیاز او باید از خود گذشتگی کنند. در واقع اگر هر کدام از اعضای خانواده سرشان به کار خودشان باشد و نسبت به مشکلات بقیه بی تفاوت باشند، مسائلی به وجود می آید که کل خانواده را تهدید می کند و باعث ناراحتی همه می شود، در حالی که با همفکری، حمایت و همراهی می توانست مسئله به خوبی و خوشی در خانواده شاد تمام شود.
احترام فراموش نشود
یکی دیگر از راهکارهایی که در ایجاد خانواده شاد از دید اسلام تاثیر بالایی دارد، احترام به یکدیگر است. پیامبر اسلام (ص) در این خصوص می فرمایند: به کودکان رحم کن و بزرگسالان را احترام نما تا از دوستان من باشی.
در واقع آن حضرت با این فرمایش، هم سیره خود را بیان فرموده و هم مسیر دوستی با خود را نشان داده است. خانه ای که در آن بزرگ ترها به کوچک ترها رحم می کنند و با آنها مهربان هستند، کوچک ترها حرمت بزرگ تر ها را حفظ می کنند و با آنان با ادب و احترام رفتار می کنند و پر از آرامش و نشاطی است که پیامبر اکرم (ص) درباره آن تاکید کرده اند.
اهمیت مهربانی و محبت کردن به فرزندان به حدی است که در کتاب «مکارم الاخلاق» به نقل از امام صادق (ع) آمده: انَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَیَرحَمُ الرَّجُلَ لِشَّدَهِ حُبِّهِ لِوُلدِهِ/خداوند عزوجل انسان را برای محبت بسیار به فرزندانش مورد رحمت خود قرار می دهد.
البته یک راه مناسب برای ابراز محبت نسبت به دیگران در خانواده شاد و به خصوص افراد خانواده هدیه دادن است. در سیره اهل بیت (علیهم السلام) بر هدیه دادن تاکید بسیاری شده است. امام علی (ع) در این زمینه می فرمایند: «عَلیکُم بِالسَّخاءِ وَ حُسنِ الخُلقِ فانَّهُما یَزیدانِ الرِّزقَ وَ یوجِبانِ المَحَبَّه/به یکدیگرهدیه بدهید تا محبت را در میان خود بیفزایید.»
بدون چشم داشت محبت کنید
گذشت کردن در برابر دردسرها و مشکلاتی که دیگران برای انسان به وجود می آورند از جمله کارهایی است که به آدم آرامش خاصی می دهد. حال اگر این بردباری و گذشت در برابر خطای یکی از نزدیکان و اعضای خانواده باشد نه تنها به او آرامش می دهد بلکه اساس خانواده شاد از دید اسلام به وجود میآید و جایی برای کینه نمی ماند.
در همین مورد، در کتاب کنزالعمال روایتی به نقل از پیامبر اکرم (ص) آمده است: تَعافَوا تسقُطِ الضَّغائِنُ بَینَکم/نسبت یه یکدیگر گذشت کنید تا کینه هایتان از بین برود. بنابراین گذشت و بخشیدن خطای دیگران، کدورت ها را از بین می برد و فضای نشاط و شادی را بین افراد به وجود می آورد.
در کتاب اعلام الدین روایتی از امام علی (ع) نقل شده که می فرمایند: علیک بِمُداراهَ النّاسِ واِکرامَ العُلَماءِ وَ الصَّفح عَن زَلات الاخوان فَقَد ادَّبک سَیِّدُ الاوَّالینَ و الاخِرینَ بِقَولِه صلی الله علیه و اله. اُعف عَمَّن ظَلَمَک وَ صَلِّ مَن قَطَعَک وَ اعطِ مَن حَرَمَک/ تو را سفارش می کنم به مدارا با مردم و احترام به علما و گذشت از لغزش برادران دینی چرا که سرور اولین و آخرین، تو را چنین ادب آموخته و فرموده است گذشت کن از کسی که به تو ظلم کرده، رابطه برقرار کن با کسی که با تو قطع رابطه کرده و عطا کن به کسی که از تو دریغ کرده است.
راه خوبی را پیش بگیرید
خوش اخلاقی اکسیری است که نشاط و شادی را برای فرد خوش اخلاق و اطرافیان او در خانواده شاد به همراه می آورد. در واقع اخلاق خوب و نیکو تنها فرد را شاد و سرزنده نگه می دارد، بلکه آرامش خاطر و نشاط را به همه اعضای خانواده شاد هدیه می کند.
اما خوش اخلاقی چیست؟ اما جعفر صادق(ع) در کتاب غررالحکم درباره خوش اخلاقی می فرمایند: نرم خو و مهربان باش و گفتارت پاکیزه و مؤدبانه باشد و با برادرت با خوشرویی برخورد کن.
در کتاب تحف العقول هم روایتی از امام علی (ع) نقل شده که می فرمایند: مَن ساءَ خلقُهُ مَلَّهُ اهلَهُ/هر س بداخلاق باشد، خانواده اش از او دلتنگ و خسته می شوند. آن حضرت همچنین درباره ثمره و نتیجه اخلاق خوب فرموده اند: وصولُ المَرءِ اِلی کل ما یبتَغیهِ من طیبّ عیشهِ وَ امنِ سِربه وَ سَعَهِ رِزقهِ به حسن نیَّتِهِ وَ سَعَهِ خُلقه/انسان با نیت خوب و اخلاق خوب به تمام آنچه در جست و جوی آن است از زندگی خوش و امنیت محیط و روزی زیاد دست می یابد.
بنابراین در خانواده شاد که همه اعضای خانواده خوش اخلاق شاد باشند، روزی خانواده روز به روز بیشتری شود و بهترین شاهد مدعای ما حدیث دیگری است که از امام اول شیعیان نقل شده: حُسنُ الخلق یُدِّرُ الرزاق و یونِسَ الرِّفاق/خوش اخلاقی روزی ها را زیاد می کند و میان دوستان انس و الفت پدید می آورد.
داشتن خانواده شاد از دید اسلام مثل هر دست آورد دیگری نیاز به تلاش و ممارست زیاد دارد که به سادگی به دست نمیآید اما بدون شک ارزشش را دارد.