تربیت فرزندروانشناسی کودک و نوزاد

تاثیر تشویق بر کودکان چیست؟ (آموزش تشویق کردن)

تاثیر تشویق بر کودکان آنقدر هست که می توان آن را یکی از پایه های مهم تربیت فرزند نامید. همواره تاکید مشاور کودک و نوجوان بر تشویق کودکان بوده است. اما در ادامه این مطلب سایت ویکی روان بیشتر به اهمیت تاثیر تشویق بر کودکان و نوجوانان از دید رشته روانشناسی کودک خواهیم پرداخت.

تاثیر تشویق بر کودکان چقدر است؟

تحقیر در دوران کودکی

با سایت ویکی روان همراه باشید.

کودکان برای انگیزه انجام کارهای روزمره خود یا به ویژه هنگامی که به اهداف جدیدی مانند راه رفتن، خوردن سبزیجات یا مرحله نشستن می ‌رسند، به تحسین، تشویق و گاهی پاداش نیاز دارند.

این بدان معنا نیست که برای ایجاد انگیزه در فرزندتان، باید هر بار که فرزندتان کار خوبی انجام داد، به او پاداش دهید

از دید مشاوره کودک، کودکان زمانی که کنجکاوی طبیعی آنها تشویق و حمایت می‌ شود و صرفا برای انجام کارها به این خاطر که از انجام دادنش لذت می ‌برند، انگیزه دارند. تشویق کردن بچه ها اگر درست انجام شود حتی می تواند برای درمان حالات هایی مانند کنترل خشم کودکان نیز از آن استفاده شود.

همانطور که بارها در ویکی روان گفتیم، کودکانی که خود انگیزه دارند نسبت به کسانی که برای داشتن احساس خوب وابسته پاداش دیگرانند، از سلامت روانی و رفاه بهتری برخوردار می ‌باشند.

ما باید آگاه باشیم که می‌ توانیم بر انگیزه کودکان تاثیر منفی بگذاریم و آنها را به پاداش انجام هر کاری وابسته کنیم که به این ترتیب آنها از فعالیت‌ها اجتناب می‌ کنند و منجر به کاهش حس کنترل و پایین آوردن اعتماد به نفس می ‌شود.

همانطور که در مقاله تحقیر در دوران کودکی اشاره کردیم، تک تک رفتارهای والدین و اطرافیان توسط بچه ها بررسی می شود و از آن تاثیر می گیرند.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
پردیس میرمعینی پردیس میرمعینی
دکتری روانشناسی
از 175,000 هزار تومان
سمانه سیفیان سمانه سیفیان
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
سعیده حسنی سعیده حسنی
مشاور روانشناس
از 450,000 هزار تومان
شیدا خوشه مهری شیدا خوشه مهری
دکتری روانشناسی
از 112,500 هزار تومان
فرشته همدانی فرشته همدانی
مشاور روانشناس
از 187,000 هزار تومان
مهدیه پاکدامن مهدیه پاکدامن
مشاور روانشناس
از 200,000 هزار تومان
صبا مهرپور صبا مهرپور
مشاور روانشناس
از 200,000 هزار تومان
محمد جواد اسکندری محمد جواد اسکندری
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان

چرا کودکان به تشویق نیاز دارند؟

کسب تأیید از بزرگسالان با رشد کودکان اهمیت بیشتری پیدا می‌ کند.

تشویق وقتی خاص باشد و والدین و مراقبین مراقب نحوه و زمان تشویق باشند، موثرتر می ‌باشد.

هنگام تشویق از کودکان، مهمترین نکته این است که بر تلاش ‌ها و دستاوردهای آنها تمرکز کنید

تشویق فرایند تکمیل یک فعالیت یا حل یک مشکل را تأیید می ‌کند، به رشد یادگیری و انگیزش کودکان کمک می ‌کند. نمونه‌ هایی از تحسین و تشویق ‌های خاص عبارتند از:

  • شما خیلی خوب اسباب بازی ‌های خود را جمع می‌ کنی
  • شامت را خیلی خوب خوردی
  • متشکرم که سروقت به خانه آمدی

تعریف و تمجید باید با توجه به سن کودک و مراحل رشد و همچنین توانایی فردی او باشد.

چیزی که مشاوره روانشناسی کودک می گوید این است که، کودکان می‌ توانند واقعی نبودن تشویق‌ ها را تشخیص دهند، مخصوصاً اگر از واژه‌های تشویق بارها و بارها استفاده کنیم.

زمان تحسین و تشویق نیز مهم است، قطع صحبت کودک در هنگام تمرکز ممکن است تمرکز او را از بین ببرد و انگیزه او برای ادامه فعالیت را کاهش دهد.

همچنین تشویق کودکان (به خصوص بچه‌های بزرگ ‌تر) در رابطه با احساس آنها نسبت به خود و موفقیت‌ های آنها موثر است و با تحسین عزت‌ نفس مثبت، ارزش آنها افزایش می ‌یابد.

پیشنهاد می کنیم مطلب بهترین راه های افزایش عزت نفس کودکان را حتما در ویکی روان مطالعه کنید.

تفاوت بین تحسین و تشویق چیست؟

تشویق کردن بچه ها

تحسین و تشویق بسیار متفاوت هستند. این تفاوت وقتی با کودک بیش فعال روبرو هستید بیشتر نمود پیدا می کند.

تحسین بر آنچه بزرگسالان فکر کرده یا احساس می ‌کنند متمرکز است و اغلب شامل قضاوتی مانند “خوب” است.

جملات تحسین با شروع “من دوست دارم ” پیام ظریفی ارسال می‌ کند که در آن نظر بزرگسال مهم است. جملاتی مانند “تو دختر خوبی هستی” یا “من برج تو را دوست دارم!” یا “من به خاطر تمیز کردن خیلی به شما افتخار می کنم” نمونه هایی از تحسین هستند که ممکن است موثر به نظر برسد و این تاثیر تشویق بر کودکان را بیشتر می کند!

اما کودکانی که مورد تحسین قرار می ‌گیرند تمایل دارند کارهایی را انجام دهند که بزرگسالان را راضی کند، نه به این دلیل که خودشان انگیزه دارند

تشویق غیر قضاوتی است. جملات تشویقی به حقایق خاصی اشاره می‌ کنند اما آنها را ارزیابی نمی‌ کنند.

عباراتی مانند “شما واقعاً سخت کار کرده‌اید” یا “به رنگ سبزی که در نقاشی خود استفاده کرده اید نگاه کن” یا “من شرط می‌ بندم افتخار می‌ کنی که تمام این معما را تمام کردی” نمونه هایی از تشویق های غیرقضاوتی هستند.

کودکانی که مورد تشویق قرار می ‌گیرند، تمایل به ایجاد انگیزه و افتخار بیشتری در کار خود دارند زیرا این تشویق‌ ها به کارهایی که آنها بخوبی انجام می ‌دهند، توجه دارد نه طرز فکر معلمشان.

چرا در مراقبت از کودکان تشویق موثرتر از تحسین کردن است؟

اگر به عنوان والد دنبال افزایش تاثیر تشویق بر کودکان هستید خوب به موارد زیر دقت کنید و آنها را بارها مطالعه کنید تا استاد شوید.

در اینجا چند دلیل وجود دارد که مشاوران باید تلاش کنند کودکان را تشویق کنند:

۱- تشویق بر تلاش متمرکز است

مشاوره-کودک-و-نوجوان-آنلاین-در-ویکی-روان

مشاورانی که کودکان را تشویق می‌ کنند، به میزان سختی کار یا پیشرفت اشاره دارند. این به افتخار کودکان در کار خود کمک می‌ کند.

۲- تشویق موفقیت فرزندان را تضمین می ‌کند

برای نمونه، اگر مریم در حال یادگیری خواندن کلمات است و می‌ شنود که معلم می گوید سارا “یک خواننده خوب” است (نمونه ای از تحسین)، ممکن است مریم نتیجه بگیرد که او هرگز مانند سارا خواننده خوبی نخواهد بود.

اگر معلم به سارا بگوید که او اکنون کلمات بزرگتری را می ‌خواند (نمونه ای از تشویق)، مریم هیچ دلیلی ندارد که باور کند نمی ‌تواند کلمات بزرگ را نیز بخواند!

بله دنیای بچه ها اینگونه است به همین خاطر روانشناس کودک و نوجوان تاکیر زیادی بر تک تک جملات و رفتار اطرافیان دارد.

حتما در ویکی روان بخوانید: اصول تربیت جنسی کودکان چیست؟

۳- تشویق به کودکان می آموزد که خود را بر اساس شایستگی های خود ارزیابی کنند

وقتی بزرگسالان در مورد کاری به کودکان بازخورد می ‌دهند، کودکان یاد می‌ گیرند بدون مقایسه تلاش و موفقیت خود با دیگران، خودشان را ارزیابی کنند.

کودکانی که مورد تشویق قرار می ‌گیرند می‌ آموزند آنچه که درباره خود فکر می ‌کنند از آنچه دیگران درباره او فکر می ‌کنند مهمتر است

گزارشی که درباره تاثیر تشویق بر کودکان توسط بی بی سی منتشر شد، تأثیر مثبت تشویق معلمان در ادامه تحصیل دانش آموزان پس از ۱۶ سالگی را بررسی کردند. طبق مصاحبه‌ های انجام شده از ۴۳۰۰ دانشجو در دانشگاه کمبریج به عنوان بخشی از گروه مطالعاتی آموزش جوانان در انگلستان، این اولین مطالعه در نوع خود است که تأثیر تشویق بر دانش آموزان را از نظر کمی مورد بررسی قرار داده است.

از ۱۳ سالگی به بعد سالانه در طی هفت سال با دانشجویان مصاحبه می ‌شد. در میان دانش آموزانی که گفتند از طرف معلم تشویق شده‌اند، ۷۴٪ پس از ۱۶ سال به تحصیل ادامه دادند، در حالی که در بین دانش آموزانی که مورد تشویق قرار نگرفته بودن ، ۶۶٪ آنها تحصیلات خود را ادامه دادند.

با این حال، این فقط تشویق معلم نیست که دانش آموز را با انگیزه و متعهد به تحصیل نگه می‌ دارد.

شما نیز تأثیر زیادی در تحصیل فرزند خود دارید و می توانید او را برای تلاش در موفقیت تحصیلی توانمند کنید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سید محمد ستارزاده سید محمد ستارزاده
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
علی اشرف نورمحمدی علی اشرف نورمحمدی
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
پروانه صفایی مقدم پروانه صفایی مقدم
دكتراى روانشناسى
از 225,000 هزار تومان
سید علیرضا مرتضوی سید علیرضا مرتضوی
دکترای روانشناسی
از 300,000 هزار تومان
فرح ناز حیاة غیبی حقیقی فرح ناز حیاة غیبی حقیقی
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
بهاره بوربور بهاره بوربور
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
پروانه طاهری خراسانی پروانه طاهری خراسانی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
رویا قشقائیان رویا قشقائیان
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان

تشویق کودکان توسط اطرافیان

شما اولین و اغلب بزرگترین الگوی آنها هستید، بنابراین تحسین و تشویق منظم شما به کودک کمک می‌ کند تا در توانایی عزت ‌نفس خود اعتماد به نفس پیدا کند.

با این مقدار اعتماد به نفس، آنها در مواجهه با کار جدید و پذیرش چالش های جدید در مدرسه احساس راحتی می کنند. نگرش آنها از یک نگرش منفی به مثبت تغییر می ‌کند و امیدوارم که احساسات آنها نسبت به موضوع نیز تغییر کند

شما اطمینان حاصل می کنید که محیط یادگیری آرام و سازنده کلاس در خانه نیز تکرار می شود و به خصوص برای دانش آموزان جوان، در ایجاد یک عادت مطالعه اختصاصی و انجام کارهای روزمره، به شما کمک می ‌کند مطمئن شوید که مجهز به مهارت‌های مطالعه، عادت و نگرش برای بهترین بودن هستند و هرگز احساس استرس و یا از دست دادن آن احساس را ندارند.

شما دوست گرامی می توانید از سراسر دنیا، در بخش مشاوره آنلاین روانشناسی سایت ویکی روان با مشاور مورد نظرتان به صورت صوتی و تصویری در مورد موضوعاتی مانند تربیت فرزند و روانشناسی کودک جلسه مشاوره آنلاین برگزار نمائید.

کافیست به لینک زیر مراجعه نمائید:

https://www.wikiravan.com/consultation/childpsychology

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا