دلایل خودارضایی نوجوانان تقریبا مشخص است، اما والدین زیادی نمی دانند چرا نوجوانان خودارضایی می کنند و چطور باید آنها را مدیریت کنند؟ ترک خودارضایی هم نیازمند راهنمایی متخصص و داشتن اراده قوی است. به همین دلیل متخصصین روانشناس در جلسات مشاوره نوجوانان راهکارهای زیادی برای این اختلال پیشنهاد می دهند. با این حال در این مطلب سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان به دلایل خودارضایی کردن نوجوانان از دید علم روانشناسی می پردازیم.
فهرست موضوعات بررسی شده
ریشه یابی علل خودارضایی کردن نوجوان ها
با سایت روانشناسیویکی روان همراه باشید.
رشد جنسی یا همان بلوغ جنسی با تشدید علاقه به روابط جنسی همراه است. در ابتدا این علایق جنسی بر تغییرات بدنی نوجوان و رویدادهای مشهود متمرکز است.
اکثر نوجوانان اوقاتی را صرف نگاه کردن تصویرشان در آینه و بررسی جزئیات قسمتهای مختلف بدن خود میکنند. انگیزه این توجه خود محورانه با میل نوجوان به کسب تصویر بدن پذیرفتنی همراه است.
این علایق به خودارضایی نوجوانان نیز منجر می شود.
علت خودارضایی نوجوانان چیست؟
رفته رفته، نوجوانان نه تنها به رشد خود و سایر افراد همجنس، بلکه به جنس مخالف نیز علاقهمند میشوند.
کنجکاوی سبب میشود تلاش کنند بر دانستههای خود درباره ویژگیهای جنسی جنس مخالفت بیفزایند.
آنان در برابر اطلاعات پایه در زمینه تولید مثل انسان حیرت زده میشوند. دختران و پسران رفته رفته از احساسات رو به رو رشد خود و نحوه برانگیختگی و بیان آن آگاه میشوند.
در مقاله نیاز جنسی چیست در ویکی روان گفتیم، اکثر نوجوانان به آزمایشگری در این زمینه دست میزنند.لمس کردن بدن، بازی کردن با اندامهای تناسلی، یا کاوش در قسمتهای مختلف بدن. همین عادت موجب بروز فانتزی های جنسی در آینده می شود.
اغلب از طریق دستکاری بدن خود به طور تصادفی به اوج لذت جنسی میرسند.
از این زمان به بعد، علاقه به جنسیت در قالب احساس و بیان شهوانی و خودارضایی نوجوانان افزایش مییابد
نوجوانان به مقایسه افکار خود با دیگران میپردازند و اوقات زیادی را صرف گفتگو درباره مسائل جنسی، گفتن لطیفه، کاربرد اصطلاحات خودمانی جنسی و تبادل نوشتههای حاوی مطالب جنسی میکنند.
به دلیل سن کم و نداشتن تجربه کافی، نوجوانان نمی دانند فرق خودارضایی و رابطه جنسی چیست و گمان می کنند ارضا شدن هدف نهایی است! همین اعتقاد باعث می شود به مضرات خودارضایی فکر نکرده و به مرور به آن دچار شوند.
در ویکی روان بخوانید:
پیدایش خودارضایی در نوجوانان
بزرگسالان گاه از لطیفهها و زبانی که نوجوانان به کار میبرند، شوکه میشوند.
بسیاری از والدین از یافتن کتابهای جنسی پنهان کرده در زیر تشک وحشت زده میشوند.ولی انگیزه این فعالیتها چیزی به جز میل به شناختن جنسیت انسان نیست.
در واقع آنها وسیلهای برای فهمیدن، بیان کردن و کسب چیرگی بر احساسات جنسی اند. والدین فهمیده میتوانند نقش مثبتی در آموزش جنسی فرزندان شان ایفا کنند.
استمنا در نوجوانان
یکی از کارهای متداول در این سنین خودارضایی نوجوانان است. همانطور که در مقاله تعریف خودارضایی چیست در ویکی روان گفتیم، افراد بدون داشتن علم کافی درباره استمنا به آن گرایش پیدا می کنند که نتیجه آن ایجاد اعتیاد جنسی است که متاسفانه فقط با مشاوره ترک خودارضایی قابل درمان است.
استمنا به هر گونه برانگیختگی شهوانی گفته میشود، خواه این برانگیختگی به اوج جنسی ختم شود یا نشود.
پس از آن که نوجوان کشف میکند که میتواند با دستکاری بدنش سبب برانگیختگی خویش شود، خودارضایی به بخش ثابتی از بیان حال او تبدیل میشود.
مطالعات مختلف، میزان انجام این عمل را متفاوت گزارش کردهاند.
در یکی از مطالعاتی که اخیراً بر روی دانشجویان دختر و پسر انجام شد، تعداد دانشجویان مذکری که به استمنا خود اشاره کردند، دو برابر دانشجویان مؤنث و دفعات انجام آن توسط آنان بیشتر از دانشجویان دختر بود.
این مطالعه و مطالعات دیگر نشان میدهند که درصد بیشتری از مردان در مقایسه با زنان استمنا میکنند.
در میان افرادی که استمنا میکنند، دفعات خودارضایی نوجوانان در مردان بیشتر و تجسم تجارب شهوانی در حین استمنا نیز در آنان بیشتر است.
یکی از پژوهشهای انجام شده، دفعات استمنا در پسران نوجوان را پنج بار در هفته گزارش کرد.
در حال حاضر، عملا تمام مولفین معتقدند که استمنا، بخشی به هنجار از رشد است و هیچ گونه آثار زیان بار فیزیکی و روانی ندارد.
استمنا فرد را از فشار جنسی رها میکند.
قالب کارکردی مفید به فرد در شناخت بدنش، یادگیری پاسخ دهی جنسی و رشد هویت جنسی یاری میرساند. البته تنها در آن سنین.
تنها تأثیر بیماری زایی خودارضایی نوجوانان تحریک احساس گناه، ترس یا انواع اضطراب است که از باور فرد در زمینه زیانبار بودن یا مشکل زایی این عمل نشات میگیرد.
هیجان های منفی در استمنا، وقتی نوجوان به این عمل و احساس گناه از انجام آن ادامه میدهد، میتواند به اضطراب شدید منجر گردد.
مهم ترین دلایل خودارضایی نوجوانان از دید روانشناسی
در ادامه مواردی از علل خودارضایی کردن نوجوانان را بیان می کنیم که از جلسات مشاوره روانشناسی آنلاین به دست آمده اند:
- نداشتن اطلاعات کافی از شیوه کارکرد بدن و دستگاه های تناسلی
- عوامل تحریک زا در محیط اطراف
- عدم آموزش جنسی توسط خانواده
- کنترل نکردن خانواده بر شیوه استفاده نوجوانان از اینترنت
- تنهایی زیاد و نداشتن برنامه
- عدم فعالیت جسمانی زیاد و ورزش نکردن روزانه
- کمک نگرفتن والدین از مشاور کودک و نوجوان برای تربیت جنسی بچه ها
جمع بندی ویکی روان
نوجوانان در سنین حساسی قرار دارند و آینده آنها در گرو تصمیماتی است که والدین برای آنها می گیرند. مخصوصا نسل زد بچه هایی هستند که با پدر و مادر سخت ارتباط برقرار می کنند.
اگر حواستان به بچه ها در این سنین نباشد، در نهایت متوجه انحرافات جنسی آنها می شوید. ویکی روان این امکان را فراهم کرده تا از سراسر دنیا با متخصص روانشناس مشاوره روانشناسی تصویری با بالاترین کیفیت برگزار کنید.
به این معنی که حتی کاربران خارج کشور هم می توانند مشاوره روانشناسی خارج از کشور در ویکی روان برگزار کنند. اما اگر داخل ایران هستید، می توانید از مشاوره تلفنی با روانشناس برای ارتباط صوتی استفاده کنید.