هوش فرهنگی چیست؟
هوش فرهنگی دامنه جدیدی از هوش است که ارتباط بسیار زیادی با محیطهای کاری متنوع دارد. هوش فرهنگی، به افراد اجازه میدهد تا تشخیص دهند که دیگران چگونه فکر میکنند و چگونه به الگوهای رفتاری پاسخ میدهند، در نتیجه، موانع ارتباطی بین فرهنگی را کاهش و به افراد، قدرت مدیریت تنوع فرهنگی میدهد.
هوش فرهنگی چیست
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
هوش فرهنگی، بینشهای فردی را دربر میگیرد که برای انطباق با موقعیتها و تعاملات میان فرهنگی و حضور موفق در گروههای کاری چند فرهنگی مفید است.
هوشهای چندگانه برای موفقیت مدیران نیازی جدی است، اما در میان آنها هوشهای لازم برای موفقیت یک مدیر را میتوان به صورت زیر دستهبندی نمود:
- هوش شفاهی/ منطقی
- هوش هیجانی /عاطفی
هوش فرهنگی که نشان دهنده توانایی افراد در مواجهه موثر با جنبههای فرهنگی محیط میباشد
افرادی با این هوش پایین، ممکن است قادر به ارتباط با همکارانشان از همان فرهنگ یا فرهنگهای دیگر نباشند و در نتیجه، در کسب و کارشان دچار مشکل شوند.
راه های تقویت هوش فرهنگی
امرزه اکثر سازمانها و افراد، هوش فرهنگی را مزیتی رقابتی و قابلیت استراتژیک میدانند. در محیط و بازار جهانی، این هوش اهرم مورد نیاز رهبران و مدیران تلقی میشود. و برای تقویت هوش فرهنگی تدابیری میاندیشند.
سازمانها و مدیرانی که ارزش استراتژیک هوش فرهنگی را درک کنند، میتوانند از تفاوتها و تنوع فرهنگی برای ایجاد مزیت رقابتی و برتری در بازار جهانی استفاده کنند. از این رو:
- افراد با میزان بالای این هوش، قادرند اثر قابل توجهی بر راهبردهای بازاریابی و توسعه محصول برای گروههای مشتریان در کشورهای مختلف داشته باشند.
- این افراد جزء داراییهای ارزشمند سازمان هستند و بخصوص در زمان بحران، ارزش خود را بیشتر نمایان میسازند.
- با گسترش فعالیتهای تجاری بینالمللی، نیاز به قابلیتی که مدیران را در برخورد با پیچیدگیهای فرهنگی پیش رو یاری رساند، بیش از پیش احساس میشود.
با توجه به اکتسابی بودن بخش قابل توجهی از مهارتها و قابلیتهای این هوش، سازمانها باید در برنامههای آموزش و توسعه مدیران، جایگاه ویژهای برای تقویت هوش فرهنگی در نظر بگیرند و با بهرهگیری از آموزشهای رسمی و غیررسمی در جهت بهبود مهارتهای شناختی و رفتاری مدیرانشان گام بردارند.