11 دلیل تنبلی کردن در کارهای روزمره (راه درمان)
تنبلی کردن همانطور که میدانید سر منشاء بسیاری از مشکلات روزمره و اساسی زندگی است، شاید حتی سر منشاء کل مشکلات زندگی. اما دلیل تنبلی کردن چیه و چرا با وجود اینکه می دونیم باید کاری و انجام بدین اما بازم به تعویق انداختن کارها شده عادت هر روز ما؟ روانشناسی دلیل تنبلی و بی حالی و به خیلی موارد ربط می دهد، با باید بیماری تنبلی راهی برای درمان داشته باشد! به همین خاطر در جلسات مشاوره روانشناسی آنلاین و حضوری به ای پرداخته می شود که دلیل تنبلی چیست و چطور درمان می شود؟
فهرست موضوعات بررسی شده
دلیل تنبلی در کارهای روزمره چیست؟
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه شوید.
ما سوالاتی زیادی در بخش مشاوره آنلاین روانشناسی ویکی روان دریافت می کنیم که می پرسند:
- علت تنبلی در کارها چیست؟
- چرا همیشه کارهارو عقب میندازم؟
- علت تنبلی و بی حوصلگی همیشگی من چیه؟
- درمان گشادی و تنبلی چه چیزیه؟
- دلیل تنبلی چیست؟
خیلی اوقات برایتان پیش آمده به فرض مثال با یک شرکت قرار دارید و یا باید مثلا برای برخی موارد مالی به بانک بروید ولی یک حسی مانع از انجام تمامی این کارها می شود و در نهایت شما از زندگی عقب می مانید. اما دلیل تنبلی در کارهای روزمره چیست و راه های این تنبلی ها چه چیزی می باشد؟
بررسی انواع تنبلی؛ تنبلی خوب و تنبلی بد
قضیه اینجاست که ما 2 جور اهمال کار داریم. نوع منفی اش، آنهایی هستند که بهشان می گویند «اهمال کار منفعل».
همین طور که از اسم این اساتید برمی آید، آنها در مقابل وسوسه به عقب انداختن کارها کاملا تسلیمند و اساسا (اسمایلی بهنام تشکر در ساختمان پزشکان) توانایی تصمیم گرفتنشان مشکل دارد
بر عکس «تنبل فعال» هستند. این آدم ها عمدا و آگاهانه کارهایشان را عقب می اندازند!
آنها خودشان می دانند که اگر کارهایشان را عقب بیندازند هم می توانند در دقیقه ۹۰ انجامش دهند و هم آن را بهتر انجام می دهند و هم دست آخر از نتیجه کارشان راضی ترند! پس اگر اهمال کاری مثبت دارید اصلا احساس گناه کنید و اهمال کار بمانید و خوش باشید!
علائم تنبلی چیست؟
نشانه و علائم تنبلی در افراد متفاوت است. با این حال برای شناخت دلایل تنبلی باید به موارد زیر به خوبی بپردازیم:
- همیشه بهانه داشتن از علائم تنبلی است
- به تعویق انداختن کارها
- بی انرژی بودن
- بی انگیزه بودن
- در فکر فرو رفتن برای مدت طولانی
- همه چیز را منکر شدن
- هیچ امیدی به آینده نداشتن هم از نشانه های تنبلی کردن است
تنبلی در کارهای روزمره از کجا می آید؟
خب! حالا دوباره برگردیم سر اهمال کاری منفی. البته قبلا در ویکی روان درباره اینکه اهمال کاری چیست توضیح دادیم اما به نظرتان چرا آدم ها اهمال کاری می کنند؟ دلیل تنبلی و چرا این احساس بد را به جان می خریم؟
خیلی ها – مخصوصا آنها که یک اهمال کار روی اعصاب دور و برشان دارند – جوابشان بیشتر به فحش شبیه است و تنبلی در کارهای روزمره را با انواع و اقسام برچسب های روانی مثل «بی مسوولیتی» و «بی وجدانی» و ویژگی های غیرقابل چاپ دیگر همراه می کنند! 🙂
اما راستش را بخواهید باید وارد دنیای اهمال کارها بشوید تا بدانید پشت این «پشت هم اندازی» همیشگی علت های نادیده دیگری هم هست. با این حال در ادامه به دلیل تنبلی و بی حالی بیشتر مردم از دید روانشناسی می پردازیم.
1- از علل تنبلی در کارهای روزانه اینه که اهمال کارها منطق ندارند
افراد تنبل برای تنبلی خودشان، دلیل هایی دارند! دلیل هایی که می توان آنها را «باورهای غیرمنطقی برای تنبلی در کارهای روزمره» نامید. افراد تنبل اول باید این باورهای غیرمنطقی را بشناسند تا بتوانند رفتارشان را تغییر دهند.
جالب اینجاست که اهمال کارها فکر می کنند افراد موفق هم همین باورها را دارند، در صورتی که افراد موفق هیچ کدام از این باورها را ندارند. به همین خاطر مراجعه به مشاور روانشناس بهترین راهکار برای درمان قطعی تنبلی کردن است.
مهم ترین باورهای غیرمنطقی برای تنبلی در کارهای روزمره:
یادتان باشد باروهای ما مهم ترین دلیل تنبلی کردن های هر روزه ما هستند. پس خوب به موارد زیر دقت کنید چون برای درمان تنبلی به آنها نیاز دارید:
۱- به تاخیر انداختن کارها باعث عملکرد دقیق و حفظ اعتماد به نفس می شود!
چالش: همیشه هم این طور نیست. بعضی وقت ها به تعویق انداختن کارها موجب انجام نشدنشان می شود یا باعث می شود به خاطر استرس زمان پایان کار غیردقیق تر انجام شود.
۲- تاخیر، باعث می شود فشار روانی از بین برود و شخص می تواند آزادانه و آسان کارش را انجام دهد.
چالش: تاخیر گاهی خودش باعث فشار روانی است و به همین خاطر می گوییم باید درمان قطعی تنبلی انجام شود.
۳- این کاری است که سال ها آن را انجام داده ام و تقریبا از آن خسته شده ام، پس دیگر میلی به انجام آن ندارم. (این شاید بدترین دلیل تنبلی باشد، اما در افراد زیادی وجود دارد)
چالش: مشکل با کار تکراری را باید خود کار حل کرد، نه با به تعویق انداختنش. این یکی از انواع تنبلی است که باید به صورت ریشه ای درمان شود.
۴- تاخیر و انجام دادن کار در آخرین لحظات باعث صرفه جویی در وقتم خواهد شد.
چالش: گاهی تبعات انجام کار در دقیقه نود خودش وقت گیر است. در ضمن کار تمام نشده خودش درگیری های ذهنی ایجاد می کند که به صورت پنهان وقت آدم را می گیرد و موجب بروز استرس های پنهانی می شود.
۵- امروز کاری بهتر و لذت بخش تر پیش رو دارم که با از دست دادن آن معلوم نیست. فردا چنین وضعیتی داشته باشم، پس همان بهتر که کار امروز را به فردا بیندازم!
چالش: می بینید افراد برای تنبلی کردن چه دلایلی می آورند؟ این را لذت گراها خیلی باور دارند. اما واقعیت این است که همیشه کارهای لذت بخش و غیرلذت بخش محتملی در هر روز وجود دارند.
اگر ما کلا کارهای لذت بخش را ترجیح دهیم، همیشه بهانه ای برای به تعویق انداختن کارهای غیرلذت بخش وجود دارد. ضمنا می شود دنبال راه هایی برای لذت بخش تر کردن همان کارهای ناخوشایند هم بود.
2- دلیل تعلل و تنبلی آنها اینه که از شکست می ترسند و انگیزه ندارند
امکان ندارد به ذهنتان برسد که اهمال کارها برای موفقیت خودشان پشیزی ارزش قائل شوند!
اما باید خدمتتان عرض شود که دقیقا برعکس. بعضی از تنبل ها چنان موفقیت برایشان مهم است که بزرگترین دغدغه شان این است که «نکند موفق نشوم»، «نکند فلان کارم را خوب انجام ندهم»
یک دلیل تنبلی در کارهای روزمره این است که کلا به استقبال کار نمی روند و از ترس شکست، کاری که احتمال شکست هم در آن وجود دارد (یعنی همه کارها) را عقب می اندازند. کلا پیچیده اند این اهمال کارها.
بد نیست برای درمان تنبلی نگاهی به مقاله راه های بالا بردن انگیزه در ویکی روان بیندازید.
3- معیارهایشان برای کار خوب زیادی بالاست که باعث پشت گوش انداختن می شود
یک زمانی ما در ویکی روان یک مطلب داشتیم با تیتر «کمالگراها به بهشت نمی روند».
همان جا هم پته آدم هایی که توی ذهنشان فقط نمره ۲۰ و رتبه ۱ و مدال طلای موفقیت و بقیه حتی نمره ۱۹ و رتبه ۲ و مدال نقره یک شکست تمام عیار به حساب می آید را ریختیم روی آب. این آدم ها که بهشان می گویند افراد کمالگرا، مستعد تنبلی در کارهای روزمره هم هستند.
آنها خیلی معیارهای بالایی برای رسیدن به موفقیت دارند و اگر احتمال دهند که به آن معیارها نرسند، انگیزه شان می آید پایین یا کلا بی خیال می شوند یا فوقش کارشان را عقب می اندازند.
4- خودشان را دست کم می گیرند
دیگر دلیل تنبلی کردن در کارهای روزمره این واقعیت است که آدم های اهمال کار خودشان و کارهایشان را دست کم می گیرند. وقتی تو کارهای کوچکت را دست کم بگیری، خب معلوم است که زمان انجام دادنش هم خیلی برایت اهمیت ندارد.
بالاخره زندگی روزمره از همین کارهای کوچک و جزیی تشکیل شده و اگر همین ها را هم به حساب نیاورید، فقط خستگی آخر روز توی تنتان می ماند و اهمال کاری مزمن توی روانتان. پیشنهاد می کنیم نگاهی به مقاله راه های افزایش عزت نفس در ویکی روان بیندازید.
5- علت تنبلی در کارها چیست : نمی توانند نه بگویند
دلایل تنبلی گاهی به کارها و ویژگی هایی مربوط می شود که در ارتباط با دیگران از آنها استفاده می کنیم.
خب پسر خوب! دختر خوب! یه نه ناقابل بگو و نه خودت را توی دردسر بینداز و نه دیگران را از انتظار ذله کن. بعضی از تنبلها کلا مهارت نه گفتن ندارند.
به همه می گویند بله و سر خودشان را شلوغ می کنند و زمانشان را نمی توانند مدیریت کنند و هی کار همه با هم عقب می افتد.
تازه این بخش آگاهانه ماجراست، در ناخودآگاهتان شما دارید از کسانی که این قدر کار ریخته اند روی سرتان انتقام می گیرید و عمدا کارهایشان را عقب تر هم می اندازید. گفتم که اهمال کارها آدم های پیچیده ای هستند. گفتم یا نگفتم؟
بد نیست نگاهی به مقاله آموزش مهارت نه گفتن در ویکی رون بیندازید تا بتوانید اصولی این دلیل تنبلی و بی حالی را درمان کنید.
6- پشت گوش انداختن، برزگترین دلیل تنبلی در کارهای روزمره
گاهی حتی می دانید انجام ندادن فلان کار به ضرر شماست، اما ضرر را به جان می خرید و کاری را که باید، انجام نمی دهید.
سوال اینجاست؛ چرا گاهی کارها را به تعویق یا بهاصطلاح؛ پشت گوش می اندازیم و تنبلی می کنیم؟ در حالی که انجام آنها گاهی بیش از چند دقیقه از ما وقت نمی گیرد؟ چون نمی دانیم نتیجه کار چیست و چطور باید کاری را انجام دهیم.
پشت گوش انداختن با اینکه علت تنبلی کردن است، اما باید اصول درمان شود.
7- استرس داشتن دیگر علل تنبلی در کارها می باشد
بدون این که خودتان بدانید ذهن ناخودآگاه شما از ارتباط با بعضی افراد دچار استرس و اضطراب می شود. بنابراین ناخودآگاه شما، ارتباط به شخص مورد نظر یا کار موردنظر را پس می زند.
به همین دلیل وقتی عزم تان را هم جزم می کنید، گاهی باز هم نمی توانید کار مورد نظر را به ویژه اگر مرتبط با شخص دیگری باشد انجام دهید و در این رابطه می توانید مقاله ای را تحت عنوان از بین بردن استرس به صورت عملی که در سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان موجود است را مطالعه نمایید.
8- احساس منفی از دلایل تنبلی است
شیوه حرف زدن، نوع کلمه ها، لحن کلام و … بعضی افراد به شکلی است که با حرف زدن با آنها دچار احساس منفی می شویم.
بنابراین باز هم ذهن به شکل ناخودآگاه، ارتباط با آن شخص را پس زده و شما کاری که باید انجام دهید، به تعویق می اندازید. این دیگر دلیل تنبلی در کارهای روزمره می باشد
9- ترسیدن منجر به انواع تنبلی کردن می شود
یک دلیل تنبلی در کارهای روزمره این است که گاهی هراس از نتیجه کار، شما را از ورود به انجام کاری باز می دارد.
برای مثال می خواهید کار تازهای انجام دهید، اما چون نتیجه آن را نمی دانید، باز هم آن را به تعویق می اندازید. این کار می تواند از یک خرید ساده تا کارهای جدی را شامل شود.
10- قطع ارتباط با دیگران می تواند علت تنبلی کردن باشد
گاهی احساس می کنید اگر با فلانی تماس بگیرید، ممکن است مشکل پیش بیاید و ارتباط ما برای همیشه قطع شود. بنابراین بازهم برقراری ارتباط را به بعد موکول می کنید.
در ارتباط با شروع کار هم ممکن است همین حس را داشته باشید و نگران باشید که با شروع کار یا فعالیت جدید و عدم موفقیت، ارتباط خود را با بعضی افراد از دست بدهید.
11- عدم آمادگی ذهنی از دلایل تنبلی است
از نظر روانی، آمادگی ما برای انجام یا پذیرش بعضی کارها مهم است. در این شرایط اگر هرچه قدر هم که بخواهید، تلاش تان بی فایده است. به این دلیل که ذهن شما برای انجام کار مورد نظر با شما همراهی نمی کند.
بنابراین در این شرایط طبیعی است که ذهن تان کار را به تعویق بیندازد! شاید این مورد سخت ترین مورد از موارد پس زدن کار یا ارتباط گرفتن با دیگران باشد. به این دلیل که ذهن باید آمادگی لازم را پیدا کند که معمولا این مساله زمان بر است.
برای درمان تنبلی و بی حالی چه کنیم؟
قبلا در ویکی روان درباره راه های درمان تنبلی کردن توضیح دادیم، اما در ادامه اشاره ای به آنها خواهیم داشت.
گاهی ناگزیر از انجام بعضی کارها یا برقراری ارتباط با بعضی افراد هستیم. علاوه ب راین که نمی توانیم مانند افراد تارک دنیا، از همه کس فاصله بگیریم.
1- راهکار اول برای غلبه بر احساس تنبلی و بی حوصلگی
برای یافتن دلیل تنبلی در کارهای روزمره باید مشکل را اول با ذهن مان حل کنیم. یکی از راهکارها ،شناسایی شخصی است
به این ترتیب که موارد مشکل ساز، برای مثال دلیل ایجاد استرس در زمان برقراری تماس تلفنی یا دیداری با دیگران را روی کاغذ بنویسید. اگر توانستید راه حل آن را هم پیدا کنید، چه بهتر.
2- روش دوم برای درمان تنبلی کردن
راهکار دوم رجوع کردن به سابقه ذهنی – ارتباطی ما با فرد یا کار مورد نظر است.
3- روش سوم برای رفع دلیل تنبلی، استفاده از داروی ضد تنبلی
پیشنهاد ویکی روان چیست؟
اگر شما هم با بیماری تنبلی کردن درگیر هستید، حتما باید برای درمان آن اقدام کنید و دلایل تنبلی را از زندگی تان حذف کنید. چرا؟
چون پشت گوش انداخت کارها باعث می شود موقعیت هایی که منجر به پیروزی شما می شود را از خود دور کنید. کم کم موفقیت شما سخت می شود و حتما می تواند زمینه ساز مشکلات روانی زیادی شود.
شما دوست عزیز می توانید از سراسر دنیا در جلسات مشاوره روانشناسی غیرحضوری و آنلاین ویکی روان شرکت کرده و با مشاور مورد نظرتان برای درمان همیشگی تنبلی کردن جلسه برگزار نمائید: