روانشناسی کودک و نوزاد
انجام تکالیف در کودکان اتیستیک
در این مقاله به بررسی موضوع انجام تکالیف در کودکان اتیستیک خواهیم پرداخت. ماهیت اختلال طیف اوتیسم چنین است که کودکان اتیستیک اغلب در هنگام انجام تکالیف:
- به وسیله تعاملات اجتماعی موجود در محیط پاداشی دریافت نمیکنند و نیاز دارند که انتظاراتشان آشکارا بیان شود.
- مهارتهای سازمان یافته ضعیفی از خود نشان میدهند.
- نمیتوانند بفهمند که یک فعالیت چقدر طول میکشد.
- نمیدانند که از کجا باید شروع کنند و چه موقع فعالیت خود را تمام کنند، آنها اغلب فعالیت را تکرار میکنند چون نمیدانند که آن کار را انجام داده و به پایان رساندهاند.
- ترتیب و توالی آنچه که از آنها خواسته شده را نمیدانند.
- نمیتوانند حدس بزنند که کاری را که میخواهند انجام دهند، چه موقع باید انجام دهند.
- از این ناهماهنگیها و عدم توانایی ناراحت و خجالت زده هستند و نمیتوانند تمرکز درستی بر کارشان داشته باشند.
انجام تکالیف در کودکان اتیستیک
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
راهبردها
۱- حجم کار
- بسیار مهم است که به کودک در حدی تکلیف داده شود که براى او قابل انجام باشد و بر آن تکلیف تا حدودی مسلط باشد. مثلا به او فرصت انتخاب بدهید. این بدان معناست که او بتواند نوع تکلیف را انتخاب کند یا وقتی که کار را تمام کرد جایزهای را انتخاب کند.
- پایان مشخصی برای کار در نظر بگیرد (مثلا برنامههای تقویتی، فعالیتی خاص، زنگ تفریح و…).
- یک جدول زمانی، ابزار مفیدی برای فعالیتهای کاری منظم میباشد.
- کارتهای (شروع) و (پایان) تهیه کنید تا دانشآموز بتواند تعداد فعالیتهایی که باید انجام دهد و تعدادی که باید تکمیل کند را مشاهده کند.
- از یک ساعت آنالوگ استفاده کنید و برای نشان دادن خاتمه مدت زمان، نقطه قرمز رنگی را علامت بگذارید (لطفاً توجه داشته باشید که تایمرهایی که صدا یا زنگی دارند و یا بوق میزنند غالباً چندان مفید نیستند چون صدای آنها تمرکز کودک را بر هم میزند).
۲- تکالیف کار
- به منظور کاهش استرس باید شکل آشنایی از تکلیف که مورد علاقه یا نقطه قوت کودک است به او داده شود. (مثلا فعالیت شمردن، به شرطی که جزو نقاط قوت کودک باشد).
- یک مفهوم را به شکلهای مختلف ارائه دهید. ارائه طولانی مدت یک تکلیف به یک روش منجر به خستگی، کسالت و مشکلات تعمیمی میشود.
- در ارائه کار جدید یا دشوار از علایق و دلبستگیهای کودکان اوتیسم استفاده کنید. این امر تأثیر مطلوبی در موارد ضروری دارد (مثلاً عکس شخصیت مورد علاقه او در گوشه صفحه تکلیف وجود داشته باشد).
- سطوح بالا، متوسط و کم علائق را در انجام تکالیف در حد تعادل نگاه دارید.
- در صورت امکان انجام تکالیف در کودکان اتیستیک را مرتبط و عملی کنید. کودکان اتیستیک از انجام تکالیفی که اهمیت ناچیز داشته و یا شروع و پایان مشخصی ندارند، امتناع میکنند.
- نقطه شروع و پایان کار را مشخص کنید. در مورد فعالیتهای نوشتاری و یا ترسیمی، برای نشان دادن محل شروع یک علامت ضربدر و برای نشان دادن محل پایان یک نقطه بر روی صفحه بگذارید.
- فعالیتها را تکرار کنید. ماهیت اختلال طیف اتیسم به نحوی است که کودکان اتیستیک از کارهای تکراری لذت میبرند. به آنها فرصت دهید تا آن کار را چندین بار انجام داده و کامل کنند؛ این امر باعث موفقیت کودک میشود.
- در مورد محیط فعالیت کودک؛ مکان مشخصی را برای فعالیتهای معین اختصاص دهید.
نگارنده : سجاد دهقان