اختلال اضطراب جدایی در کودکان چیست؟ (علائم+درمان)
اضطراب جدایی در کودکان (child separation anxiety) اتفاقی است که موجب نگرانی شدید والدین و ایجاد استرس در بچه ها می شود. به طور پیوسته یکی از موضوعات همیشگی در جلسه های مشاوره آنلاین کودک ویکی روان مربوط به اضطراب جدایی در کودک می باشد که در ادامه به بررسی دقیق آن می پردازیم.
فهرست موضوعات بررسی شده
اضطراب جدایی در کودکان چیست؟
با مقالات روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
اختلال اضطراب جدایی وضعیتی است که در آن کودک هنگام دور بودن از خانه یا جدا شدن از یکی از عزیزان (معمولاً والدین یا مراقب دیگری) که کودک به او وابسته است، دچار ترس و اضطراب می شود.
برخی از کودکان در تصور جدایی علائم جسمی مانند سردرد یا دل درد نیز دارند. ترس از جدایی باعث پریشانی شدید کودک می شود و ممکن است در فعالیت های عادی آنها مانند رفتن به مدرسه یا بازی با کودکان دیگر اختلال ایجاد کند.
اضطراب جدایی در کودکان بسیار خردسال (بین ۸ تا ۱۴ ماهگی) طبیعی است
بچه ها اغلب وقتی به والدین خود میچسبند و از افراد و مکان های ناآشنا می ترسند، این دوره را طی می کنند. وقتی این ترس کودک بالای ۶ سال را تحت تأثیر قرار می دهد، زیاد است یا بیش از ۴ هفته طول کشد، کودک ممکن است دچار اختلال اضطراب جدایی در کودک باشد.
اضطراب جدایی تقریباً ۴٪ تا ۵٪ کودکان ایالات متحده در سنین ۷ تا ۱۱ سال را تحت تأثیر قرار می دهد که در نوجوانان کمتر دیده می شود و حدود ۱٫۳٪ از نوجوانان را مبتلا می کند. این آمار بین پسران و دختران به یک اندازه عنوان شده است.
علائم اختلال اضطراب جدایی در کودک چیست؟
در زیر برخی از رایج ترین علائم اختلال اضطراب جدایی کودکان ذکر شده است:
- نگرانی غیرواقعی و پایدار مبنی بر اینکه در صورت ترک کودک اتفاق ناگواری برای والدین یا مراقب کودک رخ دهد
- نگرانی غیرواقعی و پایدار مبنی بر اینکه در صورت ترک مراقب کودک، اتفاق بدی برای او رخ خواهد داد
- امتناع از رفتن به مدرسه به منظور ماندن با مراقب
- امتناع از خواب بدون حضور سرپرست در نزدیکی یا خوابیدن در خارج از خانه
- ترس از تنها بودن
- کابوس در مورد جدا شدن
- شب ادراری
- شکایت از علائم جسمی، مانند سردرد و دل درد
- اوقات تلخی مکرر
- احساس ترس یا گناه شدید
دلایل بروز اختلال اضطراب جدایی کودکان چیست؟
علل احتمالی و عوامل خطر زای اختلال اضطراب جدایی کودکان شامل موارد زیر است:
- وقوع یک رویداد استرس زا در زندگی کودک، مانند ماندن در بیمارستان، مرگ یکی از عزیزان یا حیوان خانگی، یا تغییر در محیط (مانند رفتن به خانه یا تغییر مدارس)
- کودکانی که والدین آنها بیش از حد وسواس دارند، ممکن است بیشتر در معرض اختلال اضطراب جدایی قرار بگیرند. در حقیقت، ممکن است لزوما بیماری کودک نباشد بلکه نشانه ای از اضطراب جدایی والدین نیز باشد؛ پدر و مادر و کودک میتوانند اضطراب را به دیگران منتقل کنند
- کودکانی که اضطراب جدایی دارند اغلب اعضای خانواده با اضطراب یا اختلالات روانی دیگر دارند که نشان میدهد ابتلا به این اختلال را ممکن است به ارث برده باشند
- وابستگی به والدین و یا مراقبت کنندگان
- استرس بیش از حد و طولانی مدت
- اختلالات اضطراب مانند حملات وحشت، اختلال اضطراب اجتماعی، هراسها، یا آگورافوبیا
- کودکان مبتلا به اضطراب جدایی نیز ممکن است دچار اختلال وسواس فکری عملی یا افسردگی کودکان باشند.
راه تشخیص اختلال اضطراب جدایی در کودکان چیست؟
مشاور کودک فرزندتان را از نظر علائم و نشانه های اختلال اضطراب جدایی بررسی می کند.
اگر این علائم وجود داشته باشند، مشاور روانشناس در مورد سابقه پزشکی فرزند یا مشکلات روانی شما سوال می کند و او را معاینه فیزیکی می کند.
اگرچه هیچ تست آزمایشگاهی خاصی برای تشخیص اختلال اضطراب جدایی وجود ندارد، اما مشاور روانشناس کودکان در طی جلساتی که با فرزندتان صحبت می کند می تواند وجود اختلال اضطراب جدایی در کودک را به راحتی تشخیص و راهکارهای عملی برای ردمان ارائه دهد.
این مطالب را از دست ندهید:
بهترین درمان اختلال اضطراب جدایی کودک چیست؟
خوشبختانه اغلب موارد خفیف اختلال اضطراب جدایی کودکان به دارو درمانی نیاز ندارند.
در موارد جدی تر، یا زمانی که کودک از رفتن به مدرسه خودداری می کند، درمان ممکن است مورد نیاز باشد. اهداف درمان شامل کاهش اضطراب در کودک، ایجاد حس امنیت در کودک و مراقبین و آموزش کودک و خانواده / مراقبین در مورد نیاز به جدایی طبیعی است.
درمان هایی که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:
۱- رفتار درمان شناختی (CBT)
تکنیک رفتار درمان شناختی به عنوان یکی از روش های گفتار درمانی نیز شناخته می شود، این روش اصلی درمان اختلال اضطراب جدایی است.
هدف این است که به کودک کمک کنیم جدا شدن از مراقب خود را بدون پریشانی یا تداخل در عملکرد تجربه کند
این روش درمانی برای شکل دادن به تفکر (شناخت) کودک کار بوده تا رفتار او بهتر شود. همچنین خانواده درمانی به آموزش خانواده در مورد این اختلال و کمک به اعضای خانواده برای حمایت بهتر از کودک در طول دوران اضطراب کمک می کند.
۲- استفاده از دارو برای درمان اضطراب جدایی در کودک
از داروهای ضد افسردگی یا سایر داروهای ضد اضطراب ممکن است برای درمان موارد شدید اختلال اضطراب جدایی استفاده شود.
۳- استفاده از مشاور کودک و نوجوان
متخصص روانشناس کودکان بهترین فرد برای درمان اختلال اضطراب جدایی در کودکان است، شرایط هر کودک با دیگری متفاوت است و روانشناس بعد از بررسی شرایط راهکاری اختصاصی ارائه می کند.
۴- کاری که والدین می توانند انجام دهند
همانطور که گفتیم با درمانگر کودک خود صحبت کنید تا درک کنید چگونه اضطراب جدایی در کودک بر زندگی روزمره آنها تأثیر می گذارد.
اطمینان حاصل کنید که کودک شما طبق برنامه می تواند در جلسات روان درمانی شرکت کند. درمان منظم منجر به نتایج بهتر خواهد شد. بدانید که چه چیزی علائم اضطراب کودک شما را تحریک می کند و از تکنیک های درمانی برای کمک به کودک در مدیریت احساسات خود در خانه یا مدرسه استفاده کنید.
پیشگیری از اختلال اضطراب جدایی
هیچ راه شناخته شده ای برای جلوگیری از اختلال اضطراب جدایی وجود ندارد، اما تشخیص و عمل کردن بر روی نشانه ها زمانی که ظاهر می شوند می تواند پریشانی را کاهش داده و از مشکلات مربوط به رفتن به مدرسه جلوگیری کند.
علاوه بر این، تقویت استقلال کودک و اعتماد به نفس از طریق حمایت و تایید میتواند به جلوگیری از حوادث آینده کمک کند.
پیشنهاد ویکی روان چیست؟
شما دوست عزیز می توانید از سراسر دنیا در جلسات مشاوره آنلاین ویکی روان برای درمان اضطراب جدایی در کودک دلبندتان استفاده کنید و با بهترین مشاورین در تماس باشید.
برای مشاهده لیست مشاورین وارد لینک زیر شوید: