تربیت فرزند

علت دروغگویی کودکان چیست؟(۵ راه درمان بچه دروغگو)

دروغگویی کودکان می تواند ریشه در باورهای او، شرایط محیطی و حتی نوع رفتار اطرافیان داشته باشد. علت دروغگویی کودکان هر چیزی که باشد یکی از موضوعات همیشگی در جلسه های مشاوره آنلاین کودک در ویکی روان است چون والدین دنبال راهی برای درمان دروغگویی کودکان هستند. پس در ادامه به روانشناسی دروغ گفتن بچه ها در سایت ویکی روان می پردازیم.

منظور از دروغگویی کودکان چیست؟

رشته روانشناسی کودک

با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.

همه بچه ها گاهی دروغ می گویند و کمی عدم‌ صداقت معمولا نباید باعث هشدار شود.

با این حال، هنگامی که انواع دروغ گفتن به یک اتفاق منظم تبدیل می شود، ممکن است به یک مشکل مهم تبدیل شود. آموزش ارزش گفتن حقیقت به کودک، بیانگر اهمیت مسئولیت ‌پذیری شخصی، اعتماد و مراقبت است.

دروغگویی کودکان مانند آن چیزی که برای برزگسالان اتفاق می افتد دلایل بسیاری دارد، اما در هر صورت پنهان کردن واقعیت به خر شکل یا هر دلیلی دروغگویی نامیده می شود

وقتی بچه‌ ها می ‌بینند که این راهی موثر برای رهایی از مشکل یا شانه خالی کردن از مسئولیت است، دروغ گفتن ممکن است به یک عادت بد تبدیل شود. بنابراین، زمانی که کودک شما دروغ می ‌گوید، به روش ساده آن را بررسی کنید و از تکرار آن جلوگیری کنید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سمیرا رضایی سمیرا رضایی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
پردیس میرمعینی پردیس میرمعینی
دکتری روانشناسی
از 175,000 هزار تومان
سحر بهروزیان سحر بهروزیان
مشاور روانشناس
از 105,000 هزار تومان
فاطمه شکری فاطمه شکری
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
صدیقه صفایی صدیقه صفایی
دکتری روانشناسی
از 60,000 هزار تومان
فرشته همدانی فرشته همدانی
مشاور روانشناس
از 187,000 هزار تومان
آناهیتا افخمی آناهیتا افخمی
مشاور روانشناس
از 210,000 هزار تومان
راضیه هاشمیان راضیه هاشمیان
دکترای روانشناسی
از 200,000 هزار تومان

علت دروغگویی در کودکان چیست؟

علم روانشناسی کودک و نوجوان، علت دروغگویی کودکان را بسیار زیاد می داند در واقع کودکان ممکن است دروغ بگویند زیرا:

  • چیزی را مخفی کنند تا به دردسر نیفتند
  • ببینند که چگونه پاسخ خواهید داد
  • یک داستان را هیجان انگیزتر کنند، این از مهم ترین دلایل علت دروغگویی کودکان در هر سنی است!
  • امتحان کنند – به عنوان مثال، با تظاهر به واقعی بودن اتفاقی که در یک داستان اتفاق افتاده است
  • توجه جلب کرده یا خود را بهتر نشان دهند
  • چیزی را که آنها می خواهند بدست آورند – به عنوان مثال، “مادر به من اجازه می دهد قبل از شام آب‌نبات بخورم”
  • از آسیب رساندن به احساسات شخصی خودداری کنند – این نوع دروغ را اغلب “دروغ سفید” می‌ نامند

همانطور که مشاهده کردید و بارها در ویکی روان به آن پرداختیم، دروغ گفتن در کودک می تواند دلایل زیادی داشته باشد که بسیاری از آن با بزرگسالان مشترک و تعدادی مختص به آنها است.

اما در هر صورت مشاور روانشناس کودک بهتر می تواند این دلایل را به صورت اختصاصی برای فرزندتان بررسی و ریشه یابی کند.

کودکان چه زمانی دروغ می گویند؟

مشاور کودک آنلاین در سایت ویکی روان

کودکان می ‌توانند دروغ گفتن را از سنین پایین، معمولا در حدود سه سالگی یاد بگیرند. این زمانی است که کودکان می فهمند شما ذهن خوان نیستید، بنابراین می توانند حرف هایی را بزنند که درست نیستند، بدون اینکه شما متوجه شوید! 🙂

کودکان در ۴ تا ۶ سالگی بیشتر دروغ می‌ گویند

آنها ممکن است در تطبیق حالت چهره و لحن صدای خود با آنچه که می گویند، در دروغ گفتن بهتر شوند. اگر از کودکان بخواهید آنچه را که می گویند توضیح دهند، آنها معمولا اعتراف خواهند کرد.

کودکان هرچه بزرگتر می شوند، بدون اینکه گرفتار شوند، می توانند با موفقیت بیشتری دروغ بگویند. دروغ ها نیز پیچیده تر می شوند، زیرا حالا کودکان دایره واژه ‌گان بیشتری دارند و دیگران را بهتر درک می کنند

در دوران نوجوانی، کودکان مرتب برای جلوگیری از صدمه زدن به احساسات دیگران دروغ های سفید یا دروغ مصلحتی می ‌گویند.

مشاوره روانشناسی کودک معتقد است بمنظور درمان دروغگویی کودکان، ابتدا باید دلایل بروز آن را بدانیم و آنگاه بر اساس یافته های خود عمل نمائیم.

۵ راه درمان دروغگویی کودکان از دید روانشناسی

والدین زیادی در بخش مشاوره روانشناسی از راه دور ویکی روان می پرسند که

  • دروغگویی کودکان را چگونه اصلاح کنیم؟
  • آیا راهی سریع و قطعی وجود دارد؟!
  • با بچه دروغگو چکار کنیم؟

هنگامی که کودکان به اندازه کافی بزرگ شدند تا تفاوت بین حقیقی و غیر حقیقی را درک کنند، خوب است که آنها را در گفتن حقیقت تشویق و حمایت کنید

می ‌توانید با تاکید بر اهمیت صداقت در خانواده خود این کار را انجام دهید و به کودکان کمک کنید درک کنند که اگر دروغ بگویند چه اتفاقی می ‌افتد.

در اینجا به چند نکته بمنظور درمان دروغ گفتن کودکان اشاره می ‌کنیم:

۱- اهمیت راستگویی را شرح دهید

در مورد دروغ گفتن و گفتن حقیقت با کودکان خود صحبت کنید. به عنوان مثال، ” اگر پدر به مادر دروغ بگوید، او چه احساسی خواهد داشت؟” یا “چه اتفاقی می ‌افتد وقتی به معلم دروغ بگوید؟”

این روشی مناسب برای بهبود مهارت های ارتباطی بچه ها است که باید توسط والدین به آنها آموزش داده شود.

حتما در ویکی روان بخوانید: علت دروغ گفتن مردم چیست؟

۲- موقعیت ها را ساده کنید

به کودک خود کمک کنید تا از وضعیت ‌هایی که نیاز به دروغ گفتن دارند اجتناب کند.

برای مثال اگر از کودکتان بپرسید که آیا شیر ریخته ‌شده یا نه، کودک شما ممکن است احساس کند که می‌ خواهد دروغ بگوید. برای اجتناب از این وضعیت، فقط می‌توانید بگویید: ” من می‌بینم که یک تصادف با شیر اتفاق افتاده بیا آن را تمیز کنیم.”

۳- همیشه آنها را تشویق کنید

علت-دروغگویی-در-کودکان

قبلا در ویکی روان درباره اهمیت تشویق کردن بچه ها مفصل صحبت کردیم، در جلسات مشاوره کودکان هم به تکنیک های تشویق بچه ها پرداخته می شود.

کودک خود را بخاطر انجام ندادن کار اشتباه تحسین کنید. به عنوان مثال، “من خیلی خوشحالم که به من گفتی چه اتفاقی افتاده است. بیا با هم همه چیز را مرتب کنیم.”

به هر حال تشویق کردن واقعی بهترین راه برای درمان دروغگویی کودکان است.

تظاهر و تصور در رشد کودک شما مهم است و تشویق به این نوع بازی خوب است

برای کودکان زیر چهار سال، لازم نیست که حرفهایشان به عنوان دروغ در نظر گرفته شوند. اگر کودک شما داستانی در مورد چیزی درست می‌کند، می‌ توانید با گفتن چیزی مانند “این یک داستان عالی است – ما می ‌توانیم آن را به یک کتاب تبدیل کنیم” باعث تشویق تخیل کودک بدون تشویق دروغ گفتن ‌شود.

۴- از خودتان شروع کنید

اگر بچه های مسئولیت پذیر می خواهیم باید الگویی برای گفتن حقیقت باشید. به عنوان مثال ، ” من در گزارشی که امروز برای کارم نوشتم اشتباه کردم. من به رئیسم گفتم تا بتوانیم آن را برطرف کنیم.”

بچه ها بیشترین الگو را از والدین و افرادی که آنها را دوست دارند می گیرند، پس خوب حواستان به رفتارتان باشد!

۵- نیاز نیست همیشه جدی باشید!

از یک شوخی برای تشویق کودک خود برای اعتراف به دروغ بدون درگیری استفاده کنید.

به عنوان مثال، کودک پیش دبستانی شما ممکن است بگوید، “خرس عروسکی من، آن را شکست”. می توانید این جمله را بگویید: «من تعجب می کنم که چرا تدی این کار را انجام داده است؟» این شوخی را ادامه دهید تا زمانی که فرزندتان اعتراف کند.

دروغ و دروغ تعمدی: نحوه کنترل دروغگویی بچه ها 

دروغگویی کودکان را چگونه اصلاح کنیم

اگر کودک شما عمدا دروغ می گوید، اولین قدم این است که به کودک خود بگویید دروغ گفتن درست نیست. فرزند شما نیز باید بداند چرا.

شاید دوست داشته باشید درباره دروغ گفتن یک قانون خانوادگی تنظیم کنید.

گام بعدی استفاده از پیامدهای مناسب است. هنگامی که از عواقب استفاده می کنید، سعی کنید جداگانه با دروغ و رفتاری که منجر به آن شده است کنار بیایید.

به عنوان مثال، اگر فرزندتان روی دیوارها نقاشی کشید و سپس در مورد آن دروغ گفت، ممکن است برای هر یک از این موارد عصبانی شوید. اما اگر کودک شما برای سرپوش گذاشتن بر اشتباهی مانند ریختن یک نوشیدنی دروغ می گوید، شما ممکن است فقط تصمیم بگیرید که از عواقب دروغ گفتن استفاده کنید و سپس با هم آن مشکلات را حل کنید.

در اینجا ایده های بیشتری برای بررسی دروغ عمدی بچه ها وجود دارد

  • زمانی را اختصاص دهید تا با آرامش با کودک خود در مورد احساس دروغگویی در شما صحبت کنید، اینکه چگونه بر روابط شما با فرزندتان تأثیر می گذارد و اینکه اگر خانواده و دوستان به کودک اعتماد نداشته باشند، ممکن است چگونه باشد.
  • همیشه به کودک خود بگویید که می ‌دانید آن‌ها حقیقت را نمی‌ گویند. اما سعی کنید از کودکتان نپرسید که راست می گوید یا خیر و هرگز به او را دروغگو نگویید زیرا ممکن است منجر به دروغگویی بیشتر شود. یعنی اگر کودک شما باور کند که دروغگو است، ممکن است دروغ بگوید. می توانید چیزی مانند این بگویید: شما معمولا با من بسیار صادق هستید. اما فقط نمی توانم بفهمم چه اتفاقی برای آخرین کاپ کیک افتاده’.
  • دروغ نگفتن را برای فرزندتان راحت کنید. شما می توانید با فکر کردن در مورد اینکه چرا فرزند شما ممکن است دروغ بگوید شروع کنید. به عنوان مثال، اگر کودک شما برای جلب توجه شما دروغ می گوید، روش های مثبت تری را در نظر بگیرید که می توانید به کودک خود توجه کنید و عزت نفس او را تقویت کنید. اگر کودک شما برای بدست آوردن چیزهایی که می خواهد، دروغ می گوید، یک سیستم پاداش در نظر بگیرید که به کودک شما اجازه می دهد چیزهای دیگری را بدست آورد.
مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سیما حداد سیما حداد
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
سعیده حامد سعیده حامد
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
داود لکی داود لکی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
صبا مهرپور صبا مهرپور
مشاور روانشناس
از 200,000 هزار تومان
نسرین دشتبانیان نسرین دشتبانیان
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
محمد اسماعیل زاده محمد اسماعیل زاده
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
زهرا جعفری زهرا جعفری
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
لیلا امینیان لیلا امینیان
دکترای روانشناسی
از 175,000 هزار تومان

ویکی روان چه پیشنهادی دارد؟؟؟ 🙂

دروغ گفتن در کودک می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد که در این نوشتار نمی گنجد، در واقع دروغگویی ریشه در محیط اطراف و آموزش هایی دارد که فرزندانمان می بینند.

اگر دروغگویی در کودکتان بیشتر شده است و به ظاهر روندی رو به رشد دارد، پیشنهاد می کنیم حتما با یک مشاور کودک آنلاین یا حضوری مشورت نمائید

مشاور روانشناس به خوبی می تواند شرایط فرزندتان را بررسی و راهکارهای اختصاصی برای درمان دروغگویی بچه ها ارائه دهد تا در کمترین زمان درمان قطعی انجام شود.

شما دوست گرامی می توانید از هر جای دنیا، در سایت ویکی روان جلسه مشاوره آنلاین کودک و نوجوان به شکل صوتی و تصویری، بدون نیاز به نصب هیچ نرم افزاری، برگزار کنید. فقط کافیست روی دکمه زیر کلیک نمائید.:

لیست مشاورین کودک و نوجوان

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا