زنگ تفریح

قرص اورژانسی چطور عمل می‌کند؟

 

روش‌های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که یکی از آنها مصرف قرص اورژانسی است. این قرص‌ها انواع مختلفی در بازار دارند و مکانیسم اثر آنها به این گونه است که در تخمک‌گذاری تاخیر یا اختلال ایجاد می‌کنند. اگر قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی تا حداکثیر 5 روز بعد از رابطه جنسی مصرف شود، می‌تواند تا 95 درصد از بارداری جلوگیری کند. در ادامه بیشتر در مورد مکانیسم اثر و انواع قرص‌های پیشگیری از بارداری توضیح خواهیم داد.

قرص اورژانسی چیست؟

قبل از توضیح در مورد مکانیسم و معرفی بهترین قرص ضد بارداری اورژانسی، کمی در مورد ماهیتشان توضیح خواهیم داد. این قرصها آزادسازی تخمک از تخمدان را به تاخیر می‌اندازند تا زمانی که اسپرم وارد شده دیگر فعال نباشد. قرص‌های ضد بارداری اضطراری حاوی اولیپریستال استات، لوونورژسترل هستند یا داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی از اتینیل استرادیول و لوونورژسترل می‌باشند. لوونورژسترل نوعی هورمون مصنوعی با اثری شبیه پروژسترون است که اثرگذاری قرص ناشی از وجود آن است.

اگر این قرصها را در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف کنید، موثرتر است. مصرف قرص در عرض 24 ساعت بیشترین تاثیر را دارد، اما اگر تا 72 ساعت (3 روز) پس از رابطه جنسی هم مصرف شود، می‌تواند از بارداری جلوگیری کند. اگر دیرتر از 96 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شود، تاثیرگذاری خود را از دست خواهد داد.

در زنان کمتر از 70 کیلوگرم، قرص اورژانسی در 98٪ موارد از بارداری جلوگیری می‌کند، اگر به درستی مصرف شود. اگر بیش از 70 کیلوگرم وزن دارید، روش توصیه شده برای پیشگیری از بارداری اورژانسی IUD مسی است زیرا این روش موثرتر است.

قرص اورژانسی و کاربرد آن

مزایای قرص‌های اورژانسی:

  • در صورت شکستِ نوعِ دیگری از پیشگیری از بارداری، می‌توان از این روش استفاده کرد
  • احتمال بارداری بعد از رابطه جنسی محافظت نشده را کاهش می‌دهد
  • تا 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده قابل استفاده است
  • در بسیاری از داروخانه‌ها در دسترس است

معایب:

  • در حالت ایده آل نباید بیش از 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شود – اما ممکن است تا 96 ساعت عمل کند.
  • اگر بیش از 70 کیلوگرم وزن دارید باید دو قرص مصرف کنید.
  • پس از بارور شدن تخمک شما دیگر عمل نمی‌کند
مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
الهام نیکویی الهام نیکویی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
نسرین دشتبانیان نسرین دشتبانیان
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
آنیتا کشاورز کرمانی آنیتا کشاورز کرمانی
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
بهاره بوربور بهاره بوربور
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
لاله دستوری لاله دستوری
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
پروانه طاهری خراسانی پروانه طاهری خراسانی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
بهشته طهماسبی زاده بهشته طهماسبی زاده
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
اندیشه نورمحمدی اندیشه نورمحمدی
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان

مکانیزم عمل قرص ضد بارداری

به سوال اصلی مقاله برگردیم: قرص اورژانسی چطور عمل می‌کند؟ قرص‌های ضد بارداری اورژانسی با جلوگیری یا تاخیر در تخمک گذاری از بارداری جلوگیری کرده و باعث سقط جنین نمی‌شوند. بعضی دیگر از این قرص‌ها با تغییر نحوه حرکت اسپرم در بدن از بارور شدن تخمک جلوگیری می‌کنند. گاهی نیز مخاط دهانه رحم را ضخیم می‌کنند و مانع از ورود اسپرم به رحم می‌شوند. مصرف قرص پیشگیری از بارداری اضطراری نمی‌تواند حاملگی ثابت شده را قطع کند یا به جنین در حال رشد آسیب برساند.

چه کسانی می‌توانند از قرص پیشگیری اورژانسی از بارداری استفاده کنند؟

همه زنان در سنین باروری می‌توانند برای جلوگیری از بارداری ناخواسته از قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی استفاده کنند. هیچ منع مصرف پزشکی مطلقی برای استفاده از این روش پیشگیری از بارداری اورژانسی وجود ندارد. همچنین هیچ محدودیت سنی هم برای استفاده از قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی وجود ندارد.

آغاز عادت ماهانه بعد از مصرف قرص

چند روز بعد از قرص اورژانسی پریود می‌شویم؟ خونریزی‌های نامنظمی – که به عنوان لکه بینی نیز شناخته می‌شود – ممکن است پس از مصرف قرص ضد بارداری رخ دهند. همچنین طبیعی است که پس از مصرف این قرصها، قاعدگی شما سنگین‌‌‌تر یا سبک‌تر، یا زودتر یا دیرتر از حد معمول باشد. اما هنگامی که بعد از مصرف اورژانس پیشگیری از بارداری پریود می‌شوید، این نشانه باردار نبودن شما است.

بررسی قرص ها بارداری و انواع آنها

اکثر خانم‌ها قاعدگی بعدی خود را ظرف 7 روز از تاریخ مصرف قرص تجربه می‌کنند. اگر در عرض 3 هفته پس از مصرف اورژانس پیشگیری از بارداری پریود نشدید، ممکن است باردار باشید و باید تست بارداری بدهید.

عوارض مصرف قرص پیشگیری اورژانسی

قبل از مصرف باید از عوارض قرص اورژانسی مطلع شوید. عوارض جانبی ناشی از استفاده از مصرف قرصهای اورژانسی، مشابه عوارض قرص‌های ضد بارداری خوراکی مانند تهوع و استفراغ، خونریزی نامنظم جزئی واژن و خستگی است. عوارض جانبی شایع نیستند، خفیف هستند و به طور معمول بدون مصرف داروهای بیشتر برطرف می‌شوند.

آیا احتمال شکست قرص‌های اورژانسی وجود دارد؟

قرص‌های ضد بارداری اورژانسی در یک دوز بین 50 تا 100 درصد از بارداری جلوگیری می‌کنند. تخمک گذاری نامنظم، ویژگی‌های بدن و تداخلات دارویی مانند مصرف آنتی بیوتیکها و آنتی اکسیدانها و حتی ابتلا به برخی مشکلات گوارشی و کبدی، می‌تواند اثربخشی قرص‌های ضد بارداری را کاهش دهد. اما به هر حال برای جلوگیری از بارداری، همیشه بهتر است از قرص‌های ضد بارداری اورژانسی استفاده کنید تا اینکه هیچ کاری انجام ندهید.

آیا قرص‌های ضد بارداری اورژانسی بر باروری تاثیر می‌گذارند؟

قرص‌ها می‌تواند فقط یکبار تخمک گذاری را به تاخیر بیندازند، نه اینکه آن را به طور کامل متوقف کنند. با این حال به دلیل عوارض جانبی مصرف دائمی قرصها توصیه می‌شود به جای آن از شکل دیگری از محافظت مانند کاندوم استفاده کنید.

استفاده مکرر از این قرص اثر آن را تغییر نمی‌دهد و عوارض جانبی طولانی مدتی ایجاد نمی‌کند. با این حال سازمان بهداشت جهانی استفاده از قرص‌های پیشگیری از بارداری اضطراری را به عنوان یک گزینه طولانی مدت پیشگیری از بارداری توصیه نمی‌کند.

کاربرد قرص اورژانسی

چگونه بفهمم که قرص اورژانسی اثر کرده است؟

انجام تست بارداری تنها راه برای اطمینان از بارداری است. ممکن است استفاده از این قرصها زمان پریود شما را جا به جا کنند و باعث شوند به حاملگی خود شک کنید. اکثر تست‌های بارداری خانگی 7 تا 10 روز پس از از دست رفتن قاعدگی جواب می‌دهند. اگر نمی‌دانید زمان قاعدگی بعدی شما چه زمانی است، باید این آزمایش را حداقل 21 روز پس از آخرین رابطه جنسی محافظت نشده انجام دهید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سمیرا شریعتی مهر سمیرا شریعتی مهر
مشاور روانشناس
از 150,000 هزار تومان
سارا مددزاده سارا مددزاده
مشاور روانشناس
از 100,000 هزار تومان
طاهره کیائی طاهره کیائی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
مریم حاجی وزیری مریم حاجی وزیری
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
محمد امین چالاک محمد امین چالاک
مشاور روانشناس
از 87,500 هزار تومان
صديقه فنائی صديقه فنائی
دکتری روانشناسی
از 175,000 هزار تومان
سعید بابایی سعید بابایی
دکتری روانشناسی
از 150,000 هزار تومان
بهاره محسنی بهاره محسنی
مشاور روانشناس
از 175,000 هزار تومان

طریقه مصرف قرص ضد بارداری

بسته به نوع قرص شیوه مصرف آن نیز متفاوت است. شما باید با توجه به دستورالعمل مصرف عمل کنید. استفاده از قرص اورژانسی 5/1 باید در زودترین حالت ممکن بعد از رابطه جنسی و در عرض کمتر از 72 ساعت بعد از رابطه جنسی محافظت نشده، انجام شود. قرص اورژانسی 75/0 باید در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی یک قرص و حدود 12ساعت بعد از آن قرص دوم مصرف شود. اگر بعد از مصرف قرص دچار تهوع شدید، در مورد استفاده دوز مجدد باید با پزشک مشورت کنید.

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا