روانشناسی کودک و نوزاد

بی ‌اشتهایی کودکان چیست؟ (علائم و راه درمان)

بی ‌اشتهایی کودکان می تواند سلامتی جسمانی آنها را به خطر بیندازد، اما اگر بدانیم بی اشتهایی کودکان از چیست بهتر می توانیم آن را درمان کنیم این چیزی است که در طی جلسه های مشاوره آنلاین کودک در ویکی روان بسیار به آن پرداخته می شود. به هر حال در این مطلب سایت ویکی روان به بررسی علل و راه های درمان بی اشتهایی کودکان از دید روانشناسی و علم تغذیه می پردازیم.

منظور از بی ‌اشتهایی کودکان چیست؟

تغذیه سالم در کودکان

با سایت ویکی روان همراه باشید.

اختلالات تغذیه ‌ای در کودکان و نوجوانان باعث تغییرات جدی در عادات غذایی می ‌شوند که می ‌توانند منجر به مشکلات جدی و حتی مهلک شوند. ۳ نوع اختلال اصلی تغذیه‌ ای در بچه ها و البته بزرگسالان عبارتند از:

۱- بی اشتهایی (Anorexia)

وضعیتی که کودک به علت ترس شدید و غیر منطقی چاق شدن از خوردن کالری کافی امتناع می ورزد. به همین دلیل لاغری و بی اشتهایی کودکان با هم رابطه مستقیم دارند.

۲- پرخوری (Bulimia)

بیماری که در آن کودک به شدت پرخوری می کند (به صورت افراطی) و سپس با استفراغ یا استفاده از ملین ها مواد غذایی را پاک می کند تا از افزایش وزن جلوگیری کند.

پیشنهاد می کنیم مطلب اختلال روانی پرخوری چیست را در ویکی روان مطالعه کنید.

۳- پرخوری (Binge eating)

شرایطی که در آن یک کودک ممکن است به سرعت در حال غذا خوردن باشد، اما بدون پاک‌  سازی.

در کودکان و نوجوانان، اختلالات تغذیه ‌ای ممکن است همپوشانی داشته باشد. به عنوان مثال، برخی از کودکان بین دوره های بی اشتهایی و پرخوری قرار دارند.

اختلالات تغذیه ‌ای معمولا در سنین بلوغ و یا اوایل بزرگسالی بیشتر می شوند. با این حال، ممکن است در دوران کودکی هم شروع شوند، در این میان زنان بیشتر آسیب ‌پذیر هستند. تنها ۵ تا ۱۵ درصد از افراد مبتلا به بی اشتهایی یا bulimia مرد هستند و با پرخوری، این تعداد مردان به ۳۵ % افزایش می‌یابد.

در ویکی روان بخوانید: دلیل دروغ گفتن بچه ها چیست؟

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
فاطمه ابراهیم فاطمه ابراهیم
مشاور روانشناس
از 55,000 هزار تومان
نیلوفر رستگاری نیلوفر رستگاری
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
محمد حسین خانی محمد حسین خانی
مشاور روانشناس
از 62,500 هزار تومان
یونس ترقی طلب یونس ترقی طلب
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
پروانه صفایی مقدم پروانه صفایی مقدم
دكتراى روانشناسى
از 175,000 هزار تومان
نیلوفر نادعلی نیلوفر نادعلی
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
مریم بنی عامریان مریم بنی عامریان
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
نسرین دشتبانیان نسرین دشتبانیان
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان

دلیل بی ‌اشتهایی کودکان چیست؟

تقویت هوش هیجانی کودک

پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث اختلالات خوردن می ‌شود. آنها به ترکیبی از عوامل زیستی، رفتاری، روانی و اجتماعی مظنون هستند. به عنوان مثال، جوانان ممکن است تحت ‌تاثیر این فرهنگ قرار بگیرند که بدن بیش از حد لاغر سالم است.

همچنین، بسیاری از کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات تغذیه ‌ای با یک یا چند مورد از مشکلات زیر دست و پنجه نرم می کنند:

برای کنار آمدن با این مسائل، کودکان و نوجوانان ممکن است عادت های غذایی مضری را در پیش بگیرند. در حقیقت، اختلالات تغذیه‌ای اغلب با مشکلات روانی دیگر از جمله موارد زیر همراه هستند:

حتما در ویکی روان بخوانید: راه های ایجاد عادت غذایی سالم در بچه ها 

بی اشتهایی در کودک چه خطراتی دارد؟

اختلالات تغذیه‌ ای در کودکان و نوجوانان ممکن است منجر به انبوهی از مشکلات جسمی جدی و حتی مرگ شود.

اگر هر یک از علائم اختلالات تغذیه ‌ای ذکر شده در زیر را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک کودک مراجعه کنید. اختلالات تغذیه ‌ای با اراده محکم برطرف نمی شود

کودک شما برای کمک به بازیابی وزن طبیعی و عادات غذایی به درمان نیاز دارد. همچنین درمان مشکلات روانی نزد مشاور کودک نیز پیشنهاد می شود. به یاد داشته باشید که بهترین نتیجه زمانی رخ می‌دهد که اختلالات تغذیه‌ای در مراحل اولیه درمان باشند.

بی اشتهایی در کودکان و نوجوانان

عادت تغذیه سالم در کودکان

کودکان و نوجوانان مبتلا به بی اشتهایی تصور بدی از بدن دارند. افراد مبتلا به بی اشتهایی، حتی در صورت لاغری خطرناک، خود را سنگین ‌وزن می دانند.

آنها وسواس لاغر بودن دارند و حتی از داشتن حداقل وزن طبیعی خودداری می کنند،این حتی در مورد کودکان هم صدق می کند.

براساس موسسه ملی بهداشت روان آمریکا می گوید، از هر ۲۵ دختر و زن تقریبا یک نفر در طول زندگی خود دچار بی اشتهایی می شود و بیشتر آنها انکار می کنند که دچار اختلال تغذیه ای شده اند.

علائم بی ‌اشتهایی کودکان چیست؟

لاغری و بی اشتهایی کودکان نشانه های زیادی دارد که مهم ترین آنها عبارتند از:

  • اضطراب، افسردگی، کمال گرایی یا انتقاد از خود
  • رژیم گرفتن حتی در صورت لاغری
  • ورزش بیش از حد یا اجباری که حتی می تواند منجر به بیش فعالی در بچه ها شود
  • ترس شدید از چاق شدن، حتی اگر فرد کم وزن باشد
  • متوقف شدن قاعدگی
  • کاهش سریع وزن که ممکن است فرد سعی کند آن را با لباس گشاد پنهان کند
  • عادات غذایی عجیب مانند پرهیز از وعده های غذایی، مخفی غذا خوردن، نظارت بر هر لقمه غذا یا خوردن فقط برخی غذاها به مقدار کم
  • علاقه غیر معمول به غذا

دیگر علائم اختلالات تغذیه ‌ای در کودکان

خوب به این موارد دقت کنید، اولین راه در درمان بی اشتهایی کودکان تشخیص است، اگر کودک شما به بیش از دو مورد از نشانه های زیر مبتلا است حتما به پزشک کودکان مراجعه نمائید.

۱- تغییرات غیر طبیعی وزن

کودکان باید به روشی قابل پیش بینی افزایش وزن پیدا کنند و اگر وزن اضافه نمی کنند یا با مشکل آن را کم می کنند، این می تواند یک هشدار باشد.

۲- پرهیز از وعده های غذایی خانوادگی

مشاوره آنلاین کودک در سایت ویکی روان

وعده های غذایی خانوادگی عادات غذایی سالم را در بچه ها تشویق می کند، اما برخی از کودکان با اختلالات تغذیه‌ ای ممکن است برای نخوردن آن دست به هر کاری بزنند. به دنبال کودکی بگردید که اصرار داشته باشد با دوستانشان غذا می خورد یا از حضور در مقابل سایر اعضای خانواده خودداری کند.

۳- تصویب یک رژیم خاص یا برنامه غذایی

کودکی که علاقه ناگهانی به رژیم غذایی مد یا برنامه غذایی به ظاهر “سالم” نشان می دهد ممکن است ادعا کند که انگیزه او چیزی غیر از کاهش وزن است که می تواند پرچم قرمز باشد.

۴- نخوردن غذا در خانه

اختلالات تغذیه ‌ای و بی ‌اشتهایی کودکان اشکال مختلفی دارد. کودکان مبتلا به پرخوری یا اختلال پرخوری (که به تازگی به طور رسمی تعریف شده و به عنوان یک اختلال تغذیه ای شناخته شده است) ممکن است غذا را در اتاق های خود پنهان کنند و به طور مخفیانه غذا را مصرف کنند در حالی که هیچ کس در اطرافشان نیست.

۵- افزایش فعالیت بدنی

کودکانی که از بی نظمی غذا خوردن رنج می برند ممکن است اجباری ورزش کنند. طبق گزارش سایت KidsHealth، ورزش اجباری لزوما با یک اختلال تغذیه همراه نیست، اما این دو معمولا دست به دست هم می دهند.

در بی اشتهایی عصبی بچه ها، تمرینات بیش از حد به عنوان وسیله ای برای کنترل وزن هستند و شدیدتر می شوند، به این ترتیب که یک فرد جوان مبتلا به پرخوری عصبی ممکن است از ورزش به عنوان راهی برای جبران پرخوری استفاده کند.

۶- افزایش تمرکز بر ظاهر

کودکی که در هر سنی مدت زمان زیادی را جلوی آینه می گذراند یا علاقه غیر معمول یا افزایش وزن خود دارد، ممکن است باعث نگرانی شود!

اگرچه احساس جوانان نسبت به خود یا عدم اعتماد به نفس غیر معمول نیست، اما مهمانی و استخر نرفتن، پرهیز از رفتن به ساحل، پوشیدن لباس گشاد برای پنهان کردن بدن و ارتباط ظاهری آنها با ارزش شخصی، می تواند نشانه های یک مشکل بزرگتر باشد.

۷- تغییر در رفتار

کودکانی که گوشه گیر یا تحریک پذیرتر می شوند یا از نظر اجتماعی خود را منزوی می کنند، لزوما اختلالی در تغذیه‌ ندارند، اما تغییرات خلقی در کودکان با غذا خوردن بی نظم مرتبط است و به دنبال آن تغییرات غیرقابل توجیه در خلق و خو، نمرات یا روابط بین فردی وجود دارد.

این مورد را حتما باید با روانشناس کودک در میان بزارید چون می تواند به عادت و شخصیت آنها تبدیل شودف همچنین پیشنهاد می کنیم مطلب راه های افزایش مهارت ارتباطی کودکان را در ویکی روان مطالعه کنید.

۸- علاقه شدید به آشپزی

فردی که دچار اختلال تغذیه ‌ای است اگر بخواهد غذا درست کند یا برای دیگران غذا آماده کند ممکن است عجیب به نظر برسد، اما غیر معمول نیست!

ممکن است مربوط به نیاز به کنترل باشد یا یک یادآوری از مغز که به یک شخص گرسنه بگوید باید غذا بخورد. هر رفتاری که باعث نگرانی شما درباره فرزندتان شود، مهمترین کاری که می توانید انجام دهید شروع صحبت با او است.

عوارض بی ‌اشتهایی کودکان چیست؟

علائم افسردگی در کودکان

بی اشتهایی ممکن است منجر به چندین بیماری جدی شود. این مشکلات عبارتند از:

  • آسیب به اندام های اصلی، به ویژه مغز، قلب و کلیه ها
  • ضربان قلب نامنظم
  • فشار خون، نبض، دمای بدن و میزان تنفس را کاهش دهید
  • حساسیت به سرما
  • نازک شدن استخوان ها

کم اشتهایی از هر ۱۰ مورد منجر به مرگ یک نفر می شود. متداول ترین دلایل مرگ شامل ایست قلبی، عدم تعادل الکترولیت ها و خودکشی است.

به همین دلیل باید بی ‌اشتهایی کودکان را سریع و از راهی قطعی درمان کرد تا تبدیل به عادت شخصیتی آنها نشود.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
سعیده حامد سعیده حامد
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
فرشته همدانی فرشته همدانی
مشاور روانشناس
از 55,000 هزار تومان
شیما شهرکی شیما شهرکی
دکتری روانشناسی
از 200,000 هزار تومان
لیلا فراهانی لیلا فراهانی
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
لیلا شکوری لیلا شکوری
دکتری روانشناسی
از 112,500 هزار تومان
مریم سادات موسی کاظمی مریم سادات موسی کاظمی
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
سمیه بهاروند سمیه بهاروند
مشاور روانشناس
از 175,000 هزار تومان
علیرضا سروش علیرضا سروش
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان

بهترین درمان بی اشتهایی کودکان چیست؟

اولین هدف درمان این است که کودک را به وزن طبیعی و عادات غذایی برگرداند، این کار با تشویق کردن کودک یا درمان های سطحی ممکن نیست!

بستری شدن در بیمارستان، گاهی اوقات برای هفته ها، ممکن است لازم باشد. در موارد سو تغذیه شدید یا تهدید کننده زندگی، ممکن است به لوله یا تغذیه وریدی نیاز باشد. درمان طولانی مدت به مسائل روانشناختی می پردازد. درمان ها عبارتند از:

همانطور که مشاهده می کنید بی اشتهایی در کودک می تواند ریشه در موضوعات روانی داشته باشد که علاوه بر پزشک حضوری یک مشاوره روانشناس کودکان نیز به منظور درمان بی اشتهایی کودکان ضروری می باشد.

شما دوست گرامی می توانید از سراسر دنیا در سایت ویکی روان جلسه مشاوره آنلاین کودک و نوجوان برگزار کرده و با مشاورتان صوتی و تصویری در تماس باشد. کافیست روی دکمه زیر کلیک کنید:

لیست روانشناسان کودک و نوجوان

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا