پدیده زنان خیابانی و مردان خیابانی از مهمترین آسیبهای اجتماعی است که در جوامع گوناگون یافت شده و همواره در ابعاد روانشناختی و جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد. معضل زن های خیابانی را میتوان پدیدهای شهری دانست که در کلانشهرها بیشتر مورد توجه بوده و گسترش آن میتواند علاوه بر روسپی ها، جامعه را نیز از بروز مشکلات مختلف تهدید کند. لذا این پدیده که نوعی ناهنجاری اجتماعی محسوب میگردد خاصیت آسیبزایی هم دارد و باید با بررسی ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن عوامل شکلگیری و راههای پیشگیریاش را کشف نمود. تبعات وجود زنان خیابانی در جلسات مشاوره روانشناسی هم دیده می شود و افراد زیادی از این پدیده آسیب دیده اند.
فهرست موضوعات بررسی شده
زنان خیابانی در کنار مردان خیابانی
با مقاله های علمی و روانشناسی سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
از دید علم روانشناسی
زنان خیابانی افرادی هستند که با انگیزههای متفاوت اقدام به روسپیگری یا خودفروشی کرده و از این راه امرار معاش مینمایند.
به عقیده جامعه شناسان مهمترین دلیل روی آوردن زنان به این عمل، انگیزه اقتصادی است که ناشی از فقر مالی توام با فقر فرهنگی میباشد.
با توجه به افزایش سن ازدواج و نیز افزونی آمار طلاق در کشور پدیده زنان خیابانی هم روند رو به رشدی داشته و امروزه این معضل در جامعه ملموس شده است. در مقاله علل افزایش طلاق در ایران به بررسی و شناخت عوامل پیدایش متارکه و موضوعاتی مانند زنان خیابانی پرداختیم.
طلاق از این جهت قوه محرک پدیده زنان خیابانی محسوب میشود که باعث قطع درآمد زنان شده و منجر به بی سر و سامانی اقتصادی آنها میگردد. از این رو زندگی پس از طلاق برای زنان دشوار می شود و همین بسیاری از زنان مطلقه را تبدیل به زنان خیابانی می کند که به روسپیگری روی می آورند یا دنبال شوگرددی هستند چون در تامین نیازهای مالی خود ناتوان هستند.
بسیاری از زنان مطلقه پس از جدایی به این عمل روی آورده و روسپیگری را به عنوان شغل خود تلقی میکنند.
چرا که در صورت عدم اشتغال نمیتوانند با توجه به شرایط دشوار اقتصادی جامعه، خود و فرزندانشان را تامین کنند، اما در عین حال هستند زنانی که با وجود شرایط مالی دشوارتر هرگز این مسیر را انتخاب نکرده و هیچ عاملی را دلیل درستی بر توجیه بیعفتی نمیدانند. البته بسیاری از زنان روسپی از خطرات ناشی از این اقدام غیراخلاقی خود آگاهند و با وجود این خودآگاهی به خودفروشی گرایش پیدا میکنند.
اکثر این زنان از انواع خانواده هایی برخاستهاند که انحرافات اجتماعی روال عادی زندگی آنها بوده و همین باعث شده برای فرار از شرایط نابسامان خانوادگی به پدیدهای پناه بیاورند که مشکلات دو چندانی را برایشان به ارمغان خواهد آورد.
در جلسات مشاوره خانواده خانم های زیادی مشاهده می شوند که به دلیل بروز مشکلات عدیده خانوادگی پتانسیل تبدیل به زنان خیابانی را دارند. بسیاری از آنها ترجیح می دهند زنی مستقل و قوی باشند، اما چون زیر ساخت های شخصیتی پایداری ندارند به بیراهه کشیده می شوند.
در ویکی روان بخوانید:
مشکلات خانوادگی زمینه ساز ایجاد زنان خیابانی
بستر خانوادگی نامناسب باعث می شود زنان خیابانی ایجاد شوند. انواع مشکلات خانوادگی فرزندان را از محیط خانه دل زده کرده و آنها را در مسیری قرار می دهد که بازگشت از آن بسیار دشوار است.
مردهایی که نوع رفتار با زن را نمی دانند، آنها را محدود می کنند و با دیدگاه های سنی زمینه آزار روحی روانی خانم ها را فراهم می کنند، افرادی هستند بیشترین نقش را در ایجاد پدیده زنان خیابانی دارند. از دید روانشناسی، شناخت روان زن نیاز به حوصله و مهارت دارد که مردهای زیادی در این زمینه بی استعداد بوده و آموزش پذیری ندارند!
از طرفی تجربیات تلخ از ازدواج ناموفق و رویارویی با انواع خیانت از سمت همسر یاعث می شود روان زنان رنجورتر شده و برای انتقام گیری دست به اقدامات اشتباهی بزنند که قربانی اصلی خودشان هستند.
چه پیامدهایی در انتظار زنان خیابانی است؟
به عقیده روانشناسان علاوه بر مسائل اقتصادی، اختلالات روانی و نیز بیتوجهی به ارزشهای دینی در شکلگیری زنان خیابانی اهمیت بسزایی داشته و تضعیف ارزشهای معنوی در فرد علاوه بر مشکلات شخصیتی از مهمترین علل شیوع این ناهنجاری اجتماعی بوده است.
از دیگر پیامدهای گرایش به روسپیگری علاوه بر گرایش زنان به اعتیاد، افزایش ناامنی در جامعه و سست شدن بنیان خانواده است.
نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره ترک اعتیاد آنلاین نشان می دهد یکی از دلایل اعتیاد زنان بی توجهی توسط اطرافیان و طرد شدن آنها است.
اغلب این زنان در خانوادههایی پرورش یافتهاند که در آن ارزشی به جایگاه زن قائل نشده و ارزشگذاری افراد تنها بر حسب جنسیت آنها صورت پذیرفته است، از این رو افراد از خانواده طرد شده و خیابانها و افراد درون آن را به خانواده نابهنجار و غیرمنسجم خود ترجیح میدهند.
البته این را نیز باید افزود که اگرچه ارتباط خارج از عرف خانواده و جامعه برای دختران ناپسند است باید برای پسران نیز به همان اندازه اشتباه تلقی شود و همین باعث این است که در کنار پدیده زنان خیابانی، پدیده دیگری به نام «مردان خیابانی» هم مورد تحلیل قرار گیرد.
مردان خیابانی چه افرادی هستند؟
مردان خیابانی افرادی هستند که با صرف وقت زیادی در خیابان به دنبال رفع نیازهای عاطفی و روانی خود بوده و در این بین زنان را قربانی ارضای نیازهای خود میکنند.
در نتیجه تقاضا سبب به وجود آمدن عرضه بوده و در صورت عدم وجود مردان خیابانی، زنان خیابانی نیز معنا نخواهند داشت.
باید پذیرفت که پدیده زنان خیابانی از واقعیتهای تلخ جامعه بوده و با پیامدهای ناگواری روبرو است که اگر چنانچه با این روند ادامه پیدا کند مانند مردابی خواهد بود که جامعه را در خود فرو خواهد برد.
مردان خیابانی به دنبال زنان خیابانی
همانطور که از تعریف مردان خیابانی پیداست، آنها نمی توانند نیازهای طبیعی خود را به شیوه ای سالم و طبیعی تامین کنند، پس در پی زنانی هستند ه مشکلات مشابه آنها دارند. این از خصوصیات مرد ایرانی سالم و بالنده نیست، اما متاسفانه در جامعه امروز مردان خیابانی زیادی دیده می شوند که دنبال تامین نیازهای جنسی و روحی زودگذر هستند.
مردان خیابانی صرفا مردهای مجرد نیستند، بلکه مردان متاهلی که سالها از ازدواج آنها می گذرد هم می توانند به دسته مردان خیابانی ملحق شوند.
در جلسه های مشاوره خیانت به وفور مردهای خیابانی دیده می شوند که موجبات آزار و اذیت روانی همسرشان را فراهم کرده اند. کشف نشانه های خیانت مردان خیابانی برای خانم ها دشوار نیست، اما حیف از خانواده هایی که به دلیل بی توجه زنان و مردان خیابانی از بین رفته است.
امیر رضا کاظمی-دانشجوی جامعه شناسی
با مشارکت طیبه طاهری-کارشناس علوم اجتماعی