آلبرت محرابیان در خانوادهای ارمنی در ایران به دنیا آمد. او پس از مهاجرت به آمریکا، سالها در دانشگاه UCLA کالیفرنیا، به تدریس رشته روانشناسی پرداخت و مطالعات و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داد که جدا از مقالات دانشگاهی در حوزه مذاکره و ارتباطات غیرکلامی و زبان بدن، در قالب کتابهای عمومی هم منتشر شدهاند.
یافتههای آلبرت محرابیان درباره پیامهای متناقض احساسات و حالت در سمینار ارتباطات انسانی در سراسر جهان نقل شده است.
فهرست موضوعات بررسی شده
آلبرت محرابیان
با سایت مشاوره روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
قانون طلایی ارتباطات آلبرت محرابیان
قانون ۵۵-۳۸-۷ آلبرت محرابیان در زمینه زبان بدن بسیار معروف است و یکی از کسانی است که در این زمینه تحقیقات بسیاری انجام داده است. او معتقد است در یک ارتباط ما تنها ۷ درصد از زبان گفتار استفاده میکنیم. ۳۸ درصد از اطلاعات بوسیله تن صدا و ۵۵ درصد پیام توسط زبان بدن رد و بدل میشود.
البته عدهای نیز این سخن محرابیان را رد کرده و اعتقاد دارند اگر این سخن درست بود ما تنها ۷ درصد از ایمیلهای خود را متوجه میشدیم و یا در مواجهه با افرادی که زبان آنها را نمیدانیم ۹۳ درصد از حرفهای او را از روی علائم غیرکلامی متوجه میشدیم.
آلبرت محرابیان در کتاب «پیغام خاموش» خاطرنشان میکند که پیامهای خاموش ما میتواند سخن ما را تقویت و یا آن را نفی کند.
پیامهای غیرکلامی در مقایسه با کلماتی که بر زبان جاری میکنیم از نیروی بیشتری برخوردار هستند. محرابیان در این زمینه به تعمیمی منطقی رسیده است. وقتی سخنان کسی با رفتارش تفاوت فاحشی داشته باشد رفتار غیرکلامی او به مراتب از کلمات و گفتارش مهمتر و معتبرتر است.
او توضیح میدهد که محبتی که ما به طرف مقابل داریم از طریق کلمات و لحن صدا و علائم چهره به او منتقل میشود و در این میان، پیام محبت بیشتر توسط لحن و چهره ارسال میشود تا کلمات و ادامه میدهد که:
اگر طرف مقابل ما، در این پیامها تناقضی ببیند، بیش از کلمات، به لحن و چهره طرف مقابل نگاه میکند و نمیتوانیم وقتی چهره و لحنمان، پیامی از عشق و محبت ندارد، با کلمات آن را جایگزین کنیم.
قبلا در ویکی روان در مقاله راه های رسیدن به موفقیت توضیح دادیم که استفاده از زبان بدن در جلسات کاری می تواند رشد موفقیت را دو چندان کند.
تئوری های آلبرت محرابیان
مطالعات آلبرت محرابیان از بحث بین یک زوج در مورد عشق و محبت و دوست داشتن، به رابطه تمام انسانها در محیط خانه و کسب و کار کشیده شد و این مسئله – که جذاب ولی نادرست بود – چنان به شدت فراگیر شد که وی مجبور شد در سایت خود در این زمینه توضیح دهد و با ارجاع به متن کتابش تاکید کند که حرفهایش، بد فهمیده شده و مورد سوء برداشت قرار گرفته است.
آلبرت محرابیان با ارجاع دادن به کتاب «پیامهای خاموش» خود، تاکید میکند که مطالعات او در مورد زبان بدن و علائم غیرکلامی تنها زمانی کاربرد دارد که «دوست داشتن و دوست نداشتن» توسط پیام در حال انتقال باشد و در غیر این صورت، تحقیقات او مصداقی نخواهد داشت.
به عبارت دیگر شاید زبان بدن دختر و پسری که در یک کافیشاپ در حال ابراز محبت به یکدیگر هستند، بسیار مهم بوده و از مصادیق این قانون ۷-۳۸-۵۵ محسوب شود.
اما در مذاکره دو سیاستمدار یا دو مدیر ارشد در دو سازمان، تاکید بیش از حد بر زبان بدن صرفاً با استناد به این تحقیق، تعبیری نادرست و گمراه کننده است.
به طور خلاصه آلبرت محرابیان در تحقیقات خود به دو نتیجه رسیده است؛ اول این که در واقع سه عنصر در هر گونه ارتباط چهره به چهره وجود دارد:
- کلام
- تن و
- صدا رفتار غیرکلامی
عناصر غیر کلامی خصوصا برای برقراری ارتباط احساسات و نگرش مهم است، به ویژه هنگامی که آنها ناهمخوان است. اگر کلمات با لحن و رفتار غیر کلامی مخالف باشد، مردم به باور، آهنگ کلام و رفتار غیرکلامی تمایل دارند.
پیشنهاد ویکی روان
تکنیک های آلبرت محرابیان در یادگیری اصول زبان بدن بسیار موثر هستند. با این حال می توانید در جلسات مشاوره روانشناسی آنلاین ویکی روان با استفاده از مشاوره تصویری با روانشناس به صورت اختصاصی این اصول را آموزش ببینید.
اهمیت زبان بدن در زندگی به قدری زیاد است که افرادی متعددی با استفاده از مشاوره خارج از کشور در ویکی روان قصد یادگیری آن را دارند.