در این مقاله به بررسی و مطالعه دکوراسیون اتاق سالمندان از ابعاد مختلف روانشناسی میپردازیم و ان را مورد بررسی قرار میدهیم.
چنانچه در دوران جوانی یا میانسالی به سر میبرید باید حقیقتی را برایتان یاد آور شوم و آن این است که شما سالمندان آینده هستید بنابراین با سالمندان امروز همان گونه رفتار کنید که انتظار دارید با شما سالمندان آینده رفتار شود.
درست است که به دلیل سالم زیستن تجربههای زیادی در دفتر زندگیشان نگاشته شده و فهم و درک بالایی دارند اما این سبب نمیشود که توقع شما از آنها بیشتر گردد تا جایی که انتظار داشته باشید هر بیتوجهی و نابسامانی رفتارتان را باید درک کنند و دم نزنند.
هرگز فکر نکنید آنها از وابسته شدن به شما راضی و خوشنودند. حتی یک لحظه هم چنین نیندیشید چراکه اولین اندوه و غم بزرگ دوران سالمندی، از دست رفتن استقلال در فعالیتهای روزانه است.
با سایت روانشناسی ویکی روان همراه باشید.
دکوراسیون اتاق سالمندان
تنها راه باز گرداندن آنها به وضعیت جسمانی نسبتا مناسب تا جایی که حداقل کارهای شخصیشان را بتوانند خودشان انجام دهند این است که انگیزه و امید به زندگی را در قلبشان زنده نگه دارید.
یک دکوراسیون آرام ، زیبا و دلباز در منزل میتواند آنها را خوشحال و امیدوار کند. در زمینه دکوراسیون اتاق سالمندان موارد زیر را حتما رعایت کنید:
- بوجود آوردن یک محیط ایمن در معماری داخلی منازل
- یک اتاق خصوصی برای سالمندان بسیار حائز اهمیت است زیرا آنها هم مثل شما گاهی نیاز دارند با خود خلوت کنند و در اتاق شخصیشان به دور از هیاهو و جمع خانوادگی استراحت کنند و یا در آرامش به مطالعه و تفکر بپردازند.
- برای آنکه نگرانی در مورد فرد سالمند هنگامیکه در اتاقش تنهاست نداشته باشید زنگ هشداری که کلیدش باید در دسترس کامل باشد خصوصا زمانی که بر تخت خوابیده است تعبیه کنید. به یاد داشته باشید سلامتی خود شما نیز بسیار مهم است بنابراین صدای این زنگ نباید به گونهای باشد که با شنیدنش شوک زده شوید. البته با احترام و ملامیت به فرد سالمند توضیح دهید که این زنگ باید فقط در مواقعی استفاده شود که حالشان بد است و نمیتوانند از جایشان بلند شوند.
- ملحفهها، رو تختی، رو بالشی و پتو باید از جنس الیاف طبیعی و فاقد الکتریسیته باشند.
- خوشخواب تخت باید نرم و قابل انعطاف باشد زیرا پوست سالمندان به دلیل مقاومت کم ممکن است در مواقعی که خستگی زیاد یا بیماری، آنها را مجبور مینماید تا ساعاتی طولانی را در تخت بگذرانند و یا بخوابند، دچار زخم بستر شود اگر هم خرید یک خوشخواب استاندارد برایتان مقدور نیست میتوانید از تشکهای مواج دارای پمپ هوای خودکار که قیمت مناسبی هم دارند بهره ببرید.
- هنگام طراحی اتاق فرد سالمند و رنگآمیزی آن، رنگهای تیره و افسردهکننده را فراموش کنید. اگر میتوانید کاتالوگی از رنگها تهیه کنید و از خود سالمند برای انتخاب رنگ اتاقش کمک بگیرید و به او این اطمینان خاطر را بدهید که هرگز پس از انتخاب رنگ مورد علاقهاش به او نمیگویید که این رنگ مناسب سن و سال شما نیست. پس از کاندید کردن چند رنگ با رعایت چند نکته میتوانید انقلابی عظیم در فضای اتاق بوجود آورید:
- به بیشترین رنگی که در دیوارها و سقف بکار گرفته میشود رنگ زمینه گفته میشود. رنگ زمینه اتاق را میتوانید یکی از رنگهای سفید, شیری و یا استخوانی انتخاب کنید.
- میتوانید تنها یکی از دیوارهایی که در عرض اتاق هستند و کمترین متراژ فضای داخلی را در بردارند به رنگهای شاد و نشاطآوری چون سبز، آبی، ارغوانی، بنفش ملایم (یاسی)، فیروزه ای (سبز آبی، سبز کاهویی و نیلی، مذین نمایید. توجه کنید رنگهای تند و هیجانآوری چون نارنجی، قرمز و زرد نباید در سطح وسیعی مورد استفاده قرار بگیرند اگر خیلی علاقمند به اجرای چنین رنگهایی در دکوراسیون هستید، میتوانید والان پرده، نازبالشها، روتختی و چند تکه نهچندان بزرگ از اثاثیه را به این رنگها اختصاص دهید.
- در دکوراسیون اتاق سالمندان تمامی هنر و ابتکارتان را بکار ببندید تا اشتیاق و حس زندگی را در سالمندان چندین برابر نمایید. بررسی کنید و بفهمید به چه حرفه یا هنری علاقه دارند اگر آن حرفه یا هنر خطرات زیانباری برایشان به همراه ندارد کمکشان کنید تا ساعاتی از روز را به آن کار مشغول شوند. باور کنید به دلیل تجربههایی که از زندگی در ذهن و قلبشان نقش بسته میتوانند خلاقیت بالایی از خود ارائه دهند. گیاهان از جمله مواردی هستند که با کمترین هزینه میتوانید یک مسئولیت سبک و دلنشین برایشان فراهم آورید. با ایجاد این حس که توانایی مراقبت و محافظت چیزی را بر عهده دارند که روز به روز شاهد رشد و شکوفایی آن هستند اشتیاق جدید دیگری در وجودشان سرشار میگردد. با باکسها و گلدانهای کوچک پلاستیکی یک مزرعه سبزیجات متحرک دست و پا کنید بدین صورت سالمندان و تمامی خانواده میتوانند از ثمره باغ مینیاتوری بهره ببرند؛ مانند فلفل سبز، پونه، شاهی و… بهتر است با یک متخصص مشورت کنید تا روش صحیح پرورش گیاهان را به خوبی بیاموزند تا محصولاتشان به نحو احسن به بار بنشیند.
- تمامی شیرآلات به کار رفته در منزلتان باید آسانبازشو باشند به این منظور یا اهرمی انتخاب گردند و یا از شیرآلاتی که دارای چشم الکترونیکی هستند و به صورت خودکار باز و بسته میشوند استفاده گردد.
- بهترین کفپوشها برای اتاق خواب، موکت و فرش میباشند زیرا پارکتها بخصوص از نوع مصنوعیشان همینطور, سرامیک و کاشی به دلیل سطح خاصشان به نوعی لغزندگی را هنگام راه رفتن افزایش میدهند, سرویسهای بهداشتی یکی دیگر از خطرهای احتمالی سرخوردگی و افتادن فرد سالمند برزمین است. البته به دلیل محیط خاص سرویسهای بهداشتی نباید بهغیر از کاشی و سرامیک از پوشش دیگری برای دیوار و کف بهره برد. به همین خاطر توصیه میکنیم کاشی یا سرامیکی را انتخاب کنید که طرحدار و کمی برجسته باشد تا خطر لیزخوردگی را از میان بردارد. سعی نکنید با دمپایی ابری مخصوص حمام این مشکل را حل کنید چراکه همین دمپاییهای به اصطلاح مخصوص حمام، خود عامل بزرگی برای لیز خوردگیهای متعدد است. دمپاییهایی عاجدار پلاستیکی هم مناسبند ولی بهتر است به فکر تعویض کاشی و سرامیک با سطح برجسته و طرحدار باشید.
- اکثر سالمندان شب به خوبی نمیخوابند و صبحها زودتر از همه بیدار میشوند. همین کمبود خواب را در ساعات قبل و یا بعدازظهر با چرتی کوتاه تا حدودی جبران میکنند. یک صندلی راک که باید کاملا استاندارد و مناسب ساخته شده باشد میتواند حکم ننوی دوست داشتنی نهتنها برای سالمندان بلکه برای خود شما هم محسوب شود. در دکوراسیون اتاق سالمندان به آن توجه کنید.
- به دلایلی سالمندان در محیطهای کاملاً تاریک دچار ترس، استرس و اضطراب میشوند. بهتر است در دکوراسیون اتاق سالمندان نورپردازی اتاق خواب در هنگام خواب شبانه، ملایم طراحی شود همانند چراغ خوابهایی که با سوئیچهای گردان، نورشان کم و زیاد میشود تا ترشح هورمون ملاتونین در بدنشان متوقف نگردد.
- شاید گذاردن وسایل برقی بزرگ همچون یخچال در اتاق خواب، طراحی خوبی به نظر نیاید اما یک یخچال چند فوتی کوچک برای نگهداری میوه و نوشیدنیها برای فرد سالمند مناسب است. البته میتوانید نیاز او را در نیمههای شب برای خوردن یک لیوان آب خنک با کوزه سفالی برآورده سازید اما یخچال کوچک ایده خوبی برای استقلال بیشتر فرد سالمند در اتاقش میباشد.
- دکوراسیون اتاق سالمندان باز هم باید خلوت و کم اثاثیه باشد خصوصا حذف لوازمی که خطرساز و شکستنی هستند همانند تزیینیها و گلدانها تا راه عبور و مرور سالمندان کاملا ایمن و به دور از هر خطری باز باشد.
ملیحه احمدبیگی