زندگینامه جبران خلیل جبران

بدون شک جبران خلیل جبران یکی از نوادر بی نظیر دنیای ادبیات در شرق میباشد. دید شگرف، بیانی گیرا و لحنی دلنشین از ویژگی های بارز جبران خلیل این شاعر عرب میباشد.

با ویکی روان همراه باشید.

جبران خلیل جبران

جبران خلیل جبران این شاعر نامی متولد ششم ژانویه سال ۱۸۸۳ در خانواده ای مسیحی در شهر البشری لبنان دیده به جهان گشود

وی نه تنها از پیشگامان ادبیات نوین عربی است، بلکه در جهان امروز و در ایران نیز بسیار پرآوازه و اثرگذار بوده است. او نقاش و نویسنده ای نوآور، عارف و شاعری مبارز و اندیشمندی ممتاز و معنویت گرا است که توانست با آثار کم حجم، اما نغز و پرمغز خود، ستاره شرق و پیام آور سرزمین پیامبران و سخنگوی وجدان فرهنگی ملت خود باشد.

در زمان تولد جبران خلیل جبران لبنان بخشی از سوریه بزرگ (شام)، شامل سوریه کنونی، لبنان و فلسطین تحت سلطه عثمانی ها بود، سالها بعد جبران خلیل جبران یکی از استقلال طلبان پرشور عرب، علیه دولت ترک عثمانی شد.

مادر جبران خلیل جبران کامله رحمه دختر کشیشی مارونی بود، مارون قدسی از قرن پنجم میلادی بود که بسیاری از مسیحیان لبنان پیرو او هستند کامله بیوه ای بود که همسر خلیل (پدر جبران خلیل جبران) شد و در ژانویه سال ۱۸۸۳در روستای زیبا و کوهستانی بشری در شمال لبنان، جبران خلیل جبران را به دنیا آورد.

خانواده جبران خلیل جبران در آغاز وضع مالی متوسطی داشتند،اما پدرش مردی قمار باز، می خواره و بی مسوولیت و تندخو بود که سرانجام خانواده را به فقر کشاند و خود به جرم اختلاس در اداره مالیات، اموالش مصادره شد و مدتی به زندان افتاد، اما مادرش برخلاف پدر، دیندار، فعال و کاردان بود و در تربیت جبران خلیل جبران، اهتمام و تاثیر به سزایی داشت.

از زبان جبران خلیل جبران:

از من می‌پرسید که چگونه دیوانه شدم. چنین روی داد: یک روز، بسیار پیش از آن که خدایان بسیار به دنیا بیایند، از خواب عمیقی بیدار شدم و دیدم که همه نقاب‌هایم را دزدیده‌اند. پس بی‌نقاب در کوچه‌های پر از مردم دویدم و فریاد زدم “دزد، دزد، دزدان نابکار”. مردان و زنان بر من خندیدند و پاره‌ای از آنها از ترس من به خانه‌هایشان پناه بردند.

زندگینامه جبران خلیل جبران

هنگامی که به بازار رسیدم، جوانی که بر سر بامی ایستاده بود فریاد برآورد “این مرد دیوانه است”. من سر برداشتم که او را ببینم؛ خورشید نخستین بار چهره برهنه‌ام را بوسید. نخستین بار خورشید چهره برهنه مرا بوسید و من از عشق خورشید مشتعل شدم و دیگر به نقاب‌هایم نیازی نداشتم.

جبران خلیل جبران عارفی است که در ایران به هیچوجه نمی‌توان از محبوبیت‌اش چشم‌پوشی کرد. نویسنده‌ای که آثارش بارها و بارها به فارسی ترجمه شده است. آنقدر حائز اهمیت که حتی نجف دریابندری مترجم صاحب نام ایرانی هم تصمیم گرفت اثر معروف این نویسنده یعنی “پیامبر” را به فارسی ترجمه کند.

جبران خلیل جبران سال ۱۹۳۱ دار فانی را وداع گفت اما او همچنان محبوب است و هر سال به مناسبت بزرگداشت او در لبنان جشن به پا می‌کنند. این نویسنده، شاعر، نقاش و فیلسوف لبنانی سال ۱۹۳۱ میلادی در آمریکا از دنیا رفت. او را به لبنان آوردند تا در دهکده مادری‏ا‌ش به خاک بسپارند.

۸ ساله بود که پدرش به اتهام تقلب در پرداخت مالیات به زندان افتاد و آنها بی‌خانمان شدند. برای مدتی در خانه اقوام و دوستان خود زندگی می‌کردند، تا این که مادرش تصمیم گرفت با فرزندان به آمریکا مهاجرت کند. سال ۱۸۹۴ پدر بدخلق جبران خلیل جبران از زندان آزاد شد. او مخالف سفر به آمریکا بود، در نتیجه همان جا در لبنان ماند و به خانواده خود ملحق نشد.

جبران خلیل جبران در آمریکا به مدرسه رفت و هوش و ذکاوت بالایی را از خود نشان داد و در ۱۲ سالگی شروع به یادگیری زبان انگلیسی کرد. اواخر سال ۱۸۹۶ بود که “دینسون هاوس” تاسیس کننده مرکز هنری بستون از طریق یکی از دوستانش با جبران آشنا شد و از او خواست که وارد مرکز خلاقیت‌های هنری او شود.

اما جبران خلیل جبران یک سال بعد به زادگاهش در لبنان بازگشت، تا تحصیلات خود را به زبان عربی در کشورش ادامه دهد، آنجا به دبیرستان رفت و شروع به خواندن علم اخلاق و مذهب کرد.

در ۱۹ سالگی دوباره راهی بوستون شد و پیوند عاطفی شدیدی با یک دختر شاعر پیدا کرد، اما همان زمان بود که مادر، خواهر و برادر ناتنی‌اش براثر بیماری سل از دنیا رفتند.

“ماری هسکل” رئیس مدارس بوستون بود که مسئولیت ساپورت کردن جبران خلیل جبران را برعهده گرفت و او را دوباره راهی مدرسه کرد.

جبران خلیل جبران در کودکی

سال ۱۹۰۵ جبران خلیل جبران مختصری از مقالات خود را در مورد موسیقی در روزنامه “ال مهاجیر” چاپ کرد. پس از آن مجموعه‌ای از اشعار خود را در کتابی عربی زبان با عنوان “گریه، خنده و توفان ها” منتشر کرد، که اخیرا این کتاب تحت عنوان “رویا (منظره)، توفان و محبوب” به زبان انگلیسی ترجمه شده است.

جبران خلیل جبران در سالهای باقی مانده عمرش به نقاشی و صورتگری آثارش و نشر آثاری همچون «تندبادها» و «پیشتاز» و تکمیل و انتشار مهمترین و مشهورترین کتابش «پیامبر» به زبان انگلیسی پرداخت.

اثر «پیامبر» که حاصل سالها تلاش فکری و ادبی جبران خلیل جبران و عصاره آثار و اندیشه های اوست، به بیشتر زبانهای زنده دنیا ترجمه شده و تاکنون میلیونها نسخه از آن چاپ شده است. او همچنین به نگارش مفصل ترین کتاب انگلیسی اش پرداخت که روایتی تازه از مسیح بود و عنوان آن را «عیسی فرزند انسان» نهاد.

آثار جبران خلیل جبران:

۱) موسیقی (۱۹۰۵)

۲) عروسان مرغزار (۱۹۰۶)

۳) ارواح سرکش (۱۹۰۸)

۴) بال‌های شکسته (۱۹۱۲)

۵) اشک و لبخند (۱۹۱۲)

۶) دیوانه (۱۹۱۸)

۷) مواکب (طلایه‌ها/کاروان‌ها، ۱۹۱۹)

۸) پیشتاز (۱۹۲۰)

۹) تندبادها (۱۹۲۰)

۱۰) تازه‌ها و طرفه‌ها (۱۹۲۱)

۱۱) پیامبر (۱۹۲۳)

۱۲) ماسک و کف (۱۹۶۲)

۱۳) عیسی فرزند انسان (۱۹۲۸)

۱۴) خدایان زمین (۱۹۳۱)

۱۵) سرگشته (۱۹۳۲)

۱۶) بوستان پیامبر (۱۹۳۳)

دکمه بازگشت به بالا