روانشناسی فردی

17 راه خودشناسی (آموزش خودشناسی)

آموزش خودشناسی یک قدم بسیار مهم برای پیشرفت در تمام جنبه های زندگی است. به همین دلیل جلسات مشاوره آنلاین خودشناسی در ویکی روان مخاطبین بسیار زیادی دارد، چون ریشه بسیاری از مشکلات و پاسخ سوالات ذهنی ما در آموزش خودشناسی و ساخت نگرش نو نهفته است. در ادامه این مطلب سایت ویکی روان، به این سوال پاسخ می دهیم که منظور از آموزش خودشناسی چیست و چطور باید از آن استفاده کرد؟

تعریف آموزش خودشناسی چیست؟

با بخش مقاله های روانشناسی در ویکی روان همراه باشید.

حتما برای همه شما اتفاق افتاده است که در برخی مراحل و راه های خودشناسی بگویید:

  • چرا این اتفاق برای من افتاد؟
  • چرا همیشه مشکلات وجود دارند؟
  • چرا من همیشه سرخورده می‌شوم؟

این سوالات از آن دست سوالاتی هستند که فرد را مجاب می‌کند به دنبال پاسخ‌هایی باشد تا زندگی خود را تغییر دهد.

همانطور که بارها گفتیم، خودشناسی یعنی شناخت تمام جنبه های شخصیت و روانی خود. یعنی اشراف کامل به آن چیزی که هستید و آن چیزی که می خواهید باشید.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
فاطمه غواص معانی فاطمه غواص معانی
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
سیما حداد سیما حداد
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
نیلوفر نادعلی نیلوفر نادعلی
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
سعید بابایی سعید بابایی
دکتری روانشناسی
از 100,000 هزار تومان
محمد اسماعیل زاده محمد اسماعیل زاده
دکتری روانشناسی
از 87,500 هزار تومان
صفورا نصیری صفورا نصیری
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
مارال حقیقی کرمانشاهی مارال حقیقی کرمانشاهی
دکتری روانشناسی
از 150,000 هزار تومان
علی اشرف نورمحمدی علی اشرف نورمحمدی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان

چرا آموزش خودشناسی اهمیت دارد؟

گاهی فکر می کنیم همینکه آرزویی در سر داریم یعنی خودمان را میشناسیم! اما موضوع عمیق تر از این برداشت است.

خودشناسی به من امکان می دهد تا تمام توانایی های خود را در کنار ضعف ها شناسایی کنیم و برای تبدیل شدن به نسخه بهتر خودمان اقدام نمائید.

به همین دلیل علم روانشناسی تاکید زیادی به آموزش خودشناسی به کودکان و نوجوانان دارد تا از سنین پایین بتوانند وجود و ماهیت خود را درک کنند. خوشبختانه در سایت ویکی روان امکان آموزش خودشناسی آنلاین برای تمام سنین مهیا شده است.

اهمیت آشنایی با راه های خودشناسی

این تغییرات از خودمان شروع می‌ شود و موضوع یادداشت ما این است که چطور خودمان را بهتر بشناسیم؟

عدم دریافت پاسخ‌ های منطقی، باعث می‌ شود فرد در چرخه‌ ای زندگی کند که مرتبا با چالش‌ های گذشته و حال خود دست و پنجه نرم کند و به مرور زمان دورنمای آینده خود را از دست می‌ دهد

دانستن نکاتی درباره خود می‌ تواند به شما کمک کند تا جایگاه واقعی خود را در جهان بهتر بشناسید.

آشنایی با مراحل آموزش خودشناسی 

در ادامه به مهم ترین موارد اشاره می کنیم:

1- نقاط قوت خود را کشف کنید

بارها در ویکی روان اشاره کردیم که یکی از راه های رسیدن به موفقیت در زندگی کشف نقاط قوت در کنار علم به نقاط ضعف است!

  • در نظرسنجی هایی مانند نظرسنجی VIA شرکت کنید. با نگاهی به 5 نقطه قوت خود، از خود بپرسید: آیا این من واقعی هستم؟ آیا از این نیرو لذت می برم؟ آیا آن را انرژی زا و هیجان انگیز می دانم؟ هنگامی که به نقاط قوت خود فکر کردید، سعی کنید هر روز در طول یک هفته یکی از آنها را به روشی جدید استفاده کنید.
  • یک «معرفی مثبت» از خودتان بنویسید و در آن داستانی ملموس نقاط قوت خود را بگویید. این کار اولین قدم در آموزش خودشناسی است.
  • در مورد موقعیتی که این نقاط قوت به شما کمک کرده با یک همکار مورد اعتماد یا سرپرست خود صحبت کنید. برای ترویج شکل ملموس تری از خودشناسی، از آنها بخواهید درباره مهارت ها و توانایی ها، بازخورد دهند.

2- اهداف زندگی خود را کشف کنید

اگر بدانید منظور از اهداف زندگی چیست بهتر می توانید عمل کنید.

  • مهمترین رویدادهای زندگی و نقاط عطف خود را شناسایی کنید.
  • در مورد مهمترین اهداف زندگی خود در حال حاضر فکر کنید. فعالیت ها یا اقدامات اصلی که برای دستیابی به آنها باید انجام دهید چیست؟
  • مسیر دستیابی به اهداف خود را برنامه ریزی کنید و در عین حال جایگزین ها و چالش های بالقوه را نیز در نظر بگیرید.
  • افکار خود را با کسی در میان بگذارید و از آنها بپرسید که آیا نظرات خود را به اشتراک خواهند گذاشت.
  • یک متن «سخنرانی گودبای پارتی » بنویسید. بیشتر از همه به چه چیزی توجه دارید و در خاطرتان هست؟ آیا نیاز دارید که کارهای خاصی را در زندگی خود کم و بیش انجام دهید تا آن را رضایت بخش تر و پربارتر کنید؟

3- بدانید که عاشق چه چیزهایی هستید

شما عاشق چه مواردی هستید؟ مردم، اشیا و مکان‌های مختلف؟ چیزی که به آن عشق می‌ورزید، بخشی از زندگی شما را می‌سازد.

چیزی که شما به آن عشق می‌ورزید، زمان شما را در بر می‌گیرد. وقتی فردی در زندگی عشقی ندارد، به این معناست که معنا و مفهوم زندگی را در بازه‌ای از زمان، از دست می‌دهد و این خود دلیلی است برای شروع سرخوردگی فرد.

4- بدانید که مسئولیت چه مواردی را بر عهده دارید

برای هر جنبه از زندگی خود مسئولیتی تعریف کنید. وقتی در زمینه‌ ای خاص، مسئولیتی را می‌ پذیرید، این بدین معناست که قصد دارید رفتار و نگرش خود را کنترل کنید.

مسئولیت‌ پذیری را با شروع کارهای کوچک اما موثر آغاز کنید و سعی کنید کنترل رفتار خود را هر چند محدود زیر نظر داشته باشید. افرادی که مسئولیت‌ پذیر نیستند، تجربه کافی برای حل مسائل مختلف را ندارند.

5- در آموزش خودشناسی با خودتان را بررسی و چک کنید

  • ارزش‌ های خود را با استفاده از تمرین هایی مانند مرتب سازی کارت ارزش در دفترچه یادداشت خود بررسی کنید.
  • علایق و ترجیحات خود را با استفاده از تمرین ارزیابی مهارت ها در دفترچه یادداشتی بررسی کنید.
  • ترجیحات خود را با پرسیدن از خود بررسی کنید: وقتی وقت آزاد دارم، وقتم را صرف مطالعه یا جستجوی آنلاین در مورد چه چیزی می کنم؟ به چه دلایل یا مسائلی علاقه دارم؟

6- شفقت به خود را تمرین کنید

  • هر چه بیشتر در مورد خود بیاموزید، بیشتر وسوسه می شوید که خودتان را انتقادی قضاوت کنید یا درگیر تغییر نقاط ضعف درک شده خود شوید. به یاد داشته باشید که دقیقا همان کسی باشید که در حال حاضر هستید. با شفقت به خود و پذیرش خود، امیال خود را برای بهبود متعادل کنید. برای انجام کار سخت و دستاوردهای بزرگ و کوچک خود جشن بگیرید و برای قدردانی از خود وقت بگذارید.

7- خودباوری خود را افزایش دهید

تفوات درونگرا با برونگرایی چیست؟

  • با درخواست نظر از یک مشاور روانشناس اعتماد به نفس یا تماشای فردی که شما او را تحسین می کنید و کاری شبیه به کاری که با آن دست و پنجه نرم می کنید، انجام می دهد و با تأمل و تجلیل از دستاوردهای گذشته خود، اهداف کوچک تعیین کرده و برای رسیدن به آن پیشرفت کنید.
  • دوستان عزیز، یکی از بهترین راه های یادگیری خودشناسی همین است که به خودباوری برسید تا بتوانید خودتان را بررسی و تحلیل کنید

8- بدانید که چه چیزی به شما انگیزه می‌دهد

جستجو کنید و بدنبال مواردی باشید که به شما کمک می‌ کنند تا از نظر احساسی، قوی و پرانرژی باشید.

برای پیدا کردن راه های خودشناسی از خود بپرسید که چه چیزی شما را تحت تاثیر قرار می‌ دهد و باعث می‌ شود که برای بیرون آمدن از رختخواب، امیدوارانه صبح خود را آغاز کنید؟

آیا رویایی دارید که شما را وادار کند برای رسیدن روزی دیگر لحظه شماری کنید؟ یا اینکه می‌ ترسید با چالش‌ های زندگی خود روبرو شوید؟ ترس انگیزه شما را از بین می‌ برد.

9- بدانید که در چه مواردی بهترین هستید

هر فردی استعدادها و پتانسیل‌ هایی را دارد که او را از دیگران متفاوت می‌ سازد. بعضی افراد به سختی می‌ توانند استعدادها و نقاط قوت خود را شناسایی کنند.

توجه داشته باشید که استعدادهای طلایی شما با استفاده از راه های خودشناسی به سادگی قابل کشف هستند و به زیبایی احساسات شما را شکوفا می‌کنند. کاری را که واقعا دوست دارید انجام دهید

در انجام هر کار و فعالیت جدیدی، شما با ناشناخته‌ های درونی خود آشنا می‌ شوید و این مقدمه‌ ای است برای کشف استعدادهای شما.

10- چگونه به خودشناسی برسیم : کمک بخواهید

اگر مشکلاتی را تجربه می کنید، تشخیص مدت زمانی که می توانید تحمل کنید دشوار است و به یک مشاور یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید. به عقیده بیشتر متخصصین، اولین قدم در یادگیری و آموزش خودشناسی این است که در دوره ها و جلسات مشاوره خودشناسی آنلاین یا حضوری شرکت نمائید.

11- برای یافتن راه های خودشناسی بدانید که با چه افرادی در ارتباط هستید

چه افرادی در ارتباط‌های شما نقش اساسی را ایفا می‌کنند؟ جیم ران می‌ گوید: شما میانگین ۵ نفر از افرادی هستید که بیشتر با آنها در ارتباطید.

افراد اطراف خود را تغییر دهید تا روابط شما تغییر کند. تغییر در روابط، شما را در جایگاهی قرار می‌ دهد که بیشتر به خودتان و پیشرفت‌های‌تان اهمیت دهید. برای شناخت خود و کم کردن مشکلات سعی کنید دایره دوستان خود را با  افراد موفق و رو به رشد شکل دهید.

12- بدانید که در زندگی خود چه هدف‌ هایی دارید؟

اگر شما در زندگی خود هدفی نداشته باشید، باید برای تحقق اهداف دیگران تلاش کنید آیا این منطقی است؟ شما برای یک سال بعد و سه سال بعد خود چه برنامه‌ ای دارید؟

چه مراحل و راهکارهایی برای رسیدن به اهداف وجود دارد؟ هدف‌ها باعث می‌ شوند که شما با عنصر «برنامه ریزی» آشنا شوید. به کار گرفتن نظم و داشتن برنامه‌ ای منظم، باعث می‌ شود سریع‌ تر از دیگران حرکت کنید.

13- بدانید که چگونه می‌ توانید به خود اعتماد کنید؟

وقتی بتوانید به خودتان اعتماد کنید، اعتماد به نفس و ارزش‌ های درونی شما به مرور زمان رشد می‌کنند.

بهترین تصمیم‌ ها را می‌ گیرید، چون به خودتان اعتماد دارید که می‌ توانید با قضاوت‌ های اطرافیان دلسرد نمی‌ شوید چون به ارزش‌ های درونی خود واقف هستید.

وقتی به خود اعتماد داشته باشید گزینه مناسبی برای دوستی هستید. مردم به سمت فردی می‌ روند که برای رشد و حفظ ارزش‌ های درونی خود، سرمایه‌ گذاری کرده است

سعی کنید در استفاده از راه های آموزش خودشناسی برای داشتن زندگی بهتر هر ماه روی یکی از موارد بالا کار کرده و تغییرات رفتاری خود را هر روز یادداشت نمایید تا به مرور زمان یا شناخت هر چه بهتر از خود، راحت‌ تر مسیر زندگی را طی کنید.

اگر برای زندگی خود ، مسیر مشخصی نداشته باشید، هر جایی می‌ تواند پایان آن باشد.

آموزش خودشناسی به نوجوانان

یادگیری خودآگاهی حتی برای بزرگسالان آسان نیست و می تواند آموزش خودآگاهی را برای دانش آموزان دلهره آور کند.

برخی از معلمان نیز ممکن است در هنگام هدایت مجدد دانش آموزان از خود بپرسند که آیا این خودآگاهی است یا خودباوری؟ آموزش خودباوری به نوعی بخشی از آموزش خودآگاهی در کلاس درس است.

برای اینکه خودآگاه باشید، باید بتوانید:

1- احساسات خود را شناسایی کنید

اولین قدم در آموزش خودشناسی به نوجوانان این است که باید بتوانند احساسات خود را شناسایی کنند. یادگیری تفاوت بین ناامیدی و خشم به دانش آموزان کمک می کند تا احساسات خود را هدایت کنند.

با تشخیص پیوند بین احساسات، افکار و اعمال خود، می توانند به این احساسات بپردازند و به آنها واکنش مناسب نشان دهند.

2- صادقانه خودتان را ببینید

آموزش دانش آموزان در مورد اینکه با خود صادق باشند به آنها کمک می‌ کند به تعریف ها، بازخوردها و انتقادها به طور آشکار و جدی پاسخ دهند. این حس از خود به آنها می آموزد که هر دو نکته مثبت و منفی را در وجود خود ببینند و به رسمیت بشناسند.

3- در یادگیری خودشناسی باید نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید

توانایی دانش‌آموزان شما برای دیدن خود، اعتراف به کاستی‌ هایشان و پذیرش نقاط قوت، یک تقویت‌ کننده اعتماد به نفس است. اعتراف به اشتباه یا درک نکردن چیزی اشکالی ندارد، آنها را برای رشد آماده می کند. تصدیق استعداد نیز باعث ایجاد اعتماد به نفس می شود.

4- برای رشد تلاش کنید

همه این مهارت ها دانش آموزان را به سمت خودباوری سوق می دهد. آنها درک می کنند که کار و رشد، فعالیت های مثبتی هستند و باعث سلامتی و شادابی افراد شده و انگیزه‌ ای برای رسیدن به موفقیت می شود.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
شیما وفا شیما وفا
دكتراى روانشناسى
از 62,500 هزار تومان
لیلا امینیان لیلا امینیان
دکترای روانشناسی
از 62,500 هزار تومان
صدیقه صفایی صدیقه صفایی
دکتری روانشناسی
از 60,000 هزار تومان
فاطمه شکری فاطمه شکری
مشاور روانشناس
از 55,000 هزار تومان
فاطمه ابراهیم فاطمه ابراهیم
مشاور روانشناس
از 55,000 هزار تومان
آرزو محمدی آرزو محمدی
مشاور تغذیه
از 75,000 هزار تومان
سحر بهروزیان سحر بهروزیان
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
محمود مردانی محمود مردانی
مشاور تغذیه
از 300,000 هزار تومان

پیشنهاد ویکی روان چیست؟

شاید بتوان خودشناسی و آموزش خودآگاهی را بزرگ ترین سرمایه گذاری دانست که فرد برای خود انجام می دهد.

وقتی خودتان را بشناسید، بهترین تصمیمات را برای زندگی خود می گیرید، پس روی خودتان تصمیم گیری کنید تا به بهترین نسخه ممکن از خودتان تبدیل شوید.

از هر جای دنیا می توانید در جلسات مشاوره روانشناسی خودشناسی در ویکی روان شرکت کرده و با بهترین روانشناسان و روانکاوان جلسه صوتی، تصویری و تایپی برگزار نمائید:

مشاوره در مورد خودشناسی

راضیه آدینه و تیم تحریریه ویکی روان

ویکی روان

ویکی روان سامانه سلامت روان با خدمات متنوع برای تمام فارسی زبانان است. می‌توانید در ویکی روان مشاوره روانشناسی برگزار کنید، در وبینارهای روانشناسی شرکت کرده و از مطالب مرتبط با روانشناسی استفاده کنید. جلسات مشاوره روانشناسی ویکی روان به صورت آنلاین، تلفنی و متنی برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا