روانشناسی کودک و نوزادکمرویی

بررسی علت کمرویی کودکان و راه های درمان آن

یکی از معضل هایی که از کودکی با انسان رشد میکند و در نهایت او را در همان سنین و سنین بعدی خود به شدت زمین میزند کم رویی میباشد. اما اگر خوب به آن شناخت پیدا کنیم خیلی راحت و با برنامه ریزی میتوان در مسیر درمان آن گام برداشت و در این صورت امکان پذیر میباشد که جامعه را از افراد سالم چه کودک چه نوجوان و چه جوان و دیگران پرورش داد. در ادامه به بررسی دقیق پدیده کمرویی کودکان میپردازیم.

با سایت روانشناسی ویکی روان همراه شوید.

بررسی کمرویی کودکان و راه های درمان آن

زمانی که والدین کمرویی کودکان را کشف می کنند نمی دانند که این قضیه امری طبیعی است و یا اینکه باید نگران آن باشند.

به عنوان مثال در جامعه کودک به والدین خود می چسبد، به سختی صحبت می کند، میلی به ارتباط و تعامل با دیگران ندارد و در گروه هم سن و سالان خود تنها بازی می کند.

کمرویی کودکان و خجالتی بودن اگر موقتی باشد جایی برای نگرنی ندارد. برخی از کودکان در اصطلاح دیر جوش هستند ولی وقتی با کسی ارتباط برقرار می کنند تعاملات خوبی دارند.

برخی از کودکان پس از گذراندن دوره ابتدایی دیگر کمرو نیستند. با این حال کودکانی وجود دارند که کمرویی کودکان در آنها ادامه دار است.

کمرویی کودکان

اگر کودکی از هم سن و سالان خود خجالت بکشد این مساله نگران کننده است. کودکان معمولا از بزرگسالان مخصوصا مردان خجالت می کشند و این امری طبیعی است اما اگر کودکی از کودکان دیگر خجالت بکشد این مساله غیر طبیعی است.

اگر کودک شما در جمع همسن و سالان خود به تنهایی بازی می کند باید نگران او باشید و برای درمان کودک خجالتی به راه و روش صحیح اقدام کنید.

کودکان در بازی با همسالان گفتگو های دوستانه، بسیاری از مهارت های اجتماعی، درک احساسات و دیدگاه های دیگران، بیان خواسته ها و نیاز هایشان را فرا می گیرند که همه ی این مهارت ها در رشد آن ها موثر و ضروری است.

کودکانی که تعاملات اجتماعی کمتری دارند کمتر از سایرین به مهارت های شناخت ها و یادگیری های اجتماعی دست پیدا می کنند. در نتیجه شناخت اجتماعی، مهارت های اجتماعی و خودشناسی آن ها دیرتر به بلوغ می رسد.

بررسی کمرویی کودکان و موضوع دوستیابی

خجالت کشیدن کودک از آشنایان نگران کننده تر از غریبه ها است. مخصوصا اگر کودک حتی از همکلاسی ها و یا دوستانی که مداوم آن ها را می بیند خجالت بکشد. 

خجالت کشیدن از آشنایان همسن و سال نشان دهنده این مطلب است که کودک نگران برخورد کودکان دیگر با وی و طرد یا پذیرفته شدن خود است.

اگر کودک خجالتی رفتارهای ضعیفی با دیگر همسالان خود داشته باشد نگران کننده تر از کودکی خجالتی است که برخوردهای مناسبی دارد

کودکان خجالتی بیشتر از سایر کودکان در معرض طرد شدن و آسیب ها هستند و همین مساله باعث خدشه دار شدن سلامت روانی و اعتماد به نفس آن ها می شود. این قضیه با ادامه دار شدن بسیار حادتر خواهد شد.

کمرویی کودکان در پسران و دختران به یک میزان شایع است ولی این مساله در مردان کمی غیر طبیعی تر به نظر می رسد و ممکن است کودک پسر آسیب جدی تری ببیند.

در هر حال باید به خاطر داشت که کمرویی کودکان چه در پسران و چه در دختران تبعات بدی همچون طرد شدن از جمع همسن ها و قربانی شدن در پی دارد.

مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
لیلا فراهانی لیلا فراهانی
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
بهاره محسنی بهاره محسنی
مشاور روانشناس
از 110,000 هزار تومان
میترا حبیبی میترا حبیبی
مشاور روانشناس
از 125,000 هزار تومان
محمد جواد افشاری نژاد محمد جواد افشاری نژاد
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
حانیه خوش لهجه حانیه خوش لهجه
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
سمیرا رضایی سمیرا رضایی
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
نسرین ترابی صائین نسرین ترابی صائین
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
مریم جاویدی مریم جاویدی
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان

درمان خجالت کودکان

برای کودک خجالتی و کم رویی خود چه کاری می توانید انجام دهید ؟ اگر کودکی مبتلا به کم رویی است والدین باید به کمک او بیایند و از طرد شدن و قربانی شدن او در میان دوستان شان جلوگیری کنند.

کم رویی کودکان و درمان آن

اگر کودکی در مدرسه خجالتی و کمرو است و والدین از این امر مطلع هستند باید با کمک گرفتن از معلمان و مربیان مدرسه و حمایت از کودکشان از آسیب دیدن این کودکان جلوگیری به عمل آورند.

مساله خجالتی بودن و کمرویی کودکان زمانی نگران کننده تر می شود که در تعاملات خانوادگی و فعالیت های روزانه خانواده و خود کودک تداخل داشته باشد.

حتما بخوانید

به عنوان مثال کودک به علت کم رویی و خجالتی بودن در جمع های خانوادگی و یا تولد دوستان شرکت نمی کند و همواره شکایت از تنهایی و حالات افسردگی را دارد. در چنین مواردی حتما نیاز به مشاوره با یک روانشناس کودک وجود دارد.

نقش والدین در درمان کمرویی کودکان بسیار پر رنگ است. والدین کودکان خجالتی و مبتلا به کم رویی باید با صحبت کردن با کودکانشان درباره روابط دوستانه آن ها و تشویق کردن کودک به بازی در میان کودکان دیگر و ترتیب دادن فعالیت های فوق برنامه و … به درمان آن ها کمک کنند.

راه درمان کمرویی در کودکان

همچنین اگر کودک شکایتی از دوست خود دارد باید با احتیاط در نوع روابط او را به حل دوستانه مساله و حفظ روابط دوستی تشویق کنید. تمام کردن رابطه دوستانه کودک تان با دوستانش کاری اشتباه است. والدین باید کودک شان را به دوست یابس تشویق کنند!

برای درمان کودکان خجالتی با آن ها صحبت کنید

بسیاری از کودکان به دلیل برخی مشکلات عمیق و ریشه دار، خجالتی و کمرو هستند. با این که اکثر این مشکلات به دلیل برخورد خانواده هستند، اما دلایل دیگری نیز وجود دارند.

  • می توانید این مسئله را با معلم کلاس کودکتان در میان بگذارید که نحوه ارتباط او با دیگران چگونه است.
  • سوء استفاده های جنسی، طلاق، دعوا و پرخاش گری های لفظی باعث می شود تا بچه ها مطیع و خجالتی بار بیایند. باید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان در برابر همه این عوامل بالقوه محافظت شده است.
  • چنان چه کودکتان در طول سال های اولیه زندگی دچار ضربه های روحی روانی شود، ممکن است نیاز به کمک های حرفه ای با این موضوع داشته باشید.

همدلی بهترین راه درمان خجالت در کودکان است

بین حس هم دردی و هم دلی تفاوت هایی وجود دارد. بنابراین مطمئن شوید که این راه را اشتباه نروید. هم دردی با کودکتان باعث می شود تا کودکتان احساس خجالت بیشتری از خود بروز دهد. به همین ترتیب موجب می شود بیشتر مطیع و خجالتی باشند.

  • از پرداختن به رفتارهای قضاوت طلبانه تحت هر شرایطی اجتناب کنید.
  • می توانید با او همکاری کنید و توضیح دهید که او انسان فوق العاده ای است.
  • به او بگویید نیازی نیست احساس بدی نسبت به خودش داشته باشد.
  • همچنین وی را به خاطر موفقیت هایش تشویق کنید.
  • به طور مداوم به او بگویید که چرا احساس می کنید او برایتان بهترین بچه در جهان است.

کم رویی کودکان و درمان آن

یافتن توانمندی ها راهی برای کمرویی کودکان

بسیاری از بچه ها دوست دارند تا خجالتی باشند زیرا آن ها به طور کلی انگیزه و اعتماد به نفس ندارند.

تشویق به تعامل با دیگران

یکی دیگر از راه های کمک به کودکان این است که با وی صحبت کنید تا ذهن او را تشویق به تعامل با بچه های دیگر هم سن و سال خودش  کنید.

  • می توانید چند نفر از دوستان مهد کودک، هم کلاسی ها و یا حتی اقوام هم سن او را به خانه دعوت کنید. سعی کنید او را در موقعیتی قرار دهید تا فرزندتان بیشتر در معرض عزت و اقتدار باشد.
  • همین امر کمک خواهد کرد تا کودکتان یاد بگیرد نقش خود را به عنوان یک فرد بازی کند و همچنین به او کمک می کند تا با دیگران ارتباط برقرار کند.
مشاورین روانشناس مرتبط با این موضوع
پوریا رضائی پوریا رضائی
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
پریا نوربخش پریا نوربخش
مشاور روانشناس
از 120,000 هزار تومان
مریم سادات موسی کاظمی مریم سادات موسی کاظمی
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان
داود لکی داود لکی
دکتری روانشناسی
از 75,000 هزار تومان
فریناز خانی فریناز خانی
مشاور روانشناس
از 175,000 هزار تومان
سمیه بهاروند سمیه بهاروند
مشاور روانشناس
از 175,000 هزار تومان
حمید رضا مهرابی بهار حمید رضا مهرابی بهار
مشاور روانشناس
از 75,000 هزار تومان
زهرا جعفری زهرا جعفری
مشاور روانشناس
از 60,000 هزار تومان

به او برچسب نزنید

در جریان درمان کمرویی کودکان احتمالا بزرگترین اشتباه در برخورد با فرزندتان این است که او را به هر نحوی برچسب گذاری می کنید. این به خصوص در مورد مهمانی های دسته جمعی های نیز بیشتر صدق می کند. برچسب زدن کودکتان به عنوان فرد خجالتی باعث می شود تا اعتماد به نفس خود را از دست دهد.

  • به موقعیت ها و زمان هایی نگاه کنید که او خود را مرتب کرده است.
  • سعی کنید برایش توضیح دهید که افتخار می کنید که او در برخورد با شرایطی خاص، چگونه می تواند خود را به چالش بکشاند.
  • همچنین می توانید بدون هر گونه تحریک چنین رفتارهایی را تشویق کنید.
  • به کار گیری این نکات به شما کمک می کند تا بتوانید اعتماد به نفس فرزندتان را افزایش دهید. همچنین این راهنمایی ها کمک چشمگیری می کند تا کودکتان راحت تر بتواند با دیگران ارتباط برقرار نماید و از زیباترین سال های زندگیش لذت کاملی را ببرد.

سعی کنید استراتژی خاصی را به کار گیرید. به او کمک کنید تا با گروهی از هم سالانش مشارکت نماید و او را تحت نظر داشته باشید. هر زمانی که خواست می تواند با دوستانش در ارتباط باشد. در مورد پیدا کردن وقت آزاد برای گفتگو و چگونگی پیوستن با یکدیگر به آن ها آموزش دهید.

 اعتماد به نفس در او ایجاد کنید. زمانی که او در موقعیت های جدیدی قرار می گیرد، می توانید از آن طریق او را یادآوری کنید

دکتر کرینی در این مورد شرح می دهد که آن ها را از طریق چالش هایی که خود تقویت می کنند نیز کمک کنید. در نتیجه باعث می شود تا آن ها بخواهند دوباره آن کار ها را انجام دهند.

بر روی جنبه های مختلف مهارت های اجتماعی او کار کنید. هر زمان که بتوانید به فرزندتان فرصت هایی بدهید تا بر روی مهارت های اجتماعی خود تمرین کند. مثلا در فروشگاه مبلغ را به صندوقدار تحویل دهد.

برای شام یک وعده غذایی برایش سفارش دهید. دوستش را دعوت کنید تا با او بازی کند. بدین ترتیب فرزندتان می تواند ارتباط بیشتری با هم سالان خود داشته باشد.

بازخورد های زیبایی را تقدیم وی کنید. ستاره کوچکتان را به خاطر حرکات کوچکی مانند”سلام” و” تکان دادن دست”، ستایش کنید و او را پاداش دهید.

چنان چه کودکتان در مقابل دیگران هنگ می کند، در این مورد با او صحبت کنید. همچنین در مورد چیزهایی که او می تواند  بار بعدی انجام دهد، نیز گفتگو کنید.

حتما بخوانید

ابراز همدردی کنید. به فرزندتان بگویید که می توانید ببینید که چگونه او احساس خجالت می کند و یا گاهی وقت ها این احساس را دارند. دوران هایی را که شما خود خجالت می کشیدید، را با وی به اشتراک بگذارید.

همچنین در مورد نحوه رفتاری را که فرزندتان هنگام احوال پرسی با مردم از خود بروز می دهد، صحبت کنید. همیشه سعی کنید با وی دوستانه برخورد کنید. بنابراین او راحت تر می تواند این گونه کارها را انجام دهد.

ویکی روان

ویکی روان محیطی صمیمی و مطمئن برای کسب اطلاعات کاربردی مرتبط با رشته روانشناسی میباشد. میتوانید سوالات و مشکلات شخصی خود را با ما در میان بزارید تا روانشناسان ما در کمترین زمان پاسخ گوی شما باشند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا